pamirk Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 31.12.07, 22:53 W książce Sławosza Dębskiego "Było sobie miasteczko", opisującej mieszkańców i miejscowości w pobliżu Kisielina (pow. Horochów) na Wołyniu, znalazło się zdanie informujące o tym, że rodzina Papużyńskich z Twerdyń brała aktywny udział w Powstaniu Styczniowym. Otóż NIE MA TO NIC WSPÓLNEGO Z PRAWDĄ! W pamiętnikach gen. Leona Berbeckiego, w których rzekomo jest informacja o "aktywnym udziale" tej rodziny w Powstaniu Styczniowym, występuje wątek niejakiego Krukowskiego, który otoczony był nimbem miłości biedoty wiejskiej i którego obawiali się obywatele ziemscy. Jego siostra była żoną Papużyńskiego z folwarku Grzybowica. Tylko w tym kontekście pada nasze nazwisko. OPISYWANE CZASY DOTYCZĄ LAT 80-tych XIX wieku, A WIĘC OKRESU PO POWSTANIU STYCZNIOWYM. Miroslaw Papużyński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a-glinka@wp.pl Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.mst.gov.pl 15.10.09, 12:52 POszukuje kontaktu z Panem Mirosławem Papużyńskim celem uzyskania informacji o jego bracie Antonim Papużyńskim, który był księdzem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamirk Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 22:12 Proszę wpisać nazwisko "Mirosław Papużyński" do wyszukiwarki stron WWW. Pojawi się jego strona WWW. Tam jest możliwość wysłania do niego wiadomości (KONTAKT). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joz.krak Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 20.04.08, 17:15 Witam, cała moja rodzina pochodzi z kresów - Wołynia ale również Galicji wschodniej, Podola i Ukrainy. (Ciekaw jestem czy jest odpowiednik strony "Wołyń.republika.pl" dotyczący tamtych stron). Co do Wołynia, stamtąd wywodzi się rodzina mojej Mamy, Pruszyńscy (szereg miejscowości,np.Pustomyty k.Równego których mój dziad Andrzej P. był właścicielem [8200ha], obok Woronów - jego brat Piotr P., etc.), niedaleko, koło Międzyrzecza Koreckiego były Lipki których włascicielami byli Radeccy-Mikulicze, rodzina babki od strony ojca (jego strony rodzinne były dalej, na Podolu). Ostatnio przed wojną mieszkał tam wuj Marceli R.-M. Pałac w Lipkach szczęśliwie ostał się w czasie I w.św. jako budynek, ale bez wyposażenia. Natomiast w Pustomytach nie zostało nic (dwór spalili okoliczni chłopi) i dziadek zbudował nowy w 1928 r. wg proj.arch. Dajczaka o ile pamiętam. (Trochę na ten temat pisze R.Aftanazy, nie wiem dlaczego pan Andrzej nie wklepał odrobiny danych z tej i wielu innych publikacji, np. Siemaszków, którzy obszernie piszą o Wołyniu i stratach podczas rzezi ukraińskich, nie zawsze zresztą idealnie dokładnie. Zachowało się trochę wspomnień dot. tamtych stron, mieszkańców i zdjęć. Zresztą niewiele bo Mama która wraz z rodzeństwem przeżyła tamte straszne wojenne wydarzenia wyjechała stamtąd prawie tak jak stała, szczęśliwa że przeżyła. Niechętnie wraca do tamtych czasów. Wspomnienia spisał jej starszy brat i Ciotka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.resetnet.pl 21.04.08, 01:21 Moja rodzina związana była z miejscami o których Pan pisze. Proszę o kontakt(mnowosad@wp.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CZESLAW Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.ngn.onecommunications.net 14.07.11, 21:21 WITAM WAS SERDECZNIE . MOJ DZIADEK Z BABCIA POCHODZA Z WOLYNIA. WACLAW WYSOCKI OZENIL SIE Z HELENA Z DOMU SERAFINOWICZ.POCHODZA Z POWIATU HUTWIN. MOJA MAMA TAM SIE URODZILA. ROWNIEZ POZOSTALA CZESC RODZINY TEZ POCHODZI Z OKOLIC WOLYNIA NP.SERAFINOWICZ . KRZYWICKI. CHETNIE NAWIAZE KONTAKT Z OSOBAMI KTORE INTERESUJA SIE TAMTYMI LATAMI ORAZ WSPANIALA HISTORIA ALE I ZARAZEM TRAGICZNA. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek64-68 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 08.03.14, 15:29 Moi pradziadkowie to Hipolit i Bronislawa Serafinowicz dziadek Jan jego zona jadwiga z domu (Kopij ) mieli dwoje dzieci Janine i Stanislawa tato moj urodzil sie w miejscowosci Brsuki a babcia w Nierucze . cala rodzina ze strony taty pochodzi z Wolynia okolice Huty Stepanskiej wojtek64-68@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richard Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.14, 20:37 Moja rodzina pochodzi z Hutwina. Ja tam byłem już wiele razy. Znam wielu Ukraińców z sąsiedniej miejscowości. Hutwin już nie istnieje, a w zasadzie ... jest tam tylko jedna budowla - pomnik UPA. To w Hutwinie był główny sztab UPA. Wiem o tym od wczoraj. Byłem tam właśnie wczoraj (29.03.2014). Przeprowadziłem 4-godzinną rozmowę z nauczycielką hustorii i córką mojego znajomego Ukraińca, który już zmarł. Odpowiedz Link Zgłoś
christina1950 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 01.04.14, 13:18 Moje j mamy rodzina pochodzi z Wolicy Komarowej k/Sokala.Nigdy tam nie byłam,a bradzo bym chciała,m oże ktoś ze znajomych lub rodziny tam żyję.Proszę mi powied zieć, czy nie ma żadnych niebezpieczeństw tam jadąc. Mam mieszane informacje na ten temat.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryszard Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.static.ip.netia.com.pl 07.12.14, 23:32 Hutwin, to nie powiat, ani gmina. To była wieś. Krzywiccy z Hutwina, to moja rodzina. Mam bardzo dużo ważnych informacji. Byłem tam wiele razy. Proszę o kontakt. Ryszard Skype: richard-poland Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danuta Matczak Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.centertel.pl 10.08.13, 14:54 Witam! Mojej koleżanki mama Maria Błachowicz z domu Kotek ur 1910r pilnowała dzieci u Pruszyńskich w Pustomytach. Posiada zdjęcie z Pruszyńskim Pozdrawiam Danuta Matczak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWA Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 21:37 Witam .Nazywam sie Ewa Rybinska z d. NIEDZIELSKA .Moi dziadkowie pochodza z WOŁYNIA.Dziadek SEWERYN NIEDZIELSKI zm. w 1940 r. w ŁUCKU .a babcia Eugenia z d. HRYCIUK w 1988.Jeden z 3 synow to moj ojciec EUGENIUSZ ś.p.Tata bardzo tesknil do tamtych stron.Jako 10 -o letni chlopak musiał opuscic rodzinny dom i isc w nieznane z pustymi rekoma.Jak opowiadał-chciał zabrac ze soba chociaz narty ale babcia nie [pzwoliła.Wyszła tak jak stała.......Jedyna pamiatka było zdjecie dziadka i wspomnienia-nawet tak okrutne ze zostaly w pamieci malego chlopca na cale zycie-rzucane w ogien kobiety ciezarne....i wiele innych. Tata czesto spiewal JARZEBINE ,KATIUSZE,ROZKWITAŁY JABŁONIE I GRUSZE.. Kazde rodzinne spotkanie konczyło sie wspomnieniami z rodzinnych stron.Ja pomimo iz poszukuje informacji to nadal nic nie mam. ,oze ktos jest w stanie mi pomoc w poszukiwaniach informacji o moich dziadkach.Serdecznie pozdrawiam i ciesze sie ,ze sie tu znalazlam. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemar Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 02.07.08, 18:06 Autor: bluemar 02.07.08, 18:03 Szukam informacji o nazwisku Sokołowscy z Wołynia niestety nie wiem w jakiej miejscowości mieszkali-jedna z kobiet była z domu Kartuszewicz.Jezeli ktoś zetknął się gdziekolwiek z tymi nazwiskami- uprzejmie proszę o wiadomość. Inna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.korbank.pl 10.07.08, 02:02 Na Stronach o Wołyniu nazwisko Kartuszewicz jeszcze nie pojawiło się, ale Sokołowskich jest już trochę. Może po imieniu będzie można ustalić lokalizację? Adres wyszukiwania (skopiować i wkleić "ciurkiem": http://www.google.com/custom?q=soko%B3owski&sa=Szukaj&cof=T%3A%23000066%3BLW%3A760%3BALC%3AFF0000%3BLC%3A%230033CC%3BLH%3A85%3BBGC%3A%23FFFFFF%3BAH%3Acenter%3BVLC%3A800080%3BGL%3A0%3BAWFID%3A5e56870fd7465a23%3B&domains=wolyn.ovh.org&sitesearch=wolyn.ovh.org Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witam! Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 10:32 Moja rodzina pochodzi z Wołynia, jeszcze mój dziadek żył tam przez prawie cztery lata. Mieszkał wraz z rodzicami w kolonii Piotrowica pow. Równe. Chciałbym także poinformować, iż otworzyłem Klub Miłośników Wołynia: wolyn-45.prv.pl Serdecznie zapraszam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.korbank.pl 13.07.08, 20:35 Ten adres Klubu Miłośników Wołynia jest lepszy, bo nie wyskakuje reklama: www.klubmilosnikowwolynia.tnb.pl/news.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana M. Zabłocki - Budki Ujścieńskie IP: *.dream.net.pl 06.09.08, 01:37 Witam! Jestem wnuczką Marii Zabłockiej urodzonej w Budkach Ujścieńskich w 1932 roku - córki Feliksa Zabłockiego i Wincentyny z domu Pawłowskiej. Wiem ,że mojej prababci Wincentyny matka Anna Pawłowska była z domu Hryniewiecka. Pradziadek został zamordowany przez banderowców w Jaworowym Młynie(ciężko mi powiedzieć czy jest to nazwa geograficzna czy konkretny budynek). Babcia opowiadała mi o tym ,że rodzina Zabłockich, Dziembowskich i Hryniewieckich była razem mocno skoligacona i bardzo majętna - proszę o informację czy jest ktoś może potomkiem pochodzącym z tych rodzin z Budek Ujścieńskich pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazyna paluch Re: Zabłocki - Budki Ujścieńskie IP: *.krt.net.pl 18.11.09, 12:50 Aniu,moja babcia a twoja prababcia były siostrami.Mam całe rodzeństwo spisane twojej prababci jeśli będziesz chciała to ci podam mój adres mejlowy grazyna.pal@interia.pl pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sulik Re: Zabłocki - Budki Ujścieńskie IP: *.speed.planet.nl 18.01.15, 19:09 prawdopodobnie Twoja Babcia to moja prababcia ;) Matka Wandy po mężu Sulikowskiej. (?) jak tak to odezwij sie na mail: sulik91@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: Zabłocki - Budki Ujścieńskie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.01.15, 22:54 Witam, moja praprababcia Władysława z domu Pawłowska wiem że miała siostry ale nie moge dotrzeć do jej sióstr, praprababcia mieszkała z mężem Franciszkiem Kaczorowskim w Antolinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Klub Miłośników Wołynia IP: *.korbank.pl 14.09.08, 18:19 Podaję adres www.klubmilosnikowwolynia.tnb.pl/forum/index.php i zachęcam do wstąpienia. Odpowiedz Link Zgłoś
megul Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 19.09.08, 19:22 szukam informacji o gminie Pereniatyń k. Dubna.Mój ojciec Tadeusz Surowiecki urodził się tam w 1922. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwert07 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.08, 12:09 Kurcze raczej trudno będzie, ale incjatywa ok, mam jakieś korzenie ale raczej nie wiele wiem i juz się raczej nie dowiem www.platne-ankiety.za.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grayzna Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.tsi.tychy.pl 02.11.08, 20:08 Nazywam sie Grazyna Krynska z domu Siatecka.Moj ojciec i dziadek urodzili sie na Wolyniu wies Marianowka.W 1945 r zostali deportowani do Polski.Tey staram sie cos ustalic ale to nie takie proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy guzowski Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.cust.tele2.pl 09.01.09, 14:52 Cześc .Jestem Jerzy Guzowski ,prawdopodobnie twój krewniak.Dziadek miał na imię Konstanty ,babka Emilia z domu Kosińskich.Wszelkie podobieństwa wskazują na mnie.proszę o szybki kontakt. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynadudek7 Tadeusz i Irena Słupeccy 05.12.08, 10:48 Dziadkowie mojego męża mieszkali we Włodzimierzu Wołyńskim. W czasie "najazdu" uciekli do Zamościa. Babcia o ile pamiętam i nie przekręcam nosiła nazwisko panieńskie Kudrel. Odpowiedz Link Zgłoś
wolyni Planowane wycieczki na Wołyń w 2009 roku 05.12.08, 18:22 W programie zwiedzenie Lwowa, ale dalej już tylko WOŁYŃ. Krzemieniec, Kostopol, Łuck, a po drodze - jak komu pasuje. Dlatego polecam stronę www.wolyn.eu Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
fergiez Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 10.01.09, 13:50 Osobiście polecam sie zalogować na gomze.pl czyli portal odwiedzany dziennie przez tysiące osob szukajacych osob, ktore widzialy lub chca poznac. Dodajesz ogloszenie i gotowe. Zawsze dodatkowe miejsce, więc nie szkodzi próbować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ladecka Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: 77.120.80.* 21.01.09, 11:41 Szukam osob o nazwisku Ladecky. Ukraina Wolyn Berezne Mokwin. Pradziad Ladecky Franek (Wikentowich)r. Dziad Ladecky Roman (Frankowich)r. 01.10.1897 Odpowiedz Link Zgłoś
wolyni Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 22.01.09, 20:37 Ladecky to nazwisko wypaczone przez obcokrajowców. Nie ma sensu szukać rodzin o takim nazwisku na Wołyniu, bo się nie znajdzie. Prawidłowa pisownia to Ładecki lub Lądecki. TŁUMACZENIE: Ladecky Franek (Wikentowich) źle wpisane nazwisko, przekrecony drugi człon (powninno być Wincentowicz) ŻEBY COŚ ODSZUKAĆ, POWINNO BYĆ Ładecki Franciszek syn Wincentego - Ladecky Roman (Frankowich) ŻEBY COŚ ODSZUKAĆ, POWINNO BYĆ Ładecki Roman syn Franciszka. W ksiegach parafii Berezne mamy Wincentego (może to ojciec Franciszka?) i Jana (może to brat Franciszka?): Wincenty Ładecki, wdowiec, lat 21 (ślub w 1867r.) żona Franciszka Siniłówna (Siniło), lat 17; Rodzice Wincentego: Tadeusz i Apolonia. Syn Wincentego i Franciszki z Ośnickich - Jan Ładecki poślubił w 1890r. Michalinę Leszczyńską. I chyba tylko tyle, pozdrawiam, Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
wolyni Odnajdują się rodziny z Wołynia 22.01.09, 21:02 Miło mi poinformować, że poprzez Strony o Wołyniu odnalazła się kolejna rodzina. Pani Helena ur. w 1924 roku, po 66 latach odnalazła swojego brata Kamila ur. w 1921 r. Tak napisała mi córka Heleny: ...dziękuję, to był wspaniały prezent na Gwiazdkę 2008 r. Zapraszam do wypełnienia FORMULARZA na STRONACH O WOŁYNIU. wolyn.ovh.org/ Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
marzeena67 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 31.01.09, 09:56 Moja babcia pochodzi z Wolynia,miejscowość Pinkówka powiat Kowel,Bogdan Maria z domu Janowska,i babcia mojego męża Janina Zugaj.Mojej babci ukraincy wymordowali rodziców i jej męża Władysława na jej oczach.do dziś ma łzy w oczach jak to opowiada,ma dziś 88 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
wolyni Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 29.03.09, 23:33 Pieńkówka, gmina Siedliszcze, powiat Kowel. Proszę zebrać dane o rodzinie i sąsiadach - przedwojennych mieszkańcach (wg stanu w 1939 roku) i przysłać pod adres email podany na Stronach o Wołyniu. wolyn.ovh.org Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nwp76 szukam osób z Arszyczyna, Watynia IP: *.olsztyn.mm.pl 31.01.09, 20:48 Szukam wszystkich mozliwych informacji na temat wsi Arszyczyn (Dubno) lub tez Watyń (Torczyn) oraz nazwiska Grabiański. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeena67 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 01.02.09, 18:44 Rodzina Cur Odpowiedz Link Zgłoś
skrukk Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 06.02.09, 18:23 Spełniając prośbę mojego Dziadka Dominika pragnę zamieścić informacje dotyczą miejscowości Budki Wojtkiewickie. Jest to tylko mała część wiedzy, którą Dziadek przelał na papier. Ktokolwiek chciałby wiedzieć więcej o historii tej miejscowości i jej mieszkańców lub podzielić się własnymi przeżyciami proszę pisać na adres - Dominik Grzesiuk, Czarnowo 59, 87- 134 Zławieś Wielka (lub skrukk@o2.pl). "Miejscowość Budki Wojtkiewickie od roku 1920 administracyjnie należały: wołość (gmina) - Jurowa region (powiat) - Oliwsk obłaść (województwo) - Żytomierz od roku 1921 gmina - Berezów od 1944 powiat - Stolin województwo - Poleskie. Od roku 1944 zmiana nazwy miejscowości na Sielsawiek Wojtkiewickie: powiat - Rokitno województwo - Równe. Obecna nazwai wsi - Budki Kamjanskie. Wieś powstała na początku IXX wieku pod zaborem Carskiej Rosji .Pod Rządem Polski (okres międzywojenny) wieś mocno rozbudowała się do 200 numerów a liczba mieszkańców wzrosła do 900 osób. Nastała okupacja sowiecka i rabunkowa gospodarka oraz wykaz na zsyłkę Kułaków(czego nie dokonano). Po okupacji sowieckiej nastała jeszcze cięższa germańska. W dniu 26 XII 1942 roku w Drugi Dzień Bożego Narodzenia nastała zagłada wsi i 80% jej mieszkańców. Ludność od niemowląt do starców została wymordowana przez Niemców, dobytek zrabowano o domostwa spalono pozostawiając zgliszcza. Pytanie? Jaka wina, za co, kto nasłał, kto kazał, czy to ma iść w niepamięć? Ktokolwiek wie o tej tragedii niech napisze na adres Dominik Grzesiuk, Czarnowo 59, 87- 134 Zławieś Wielka (lub skrukk@o2.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.09, 20:58 Witam Szukam też dziadków na Wołyniu. Wiem, że dziadek, od strony mamy, Ignacy Kędra mieszkał w kol. Wiktorów (nie mogę znaleźć na żadnej mapie, ani opracowaniu, ani wspomnieniach)gm. Chotiaczów. Tam też został zamordowany. Babcia od strony ojca, Tekla Modrzyńska mieszkała w kol. Borówka wiem, że uciekali do Klewania zginęła w czasie ucieczki. Nic nie mogę znaleźć na temat kol. Wiktorów wybieram sie po więcej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.09, 21:00 Mam mapkę koloni borówka z numerami domów i nazwiskami. O kol. Wiktorów nic nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nails Re: Szukam osĂłb, ktĂłrych rodziny pochodzÄ? z WoĹ?yn IP: *.qld.bigpond.net.au 27.03.09, 21:47 father born in staryki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grażynak Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: 213.76.131.* 05.05.09, 23:13 drogi Andrzeju,dziękuję za pomoc,do tej pory tylko czytałam tą stronę,ale teraz chciałam napisać,może ktoś coś wie o mojej babci,o dziadku wiem trochę więcej ,dziadkowie mieszkali w 1943w Temne koło Huty Stepańskiej Woiciech Rossa i Paulina z d.Seweryniak mieli piątkę dzieci trzy dziewczyny dwóch synów Nastazijie Wiktorie Marie,ja jestem córką Marii,mama w 1943 miała 16 lat .dziewczyny wojne przeżyły dziadkowie tez.dziadek zmarł zaraz po wojnie ,a babcia w 1955,jeden z chłopaków Stanisław w akcji w Butejkach ,a o Aleksandrze nic nie wiemy,przeczytałam na liście zesłańców Rossa wywieziony ale bez imienia ,chciała bym sie dowiedzieć co się z nim stało,i jeszcze jedno kto wie o rodzinie mojej babci Pauliny Seweryniakiach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grażynak Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: 213.76.131.* 06.05.09, 15:41 witajcie ,jestem na stronie drugi raz i teraz małe sprostowanie.dziadkowie to WOJCIECH i PAULINA ROSSA z d.SEWERYNIAK w 1943 r.mieszkali w TEMNE/HUTA STEPAŃSKA.ich dzieci NASTAZIA mąż SZABELSKI,WIKTORIA mąż ADAM PACANOWSKI,MARIA lat 16,i dwóch synów ALEKSANDER zaginął bez wieści i STANISŁAW zginął w BUTEJKACH ,dziadkowie przenieśli się do TEMNEGO z MIELNICY na kilka lat przed wojną tam dziadek żenił się dwa razy ,pierwsza żona MARIANNA PETROŁAJ,druga PAULINA SEWERYNIAK, nie wiem nic o SEWERYNIAKACH z kąd pochodzą.?A więc moje pytania ; skąd pochodzą SEWERYNIAKI i co się stało z ALEKSANDREM ROSSA ,i czy ktoś wie o ROBACZYŃSKICH to matka mojego dziadka ojciec dziadka to TOMASZ ROSSA zMIELNICY a żona FRANCISZKA z ROBACZYŃSKICH, pomóżcie mi to ustalić, Odpowiedz Link Zgłoś
czik-k Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 07.06.09, 15:26 ja bym na waszym miejscu dała ogłoszenie na www.naspolke.pl. ten serwis stał się ostatnio bardzo popularny i ktoś może coś wiedzieć albo ma jakąś dobrą radę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.13, 21:43 Witam mogę pomóc, proszę o kontakt na adres grzegorz.naumowicz@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Wojtkiewicz Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.aster.pl 21.06.09, 13:02 Moj ojciec pochodzi z tamtych stron pokazuje mi nawet jakąś starą mapę (Xero) i wskazuje na te Budki jako miejsce pochodzenia rodziny moj adres : arkwo@esculap.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wika124 Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 23.07.09, 20:54 Mój dziadek to Aleksander Sulikowski ur.06.01.1908 w Wyrce - syn Franciszka i Elżbiety , jego żona (moja babcia) to Janina ur.16.04.1916 w Wyrobkach z d. Kołodyńska - córka Juliana i Julii, ich dzieci to : najstarsza - Stefania ur.(?)na "tamtejszych" ziemiach, Danuta ur.09.04.1944 w Sabel (Niemcy - w czasie zesłana na roboty...), Romualda ur.25.07.1946 już Sośniczka - w Wielkopolsce...gdzie po wojnie osiedlili się dziadkowie i zmarli... Niestety zmarły też wszystkie trzy ich córki m.in. - najmłodsza - Romualda - moja mama. Za życia babci "troszkę" wyciągałam informacji, lecz były one dla Niej tak przykre, że szybko kończyła "wspominki". Bardzo chętnie dowiedziałabym się coś więcej o swoich korzeniach......... Pozdrawiam - Lidka lmb22@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
walentinw Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn 11.10.09, 02:09 dowiedzieć się więcej o ludziach, którzy Ciebie otaczają, a także znaleźć inne znajomości i podtrzymywać z nimi kontakt vk.com/reg51722655 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisław Re: Szukam osób, których rodziny pochodzą z Wołyn IP: *.sieradz.vectranet.pl 17.10.09, 22:52 Urodziłem się w Kolonii P(i)erczucha. To mała kolonia na wschód od Wiszenek. Odpowiedz Link Zgłoś