Dodaj do ulubionych

N95 czy Iphone, co lepsze dla 12-latki?

07.10.07, 11:22
Córka ma urodziny i w związku z tym pora wymienić "wysłużonego" SE W810i na
coś bardziej "topowego".
Który wybrać biorąc pod uwagę wiek i użyteczność?
Obserwuj wątek
    • szprota dla 12-latki? Motofone'a 07.10.07, 11:59
      A jak chcesz jej kupić prezent za 2000 zł, to ją lepiej zabierz na jakieś wakacje.
    • blq Re: N95 czy Iphone, co lepsze dla 12-latki? 07.10.07, 12:43
      'zepsujesz' córkę kupując jej coś takiego. na tak drogie telefony przyjdzie
      jeszcze czas, no chyba że obracacie się tylko w takich kręgach i córka nie
      będzie (w szkole, na podwórku itp) "naznaczona" używaniem tego fonu (choć jak
      sądze już jest, o ile nie mieszkacie na przedmieściach, nie chodzi do elitarnej
      szkoły itp.)

iPhone to beznadziejny telefon sam w sobie, n95 i tak nie wykorzysta 90% funkcji
      - kup jej jakiś nowszy Se, na przykład k810, w880, s500, a jeśli to napradę
      zdolna bestia a Wy jesteście z jakiejś zamkniętej elity... cóż, SE p1 będzie
      najlepszy.

PS. Ty tak serio z tą córką, czy tylko taki niedzielny żarcik? Bo jak czytam
      Twoje posty... sam jestem przecfiwnikiem PiS, no ale bez przesady... :/

• derduch Re: N95 czy Iphone, co lepsze dla 12-latki? 07.10.07, 13:05
        Myśle że nie zepsuję, zachowaniem i ocenami w szkole jak najbardziej zasługuje
        na prezent. Co do ceny to powiem tak, w ubiegłym roku za jej SE W810i dałem 1200
        pln, różnica pomiędzy tym a powiedzmy 1800-1900 nie jest już taka szokująca jak
        się wydaje, nie chcę żeby zabrzmiało to nie ładnie ale cena nie ma tu nic do rzeczy.
        Nad P1 zaraz poczytam i pomyślę.

Z żadnej elity nie jestem i za takową się broń Boże nie uważam, zwykły facet ze
        mnie, troszkę tylko lepiej zarabiający ;-)
        Po prostu uważam że nie mam powodu żeby Jej żałować skoro mnie stac, ot taki
        dobry tatuś, PS3 też zakupiłem w dniu premiery hahaha

Co ma do wyboru telefonu moja nienawiść do karłów i PISuaru, bo nie
        chwytam?(wybacz, po imprezie...)

PS. Do kolegi z postu wyżej proponującego wakacje:
        Nie namówię Jej, stwierdziła że teraz 6 klasa, bardzo ważna, do dobrego
        gimnazjum trzeba się dostać. W ferie zimowe była z nami na Florydzie, w maju na
        Majorce, w lato na koloniach potem w Turcji z nami, w marcu do Egiptu nie
        poleciała, została z wujkiem bo uznała że Egiptu już ma dość bo 7 razy w ciągu
        dwóch lat była... To i w listopadzie pewnie też nie będzie chciała tam lecieć,
        poczeka do ferii i znowu w pewnie Floryde zahaczymy albo Dominikanę.
        Także jak widzisz nie brakuje mijej "lasce" wycieczek
        • szprota Re: N95 czy Iphone, co lepsze dla 12-latki? 07.10.07, 17:20
          Kolega jest koleżanką ;) Łatwo to sprawdzić w wizytówce.
          Wracając do mojej porady: była niewczesna, przyznaję. Ale po prostu szokiem dla
          mnie jest, że ktoś jest gotów wyrzucić pieniądze na telefon określmy to,
          prestiżowy, dla podlotka. Boję się, że z wielu funkcji dziewczyna nie skorzysta.
          Ale to rzecz jasna twoja sprawa.
          Wracając zaś do meritum, tu niestety nie napiszę nic nowego: iPhone odpada. Sama
          wybierałabym dla siebie P1 bez dwóch zdań, ale tu warto jeszcze rozstrzygnąć,
          czy szukamy telefonu ze względu na jego parametry, czy też właśnie szeroko
          rozumianą prestiżowość, to zdecydowanie n95. W samej nazwie NSeries jest jakaś
          magia ;)
          Aha, a nie myślałeś o czymś prostszym w funkcje, a bardziej gadżeciarskim w
          designie? Np. Lunie albo samsungu F300?
          • szprota OT o Twej wizytówce: 07.10.07, 17:22
            >Moje nowe hobby to robienie sobie jaj i prowokacji na forach dla
            zakompleksionych imbecyli :-)
            Nono! Tylko nie zakompleksionych! :P
            [heh, dałam się nabrać]
            • derduch Re: OT o Twej wizytówce: 07.10.07, 18:25
              Nie dałaś się nabrać bo nie nabierałem :-)
              To akurat jest poważny temat.

Wiesz, bardzo chce mieć N-kę, teraz właśnie ogląda Iphona, to o to przecież
              chodzi dzieciakom żeby był "gadżeciarski i wypasiony".
              Sam uważam że obecny W810i jest na prawdę spoko, tylko że ja na to inaczej
              patrzę, tak staruchowato :-)

Tu tylko rozchodzi się o wybór, żeby był trafny. Przed momentem na 10 znajomych
              10 opowiedziało się za Iphonem, dodam że pytała rówieśników...

PS. Może faktycznie jestem pierdyknięty, co poradzić, nie potrafię odmawiac :-)
              • blq Re: OT o Twej wizytówce: 07.10.07, 18:36
                Widzisz, iPhone jest przereklamowany, ale w pewnych kręgach (uwielbiam to
                wyrażenie i nie moja wina że ostatnio często go przy roznych okazjach używam) no
                wiec w pewnych kręgach popularny. Dzieciaki patrza na reklamy i na design, ich
                nie obchodzi ani bateria, ani problemy z mms itp "drobiazgi".

PS. fora dla zakompleksionych imbecyli? Polecam wydarzenia a zwlaszcza Aquanet.
                Śmietanka chodzącego kompleksu z całego świata, głównie wojujący neofici
                nienawidzący Polaków ;)

• derduch Re: OT o Twej wizytówce: 07.10.07, 18:55
                  Jasno i treściwie, jakie jest Twoje zdanie?
                  N95 czy Iphone?
                  • barracuda7110 Jeżeli mogę się wtrącić.. 07.10.07, 19:34
                    Ja od razu wziąłbym N95. Iphone jest póki co przereklamowany i dziwnie
                    skonstruowany (m.in. żeby wymienić baterię trzeba telefon wysłać do producenta).
                    • derduch Re: Jeżeli mogę się wtrącić.. 07.10.07, 19:43
                      Bardzo dobrze że się wtrącasz, każda rada ważna jest, powiem Ci że co raz
                      bardziej skłaniamy się do N-ki.

Dziękuje i pozdrawiam.
                      • wwwandal1 Re: Jeżeli mogę się wtrącić.. 07.10.07, 22:40
                        derduch he he niezły jajcarz z Ciebie ;)
                • Gość: Gość Re: OT o Twej wizytówce: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.07, 19:05
                  Daj namiar na to forum. Porozmawiam sobie z buraczkami.
                  • Gość: Asja Re: OT o Twej wizytówce: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 10:47
                    Weź jej kup coś prostego, np kg130, co ma kolorowy wyświetlacz i aparat, ale nie
                    kosztuje majątku. Po co dziecku telefon, przez który może mieć wręcz
                    nieprzyjemności, który ktoś jej ukradnie? Przecież nie o to chodzi.
                    • derduch Re: OT o Twej wizytówce: 08.10.07, 12:09
                      Nie czytasz uważnie, ona ma obecnie W810i za który w czerwcu 2006 dałem 1200
                      pln, nie o cene tu chodzi lecz o pomóc w wyborze.
                      Co do kradzieży... nie wierzę.
                      • Gość: Asja Re: OT o Twej wizytówce: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.07, 12:15
                        Przeczytałam co miała i zdaję sobie sprawę, że stać Cię na każdy telefon. Ale
                        czy o to chodzi, żeby 12-sto latka miała komórkę za 2000 zł? A zresztą, nie mnie
                        to oceniać. Ja bym sie tylko bała, żeby ktoś jej tego nie zabrał. Szkoły nie są
                        przesadnie bezpieczne. W każdym razie mi, subiektywnie, najbardziej podoba się
                        LG Prada i jakbym miała kupować teraz telefon, to taki :)
                        • manonthemon Re: OT o Twej wizytówce: 08.10.07, 12:38
                          Oczywiście że iPhone. Sam mam w kwestii gadżetów mentalnośc 12-o
                          latka i wiem że z niego cieszyć się będzie bardziej.
                        • derduch Re: OT o Twej wizytówce: 08.10.07, 12:39
                          Widzisz, myslisz podobnie jak ja czyli jak zgredzio :-)
                          DZieciaki lubują sie w tych gadżetach i co nam z tym począć?
                          W towarzystwie jeden mój znajomy wyjął komórkę, córka moja minę zrobiła dziwną,
                          pytam potem co jest? Ona mówi że to Vertu i potwornie drogi, a ja burak nawet
                          tej nazwy nie znałem :-) Pytam potem kumpla i faktycznie, około 5 tysiący €
                          zapłacił i jak tweirdzi to jeden z tańszych modeli :-) W życiu bym nie wiedział
                          o tym, a małolata bystra od razu widziała.
                          Co do kradzieży to powtórzę że nie jest tutaj brana po uwagę ze względu na
                          nierealność.
                          • blq Re: OT o Twej wizytówce: 08.10.07, 13:34
                            haha, czyli jednak mialem racje z "pewnymi kręgami". w tzw 'zwyklej szkole'
                            kradziez komorki to rzecz rownie banalna, co molestowanie uczennic przez
                            uczniow, oblewanie moczem, zdejmowanie spodni na przerwie (na korytarzu
                            szkolnym) wyzywanie sie od kurew w obecnosci nauczyciela...

dzieciaki znaja Vertu? dzieciaki z pewnych kregow - tak. dzieciaki tzw
                            'normalne' znaja co najwyzej pseudorapera Verbe, a w kwestii telefonow jarają
                            się SE w200 i puszczają sobie mp3 na głośniku... a wiekszosc i tak uzywa starych
                            siemensow i nokii, pamietajacych jeszcze czasy gdy ich wlasciciele chodzili do
                            przedszkola.

PS. i tak bede sie upierac, ze robisz sobie 'jaja'.
                            • derduch Re: OT o Twej wizytówce: 08.10.07, 13:55
                              Kurde nie przesadzaj z tymi "pewnymi kręgami". Jak pisałem wcześniej jestem
                              zwykłym facetem który po prostu zarabia troszke lepiej i nic więcej. Zadne tam
                              kręgi czy elity, nic z tego.
                              Szkoła o której piszesz to chyba gdzieś w piekle? ;-)

A wybór dokonany, jednak padło na N95. Przeważył rozmiar, jakośc fotek, brak
                              MMS-ów, brak kręcenia video i dostępnośc "bajerów".

Dzięki wszystkim za rady

PS. Blq sprawdź poczte na gazecie, może coś Ci się rozjaśni.
                              • blq Re: OT o Twej wizytówce: 08.10.07, 14:28
                                > Kurde nie przesadzaj z tymi "pewnymi kręgami". Jak pisałem wcześniej jestem
                                > zwykłym facetem który po prostu zarabia troszke lepiej i nic więcej.

No coz, w sumie cala Warszawa to jeden wielki inny krag...

> A wybór dokonany, jednak padło na N95.

slusznie.

> Dzięki wszystkim za rady

nie ma za co.

> PS. Blq sprawdź poczte

jak tylko wroce do domu ;)
                          • barracuda7110 Re: OT o Twej wizytówce: 08.10.07, 14:56
                            Vertu to akurat szmelc nad szmelce. Zero możliwości a cena gigantyczna.
    • Gość: Reader Dmuchanego chłopaka. IP: *.ericsson.net 08.10.07, 14:23
      Niezła podpucha.

Ale poteoretyzujmy z nudów:

Jak to jest, że córka taka obeznana z telefonami to jednak brakuje zaufania u
      tatusia by sama mogła dokonac wyboru? Przecież wystarczy, że tatuś kartą machnie
      przez czytnik. Czy może byc coś prostszego?

Chyba, że córkę tak nisko się ceni, ze byle jakie świecidełko się kupuje na
      podstawie "pseudo-ankiety" na forum gazety wybierając najdroższe (?) modele z
      gazetki typu media markt. Bo jak inaczej odbrac połączenie płci z wiekiem
      skontrastowane z modelemi aparatu telefonicznego? Bez jakichkolwiek informacji
      dodatkowych.

Bo np. jeśli ma tipsy z brylantami to może porysowac iPhona stukajac sms-y. Albo
      połamac używając starej jak świat klawiaturki 0..9 w N95.

Koniec teorii.

Udanych pseudo-zakupów.

• derduch Re: Dmuchanego chłopaka. 08.10.07, 14:36
        Nudzisz się w pracy? Szefa masz idiotę że daje się okradać...
        Resztę twoich wypocin pominę, nie ma sensu, jasno widac co przez ciebie
        przemawia... Ale to mile łechce moja próznośc że to ca dla mnie jest czymś
        zwykłym dla ciebie jest aż niewiarygodne. Nie mam najmniejszego zamiaru niczego
        udowadniać przed taką osobą jak ty, Blq jak sprawdzi w domu pocztę sam oceni, a
        On jest na tym Forum wiarygodny, nie ty anonimie.

PS. Kartą płacę tylko i wyłacznie duże sumy lub za granica gdy nie mam
        miejscowej waluty.
        • Gość: Reader Och IP: *.ericsson.net 08.10.07, 14:57
          jak miło widziec, że nawet po dokonaniu wyboru (gratuluję, mam nadzieję, że
          córka będzie naprawdę zadowolona z takiego urodzinowego prezentu) śledzisz wątek
          bedąc ciekaw(?) jak on się rozwinie.

Miło, że robisz jakieś założenia czytając mój post. Szkoda, że błędne.

Ciężko założyc, że ktoś może nie miec szefa? Że te nędzne klocki, którymi się
          tak niektórzy (m.in. dwunastoletni) podniecają może ktoś
          robic? I czy to W960 czy N95 mógł już do kosza wrzucic (ups, albo dał 5 letniemu
          dziecku do zabawy -> aplety w javie mogą służyc do sterowania Lego Mindstorm) bo
          współtworzy platformy produktów, z których będziesz wybierał na 15 urodziny
          córki. Fakt. Może i ciężko.

Nie musisz udowadniac stanu twojego konta oraz fobicznej awersji do kart
          kredytowych/platniczych. Na szczęście maila też mi nie wyślesz ;-) Ty wyciagasz
          wnioski nie zuwazajac hiperboli w pisaniu, ja czytajac o zaspokajaniu potrzeb
          (marzeń?) 12 letnich dzieci. Bo widzisz mi wisi ile co kosztuje, dziwi mnie
          sprowadzenie urodzin dziecka do pytania na forum. Ot co. Bo ja wiem co mój syn
          by chciał.
          On też wie.

Ps. Więcej luzu i mniej nadymania. Bo łatka "kręgowca" np. z gatunku
          PiSorodnych, którą przykleił Blq może pozstawic ślady na koszuli.

• derduch Re: Och 08.10.07, 15:31
            Dobra, poniosło mnie ale Ciebie też z lekka, nie zaprzeczysz, proponuję EOT.
            Co do sedna, zapytałem na Forum Telefony żeby uzyskac poradę, nic innego, do
            łba(jak widać pustego) mi nie przyszło że ktoś może to odczytać opacznie -->
            jako trollowanie(??).

To że ludzi stać na wywalanie do kosza N95 czy Ameo jest mi doskonale wiadome,
            tylko co to ma do rzeczy? Osobiście bym dał komuś żeby frajde zrobić zamiast
            wywalić, osobliwie nie 5 letniemu dziecku, umówmy się ;-)
            Nie mam fobii na punkcie kart, po prostu wygodniej mi płacić gotówką.
            Nikt też nie sprowadza urodzin dziecka do pytania na Forum, to córka sama nie
            była pewna wyboru, a kazda rada ważka jest.

Co do ilości luzu... oj kurde trafiłes jak kulą w płot, toć ja bardziej porąbany
            jestem niż nadęty, nie przeginaj.
            • Gość: Reader To po staropolsku SZTAMA ;-) IP: *.ericsson.net 08.10.07, 16:38
              Co do rzeczywistego wyboru to ja brałbym iPhone. Ale ty już wybrałeś :/

N95 nie daje Tobie / dziecku nic nowego, żadnej świeżości, klamot z aparatem (i
              tak masz/macie pewnie EOSa lub Nikona), z denna
              klawiaturka 0..9, GPSem (córka chyba trafia do domu sama). Ot taka moja
              subiektywna (!!!) ocena czegos co ladnie wyglada moze w specyfikacji na papierze
              (lub w htmlu). Cos jak - ALE TO JUZ BYLO!

Korzystanie z tych dobrodziejstw w ciagu normalnego dnia wymaga posiadania w
              plecaku akumulatora do Fiata 126p oraz naparstkow i trenigow Aikido
              rozsciagajacych palce u rak.

No ale ja jestem 'stary' - reumatyzm i te sprawy ;-)

No i (chociaz tyczy sie to rowniez poniekad iPhone) wmawianie mi przez
              producentow, ze ladowanie codzienne telefonu to rzecz normalna, uwazam za
              policzek i probe robienia ze mnie idioty - cos jak spoty Mordo ty moja ;P

Produkty Apple uwazam, za desginerski szczyt polaczenia uzytecznosci i
              elegancji. A UI w iPhone za wieksza wartosc niz pakowanie technologii w 120g
              finskiego, chociazby najlepszego tworzywa.

Co jest istotniejsze dla konkretnej osoby - decyzja nalezy do Ciebie.
        • blq przeceniłem. 08.10.07, 18:17
          derduch napisał:

> Blq jak sprawdzi w domu pocztę sam oceni,

przeceniłem możliwości poczty na gazecie (dotychczas uważałem ją tylko za
          najgorszą w Polsce, ale jednak używalną). jedyny mail, co go dzisiaj dostałem ma
          tytuł "Dojeżdżają, pomagają, prowizji nie pobierają" i o ile nie jesteś Markiem
          K., ani jakimś telemarketerem ING, to...

... to napisz na jakiś inny mail, na przykład adamwam@tlen.pl (nie mój, więc go
          sobie mogą traktować żniwiarką)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka