owieczka_pl 18.10.09, 11:31 Macie może sprawdzone przepisy jak w temacie? Chciałabym kupić dynie i ją przyrządzić ale nie wiem w jaki sposób. Pomóżcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poszukiwaczsmaku Re: przepisy z dynią w roli głównej 18.10.09, 12:28 Dynia jest tak wszechstronnie wykorzystywanym warzywem, że można by na jej temat napisać książkę kucharską (pewnie nawet ktoś już to zrobił). Jeśli lubisz orientalne smaki, spróbuj poeksperymentować z dynią właśnie w tym kierunku. Pyszną zupę przecieraną z dyni zrobisz, jeśli w garnku przesmażysz nieco cebuli i sporo czosnku, dodasz słuszną szczyptę curry i podobną mielonego kminu rzymskiego, szczyptą sproszkowanego chili (w zależności od ostrości curry), do tego pokrojoną w kostkę dynię, całość zalejesz bulionem i ugotujesz do miękkości, zmiksujesz, na koniec doprawisz sokiem z limonki/cytryny a po wyłączeniu ognia jakimś solidnym jogurtem. A jeśli wolisz nasze smaki, oto przepis na dyniowe kluski z Kaszub: Ugotować jedną część dyni i trzy części ziemniaków. Całość zmielić lub rozdrobnić widelcem. Dodać jajo, sól i tyle mąki, żeby otrzymać zwarte ciasto. Z ciasta formować wałeczki, kroić je jak kopytka i ugotować we wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Kluseczki podawać ze skwarkami, przesmażoną cebulą albo jako dodatek do pieczeni z sosem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwaśna śmietana Re: przepisy z dynią w roli głównej IP: *.chello.pl 18.10.09, 13:31 Pokrój dynię w kostkę, wrzuć do garnka, dodaj trochę wody, duś, aż dynia będzie miękka i da się przerobić na puree. Z tego puree można zrobić: pyszne ciasteczka, przepis z USA,są miękkie i bardzo aromatyczne zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/pumpkin-cookies/; racuchy śniadaniowe (proporcję dałam na oko, 1 szklanka puree z dyni, do tego mąka, jajko, cukier, odrobina proszku do pieczenia, cynamon- ma powstać gęste ciasto, które smaży się na oleju); zupę z dyni klasyczną, czyli puree dyniowe z mlekiem i cukrem, ja to bardzo lubię; pumpkin pie, czyli tartę na kruchym cieście z nadzieniem z dyniowego puree i mleka skondensowanego. Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: przepisy z dynią w roli głównej 18.10.09, 14:39 Ja dziś zrobiłam zupę dyniową na słodko (rozduszona w małej ilości wody dynia z marchewką -> zmiksowane -> doprawione cukrem, cynamonem, gożdzikami, odrobiną ziaren kolendry i świezym imbirem -> zabielona słodką smietanką), do głownego dania była dynia piecozna z czosnkiem, ziolami, oliwą, chili i innymi warzywami (marchew, pieczarki, cebula, papryka, pasternak). Robilam też kiedyś ciasto własnie tarte z puree i skondensowanym mlekiem. Podsumowując - nie moge się w żaden sposób do dyni przekonac. Moim zdaniem jest mdła, pozbawiona smaku, po przeróbce termicznej robi się gabczasta. Ziemniaki są dla mnie o wiele bardziej aromatycznym warzywem. Może źle się z nią obchodzę. Mam jeszcze spory kawalek w lodówce, może zrobie wg Kreglickich - surową dynię marynowaną parę godzin w oliwie. Może wrzucę do zupy tym razem wielowarzywnej. Byc moze inne odmiany dyni są smaczniejsze, ta typowa okrągła jest dla mnie zupelnym niewypalem:( Odpowiedz Link Zgłoś
eenso Re: przepisy z dynią w roli głównej 21.10.09, 11:04 ja bym Ci poleciła risotto z dynią- niebo w gębie, wydobywa właśnie w całości jej delikatny smak i nie trzeba zagłuszać mocnymi przyprawami. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Pytanie być może głupie, 23.10.09, 06:30 ale nigdy dyni nie robiłam, więc czuję się nieco usprawiedliwiona. Ile trzeba dyni, żeby wyszła szklanka (mniej więcej) puree? Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: przepisy z dynią w roli głównej 18.10.09, 19:02 Głodny Królik robi pyszną zupę dyniową; moze sama napisze jak... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: przepisy z dynią w roli głównej 19.10.09, 00:40 osobisćie dynia smakuje mi tylko jako zupa 1. zupa krem z dyni - gotuje sie bulion warzywny, później ziemniaki w kostkę i dynię w kostkę w tym, wszystko miksuje, doprawia curry lub kurkumą i śmietanką kremówką 2. na mleku z lanymi kluskami - przepisu nie znaju, pewnie w sieci jest inne opcje smakowo odpadają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga.julia1 Re: przepisy z dynią w roli głównej IP: *.dialog.net.pl 20.10.09, 00:08 gdy tylko zaczyna się sezon dyniowy, co chwilę gotuję zupę dyniową z imbirem, którą naprawdę uwielbiają wszyscy - ci, co nie lubią dyni, ci, co nie lubią zup-kremów, ci, co nie lubią żadnych zup etc. No więc tak: miąższ dyni kroję w kostkę, również w kostkę 2-3 ziemniaki i kawałek selera. Na patelni rozgrzewam masło, podsmażam na nim porządną łychę startego świeżego imbiru. pokrojone warzywa wrzucam do garnka, zalewam wrzątkiem i dodaję podsmażony imbir. Doprawiam - sól, pieprz, ewentualnie warzywko jakieś i koniecznie starta gałka muszkatołowa. gotuje się ok 20 min. Później miksuję na krem. W zależności od gatunku dyni zupa ma kolor od żółtego do pomarańczowego - w sam raz na deszczową porę roku. Zmiksowany krem podaję z kleksem kwaśnej smietany na wierzchu i posypany startą gałką muszkatołową. Ugotuj ją, a jak naprawdę nie będzie smakować, możesz wysłać w słoju do mnie, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eenso Re: przepisy z dynią w roli głównej 21.10.09, 11:07 www.beawkuchni.com/2008/11/festiwal-dyni-podsumowanie.html pozwalam sobie zalinkowac moją kopalnię pomysłów osobiście jak na razie wypróbowałam risotto (jedna z lepszych potraw jakie w życiu jadłam), sos do makaronu (najprostszy z dymką i śmietaną- pycha!), dynię pieczoną z innymi warzywami i ziołami, dzisiaj będzie zupa- i na pewno wiele innych, bo kupiłam całą dużą dynię i mam zamiar ją wkrótce zjeść:) Jak dla mnie to cud natury, nie warzywo! Odpowiedz Link Zgłoś
primavera12 Re: przepisy z dynią w roli głównej 21.10.09, 13:09 eenso, a możesz podać przepis na risotto? Chętnie wypróbuję. z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
cilantre Re: nooo przeciez w linku tam podane jest:-) n/t 22.10.09, 16:48 W linku jest ich kilka, więc które było takie smaczne ? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: przepisy z dynią w roli głównej 23.10.09, 06:45 Masz na gorze link z przepisami. Trzeba zajrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
eenso Re: przepisy z dynią w roli głównej 23.10.09, 13:42 ja akurat nie robiłam z tego linku, bo wszystkie ristotta robię tak samo- wg tego przepisu fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,96612664,96659640,0,2.html?v=2, tylko tutaj bez skórki cytrynowej. Dynię w niewielką kostkę i dorzucić do ryżu jak wyparuje pierwsza porcja płynu. Naprawdę warto:) Odpowiedz Link Zgłoś
misiak67 Re: przepisy z dynią w roli głównej 23.10.09, 18:05 te przepisy festiwalowe to po prostu rewelacja !!! Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
moja.kuchnia.bea Re: przepisy z dynią w roli głównej 23.10.09, 18:24 misiak67 napisała: > te przepisy festiwalowe to po prostu rewelacja !!! Dziękuję. A wlasnie dzis zaczela sie tegoroczna jego edycja, wiec z pewnoscia ciekawych przepisow na blogach bedzie sporo w najblizszym czasie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta przechowywanie dyni 23.10.09, 14:22 właśnie kupiłam dynię. na raz jej nie przetworzę. z 3/4 zrobię pure i nadmiar zamrożę. ale część chcę zostawić na zupę. czy da się toto przetrzymać do poniedziałku? jeśli tak, to jak? wyjąć pestki i zawinąć w folię spożywczą, po czym do lodówki? i jeszcze jedno pytanie, jako, że dyni nigdy nie robiłam. co usuwam oprócz pestek? cały ten "kudłaty" miąższ i przerabiam twarde? laik zupełny jestem, więc proszę bez złośliwych przycinków :D Z góry dziękuję za pomoc, Purchawa Odpowiedz Link Zgłoś
moja.kuchnia.bea Re: przechowywanie dyni 23.10.09, 17:43 Dynia w kawalku, zawinieta w folie i trzymana w lodowce spokojnie przeczeka kilka dni; po rozkrojeniu jej usuwamy cale to 'farfoclowate' ;) wnetrze wraz z pestkami; pestki mozna oczyscic, umyc, osuszyc i uprazyc w piekarniku posypane sola, pychotka :) A sama dynie tez mozna upiec i w ten sposob zrobic z niej puree. Zycze smacznego :) Podpisano : dynioholiczka :))) Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: przechowywanie dyni 24.10.09, 05:59 dzięki :) Tak właśnie zrobiłam. tylko do puree podeszłam nieco inaczej, pewnie pozbawiając dynię większości cennych składników odżywczych- ugotowałam i pogniotłam. nadmiar wrzuciłam do słoików. zrobiłam ciasteczka dyniowe polecane w tym wątku. pycha! coś czuję, że przez najbliższe tygodnie w moim domu będzie jedzona dynia w dziesiątkach wariantów :) podpisano: dyniowa neofitka :D Odpowiedz Link Zgłoś