Dodaj do ulubionych

Limoncello, Disaronno

10.01.10, 17:35
Ile czasu po otwarciu butelki nadają się do spożycia likiery
Limoncello Disaronno


Czy nalezy wtedy trzymac je w lodówce??

Dzięki

p.s. to chyba likiery?:)
Obserwuj wątek
    • zettrzy Re: Limoncello, Disaronno 12.01.10, 16:40
      to na pewno likiery; nie trzyma sie ich w lodowce, a co do pytania o
      czas nie jestem w stanie dostarczyc odpowiedzi, bo nigdy nie
      zdarzylo mi sie aby otwarta butelka byla otwarta dluzej niz jeden
      wieczor ;)
    • anthonyb Re: Limoncello, Disaronno 16.04.10, 16:34
      Limoncello trzyma sie w lodowce , bo pija sie chlodne lub zmrozone.
      Nie ma okresu przydatnosci do spozycia. Inaczej ma sie z crema di
      limoncello , bo tam jest smietana. Tak wiec po otwarciu butelki
      nalezy ja przecowywac w lodowce lub zamrazarce i wypic powiedzmy do
      roku.
      Disarono mysle , ze rowniez nie ma okresu waznosci.
      • alfajet-777 Re: Limoncello, Disaronno 09.07.10, 22:22
        Średnio przyjęte do Roku Czasu od otwarcia
      • zettrzy Re: Limoncello, Disaronno 09.08.10, 15:23
        > Limoncello trzyma sie w lodowce , bo pija sie chlodne lub zmrozone.

        ciekawe gdzie - bo nie spotkalam Wlocha ktory by je pil chlodne
        no ale, moze np. w Skandynawii jest inaczej
        • kissmygrass Re: Limoncello, Disaronno 03.01.11, 10:34
          zettrzy napisała:

          > > Limoncello trzyma sie w lodowce , bo pija sie chlodne lub zmrozone.
          >
          > ciekawe gdzie - bo nie spotkalam Wlocha ktory by je pil chlodne
          > no ale, moze np. w Skandynawii jest inaczej

          Wiem, że stary wątek, ale palce świerzbią.

          Menton (Francja, tuż przy granicy z Włochami), lokalny sklepik z limoncello i innymi napitkami – butelki degustacyjne przechowywane w zamrażalniku. I nie podejrzewałbym, że to jakieś nieporozumienie, bo na czym jak na czym, ale na cytrynach to w Menton się znają ;)
          • zettrzy Re: Limoncello, Disaronno 04.01.11, 17:21
            chyba disgustacyjne w sensie angielskiego disgust, bo jak wszyscy wiemy niskie temperatury wylaczaja dzialanie kubkow smakowych... dlatego niektore piwa mozna skonsumowac wylacznie po przymrozeniu ;)
            • kissmygrass Re: Limoncello, Disaronno 04.01.11, 17:36
              zettrzy napisała:

              > chyba disgustacyjne w sensie angielskiego disgust, bo jak wszyscy wiemy niskie
              > temperatury wylaczaja dzialanie kubkow smakowych... dlatego niektore piwa mozna
              > skonsumowac wylacznie po przymrozeniu ;)

              No tak, jeśli argumenty są przeciwko nam, to tym gorzej dla argumentów...
              Dla porządku przypomnę - odpowiadałem w wątku "gdzie podaje się schłodzone limoncello".
              • anthonyb Re: Limoncello, Disaronno 17.04.11, 17:42
                nie wiem jak jest w skandynawii ale na poludniu wloch (okolice neapolu), gdzie robi sie limoncello pija sie je zimne, prosto z frigo:-)
                • anthonyb Re: Limoncello, Disaronno 17.04.11, 17:45
                  Dodam jeszcze, ze nazwa handlowa LIMONCELLO jest dozwolona jedynie dla likierow wyprodukowanych z owocow pochodzacych z polwyspu sorrentynskiego.
                  • elde23 Re: Limoncello, Disaronno 25.05.11, 14:32
                    W restauracji w Lido di Jesolo, po kolacji,/ m. in. świetne scampi/,podano nam/bez wliczania do rachunku/ po kieliszku Limoncello. Butelka była wręcz oszroniona, a trunek ogrzewając się w ustach, stopniowo uwalniał swój aromat.Od tamtej pory trzymam w domu przynajmniej jedną butelkę dla smakoszy. Likier ten jest niezwykle popularny, o czym świadczy mnogość podróbek, np.Limonello, itp. Też dobre, ale oryginalne - najlepsze.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka