apolka 07.02.04, 16:55 Bardzo proszę użytkowników w/w o opinie. Upatrzyłam sobie jeden model, mam jednak wątpliwości co do producenta. Najczęściej polecacie Wirpool i Sharp, co myślicie o LG? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
apolka Re: Opinie na temat Kuchenek mikrofalowych LG 09.02.04, 12:55 Nie tracę nadzieji, że ktoś się odezwie... Acha, dodam, że kuchenka ma grill, ale nie kwarcowy, czy możecie mi powiedzieć, jaka jest między nimi różnica? Zależy mi na grillu, nie wiem czy szukać modleu z kwarcowym czy taki wystarczy. I jeszcze jedno, czy, jak często i z jakim skutkiem wykorzystujecie funkcję crisp (nie pamiętam pisowni), "mój" model takowej nie posiada i ... znów zastanawiam się, czy warto szukać innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: Opinie na temat Kuchenek mikrofalowych LG IP: 62.233.204.* 09.02.04, 14:14 Ja radzilabym Ci darowac sobie mikrofalowke - jesli zalezy Ci na zdrowym odzywianiu. Jedzenie odgrzewane i przygotowywane w mikrofowce nie ma zadnych wlasciwosci odzywczych, a jest nawet szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babeczkaa Re: Opinie na temat Kuchenek mikrofalowych LG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.04, 14:30 od 7 lat mam mikrofale LG z grilem kwarcowym bez funkcji crisp, nie narzekam ale używam jej tylko do podgrzewania potraw wcześniej przygotowanych, jestem zadowolona. Mieszkając w akademiku korzystałam z funkcji grilla zrobilam np. lazagne, ale teraz potrawy robie tradycyjnie. To zalezy do czego potrzebujesz tej mikrofalówki. podrawiam Babeczkaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Opinie na temat Kuchenek mikrofalowych LG IP: *.proxy.aol.com 09.02.04, 23:59 Czy możesz lepiej uzasadnić swoje opinie? O ile wiem czym krócej się gotuje tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Opinie na temat Kuchenek mikrofalowych LG 10.02.04, 10:18 Podobnie jak Pichciarz chętnie dowiedziałabym się, o co chodzi w zarzutach dotyczących mikrofali. Często ktoś rzuca hasło, że to niezdrowe tip. ale jakoś trudno doczekać się informacji, dlaczego? Ja naprawdę chciałabym się dowiedzieć, jak to jest z tą szkodliwością mikrofalówek. Pytał ktoś o moje plany co do korzystania z kuchenki. Planuję: odgrzewanie, gotowanie warzyw, przygotowywanie zapiekanek (tu potrzebny jest opiekacz) , duszenie/pieczenie mięsa, ryb, grillowanie warzyw. Liczę, że będzie się to odbywać krócej (np. zapiekanka z ziemniaków) i zdrowiej, (mniejsza utrata witamin). A może się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: Opinie na temat Kuchenek mikrofalowych LG IP: 62.233.204.* 10.02.04, 15:43 Postaram sie jutro odpowiedziec rzetelnie. Nie chce "gadac" glupot, sprawdze u zrodla i dam znac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: Opinie na temat Kuchenek mikrofalowych LG IP: 62.233.204.* 11.02.04, 14:22 Zgodnie z obietnica przedstawiam troche wiecej informacji na temat szkodliwosci KM (bardzo skrotowo ze wzgledu na ograniczenia czasowe) Wiedze czerpie z ksiazki "Odzywianie wg Pieciu Przemian" B.Temelie "Raum & Zeit: Wydawnictwo Ehlers opublikowalo wyniki badan przeprowadzonych przez dr H.Hertla i B.H Blanca (..) Wyniki badan: ogrzewane, odmrazane lub gotowane w KM pozywienie (mleko i warzywa) wywolywalo we krwi osob badanych po czesci znaczace zmiany, takie jak: obnizenie wszystkich wartosci hemoglobiny i podwyzszenie wartosci hematokrytu, leukocytow i cholesterolu, szczegolnie frakcji HDL i LDL. W przypadku limfocytow, przygotowane w KM warzywa wywolywaly szczegolnie silne krotkotrwale onbnizenie ich liczby.() Stwierdzone skutki dzialania promieniowania mikrofalowego poprzez pozywienie na organizm ludzki wykazuja, w przeciwienstwie do nie napromieniowanego pozywienia, na zaczatki procesu potogennego i daja obraz podobny do tego we wczesnych stadiach rozwoju nowotworu." Tylko fragment, w w/w ksiazce jest wiecej na ten temat. Mysle, ze cos w tym jest. Na pewno negatywne skutki regularnego korzystania z KM nie sa widoczne od razu. Informacje te nie sa zbytnio naglasniane, ale rozumie to tak, ze nie jest to w interesie producentow KM. Poniewaz pytalas sie co sadzimy o KM, wypowiedzialam sie na ten temat - w nieco innym knotekscie :-) Moze dzieki temu zaoszczedzisz kilkaste zlotych?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Opinie na temat Kuchenek mikrofalowych LG 11.02.04, 18:04 Bardzo dziękuję za odpowiedź, przyznam, że trochę mnie to "zastopowało". Jak do tej pory obywałam się bez kuchenki mikrofalowej ale wkrótce ... zostanę mamą, mamą, która po paru miesiącach będzie zmuszona wrócić do pracy. Liczyłam na to, że zakup kuchenki mikrofalowej pozwoli mi na lepsze gospodarowanie czasem, wiadomo, szybciej można coś podgrzać, ugotować i mniej brudnych garów. A będzie co podgrzewać: "słoiczki" dla dziecka, obiady dla nas... . Czy możesz podać, kiedy przeprowadzono te badania i ewentualnie, jeszcze jakieś inne informacje na ten temat? Muszę się jeszcze raz zastanowić ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: Opinie na temat Kuchenek mikrofalowych LG IP: 62.233.204.* 12.02.04, 08:16 Hej! Gratulacje z okazji dzieciatka. Wydaje mi sie, ze szczegolnie ze wzgledu na dziecko nie powinnas kupowac tej kuchenki! To jest tylko pozorna oszczednosc czasu. Pozniej odbije sie to na Waszym zdrowiu (a dziecka najbardziej). Polecam Ci ksiazke "Odzywiania wedlug Pieciu Przemian dla matki i dziecka" Barbary Temelie, Wydawnictwo Czerwony Slon. Mysle, po tej lekturze wyrobisz sobie ostatecznie opinie. Ja sama staram sie stosowac do zalecen odzywianian wg. pieciu przemian i moge potwierdzic, ze to dziala. Na poczatku wydaje sie to bardzo skomplikowane, a juz po miesiacu, dwoch wrecz banalnie proste. Czekam na wiesci jaka decyzje podjelas :-) Pozdrawiam Cie serdecznie, Odpowiedz Link Zgłoś
sabba raf 12.02.04, 09:00 uzyles okreslenie "to dziala", mozesz rozwinac temat. Dlaczego zainteresowales sie akurat tym sposobem zywienia, i w jakis spoosb "dziala" u Ciebie przerzut na taki wlasnie styl zycia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: raf IP: 62.233.204.* 12.02.04, 09:33 Hej, wlasciwie to jestem kobieta :-), tylko ten meski nick... Zachecil mnie do niego lekarz medycyny chinskiej (przy okajzji lekarz medycyny konwencjonalnej). Mialam powazne problemy ze skora, ktore leczylam od lat dermatologicznie - niestety bez pozytywnych wynikow. Teraz staram sie stosowac jego zalecen. Musialam dosyc drastycznie zmienic sposob odzywiania, ale widze pozytywne rezultaty(oprocz tego przepisal mi kuracje ziolowa - to tez na pewno mialo ogromny wplyw). Ale jesli ktos nie jest jeszcze chory wystarczy sama zmiana diety. Pozdrawiam Rafa (:-) Odpowiedz Link Zgłoś
sabba dzieki 12.02.04, 09:53 pytam bo sama jestem na poczatku poznawania tego typu odzywiania. Ja mialam problemy z jedzeniem sniadan, jakos nie trawilam ani müsli ani chleba rano, a jesc musialam. Przypadkowo wpadla mi w rece ksiazka Temelie i od razu wyprobowalam sniadania na cieplo i niekoniecznie na slodko. Na razie trzymam sie przepisow ksiazkowych ale zasade gotowania "w kole" mozna przeciez stosowac do wszytkiego. Nie ma zadnych chronicznych chorob (jesli nie liczyc migreny) ale kusi mnie zeby dac sie poradzic dietetykowi chinskiemu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianka Re: Opinie na temat Kuchenek mikrofalowych LG IP: *.chello.pl 09.02.04, 19:06 Mamy mikrofalówkę LG z tradycyjnym grillem od pół roku. Kupiliśmy ją po promocyjnej cenie. Jak dotąd sprawdza się w 100%. Za Whirpoole i Sharpy o takich samych parametrach płaci się sporo więcej (za markę, "srebrną obudowę" itp.). Sprzedawcy polecają kwarcowe grille, bo wyposażone w nie mikrofalówki kosztują więcej. Nie daliśmy się nabrać na ich namowy. Jedynym argumentem, jaki przytaczają, to łatwiejsze czyszczenie kuchenki. Nie sądzę, aby to było warte przepłacania, tym bardziej, że nie widzę trudności w utrzymywaniu czystości tej z grzałką. Nie kupiłabym nigdy telewizora LG, ale mikrofalówkę polecam gorąco, naprawdę nie ma sensu przepłacać. Odpowiedz Link Zgłoś
funana Re: Opinie na temat Kuchenek mikrofalowych LG 10.02.04, 15:04 Mam mikrofalówkę LG z grillem od 6 lat. Jestem zadowlona, choć uzywam jej prawie wyłącznie do podgrzewania lub rozmrażania potraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Re: Opinie na temat Kuchenek mikrofalowych LG IP: 5.2.* / *.chello.pl 10.02.04, 20:20 Użytkuję kuchenkę mikrofalową od 10 lat. Początkowo gotowqałam wszystko co się dało:jarzyny - jednak często wysychają zanim się ugotują; zapiekanki - bardzo dobrze zapiekają się "wilgotne", genialnie rozpiekają się jabłka np na szarlotkę. Jest masa książek z przepisami do kuchenki...ale czasem jest szybciej ugotować standartowo.. na gazie. Jednak używam i polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mj Re: Opinie na temat Kuchenek mikrofalowych LG IP: *.class146.petrotel.pl 10.02.04, 20:52 taaaaak LG wcale nie są złe. Używam (przewaznie do podgrzewania, nie mam takich funkcji o których piszesz)i nie mam sie do czego przyczepić:) Odpowiedz Link Zgłoś