IP: *.chello.pl 05.11.08, 16:29
hej wszystkim. słuchajcie, mam pytanie - czy warto przejść na e-
faktury? Posiadam UPC o myślę o zakupieniu dtv..niemniej waham się
czy e-faktury to lepszy sposób na okiełznanie rachunków niż rachunki
dostawane pocztą? Byłabym wdzięczna za sugestie :)
Obserwuj wątek
    • Gość: rreres Re: e-faktura IP: *.mobile.playmobile.pl 05.11.08, 20:44
      Ja mam w tp i imho warto.
      rachunek w pdfie plus certyfikat przychodzi w dniu wystawienia.

Faktura elektroniczna jest w pełni akceptowanym dokumentem na równi z papierem.
    • Gość: to rococo rot Re: e-faktura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 09:28
      Oczywiście, że warto! Jak tylko pomyślę, że miałbym dziś magazynować faktury za
      neostradę, telefon, administrację budynku etc to aż mnie głowa boli!
      Pamietaj,ze efaktury są normalnymi dokumentami w rozumieniu urzędu skarbowego!
      Bo podobno mozna sie spotkac z opiniami, ze tak nie jest. A wystarczy znac
      prawo, a to wyraznie to mówi.Są odpowiednie ustawy.

pozdrawiam
      • Gość: Ponury Masz i nie masz racji jednocześnie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.08, 14:14
        e-faktury tylko wtedy są traktowane jako pełnoprawne faktura, gdy autentyczność ich pochodzenia i integralność ich treści będą zagwarantowane :
        - bezpiecznym podpisem elektronicznym w rozumieniu art. 3 pkt 2 ustawy z dnia 18 września 2001 r. o podpisie elektronicznym (Dz. U. Nr 130, poz. 1450 z późn. zm.), weryfikowanym przy pomocy ważnego kwalifikowanego certyfikatu; lub
        - poprzez wymianę danych elektronicznych (EDI) zgodnie z umową w sprawie europejskiego modelu wymiany danych elektronicznych, jeżeli umowa pomiędzy jej stronami dotycząca tej wymiany przewiduje stosowanie procedur gwarantujących autentyczność pochodzenia i integralność danych.
        Oczywiście po uprzednim wyrażeniu zgody przez odbiorcę faktury. Zgoda może być wyrażona w formie pisemnej lub elektronicznej. Jeżeli ta zgoda jest wyrażona w postaci elektronicznej, należy zagwarantować autentyczność pochodzenia i integralność treści poprzez zastosowanie bezpiecznego podpisu elektronicznego weryfikowanego ważnym certyfikatem kwalifikowanym.

Czyli, jeśli e-faktura nie jest podpisana elektronicznie, to jest jedynie "fakturą proforma", lub "obrazem faktury" i nie fakturą elektroniczną w rozumieniu rozporządzenia ministra finansów z dnia 14 lipca 2005 r. w sprawie wystawiania oraz przesyłania faktur w formie elektronicznej, a także przechowywania oraz udostępniania organowi podatkowemu lub organowi kontroli skarbowej tych faktur (Dz. U. 2005 ., nr 133 poz. 1119).
      • yavorius W Erze: 13.11.08, 13:50
        Obrazy faktur (w formacie PDF) udostępnianie w serwisie I-BOA nie są
        fakturami elektronicznymi w rozumieniu Rozporządzenia ministra
        finansów z dnia 14 lipca 2005 r. w sprawie wystawiania oraz
        przesyłania faktur w formie elektronicznej, a także przechowywania
        oraz udostępniania organowi podatkowemu lub organowi kontroli
        skarbowej tych faktur.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka