Dodaj do ulubionych

Orange kontra Play Mobile

IP: *.aster.pl 23.03.07, 11:07
W zwiazku z koncem umowy w sieci Orange znalazlem sie w sytuacji, kiedy musze
podjac decyzje o kontynuacji lub tez ew. zmianie operatora. Zapewne
slyszeliscie o nowej sieci Play i jej ofercie. Dla przykladu podam, ze
podpisujac umowe na 24 mc-e wybierajac abonament za 100 zl dostajemy gratis
50 zl (150 zl), co miesiac przez caly okres trwania umowy, Czyli ok 300 min
na rozmowy.
Dodatkowo mamy opcje Zbieraj minuty, czyli za każde np. 2 minuty odebranego
połączenia z innych sieci otrzymujesz 1 minutę na Twoje rozmowy do wszystkich
sieci. Minuta polaczenia do wszystkich to, 49gr sms/mms 15gr...
Natomiast w Orange zaproponowano mi umowe na 12 mc-y oczywiscie bez nowego
aparatu. Zaproponowano mi Orange Premium za 110 zł miesiecznie dodatkowo 50%
gratis przez caly okres trwania umowy, czyli miesiecznie wychodzi rowniez ok
300 min. Dodatkowo darmowe Wieczory i Weekendy na Orange i stacjonarne przez
okres 9 mc-y po tym okresie usluge ta moge anulowac bac kontynuowac za 30
zl/mc. Cena za minutę Orange i stacjonarne 40 gr do innych sieci 65 gr, sms
20gr mms 40 gr.
Proszę o opinie która ofertę wybrał/a byś Ty?
Obserwuj wątek
    • jarekdo Re: Orange kontra Play Mobile 23.03.07, 13:03
      Jeśli nie zależy Ci na numerze( choć możesz go przenieść) spróbuj nowego
      operatora.
      Na Orange wielu narzeka, na playa jeszcze nie bo jest za krótko.
      Jeśli nie siedzisz dużo na necie przez komórkę też bym radził spróbować playa.
      Na razie wap mają strasznie drogi ale juz nad tym pracują.
      Ja przenoszę numer z heyah i zobaczę czy zrobiłem dobrze czy źle. 2 lata szybko
      miną a zobaczymy co nowy gracz ma do powiedzenia.
      Mam taki charakter że lubię spróbować coś co jest nowe i właśnie ide do playa.
      Numer z hayah wszyscy znają, a będzie mi to obojętne teraz do której sieci
      dzwonie, bo wszędzie tak samo kosztuje. A argumentem dla mnie najważniejszym
      jest to że dadzą mi telefon z którego napewno będę korzystał 2 lata.
      Nokia N73 w orange kosztuje około 800 zł przy abo 110 zł a 180 zł przy
      abonamencie za powyżej 210 zł.
      Tu dam 550 zł i abo za 100 i nic mnie nie interesuje gdzie dzwonie.
      Na razie stawiam na playa...
      To takie moje skromne zdanie...
      • Gość: micha Re: Orange kontra Play Mobile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 13:26
        Dziś rozmawiałem z miłą panią z playa, oferta całkiem niezła.Głównie z powodu
        czytelności cennika- 49gr.brutto do wszystkich we wszystkoch abonamentach i
        cześć. żadnego chachmęcenia :do tej sieci tyle,do tej tyle,a po kupieniu czegoś
        tam tyle itd . Zgłupieć można od takich wyliczeń.Najzabawniejsze ,że zadzwoniłem
        godzinę po przedłużenie z prangiem. Zaczynam właśnie żałować.
        • yavorius Re: Orange kontra Play Mobile 23.03.07, 13:37
          Trzeba było ją spytać o ceny internetu i czy niewykorzystana kwota abonamentu
          przechodzi na kolejny cykl rozliczeniowy...
          • jarekdo Re: Orange kontra Play Mobile 23.03.07, 13:50
            yavorius czemu jesteś tak sceptycznie nastawiony do playa?
            Przecież dopiero zaczeli.
            No przecież muszą na czymś zarabiać.
            Dużo mądrych ludzi i mówi i piszę że jak będą mieli swoja infrastrukturę to
            inaczej będzie.
            A nawet gdzyby nie zmienili tego tzn przechodzenia minut to trudno.
            Szczerze się przyznam że chyba nareszcie będę miał telefon do dzwonienia, bo
            jak mam teraz zadzwonić to patrzę co to za sieć.
            A moje zachowanie można chyba pomnożyć przez miliony polaków.
            Daj szansę
            Dopiero zaczynają a zobacz jaki ruch między opami.
            Choć do tej pory byłem zawsze z i za erą to teraz wydaje mi się że straci
            najwięcej.
            Oby nie.
            • yavorius Re: Orange kontra Play Mobile 23.03.07, 13:58
              Wiesz, oni się reklamowali, że postawią na nowe technologie, a tak naprawdę to
              nic z tego nie wyszło, czego najlepszym przykładem jest cena za internet...
              Odgrażali się, odgrażali, a nic wielkiego nie pokazali...
            • blq Re: Orange kontra Play Mobile 23.03.07, 20:16
              Ja też jestem bardzo sceptycznie nastawiony.

Kredytów nabrali, przekaźniki dzierżawią (czy jak się to tam zwie) od Plusa,
              prawdopodobnie za pare lat zbankrutują i kupi ich jakiś poważny gracz (oby "3").

No chyba że koledzy z Oligopolu pomogą. Przecież to w ich zasranym interesie, by
              żaden duży (ale nie Moloch, jak Orange) nie wszedł do Polski.
              • 1realista Re: Orange kontra Play Mobile 27.03.07, 00:26
                Blq jesteś zabawany z tą czarna wizją. Przypomnij sobie jak wyglądaly bilansy obecnej trojcy przez kilka poczatkowych lat.takie poczatki sa normalne.
                Yavo 0 poczekaj kilka miesiecy aż wystabilizuja sieć i przewidywalny poziom klientow to wtedy będziesz tuptał do playa ;-)))
        • femmen4 Re: Orange kontra Play Mobile 23.03.07, 15:13
          Po pierwsze przedłużając umowę z Orange można negocjować naprawdę niezłe
          warunki, poczytajcie sobie, że ludzie są z tego zadowoleni, więc to co zostało
          powiedziane w pierwszym poście wątku to tylko propozycja nic więcej. A po
          drugie, chciałabym zauważyć, że wielka trójca operatorów, czyli Orange i inni
          już ripostują ofertę play i lada moment będziemy mieli stałą stawkę na rozmowy
          pomiędzy Orange, Erą i Plusem. Nie jestem pewien ale chyba 40 groszy.
          • Gość: mar Re: Orange kontra Play Mobile IP: *.man.poznan.pl 24.03.07, 08:22
            też myślałem, że im będzie zależeć. kończy mi się umowa i już w głowie układałem
            sobie argumenty do przedstawienia w salonie jakby za bardzo chcieli mnie
            zatrzymać ale ... Pan wogóle nie był zainteresowany jakimkolwiek zatrzymaniem
            mnie. nawet najmniejszej propozycji. może go właśnie zwalniali i był ostatni
            dzień w pracy?:-)
            • Gość: Greg Re: Orange kontra Play Mobile IP: 212.76.40.* 24.03.07, 13:28
              Mar: po pierwsze, jakie miałeś średnie rachunki? Jak mniejsze niż choćby 50 zł
              to się nie dziw, że nie zaoferowali ci Nokii N-series :-))
              Po drugie - przedłużanie umowy w Orange załatwia się NIE W SALONIE, a przez
              ichnią infolinię (tyle razy już to tutaj pisałem!), a wtedy można wynegocjować
              sporo więcej.
              • Gość: mar Re: Orange kontra Play Mobile IP: *.man.poznan.pl 25.03.07, 09:52
                spoko. rachunki powyżej 50 PLNów. telefonu potzrbuję głównie do dzwonienia i
                SMSów. tak więc nawet Nokią 1600 bym się zadowolił. inną rzeczą jest to, iż tak
                prosty telefon to sam bym sobie gdzieś kupił. raczej poszedł bym przy
                przedłużaniu na usługi i 12-mies kontrakt. to tyle, narzucać się przecież nie będę.
    • ncc2000 Re: Orange kontra Play Mobile 23.03.07, 20:11
      Ja bym wybral Orange. Dodatkowe 1200 minut na rozmowy wieczorami i w weekendy
      to duzo wiecej niz daje Play.
      • Gość: prof Re: Orange kontra Play Mobile IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.07, 20:57
        jak chcecie miec tanio to nie dzwonciw
        • Gość: c yavorius, blq IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 10:41
          Po czesci macie racje, ale jak ktos tam napisal musza z czegos zarabiac.
          Poczekajcie az postawia swoje stacje bazowe i uruchomia te multimedia w
          zakresie ich UMTS 2100. PS. zapytam jeszcze raz - zakladajac ze mam PLAY na
          karte to po terminie po. wychodzacych i zasileniu konta tamte pieniazki
          przepadaja?
          • yavorius Re: yavorius, blq 24.03.07, 11:05
            W Playu po niedoładowaniu konta w terminie środki przepadają.
    • Gość: L.A. Re: Orange kontra Play Mobile IP: *.aster.pl 24.03.07, 12:28
      Ile kosztuje zachowanie numeru? (z Orange)

Widzę, że jednak play ma dość mały wybór aparatów tele.
      • jarekdo Re: Orange kontra Play Mobile 24.03.07, 12:39
        Gość portalu: L.A. napisał(a):

> Ile kosztuje zachowanie numeru? (z Orange)
        >
        > Widzę, że jednak play ma dość mały wybór aparatów tele.
        Ale za to jakie to telefony!!!
        Nie ma żadnego starego, wszystkie nowe!!!
      • szprota Re: Orange kontra Play Mobile 26.03.07, 21:33
        50 zł.
    • Gość: sylwia Re: Orange kontra Play Mobile IP: 80.54.48.* 11.04.07, 11:09
      mysle ze orange jest dla Ciebie korzystnijesza PLAY TO NOWY OPERATOR NARAZIE
      JEST OK WSZYTKO ALE POZNIEJ ZACZNIE SIE ZABAWA ... BO WIADMO ZE CHODZI O
      PRZYCIAGNIECIE KLIENTOW ... ale pomysl przyszlosciowo.. zreszta nie jest
      powiedizane ze nie dostaniesz telefonu,jesli anprawde chez to go dostaniesz
      jednak wowczas utracisz na uslugach, a tak moesz sobie wybrac genialne
      uslugi ..bo chyba chodzi o to by komunikowac sie za jak najtaniej ..Nie
      sadzisz ?
      • Gość: domator Re: Orange kontra Play Mobile IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 15:54
        Dokadnie tak, jeszcze nie wiadomo, czego nalezy spodziewać się po Play. Ja nigdy
        nie zmieniłbym operatora z którym byłem przez lata na jakąś nowinkę, która
        dopiero wchodzi na rynek. Orange wszyscy już znamy i dobrze wiadomo, jak sobie z
        nimi radzić i wyjśc na swoje.
        • Gość: nieorange Re: Orange kontra Play Mobile IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 15:59
          wszyscy operatorzy są lepsi niż polskie orange. nawet ruski beeline :)
          • ncc2000 Re: Orange kontra Play Mobile 11.04.07, 16:04
            A to dlaczego polski Orange jest taki zły?
            • Gość: d. Re: Orange kontra Play Mobile IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 16:08
              No właśnie, dlaczego? Jestem z nimi jeszcze od czasów Idei i znajduję więcej
              powodów do zadowolenia niż do narzekania.
              • Gość: chloe Re: Orange kontra Play Mobile IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 16:13
                ja też byłam ale mam powody do narzekania i kończę współpracę.
                • Gość: d. Re: Orange kontra Play Mobile IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.07, 16:51
                  Tylko nie przenoś się do Play, bo może się okazać, że wyjdziesz na tym jak
                  Zabłocki na mydle. Nowy operator = nowe pułapki i dziwne awarie.

Jestem pewien, że starzy operatorzy niedługo odpowiedzą na Playa i wtedy
                  przenosiny przestaną się opłacać. Zresztą Era zmieniła już niektóre taryfy,
                  Orange na pewno też coś planuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka