maszmi 12.09.09, 16:21 Co robic zeby nie ciemnial? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maszmi Re: tatar ciemnieje :-( 12.09.09, 16:50 Czyli cebula chwileke przed podaniem? Dzieki, dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: tatar ciemnieje :-( 12.09.09, 17:53 Albo drobno posiekana, ułożona wokół mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościa Re: tatar ciemnieje :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.09, 18:15 mięso,a szczególnie posiekane,gdzie jego powierzchnia jest znacznie większa niż u kawałka gładkiego jest poddawane działaniu składników powietrza. Swieże mieso zawiera dużo pierwiastka żelaza i to żelazo tworząc tlenki i sole ze składnikami powietrza i otoczenia tworzy czarne siarczki żelaza i tlenki żelazowe(tetratlenektriżelaza).Szczególnie reaguje na związki siarki i samą siarkę zawartą w cebuli i jajku(żółtku) tworząc siarczek żelaza czyli sól kwasu siarkowodorowego. Ta sól tez ma barwę czarną. Czyli jak nie kombinować to tatar zawsze będzie ciemniał. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: tatar ciemnieje :-( 12.09.09, 20:11 Można spróbować delikatnego pociągnięcia powierzchni tatara oliwą. Nawet bardzo cieniutka warstewka może zapobiec utlenianiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościa Re: tatar ciemnieje :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.09, 21:46 jest to metoda. Pamiętam,w czasie studiów żywiłam się w barze asystenckim, gdzie tatar był serwowany jako danie podstawowe,a często jedyne. Na ladzie bufetowej stały trzy spore miski. Jedna była pełna mielonego mięsa,w drugiej była cebula pokrojona w kostkę i w trzeciej pokrojony świeży chleb.Tatara kupowało się na wagę ,cebulę i chleb brało sie wg potrzeb.To mięso było delikatnie zmieszane z oliwą.Przyprawy stały na stolikach.Ten tatar nigdy nie ciemniał(nie zdążył).Cytryna niekoniecznie mi pasuje,chociaż korniszony posiekane drobniutko i marynowane grzybki to i owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz5031 Re: tatar ciemnieje :-( IP: *.centertel.pl 24.12.19, 22:28 Wystarczy dodać ODROBINĘ wódki lub spirytusu do tatara i wymieszać razem z przyprawami. Raz że mięso nie zmieni koloru a dwa że smak dużo lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: tatar ciemnieje :-( IP: *.hsi03.unitymediagroup.de 24.12.19, 23:28 smak będzie jeszcze lepszy, gdy wódka będzie obok tatara ;) Odpowiedz Link Zgłoś
veeto1 Re: tatar ciemnieje :-( 12.09.09, 20:22 Aż mnie dziwi, że na forum, na którym nie brak spaecjalistów od spraw kuchni nie pojawiła się najprostsza i najskuteczniejsza rada na ciemniejący tatar. Do zmielonej wołowiny wystarczy dodać wyciśniety sok ze świeżej cytryny (tak ok. grubszy plasterek) i problrm z głowy. Oczywiście cebyla tuz przed podaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: tatar ciemnieje :-( IP: *.pools.arcor-ip.net 12.09.09, 20:29 proponuje na przyszlosc przyrzadzac tatara na swiezo i tylko tyle, ile sie zje. zawsze tak robie i nie mam klopotow z ciemnieniem miesa. nie wiem, czy polecalabym sposob z cytryna, bo moze jednak minimalnie niepozadanie zmienic smak miesa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x no przecież trochę cytryny dajemy do tatara. IP: *.unitymediagroup.de 12.09.09, 20:58 Inna rzecz, że u mnie tatar nie zdąży ściemnieć a wódka się nagrzać. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: no przecież trochę cytryny dajemy do tatara. 13.09.09, 10:42 tatar ze świeżą cebulą?-bez sensu. cebula-posolona-daje troszkę soku i sok ten wymieszany z mięskiem DAJE SMAK TATARA.ociupinka soku wnika w mięsko-ROZKOSZ DLA PODNIEBIENIA. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: tatar ciemnieje :-( 13.09.09, 11:09 maszmi napisała: > Co robic zeby nie ciemnial nic, mieso ma to w sobie jezeli sie sciemni nie masz problemu, zdrowiu nie zaszkodzi, my robimy tatar wieczorem a jak cos zostanie wedruje na kanapke rano, jakos nikt(w 40 latach)nie chorowal czasami kupuje pokrojone mieso na rolade w srodku jest inny kolor, z tego powodu nikt nie zmarl, ale moze stwierdzilas ze to powstaje w srodku,a dlaczego?temp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nata Re: tatar ciemnieje :-( IP: *.aster.pl 14.09.09, 15:45 przygotowac tatar tuz przed podaniem wtedy nie zciemneje nie ma niczego ochydniejszego niz zlezaly tatar a tatar bez cebuli to jakas proteza i karykatura i to na dodatek z "sokiem z cebuli" bleeeee paw Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: tatar ciemnieje :-( 16.09.09, 09:36 Gość portalu: nata napisał(a): > przygotowac tatar tuz przed podaniem > wtedy nie zciemneje > nie ma niczego ochydniejszego niz zlezaly tatar > a tatar bez cebuli to jakas proteza i karykatura i to na dodatek > z "sokiem z cebuli" > bleeeee > paw nie wiem co ty dodajesz i jak krojona jest cebula(zle krojona cebula daje sok ktory szybko zmienia swoj smak,kroic tak zeby nie dala soku w tam jest,moze byc problemem) my dodajemy zawsze korniszony swojej roboty, mozliwe ze te kwasne srodowisko tam jemu dobrze robi, Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Co to jest 16.09.09, 13:19 forumowy.rzep napisał: > Co to jest tatar? Surowe mięso? dziwie sie ze tyle osob pozwala sobie na taka ignoracje,czasami mysle ze to mafia, bo naprawde to mi wszystko jedno z kad ktos pisze, chodzi o przepisy,teorie,inspiracje ale jak ktos widzi sa inne dobre odpisy i je ignoruje to nie wiem, ma byc strona kuchni czy mafi,szukacie osob do chandlu bo tak czasami wyglada, naprawde ze strona kuchni nie ma to nic wspolnego, tylko prawdziwe osoby kuchni moga tu odpowiedziec, nie te ktore musza(znam) Odpowiedz Link Zgłoś
drizzlys Re: tatar ciemnieje :-( 14.09.09, 18:22 Przed wymieszaniem odac kilka kropli czerwonego barwnika spozywczego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: tatar ciemnieje :-( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.09, 23:58 Żeby tatar nie zrobił się ciemny przez kilka godzin,należy mięso pokrojone w grubą kostkę skropić lekko oliwą a dopiero następnie zmielić.Wtedy jest prawie dokładnie pokryte cieniuteńką warstwą oliwy,która nie dopuszcza powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: tatar ciemnieje :-( 15.09.09, 17:46 tuż przed podaniem -to nie jest tatar. to surowe mięso, pociapciana cebula, i surowa sól i pieprz.tfu. to razem musi ociupinkę "przepracvowac". mięsko przejśc cebulką,cebulka przejśc smaczkiem mięska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: mielić możesz mięso na klopsy mielone, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 23:17 Oczywiście,że skrobiemy ale tylko polędwice.Jeżeli nie jesteśmy milionerami,to mielimy mięso z udźca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x i robimy z mielonej wołowiny IP: *.unitymediagroup.de 16.09.09, 01:10 klopsy królewieckie :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Tatar? 16.09.09, 15:37 szwagier.ignaca napisał: > Tatar, to taki z Krymu? dlaczego, moze byc z ryby sa tam juz hodowane, Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: oj ty niebożę 16.09.09, 15:53 w Hamburgu dostaniesz najlepszy tatar rybny z rosyjska wodka, albo borszcz warto pojechac, Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: tatar ciemnieje :-( 16.09.09, 15:57 przed plazowaniem nasmarowac kremer z filtrem :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: tatar ciemnieje :-( 16.09.09, 16:47 kazde cialo potrzebuje czegos, dlaczego nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gomez6 Re: tatar ciemnieje :-( IP: 91.237.137.* 14.12.19, 14:58 przed chwilą zrobiłem eksperyment. zmieliłem mięso z ligawy i pozostawiłem na trochę (nie ciemniało). Podzieliłem na 3 części. Do jednej dodałem paprykę do drugiej pieprz do trzeciej sól. OKAZAŁO się że sól powodowała ciemnienie tatara. Sól której użyłem to ARO. wkrótce sprawdzę czy inna sól też spieprzy mi tatara. Odpowiedz Link Zgłoś
haen2010 Re: tatar ciemnieje :-( 20.12.19, 13:15 Warto spróbować odrobinę wody gazowanej. Mięso trzyma czerwoną barwę. Dodatki, żółtko, cebulka czy korniszony tylko przed spożyciem na talerzu. Odpowiedz Link Zgłoś