Dodaj do ulubionych

oferta Ery dla Stalych Abonentow

IP: *.denko.com.pl 08.05.09, 12:38
pytam bo nie rozumiem a tlumaczenia w Erze sa dziwne i sprzeczne...
Na kilka miesiecy przed wygasnieciem kolejnej umowy z Era dostaje od nich
promocje.
Domyslam sie ze na jej zestaw maja wplyw rachunki ktore place.
Ale jak to jest, bo czasem w miare przyblizania sie terminu konca umowy owa
oferta sie zmienia a czasem ta pierwsza pozostaje do konca bez zmian?
Od czego to zalezy skoro place miesiecznie wiec kwota zaplacona sie zwieksza
co logicznie wskazywaloby na zwiekszanie oferty dla mnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: miner Re: oferta Ery dla Stalych Abonentow IP: *.centertel.pl 08.05.09, 12:42
      Może wpływ na to mają nowe promocje czy usługi? jeśli coś nowego się pojawia w
      między czasie np. Numer Stacjonarny to zmieniają ofertę na ciekawszą oferując
      nowe usługi. jeśli zaś nie wprowadzają w danym czasie nowych promocji, to oferta
      się nie zmienia. to takie moje przemyślenia :)
      • Gość: wierny Re: oferta Ery dla Stalych Abonentow IP: *.denko.com.pl 08.05.09, 13:27
        no to mam dodatkowe pytanie...
        Musze odnowic umowe do 1.09. a jak wiadomo we wrzesniu Era ma urodziny i sa
        promocje...
        Co sie stanie jesli zglosze sie do nich pozniej we wrzesniu? Przepadnie oferta
        dla mnie czy mam szanse na cos korzystniejszego?
        • Gość: wierny Re: oferta Ery dla Stalych Abonentow IP: *.ostrog.net.pl 09.05.09, 21:29
          no tak, rozumiem ze wszyscy nie chcac ryzykowac czagos pilnie spiesza odnawiac
          umowy w terminie stad nikt nie zna odp na moje "urodzinowe" watpliwosci :)
        • Gość: mała Re: oferta Ery dla Stalych Abonentow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 18:06
          Kto powiedział że MUSISZ odnowić umowę w tym terminie? Jak nie odnowisz i nie
          wypowiesz, umowa będzie ci sie przedłużać o kolejne okresy rozliczeniowe. Ja
          przekonałam się na własnej skórze, że czym dłużej ich przetrzymasz, nie spiesząc
          się z nową umową, tym lepsze warunki będą ci proponować. Zresztą te ich
          propozycje warto dokładnie przeliczyć, bo okazuje się że np. czym wyższy
          abonament wybierasz, tym drożej wychodzi minuta, no i teraz już nie przeliczają
          jednej minuty na 4 smsy tylko na 3.
          • Gość: wierny Re: oferta Ery dla Stalych Abonentow IP: *.ostrog.net.pl 10.05.09, 19:47
            dziekuje za odpowiedz. Napisalas: "czym dłużej ich przetrzymasz, nie spiesząc
            się z nową umową, tym lepsze warunki będą ci proponować". Niby proste ale nie
            chcialbym przesadzic i wylac dziecka z kapiela. Era niezbyt dba o starych
            klientow... wiec zapytam tak: czy po odnowieniu sie automatycznym mojej umowy
            wciaz mi cos zaproponuja? Teoretycznie nie musza skoro umowa i tak sie
            odnowila... no ale z drugiej strony te urodzinowe promocje moga byc ciekawe i
            troche kusi ryzyko...
            • Gość: hm Re: oferta Ery dla Stalych Abonentow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 22:14
              Wydaje mi się, że po zakończeniu umowy (zazwyczaj podpisanej na
              warunkach promocyjnych) owe "automatyczne odnowienie" oznacza tyle,
              że za to samo co masz teraz będziesz płacił już wg normalnego
              cennika. Czyli jeśli np. podpisałeś umowę na 2 lata na taryfę X za
              którą przez te 2 lata płaciłeś z rabatem, to po zakończeniu umowy
              zostajesz z taryfą X ale o promocyjnym rabacie zapomnij. Lepiej
              podpisać wczesniej coś nowego w promocji albo wypowiedzieć umowę
              całkowicie.
              • ivoncja Re: oferta Ery dla Stalych Abonentow 11.05.09, 21:15
                Jestem właśnie w trakcie umowy na czas nieokreślony, która kończy się za trzy
                tygodnie. Mam takie same warunki jak podczas umowy podstawowej (dwuletniej).
                Byłam nagabywana o przedłużenie umowy przed jej zakończeniem, dokładnie w tym
                samym czasie gdy Era nie spieszyła się kompletnie z rozpatrzeniem mojej
                reklamacji- na odpowiedzi czekałam po dwa tygodnie. Pierwsza propozycja była
                mało satysfakcjonująca, poczekałam więc na kolejną, nieco lepszą, jednak ktoś
                kto umie liczyć z łatwością dojdzie do tego że lepiej opłaca się pre-paid
                zwłaszcza gdy stary aparat spisuje się nadal świetnie.
              • Gość: dość Ery uwaga na cennik po zakończeniu "terminowej" umowy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 01:15
                niestety zgadza się - jestem właśnie świeżo po zadziwieniu się niemal 2x wyższą
                suma na fakturze (tylko za sam abonament)
                nie spieszyło mi się z odnowieniem a nie wpadłem na to że po 24 miesiącach
                przyładują mi "niepromocyjnym" cennikiem

