joa66 10.01.10, 17:35 Ile czasu po otwarciu butelki nadają się do spożycia likiery Limoncello Disaronno Czy nalezy wtedy trzymac je w lodówce?? Dzięki p.s. to chyba likiery?:) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zettrzy Re: Limoncello, Disaronno 12.01.10, 16:40 to na pewno likiery; nie trzyma sie ich w lodowce, a co do pytania o czas nie jestem w stanie dostarczyc odpowiedzi, bo nigdy nie zdarzylo mi sie aby otwarta butelka byla otwarta dluzej niz jeden wieczor ;) Odpowiedz Link
anthonyb Re: Limoncello, Disaronno 16.04.10, 16:34 Limoncello trzyma sie w lodowce , bo pija sie chlodne lub zmrozone. Nie ma okresu przydatnosci do spozycia. Inaczej ma sie z crema di limoncello , bo tam jest smietana. Tak wiec po otwarciu butelki nalezy ja przecowywac w lodowce lub zamrazarce i wypic powiedzmy do roku. Disarono mysle , ze rowniez nie ma okresu waznosci. Odpowiedz Link
alfajet-777 Re: Limoncello, Disaronno 09.07.10, 22:22 Średnio przyjęte do Roku Czasu od otwarcia Odpowiedz Link
zettrzy Re: Limoncello, Disaronno 09.08.10, 15:23 > Limoncello trzyma sie w lodowce , bo pija sie chlodne lub zmrozone. ciekawe gdzie - bo nie spotkalam Wlocha ktory by je pil chlodne no ale, moze np. w Skandynawii jest inaczej Odpowiedz Link
kissmygrass Re: Limoncello, Disaronno 03.01.11, 10:34 zettrzy napisała: > > Limoncello trzyma sie w lodowce , bo pija sie chlodne lub zmrozone. > > ciekawe gdzie - bo nie spotkalam Wlocha ktory by je pil chlodne > no ale, moze np. w Skandynawii jest inaczej Wiem, że stary wątek, ale palce świerzbią. Menton (Francja, tuż przy granicy z Włochami), lokalny sklepik z limoncello i innymi napitkami – butelki degustacyjne przechowywane w zamrażalniku. I nie podejrzewałbym, że to jakieś nieporozumienie, bo na czym jak na czym, ale na cytrynach to w Menton się znają ;) Odpowiedz Link
zettrzy Re: Limoncello, Disaronno 04.01.11, 17:21 chyba disgustacyjne w sensie angielskiego disgust, bo jak wszyscy wiemy niskie temperatury wylaczaja dzialanie kubkow smakowych... dlatego niektore piwa mozna skonsumowac wylacznie po przymrozeniu ;) Odpowiedz Link
kissmygrass Re: Limoncello, Disaronno 04.01.11, 17:36 zettrzy napisała: > chyba disgustacyjne w sensie angielskiego disgust, bo jak wszyscy wiemy niskie > temperatury wylaczaja dzialanie kubkow smakowych... dlatego niektore piwa mozna > skonsumowac wylacznie po przymrozeniu ;) No tak, jeśli argumenty są przeciwko nam, to tym gorzej dla argumentów... Dla porządku przypomnę - odpowiadałem w wątku "gdzie podaje się schłodzone limoncello". Odpowiedz Link
anthonyb Re: Limoncello, Disaronno 17.04.11, 17:42 nie wiem jak jest w skandynawii ale na poludniu wloch (okolice neapolu), gdzie robi sie limoncello pija sie je zimne, prosto z frigo:-) Odpowiedz Link
anthonyb Re: Limoncello, Disaronno 17.04.11, 17:45 Dodam jeszcze, ze nazwa handlowa LIMONCELLO jest dozwolona jedynie dla likierow wyprodukowanych z owocow pochodzacych z polwyspu sorrentynskiego. Odpowiedz Link
elde23 Re: Limoncello, Disaronno 25.05.11, 14:32 W restauracji w Lido di Jesolo, po kolacji,/ m. in. świetne scampi/,podano nam/bez wliczania do rachunku/ po kieliszku Limoncello. Butelka była wręcz oszroniona, a trunek ogrzewając się w ustach, stopniowo uwalniał swój aromat.Od tamtej pory trzymam w domu przynajmniej jedną butelkę dla smakoszy. Likier ten jest niezwykle popularny, o czym świadczy mnogość podróbek, np.Limonello, itp. Też dobre, ale oryginalne - najlepsze. Odpowiedz Link