Gość: malgosia IP: *.aster.pl 17.06.08, 18:58 co w praktyce oznacza, że książka telefoniczna każdego miasta może zostać "zdekatyzowana" do kilku kartek :). fajnie pomyślane. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ~~ § ~~ Re: TP: nowe zasady udostępniania danych abonentó IP: *.proxy.aol.com 17.06.08, 19:29 Moze firmy tez zastrzeza swoje numery? Fajnie jest! Nikt nic nie wie. A po co jest ta blekitna linia? Oni udzielaja powazne tajemnice. Tak. Zlikwidowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piki Re: TP: nowe zasady udostępniania danych abonentó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.08, 19:32 Danych firm nie obejmuje ustawa o ochronie danych osobowych. A co do prywatnych numerów, to chyba dość oczywiste, że nie powinno tam być danych osób, które sobie tego nie życzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profes79 Re: TP: nowe zasady udostępniania danych abonentó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 19:36 Oczywiscie ze tak powinno byc! Przeciez po co abonent ma sobie sprawdzic numer w darmowej ksiazce telefonicznej skoro moze zadzwonic na platna infolinie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: TP: nowe zasady udostępniania danych abonentó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 19:38 Pytanie skieruj do GIODO bo to jego wytyczne i zalecenia. Sprawa ma drugie, dużo głębsze dno, ale o tym pan redaktor jeszcze nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łowca debili W tym GIODO to muszą być sami kretyni IP: 79.139.3.* 18.06.08, 08:01 Swego czasu w spółdzielniach mieszkaniowych robiono spisy lokatorów oraz tabliczki na domofonach. I żądano pisemnej zgody na umieszczenie danego nazwiska, co wymagało pójścia do spółdzielni. Kto tego nie zrobił, to do dzisiaj na domofonie nie figuruje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: TP: nowe zasady udostępniania danych abonentó IP: *.chello.pl 17.06.08, 20:31 Gość portalu: profes79 napisał(a): > Oczywiscie ze tak powinno byc! Przeciez po co abonent ma sobie > sprawdzic numer w darmowej ksiazce telefonicznej skoro moze > zadzwonic na platna infolinie? I tu się mylisz. Jeśli abonent nie wyrazi zgody, nie znajdziesz jego numeru w książce telefonicznej i nie poznasz go też przez biuro numerów. Mnie tam to odpowiada - wreszcie będzie jakiś sposób na telemarketerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nkab Cała ta GIODO to niepotrzebna jest. IP: *.toya.net.pl 18.06.08, 10:53 Utworzona została tylko poto aby mieć oko na partie polityczne, zwłaszcza te nowopowstające co mogły by wymknąć się z pod kontroli. Tą instytucję wyeliminowałyby stosowne zapisy w kodeksie cywilnym i prawie karnym. Jak by ktoś musiał zapłacić wysokie odszkodowanie za wykorzystywanie danych bez zgody to nie byłoby telemarketerów i imiennych ulotek. Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tig TP: nowe zasady udostępniania danych abonentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 19:48 A może to jest tylko dla zapewnienia zysków poczcie, która teraz zarobi na tych wszystkich przesyłkach z przesyłana zgodą? Polska karuzela sie kręci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwr Re: TP: nowe zasady udostępniania danych abonentó IP: *.acn.waw.pl 17.06.08, 20:31 Tak, to wygląda na wspólny pomysł poczty i TP SA. No bo dlaczego nie można by wysłać takiej zgody internetem? Byłoby szybciej, bez kosztów i na pewno więcej osób wysłałoby zgodę. Ja też nie dołożę znaczka pocztowego do powiadomienia o tym, że można mój numer umieścić w książce telefonicznej. Czy nie lepszym rozwiązaniem była poprzednia wersja - kto NIE CHCE mieć swojego numeru w spisie telefonów ten powiadamia o tym TP SA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lubie poprawiac Re: TP: nowe zasady udostępniania danych abonentó IP: *.magma-net.pl 18.06.08, 01:03 Uwielbiam teorie spiskowe, naprawde uwielbiam. Pytasz dlaczego nie mozna zrobic tego przez internet? A jak zostalyby zweryfikowane Twoje dane? Dlaczego ja nie moglbym przez jakis durny kaprys wpisac danych ludzi ktorych znam? Rownie dobrze moglbym wpisac Romek Giertych (przyklad) i dac jakis durny adres. Pomysl chwile... Dlaczego nie moze byc jak dawniej, ze odsyla tylko ten co nie chce? Bo firma (w tym przypadku tepsa) musi UZYSKAC ZGODE na przetwarzanie i publikacje danych osobowych, a nie BRAK SPRZECIWU. To taka dosc subtelna roznica... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ochroniony Re: TP: nowe zasady udostępniania danych abonentó IP: *.toya.net.pl 17.06.08, 19:51 Wszyscy powinni jeszcze chodzic w maskach na głowie i mówić przez urządzenie zniekształcające głos. Jak chronić to na całego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pi To nie ochrona danych osobowych to anonimowość IP: *.233.udn.pl 17.06.08, 20:00 Przy takich 'zasadach' nienormalnością stanie się zgoda na publikacje danych. Stosując takie zasady zlikwidowano spisy lokatorów i nazwiska na domofonach. Te kilka osób które poszły do administracji i ich naswiska czasowo pozostały w spisach i na domofonach - szybko zrezygnowały - dostosowały sie do anonimowego ogułu. PRzecież 2 nazwiska na spisie 40 mieszkań to wyglądało jak ekshibicjonizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Paranoja z ochroną danych osobowych IP: *.cust.tele2.pl 17.06.08, 20:18 To co się dzieje teraz z ochroną danych osobowych to jakaś paranoja. U mnie w bloku połowa lokatorów nie wyraziła zgody na umieszczenie swoich danych na domofonie! No i potem ludzie męczą tych, którzy swoich nazwisk nie ukryli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: TP: nowe zasady udostępniania danych abonentó IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.08, 20:28 Oni chcą aby ludzie wysyłali szczegółowe dane osobowe (w tym pesel) zwykłym listem na adres jakiejś skrytki. Po co im takie szczegółowe dane jak pesel ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxa polska to chory kraj IP: 78.52.227.* 17.06.08, 21:29 polska to chory kraj, tak jak ktos napisal brakuje tylko masek i aparatow znieksztalcajacych glos. w niemczech za to jest 100% nazwisk na domofonach, i jakos nie ma problemu, nikt nie narzeka nie ma nazwiska - nie otrzymasz poczty, dostaniesz kare. polacy otoczcie sie jeszcze takim wielkim murem, zadajcie tego od wladz waszego miasta, a co ? w koncu nalezy sie wam prywatnosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pinezka Jacy "oni"? Ci "oni"?! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.08, 07:30 O czym piszesz? O jakich "onych"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Jacy "oni"? Ci "oni"?! IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.08, 09:03 Chodziło mnie o Telekomunikację Polską. Telefon mam w TP i dostałem wraz z rachunkiem ową pisemną zgodę. Bulwersuje mnie fakt podawania szczegółowych danych osobowych (takich jakie stosuje się przy zakładaniu konta w banku- pesel,nr dowodu osobistego etc.). Nadużycia łatwo można sobie wyobrazić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raffi Re: Jacy "oni"? Ci "oni"?! IP: *.logos.com.pl 18.06.08, 10:05 A zakładając telefon nie podawałeś numeru Pesel? Nie popadaj w paranoję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roland Re: Jacy "oni"? Ci "oni"?! IP: *.otp.pl 18.06.08, 12:25 Ale to są poufne dane na umowie. List fizyczny jest praktycznie dostępny dla każdego... Poza tym do książki telefonicznej PESEL? Bez jaj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alutka Re: Podzielić telekomunikacje ! IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.08, 21:58 Jedyne lekarstwo podzielić telekomunikacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacuś Podzielić! Jedna część niech publikuje numery... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.08, 07:32 ...druga - nazwiska i nazwy. Takie spisy abonentów będą najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 TP: nowe zasady udostępniania danych abonentów 17.06.08, 22:04 To ja może coś wyjaśnię. Konieczność uzyskania uprzedniej zgody abonenta na ujawnienie danych w spisie abonentów wynika z obowiązującej już od paru lat ustawy prawo telekomunikacyjne. Nie jest to uregulowane w ustawie o ochronie danych osobowych. Tak swoją drogą to się dziwię, że dopiero teraz wprowadzono te zasady. Dlatego też pretensje należy mieć do ustawodawcy. Aha, i nie ma co zwalać np. na dyrektywy unijne, bo one pozwalają zarówno na nasz obecny model (konieczna uprzednia zgoda abonenta, żeby zamieścić dane w spisie), jak i poprzedni, czyli domniemana zgoda abonenta na umieszczenie danych w spisie, i możliwość złożenia oświadczenia, że zastrzega swoje dane i nie chce ich ujawniania. Odpowiedz Link Zgłoś
4v TP: nowe zasady udostępniania danych abonentów 17.06.08, 22:17 nareszcie! wreszcie się skończą telefony z ofertą handlową, gdzie durna baba jedzie po KT i zatruwa ludziom wieczór (dzień, poranek, noc). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rejestr06 Re: TP: nowe zasady udostępniania danych abonentó IP: *.nowogard.sdi.tpnet.pl 17.06.08, 23:35 Mam numer zastrzeżony (nie jestem umieszczony w książce telefonicznej)i kiedy dzwoni do mnie tele2, albo z ankieterka, to pytam - skąd mają numer. Odpowiadają - wylosował komputer. Ich bazy numerów nie są brane z książki telefonicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wacuś Wylosował komputer IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.08, 07:27 O żadnym losowaniu nie ma mowy! Jest system, który sekwencyjnie wybiera kolejne numery z puli i zestawia połączenia. "Ksiązką telefoniczna" nie ma tu nic do rzeczy. Tzw. bazy powstają po skutecznym połaczeniu. Są w nich umieszczane te numery, które odpowiedziały. Poza tym ludzie wpisują bez zastanowienia numer telefonu gdzie popadnie i zaznaczają, że wyrażają zgodę na przetwarzanie. To samo tyczy sie adresów. Ochrona danych osobowych ani nowe zasady dotyczące książki nie mają tu nic do rzeczy. Prawo stanowi, że nie wolno kierować ofert bez zgody odbiorców. Akcje "losowe" powinny być więc tępione ale kto się tym przejmuje? Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: TP: nowe zasady udostępniania danych abonentó 18.06.08, 08:32 A Ty w to wierzysz? Hehehe:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !! Re: TP: nowe zasady udostępniania danych abonentó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 20:24 yavorius napisał: > A Ty w to wierzysz? Hehehe:D hehehe ! co za durny posy, nie stac cie na cos bardziej sensownego wiejkski moderatorku ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blackteam TP: nowe zasady udostępniania danych abonentów IP: 212.160.172.* 17.06.08, 22:19 pracuje na biurze numerow i bedzie tak ze co do firm to ich nie obowiazuje zasada ochrony danych osobowych, wiec firmy jak byly tak beda w spisie, a co do osob prywatnych to jesli oswidczenia nie wysla to znaczy ze nie wyrazaja zgody i nie bedzie ich w spisie (ich prawo). A nie wiem czy wiecie, ale na nasze Biuro Numerow 90% ludzi, ktorzy dzwonia to firmy windykacyjne, różne banki itp, ktorzy poszukuja wierzycieli, dlużników. Tylko oni napedzaja całą tą machinę i generują dochód dla TP. Zwykli szarzy ludzie jesli juz dzwonia to po numer do jakiejs instytucji, a te w bazie beda caly czas. A ustawa ta dotyczy tez innych operatorów (Netia, Dialog, Tele2 itp) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: TP: nowe zasady udostępniania danych abonentó IP: *.chello.pl 17.06.08, 22:47 a w jakim regionie pracujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj TP: nowe zasady udostępniania danych abonentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 22:22 Najlepiej utajnić wszystko i wszystkich! Utajnić nazwy miast i wsi. Utajnić nazwę kraju! O rany! Gdzie ja żyję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blackteam TP: nowe zasady udostępniania danych abonentów IP: 212.160.172.* 17.06.08, 22:28 Ale dlaczego wy pod haslem telefon zaraz myslicie Teleekomunikacja Polska. Jest monopolista, ale to nie ona sobie wymyslila ta ustawe. A tak sie sklada ze w tym momencie ok 30% rynku maja inne sieci (Netia, Tele2, Dialog itp) i oni tez sie musza stosowac do tych praw. A to ze Biuro numerow obsluguje TP to juz jest dlatego, ze jako najwieksza firma z najwieksza liczna abonentow i z rozwinieta siecia informacyjna (jako pierwsza miała biuro numerow i nie musiala wszystkiego od nowa tworzyc). A ze prawo jest głupie i nieracjonalne to juz jest inna sprawa i zażalenia można kierowac do ustawodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawe TP: nowe zasady udostępniania danych abonentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 22:47 Po co są potrzebne dla TP moje dokładne dane przy wypełnianiu deklaracji zgody na spis abonentów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: TP: nowe zasady udostępniania danych abonentó IP: *.domainunused.net 19.06.08, 23:47 żeby jakiś zgrywus nie wysłał tego za Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zolo TP: nowe zasady udostępniania danych abonentów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.08, 22:56 Ochrona ochrony. A ja chce zeby wprowadzili prawo o ochrone danych adresowych. Po co moj adres na kopercie?Wszyscy czytaja jak sie nazywam i gdzie mieszkam. Nie po to zdjałem nazwisko z domofonu zeby teraz na przesyłkach widniało.i zeby dowód był tajny. A tak gdzie pojdziesz to --dowód poprosze ...dowód poproszę. Koszmar wręcz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elvis Re: TP: nowe zasady udostępniania danych abonentó IP: 212.160.172.* 18.06.08, 08:41 dawno wiekszej glupoty nie slyszalem. ty jestes taki na codzien czy pobierasz te lekcje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton tym się Polak do historii wkupi, że i przed szkodą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.08, 23:34 i po szkodzie głupi. Jaki obywatel takie państwo. Utajnić wszystko, zdjąć tabliczki z nazwami ulic i numerami domów, numerami dróg i nazwami miejscowości. Wróg podsłuchuje ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
radoslawdobry Polska to chory kraj 18.06.08, 00:43 W USA każde miasto ma potężną książkę telefoniczną, w Wlk. Brytanii abonenta można znaleźć w sieci łącznie z nazwą ulicy i numerem domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość UPC jeszcze gorsze IP: *.chello.pl 18.06.08, 01:30 Dzwoniąc do biura numerów UPC jeśli nie powie się numeru mieszkania znajomego to nawet nie pytają się o nazwisko znajomego tylko stwierdzają, że mają taki głupi system komputerowy(tzn programistów) który bez numeru mieszkania ani rusz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do_balwanow polak zlodziej lubi byc anonimowy IP: 78.52.227.* 18.06.08, 06:04 widac ma cos do ukrycia na calym swiecie takie dane sa w sieci, w ksiazkach tel, itd i nie ma tam problemu. to obled co sie dzieje w polsce, wystarczy odpowiedni przepis ze jest zakaz telemarketingu i koniec, nie bedzie problemu, tak jak w cywilizowanych krajach o ile to nagabywanie telefoniczne moge zrozumiec to nie rozumiem dlaczego w spisie lokatorow nie ma nazwisk ? albo sa nie wszystkie, ktos sie przed czyms ukrywa , nie rozumiem jest to dla mnie nie pojete, bywalem w wielu krajach na prawie wszystkich kontynentach ale czegos takiego nie widzialem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abonent Re: polak zlodziej lubi byc anonimowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 08:54 Prosty czlowieku, a nie wpadlo ci do glowy, ze sa ludzie, ktorzy po prostu maja taki zawod, ktory wymaga prywatnosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roland Re: polak zlodziej lubi byc anonimowy IP: *.otp.pl 18.06.08, 11:52 Do gigabałwana: wyegzekwowanie swoich praw w Polsce jest tak skomplikowane i trudne, że dopóki to się nie zmieni __nikt__ nie będzie wiedział gdzie mieszkam, jeśli nie będzie to absolutnie konieczne. I co? pójdziesz do sądu, gdzie sędzie-idiota wypowie znaną formułkę o znikomej szkodliwości społecznej? Albo co gorsza kłamca odwróci kota ogonem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abonent W koncu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 08:04 Strasznie sie ciesze od 2 lat walcze, zeby mnie w tym spisie nie bylo... To byla paranoja!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: W koncu IP: *.domainunused.net 19.06.08, 23:49 zastrzeżenie numeru to 10 minut roboty, ale jak Ci zajęło to 2 lata to gratuluję efektywności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty-małgosia Re: TP: nowe zasady udostępniania danych abonentó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.08, 08:25 Gość portalu: malgosia napisał(a): > co w praktyce oznacza, że książka telefoniczna każdego miasta może > zostać "zdekatyzowana" do kilku kartek :). fajnie pomyślane. ot durna baba, a po co mi mój numer telefonu skoro ani mnie nie znasz ani ja nie mam zamiaru z Tobą gadać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosia Re: TP: nowe zasady udostępniania danych abonentó IP: *.devs.futuro.pl 18.06.08, 12:50 faktycznie, Twój numer telefonu do niczego nie jest Ci potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof TP: nowe zasady udostępniania danych abonentów IP: 83.230.125.* 18.06.08, 08:57 Szczytowa paranoja. Jak komuś przeszkadza publikacja jego danych w książce telefonicznej to niech sie przeprowadzi do ziemianki bez telefonu. W normalnym kraju w książce telefonicznej powinny byc dane wszystkich oprócz tych, którzy swoje dane zastrzegli. A co ze starymi książkami telefonicznycmi - policja będzie ścigać ich właścicieli?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dokrzysia Re: TP: nowe zasady udostępniania danych abonentó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 09:44 szczytowa paranoja bylo to, ze ja mimo iz od poczatku przy podpisywaniu umowy zastrzeglam sobie, ze nie zycze sobie byc w ksiazce telefonicznej, nadal tam bylam, wyobraz sobie, ze sa ludzie, ktorzy nie powinni byc w ksiazce, nie kazdy pracuje jako mechanik w fabryce :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptyś a ktoś używa jeszcze TP? IP: *.ds.pg.gda.pl 18.06.08, 09:23 Nawet moi konserwatywni rodzice przeszli na komórki bo tańsze i wygodniejsze. Nie znam ani jednej osoby która miałaby telefon w TP. W większości firmy mają Netie, Dialoga albo voip'a. Zwykli ludzie mają komórki, a ci bardziej "zaawansowani technologicznie" voip'a (dają go za darmo w UPC). Czas TP przeminął i bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blackteam Re: a ktoś używa jeszcze TP? IP: 212.160.172.* 18.06.08, 19:21 "a ktoś używa jeszcze TP?IP: *.ds.pg.gda.pl Gość: ptyś 18.06.08, 09:23 Odpowiedz Nawet moi konserwatywni rodzice przeszli na komórki bo tańsze i wygodniejsze. Nie znam ani jednej osoby która miałaby telefon w TP. W większości firmy mają Netie, Dialoga albo voip'a. Zwykli ludzie mają komórki, a ci bardziej "zaawansowani technologicznie" voip'a (dają go za darmo w UPC). Czas TP przeminął i bardzo dobrze. " TEN PRZEPIS DOTYCZY WSZYSTKICH FIRM TELEKOMUNIKACYJNYCH TELEFONII STACJONARNEJ !!! Netia, dialog itp też są objęte tym przepisem. To nie TP wymyslila te przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: a ktoś używa jeszcze TP? IP: *.domainunused.net 19.06.08, 23:53 TPSA też daje Voipa. A Netia i Dialog nie są dostępne w całym kraju, np. na największym katowickim osiedlu nie ma ani tego ani tego, zostaje tepsa albo UPC. Odpowiedz Link Zgłoś
pastor wraz z czerwcowym rachunkiem telefonicznym....... 18.06.08, 10:47 to w grudniu chyba, bo przez gadów z poczty to do końca roku będziemy czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: wraz z czerwcowym rachunkiem telefonicznym... IP: *.domainunused.net 19.06.08, 23:54 chyba nie słyszałeś o rachunkach z woreczkiem piasku? :) Odpowiedz Link Zgłoś