z kolei oferta dla stałych abonentów jest żenująca, dużo gorsza od tej jaka
                dostają nowi klienci "z ulicy"
                poskładałem to wszystko razem i wyszło mi że Era ma swoich klientów w d...
                a konkurencja (nie powiem kto bo będzie że reklama, poza tym to nieważne - każdy
                może sobie dopasować gdzie mu odpowiada) ma wypasioną ofertę gdy się do nich
                przeniosę - lepszy tel, więcej minut a abonament tańszy

także po 8 wspólnych latach żegnam Erę co i Wam szczerze polecam
                • mika_007 Re: uwaga na cennik po zakończeniu "terminowej" u 25.05.09, 22:52
                  a ja bez problemów co 2 lata przeciągam promocyjną umowę i nigdy nic
                  mi nie ponieśli,tak samo bez problemów idę do punktu ery i podpisuję
                  z nimi ... nową umowę na tych samym zasadach co nowi klienci (fakt-
                  dla nich zazwyczaj jest lepsza jak dla stałych)
                  i w moim przypadku im dalej w las,znaczy im bardziej się ociągałam
                  tym ofertę no-line wyświetlali mi lepszą -najlepszą dają właśnie w
                  granicach swoich urodzin,później np. ceny telefonów idą w górę
                  • Gość: dość ERY Re: uwaga na cennik po zakończeniu "terminowej" u IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 16:01
                    hmm.. byłoby pieknie.. szkoda że już tak nie jest

też tak robiłem co 2 lata i chciałem teraz - możesz się zdziwić jak już skończy sie umowa
            • Gość: mała Re: oferta Ery dla Stalych Abonentow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 12:57
              Umowa się automatycznie przedłuża, ale na czas nieokreślony, czyli możesz ją
              wypowiedzieć w każdym momencie. Oczywiście od momentu wypowiedzenia do
              zakończenia musi minąć cały jeden okres rozliczeniowy, tak łatwo cię nie
              puszczą. Czyli jeśli umowa kończy się za tydzień i wypowiesz ją dziś, to tak
              naprawdę zakończy się za miesiąc i tydzień.
    • przemek.komorowski Re: oferta Ery dla Stalych Abonentow 11.05.09, 14:12
      słów kilka o tym jak to jest z przedłużaniem ofert u operatorów (nie
      tylko u Ery)

1. Jeżeli nie płacisz naprawdę dużych rachunków albo nie masz u nich
      kilku nr, to zapomnij o "indywidualnych" warunkach przedłużenia
      umowy.
      2. Oferta dla stałych klientów jest dostępna na stronie Ery. Zmienia
      się chyba rzadziej, niż oferta dla nowych klientów i nie jest wcale
      dużo bardziej atrakcyjna.
      3. Przeważnie są dwie opcje: trochę tańszy telefon albo bonusy do
      abonamentu (przeważnie przez kilka miesięcy).
      4. Jeżeli masz pkt. premia warto je wykorzystać np. wybierając lepszy
      telefon. 1500 pkt. to 50 zł mniej za telefon.
      5. Umowę można przedłużyć po tym, jak Twoja obecna umowa zamieni się
      w umowę na czas nieokreślony. Tak więc możesz spokojnie poczekać do
      września, ale oferta urodzinowa wcale nie musi być lepsza od obecnej.
      6. Jeżeli płacisz wysokie rachunki to możesz spróbować grać na czas i
      cały czas mów im, że planujesz odejść do konkurencji. Jeżeli będziesz
      dla nich wartościowym klientem to zadzwoni do Ciebie nie zwykły
      konsultant, ale ktoś z działu utrzymania klienta. Wtedy masz szansę
      wytargać od nich coś więcej. Na kokosy jednak nie licz.
      • zu_mi Re: oferta Ery dla Stalych Abonentow 12.05.09, 17:44
        no właśnie ;-)) mieliśmy 6 numerów w Erze (chyba z 10 lat), rachunki co najmniej
        1400 co miesiąc . Chyba nie byliśmy zbyt "dobrym" klientem bo żadnej reakcji od
        konsultantów , żadnych promocji (tel.za 1 zł mam w ..., wolałabym niższe
        rachunki), żadnych nowych warunków (czytaj lepszych). Przenosimy się do Orange.
        Pewnie nic lepszego ale mamy dość Ery. Taki klient to dla nich żaden klient.
        Mają go wiecie gdzie ;-))
      • Gość: filip_z_konopii Re: oferta Ery dla Stalych Abonentow IP: *.toya.net.pl 29.05.09, 20:27
        przemek.komorowski napisał:

> słów kilka o tym jak to jest z przedłużaniem ofert u operatorów (nie
        > tylko u Ery)
        >
        > 1. Jeżeli nie płacisz naprawdę dużych rachunków albo nie masz u nich
        > kilku nr, to zapomnij o "indywidualnych" warunkach przedłużenia
        > umowy.
        True, jak w każdym innym przypadku, gdy jesteś klientem i coś kupujesz - im
        więcej wydajesz, tym więcej możesz wynegocjować.
        Nie wspominając o specjalnych cenach za zakup hurtowy.

> 2. Oferta dla stałych klientów jest dostępna na stronie Ery. Zmienia
        > się chyba rzadziej, niż oferta dla nowych klientów i nie jest wcale
        > dużo bardziej atrakcyjna.
        Zmienia się równie często, dlatego że idą one w parze - różnica polega na tym,
        że oferta dla stałych zmienia się z lekkim opóźnieniem, np. tygodniowym.

> 3. Przeważnie są dwie opcje: trochę tańszy telefon albo bonusy do
        > abonamentu (przeważnie przez kilka miesięcy).
        W obecnej ofercie Ery dla stałych upusty są na całe 24/36 miesięcy, zarówno z
        telefonem, jak i bez.

> 4. Jeżeli masz pkt. premia warto je wykorzystać np. wybierając lepszy
        > telefon. 1500 pkt. to 50 zł mniej za telefon.
        Prawda, albo dodatkowe minuty, jeżeli telefonu nie wymieniasz.

> 5. Umowę można przedłużyć po tym, jak Twoja obecna umowa zamieni się
        > w umowę na czas nieokreślony. Tak więc możesz spokojnie poczekać do
        > września, ale oferta urodzinowa wcale nie musi być lepsza od obecnej.
        Również 100% potwierdzam - urodzinowe promocje z nazwy są urodzinowe, ale czy
        coś super niesamowitego w sobie mają...? Chłyt markietingowy.

> 6. Jeżeli płacisz wysokie rachunki to możesz spróbować grać na czas i
        > cały czas mów im, że planujesz odejść do konkurencji. Jeżeli będziesz
        > dla nich wartościowym klientem to zadzwoni do Ciebie nie zwykły
        > konsultant, ale ktoś z działu utrzymania klienta. Wtedy masz szansę
        > wytargać od nich coś więcej. Na kokosy jednak nie licz.
        >
        Na kokosy liczyć nie można, bo to nie jest organizacja charytatywna, tylko
        firma, która chce zarobić.

Można również przenieść się do konkurencji, ale ja bym najpierw porównał oferty,
        a nie reklamy.
        Ja mam numer w Play, właśnie kończy mi się umowa - myślicie, że dostałem ofertę
        lepszą niż nowy klient?
        Może od razu, żeby nie było niedomówień odpowiem - nie, oferta jest nawet pod
        pewnymi względami gorsza.
        Z tym, że mnie to jakoś nie dziwi.
        Od 20 lat kupuję chleb w tym samym spożywczym i specjalnej ceny za bochenek nie
        wymagam.
    • Gość: 7 Re: oferta Ery dla Stalych Abonentow IP: *.toya.net.pl 26.05.09, 09:30
      W erze masz 2 rodzaje ofert:
      - dla płacących normalne rachunki (nędza)
      - dla płacących w ch... duże rachunki (niewiele lepiej).

Na Twoim miejscu zmieniłbym operatora.
    • Gość: xxx Re: oferta Ery dla Stalych Abonentow IP: *.lanet.net.pl 31.05.09, 20:19
      1)poczekaj do wrzesnia oferta bedzie troche lepsza ze wzgledu na
      urodziny,ale nie spodziewaj sie gwiazdora :-)
      2)polecam szantaz z odejsciem do innego operatora,troszke dołożą,ale
      podobnie jak wszedzie bez wiary,ze cos bedzie za darmo
      3)proponuje wziasc na wstrzymanie jezeli chodzi o telefony z
      1zł,cena euro tak poszła do góry, ze chyba nikogo rozumnego nie
      powinno dziwic pogorszenie w tej kwestii
      pzdr
      • Gość: wierny Re: oferta Ery dla Stalych Abonentow IP: *.ostrog.net.pl 31.05.09, 21:59
        dzieki :) co prawda kusi mnie tel za 1 PLN ale... optymalniej bedzie wziac tel
        kosztem 3000 punktow a tyle wlasnie przekraczam... Obnizenie ceny o 100 pln
        urealnia nieco lepsze modele.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka