Gość: dana_0 IP: *.szczecin.mm.pl 13.03.10, 09:51 Witajcie. Proszę o radę co zrobić na obiad: mam kapustę pekińską, piersi kurczaka, paprykę. Chciałabym coś na ciepło - czy pekinka nadaje się do smażenia z mięsem kurczaka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vandikia Re: co z kapustą pekińską 13.03.10, 10:33 kapusta pekińska gotowana jak nasza młoda kapusta smakuje prawie tak samo, jakoś z kurczakiem średnio mi pasuje ale co kto lubi zrobiłabym tego kurczaka duszonego z papryką, a kapustę podała obok polaną oliwą i sypniętą ziołami Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: co z kapustą pekińską 13.03.10, 10:49 Ja również zjadłabym pekinkę na surowo. A kurczaka z papryką możesz zrobić np. tak :) : italia-od-kuchni.blogspot.com/2009/12/udka-kurczaka-z-papryka-i-balsamico.html -- italia-od-kuchni.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana_0 Re: co z kapustą pekińską IP: *.szczecin.mm.pl 13.03.10, 12:47 Dziękuję, spróbuję - a do tego makaron czy ziemniaki? Odpowiedz Link Zgłoś
lashqueen Re: co z kapustą pekińską 13.03.10, 12:55 Ja z makaronem bym tego nie jadla. Z ziemniakami chetniej, czy nawet z pieczywem. Zalezy na co przyjdzie ochota :) -- italia-od-kuchni.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: co z kapustą pekińską 16.03.10, 21:12 Gość portalu: dana_0 napisał(a): > Dziękuję, spróbuję - a do tego makaron czy ziemniaki? Ryż. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: co z kapustą pekińską 13.03.10, 12:48 Jeśli do wymienionych przez siebie składników dodasz np. marchewkę w słupkach i świeży imbir, wyjdzie Ci taka niby chińszczyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eenso Re: co z kapustą pekińską IP: *.kulnet.kuleuven.be 13.03.10, 16:51 dokładnie, usmaż kurczaka z warzywami, podaj z ryżem lub makaronem sojowym, psycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dariaa Re: co z kapustą pekińską IP: 78.40.254.* 14.03.10, 14:01 ja podsmażam kapustę pekińską, następnie kawałki kurczaka, wrzucam wszystko do garnka, dodaję duszoną cebulę, koncentrat pomidorowy, dużo pieprzu i curry - pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: co z kapustą pekińską 14.03.10, 19:30 A ja uwielbiam z pekinki sałatkę: pekinka + potarte jabłko+ starta marchewka+ pokrojona papryka + zalanie to wszystko jogurtem naturalnym z odrobioną majonezu, soli i pieprzu. Podać z mięsem. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: co z kapustą pekińską 16.03.10, 12:49 Możesz kurczaka podsmażyć z papryką, śmietaną, czosnkiem i ostrą papryką. Wyjdzie ci taki kaleki paprykarz. Do tego podałabym jakieś kluseczki. Z pekinki, tartej marchwi, jabłek i cebuli z winegretem zrobiłabym surówkę. Ewentualnie możesz zrobić "chińszczyznę". Do tego albo smażysz kapustę, albo robisz surówkę na słodko, z olejem sezamoym. Odpowiedz Link Zgłoś
very.martini Re: pozukiwaczu-zapodajesz bzdury, uprzedzenia ib 16.03.10, 13:36 A ja właśnie wczoraj jadłam w chińskiej restauracji warzywa rozmaitości bazujące na kapuście pekińskiej, ale bez sosu sojowego - wreszcie ktoś wpadł na to, żeby go nie lać wiadrami do każdego dania... Były jeszcze grzyby, bambus i trochę brokułów. Bardzo łagodnie i bardzo pysznie, całość zapachu stanowiło to, co spłynęło z grzybów i bambusa. 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link Zgłoś
megakomp Re: co z kapustą pekińską 16.03.10, 21:34 Nadaje się jak najbardziej :). Mam dobry przepis na kurczaka feng- shui: 2 piersi z kurczaka 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1/2 szklanki gorącej wody 1 białko olej 1-2 łyżeczki świeżo startego imbiru biały pieprz, sól, curry, kurkuma 1 marchewka 1 papryka 1 cebula kilka liści kapusty pekińskiej kiełki sojowe, pędy bambusa (przelane zimną wodą), chińskie grzyby mun (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, odsączone), ostry sos chili Mąkę, sos sojowy, ocet i przyprawy mieszasz w głębokim naczyniu, dodajesz pokrojone w paski piersi z kurczaka. Odstawiasz do lodówki na ok. 2 godziny. Marchewkę kroisz w cienkie słupki, paprykę, cebulę i kapustę w cienkie paski. Ubijasz na sztywno białko i mieszasz z kurczakiem w marynacie. Wrzucasz na rozgrzany olej i smażysz przez kilka minut. Przekładasz do miseczki. Na patelnię wrzucasz warzywa, podsmażasz, następnie dusisz posolone, doprawione pieprzem i skropione sosem sojowym. Możesz podlać odrobiną wody. Gdy zmiękną, łączysz z kurczakiem. Podajesz z ryżem i polewasz ostrym sosem chili :). Odpowiedz Link Zgłoś