Dodaj do ulubionych

ERA - czy sieć jest solidna??

IP: 217.116.110.* 26.12.06, 11:51
Od 4 lat mam abonament w Plusie (niski 25) i większość znajomych w Plusie.
Jednak Era ma tańsze minuty/SMSy oraz telefony.
Chciałbym wziąć w tej sieci abonament jakos przed wakacjami (czerwiec/lipiec).
Czy ta sieć jest solidna, czy nie ma problemów z zasięgiem (zdarzało się, że
na jakiejs wsi ja miałem w Plusie zasięg, a koledzy w Erze nie), czy nie ma
problemu z roamingiem (dużo jeżdze za granice, czy jest duza różnica cen z
Plusem)??

Na Plusie się NIGDY nie zawiodłem.
Co sądzicie o Erze??
czy po zmianie na T-Mobile się polepszy, czy pogorszy??
Lepiej zamówić abonament w Erze, czy poczekac na T-Mobile???
Obserwuj wątek
    • yavorius Re: ERA - czy sieć jest solidna?? 26.12.06, 18:53
      Gość portalu: Plusowicz napisał(a):
      > czy po zmianie na T-Mobile się polepszy, czy pogorszy??

Nie mamy szklanej kuli :(((
    • iberia30 Re: ERA - czy sieć jest solidna?? 26.12.06, 20:20
      Gość portalu: Plusowicz napisał(a):

>
      > Na Plusie się NIGDY nie zawiodłem.

pamietaj, ze lepsze jest wrogiem dobrego.

> Co sądzicie o Erze??
      nic dobrego:ilekros dzwonie na numer w erze to w pierwszej kolejnosci
      slysze...trzaski i inne dziwne dzwieki ....
      • Gość: Plusowicz Re: ERA - czy sieć jest solidna?? IP: 217.116.110.* 27.12.06, 16:28
        Czy na forum są Abonenci ERY, którzy mogliby się podzielić praktycznymi
        informacjami na temat tej sieci???
        • yavorius Re: ERA - czy sieć jest solidna?? 28.12.06, 13:42
          Są. Ja mam w Erze i nie narzekam.
          • Gość: anka Re: ERA - czy sieć jest solidna?? IP: *.23.rev.vline.pl 28.12.06, 14:00
            Jestem w Erze od kwietnia 1997 i na razie nie myślę o zmianie sieci. No chyba
            że P4 wprowadzi jakąś rewolucję ;)
        • mike-great Są ERA-owcy zadowoleni z tej sieci - ja. All OK! 01.01.07, 14:08
          Są ERA-owcy zadowoleni z tej sieci - ja. All OK!
          Mam abonamenty (2 + 1 TakTak), zawsze jedene z tańszych, bo nie dzwonię zbyt dużo (Skype), zmieniam telefony - na użytkowe, a nie "wodotryski", przez 8 lat wszystko było OK, żadnych problemów z serwisem czy obsługą klienta (ale nie jestem upierdliwy klient co wyżej ssra niż duppę ma). Ogólnie zadowolony, nawet jak mi ukradli TakTaka dostałem nową kartę za darmo, a po zgubieniu tel. z abonamentu - od razu blokada karty sim, i szybka wymiana na nową. Każdy operator ma plusy (nomen-omen) i minusy. Pozdrowienia na Nowy 2007 Rok !
    • elmek Re: ERA - czy sieć jest solidna?? 28.12.06, 15:43
      Od 7 lat w Erze i o ile narzekałem na początku (na koszty rozmów i badziewne
      abonamenty - ktoś pamięta np. "Biały"? :-)) to od kilku lat jest ok. Jedyny
      minus to awaria sieci w Poznaniu jakiś czas temu
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=75&w=54245736 ale uznaję to za
      pojedynczą wtopę.
      • Gość: Klok Re: ERA - czy sieć jest solidna?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 16:27
        ja mam w plusie od poczatku...w erze tez mialem jakis czas-ma gorszy zasieg i
        jesli wiekszosc znajomych ma w plusie to nie zmieniaj sieci bo taniej nie bedzie
        • Gość: 7 Re: ERA - czy sieć jest solidna?? IP: *.toya.net.pl 28.12.06, 17:00
          Niech znajomi też przeniosą się do ery :).
          • billy.the.kid Re: ERA - czy sieć jest solidna?? 29.12.06, 12:08
            jakos tak smieznie te ery i inne badziewie nie jest po to ebyś mógł
            zatelfonować-a po to by kasy wydrzec.
            istnieje zmowa cenowa. zadne konsumenckie firmy tego nie zlikwiduja.
            tu tańsze sms ,tu rozmowy. w sumie na jedno wyjdzie.
          • Gość: Plusowicz Re: ERA - czy sieć jest solidna?? IP: 217.116.110.* 30.12.06, 15:51
            Gość portalu: 7 napisał(a):

> Niech znajomi też przeniosą się do ery :).

Próbowałem ich "przenieść", ale cienko idzie.
            Chociaż jedna osoba (z moich znajomych) zmieniła na Erę.

Widzę, że opinie są zróżnicowane.
    • Gość: help me Re: ERA - czy sieć jest solidna?? IP: *.tvk.torun.pl 29.12.06, 14:27
      Ludzie co wy ciagle opowiadacie o tym zasięgu z pastwiska dzwonicie czy
      mieszkacie w stumilowym lesie??...Bez jaj mamy 21 wiek moze w niektórych
      budynkach jest z tym problem,ale widzicie az taka roznice??
      • Gość: Krzysiek Mam Ere i nie narzekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.06, 15:53
        Od 6 lat jestem w Erze i nie narzekam. Zasieg mam zawsze , no chyba, ze na jakims kompletnym odludziu jesetm to moglo nie byc. Obsluga naprawde dobra. Kiedys sie pomylili w rachunku to zdazyli wyslac kolejny jeszcze przed dotarciem do mnie tego poprzedniego. Trocvhe mialem problemy przy przedluzaniu umowy ale to tez troche moja wina. jednak mogli postapic torche lepiej. Troszke olali mnie bo rachunkow duzych niem mam. Przenioslem sie do Taktaka.
        Jesli chodzi o trzaski i brak zasiegu to ja nie rozumiem o co chodzi. Jakosc rozmow dobra, tak jak w innych sieciach. Dla przykladu podam, ze mieszkalem w malej miejscowosci i Era dzialal idelanie. Plus mial fatalny zasiegi moj ojciec olal ta siec. Idea tak sobie i byly nawet problemy po tym gdy wybudowali swoj nadajnik 1km od mojego domu. Teraz juz Idea dziala dobrze ale plus ponizej oczekiwac.
        I na koniec smieszna sprawa: moj kolega mieszka na Woli (blok) i przeniosl sie do Orange. I co ciekawe: ma problemy z zasiegiem! Rwalo mu nawet rozmowy. Na tym samym telefonie co wczesniej uzywal. Nie wiem jak jest teraz ale byl wkurzony i mial wracac do Ery. troche to dziwne dla mnie ale widocznie Orange miala tam problemy.

Ja zostaje w Erze bo mi sie podoba. Zaden inny operator nie oferuje czegos co moglo by mnie skusic do przejscia ...
        • Gość: kolika Re: Mam Ere i nie narzekam IP: *.pmcnet.pl 31.12.06, 12:31
          hmm powiadzasz że jesteś z Woli? A dokładniej? Czy tej niedaleko osw....?
          • Gość: Janek Re: Mam Ere i nie narzekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 16:23
            Nie jestem z Woli. To moj kolega tam mieszka. I chodzi o ta warszawska dzielnice ..
            • Gość: Plusowicz Re: Mam Ere i nie narzekam IP: *.orange.pl 01.01.07, 12:52
              A jak w Erze jest z obsługą on-line i e-sklepem???
              • yavorius Re: Mam Ere i nie narzekam 01.01.07, 12:53
                Wszystko możesz załatwić przez stronę Ery, ze sklepu nie korzystałem.
    • bartplus Re: ERA - czy sieć jest solidna?? 04.01.07, 21:26
      Ja właśnie podjąłem decyzję o przeniesieniu 3 numerów z Plusa do Ery. Zraziłem się do Plusa. Szczególnie do jego obsługi klienta, totalna olewka. Szkoda słów, żeby opisywać jaką mają ofertę na przedłużenie umowy - zupełnie jakbym był nowym klientem. Mam jeden numer w Erze i tam obsługa jest perfekcyjna, Plus musi się jeszcze wiele nauczyć w tej kwestii.
      • vonick Re: ERA - czy sieć jest solidna?? 05.01.07, 13:00
        Słuszna decyzja :) Moja matka ma telefon w Plusie i też sie nosi z pomysłem
        zamiany. Szczególnie aplikacja internetowa ibok ją mierzi. Co chwila nie działa,
        funkcjonalność taka sobie, brak bilingu online. IBOA pod tym względem sprawdza
        się znacznie lepiej, nie wiem jak Orange szczerze mówiąc...
        • Gość: silen Re: ERA - czy sieć jest solidna?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 14:59
          ja tam jestem w erze już 4 lata i mam zamiar znów przedłużyć umowę na kolejne 2
          lata, na zasięg nie narzekam na OBA też nie, wręcz chwalę za miłą sympatyczną
          obsługę. Powiem tak, rozmowy z BOA mam darmowe, czasami to dzwonię kilka razy
          dzienie,ze swoimi problemami, a to znajomi maja problem i chcą żebym zadzwoniła
          to dzwonię i czasami mówię, że mój znajomy chciał się zapytać o taką i taką
          promocję, chętnie udzielają porad ( a nie musieliby, bo przecież mogliby
          powiedzieć ,,to niech pani znajomy sam zadzwoni" - w końcu jakby znajomy
          zadzwonił to też mają z tego pieniądze 1.22 czy coś takiego, za każde
          połączenie, ale ja dzwonie i znajomi nie płaca ). Naprawdę doradzą, są uprzejmi,
          czasami muszę troszkę poczekać, bo np muszą coś sprawdzić, ale to od razu
          przepraszają, że musiałam czekać.
          Ogólnie tak się moja przygoda zaczęła z erą:
          dowiedziałam się od znajomych, że w erze KOMBATANCI mają super zniżki na
          abonament ( tzn. płacą połowę abonamentu ) , więc namówiłam dziadka i podpisałam
          z nimi umowę, zaoferowali mi takie abonament:
          - 28.67 zł brutto, powinnam płacić 57,34 zł, płaciłam tylko połowę jako, że
          dziadek jest KOMBATANTEM
          - dostałam 40 min do wszystkich sieci, wymienialne na sms albo 160 sms
          - dodatkowo, że dziadek jest KOMBATANTEM 20 MIN nie wymienialnych na sms
          - cena za min po za pakietem do wszystkich sieci 1.96 zł brutto ( ale to były
          stare czasy, gdzie min była kiedyś chyba za 2zł )
          - cena sms poza pakietem do wszystkich sieci 0,35 zł brutto
          - no i komórkę mogłam sobie wybrać
          Po dwóch latach zaoferowali mi:( wybrałam opcję bez komórki)
          - abonament 24,40zł brutto, a powinnam płacić 48,80 zł
          - dostałam 70 min do wszystkich sieci, wymienialne na sms albo 280 sms
          - dodatkowo jeszcze 25 min nie wymienialnych na sms
          - mogłam wybrać sobie osobę z którą rozmawiałam po GROSZU przez 2 lata ( hehe a,
          że mam mena i jestem z nim długo, to sobie go wybrałam, gadałam do znudzenia
          :-), men oczywiście w ten sposób jak do mnie dzwonił, to syg i ja do niego
          oddzwaniałam )
          - i jeszcze dodatkowo 36.60 zł brutto na rozmowy do wszystkich sieci i na
          wysyłanie sms ( tak jakby coś w rodzaju na kartę )
          - cena za min po za pakietem do wszystkich sieci 0,73 zł brutto
          - cena sms poza pakietem do wszystkich sieci 0.18 zł brutto
          Teraz się troszkę pozmieniało, bo już ulgi KOMBATANCKIE zlikwidowali i już era
          nie daje zniżek KOMBATANTOM, a szkoda, ale i tak nie narzekam ( mój chłopak
          podpisywał umowę i brał abonament na firmę, to ma mniej korzystny niż ja, no ale
          on dopiero teraz podpisywał, wiec jak będzie z nimi dłużej to będą lepsze
          oferty proponować ) No a teraz podpiszę umowę:
          - 60,30 zł abonamentu ( już teraz cały, szkoda :-()
          - 120 min lub 280 sms do wszystkich sieci, ale pozwólcie, że skopiuję ze strony
          ery :,,Każdy pakiet składa się z Ofert uniwersalnych, czyli 40 minut wymiennych
          na 160 SMS-ów do wykorzystania na połączenia do wszystkich sieci krajowych.
          Tylko Stali Abonenci po przedłużeniu umowy mają aż 60 dni na dopasowanie taryfy
          do swoich potrzeb, bez utraty promocyjnej ceny abonamentu. Każdy z nas ma inne
          potrzeby i przyzwyczajenia, dlatego też, jeżeli masz wielu znajomych w Erze lub
          też często dzwonisz na telefony stacjonarne każde 40 minut możesz do wszystkich
          wymienić na bezpłatne 100 minut do sieci Era, Heyah i numery stacjonarne. Jeżeli
          zamiast rozmawiać wolisz wysyłać SMS-y lub MMS-y możesz wymienić każde 40 minut
          do wszystkich na bezpłatne SMS-y i MMS-y do sieci Era. Skomponuj najbardziej
          korzystną dla siebie taryfę - przecież sam wiesz, co jest dla Ciebie najlepsze."
          - a więc wybieram 200 min do ery, bo mam dużo osób w tej sieci, mama, tata,
          brat, dziadek, 2 siostry, chłopak,ciotki itp. i 40 min do pozostałych sieci
          - dodatkowo dostanę 10 godzin do wykorzystania prze 10 miesięcy
          - i telefon chyba wezmę nokię 5300 za 79 zł ( dostałam zniżkę 150 zł za punkty w
          era premia )
          - mogę inny wybrać abonament i wybrałabym inny ale kurde tak sobie postanowiłam,
          ze jak coś będę wybierać to do 50-60 zł, bo brak funduszy :-(

sami widzicie nie mam co narzekać, dodam, że co roku kalendarz na biurko dostaje
          hehe :-), rachunek szczegółowy za darmo ( nie wiem jak jest w innych sieciach,
          ale ja mam za darmo ), jakieś gazetki, z których dużo sie dowiaduję o
          nowościach, promocjach, biorę udział w programie era premia, gdzie za każdą zł
          wydana na rozmowy dostaje 1 punkt,i tak zbieram punkty, za które mogę wybrać
          sobie nagrodę, jakieś dodatkowe minuty, czy akcesoria, czy zniżka na telefon,
          jeden powie, ze matko jak uzbierać dużo pp, ale np dostaję 300 zł zawsze co pół
          roku za to, ze należę do tego programu, za to ze płacę poleceniem zapłaty,
          dostaję 60 pp co miesiąc, kiedyś wypełniłam ankietę, dostałam 300 punktów. Jak z
          wyraziłam zgodę, że będę płaciła przez polecenie zapłaty, dostawałam przez pół
          roku, co miesiąc ileś min, ale nie pamiętam ile chyba 5 min wiem że taraz dają
          po 10 min.

Tylko mi nie piszcie, ze może jestem jakimś pracownikiem firmy i reklamuję, bo
          tak nie jest. Przedstawiłam jakie ja dostawałam zniżki i sami powiedzcie, że nie
          miałam żle no i nie mam żle.

Dużo moich znajomych przenosi się z innych sieci do ERY.
          Jeszcze jedną sytuację opiszę, otóż miałam w programie era premia 4300 pp i
          dostałabym zniżkę na telefon 100 zł ( 3500pp = zniżka na telefon 100zł, 4500pp +
          zniżka na telefon 150 zł )no ale powinnam dostać znów 300 pp, za to ze jestem
          kolejne pół roku w programie, tylko, że te 300 pp dostałabym już po podpisaniu
          umowy, bo tak by się należało mi. Nie wiedziałam dokładnie kiedy dostanę te 300
          pp, a było to dla mnie ważne ( nie ma co 50 zł nie leży na drodze a gdybym
          dostał te 300 pp miałabym zniżkę na telefon 150 zł a nie 100 zł )więc
          postanowiłam zadzwonić do BOA, wyjaśniłam całą sytuację, miła pani kazała mi
          chwilkę poczekać, coś tam sprawdzała. Gdy już coś tam sprawdziła, powiedział mi,
          że przyjnają mi już teraz te 300 pp abym mogła mieć telefon taniej o 15 zł
          taniej a nie o 100 zł. Nie musiała tego robić, bo powinnam dostać póżniej te 300
          pp a w ten sposób płaciłabym za telefon o 100 zł mniej, ale fajnie, ze dostałam,
          w to miejsce mogę sobie kupić pokrowiec., co nie?

No to by było na tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka