Dodaj do ulubionych

galareta z kurczaka

IP: 5.2.* / *.chello.pl 01.03.04, 11:24
czy ktoś mi może podać przepis na galaretę z kurczaka,w wyszukiwarce nigdzie
nie mogłam znależć,a bardzo mi zależy.Liczę na was.
Obserwuj wątek
    • brunosch Re: galareta z kurczaka 01.03.04, 11:31
      Prościutkie:
      kurcze (ja biorę nogi)
      warzywa jak na rosół, do tego czosnek, ziele, liść - generalnie - trochę
      ostrzej.
      Wkładasz mięso do gorącego wywaru (żeby mięso smaczne było) i gotujesz do
      miękkości. Potem obierasz i kroisz drobno. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, a
      potem zagotuj w odcedzonym rosole. do salaterek włóż mięso, ozdób jajkiem na
      twardo, jak kto lubi to groszkiem, plasterkami cytryny, zalej wywarem i
      poczekaj aż stężeje.
      • Gość: kasia09 Re: galareta z kurczaka IP: 5.2.* / *.chello.pl 01.03.04, 12:15
        Dzięki,ale ile dajesz tej żelatynyi na jaką ilość wywaru?
        • brunosch Re: galareta z kurczaka 01.03.04, 12:29
          Hmmmm. Ze dwie kopiate łyżeczki na (przypuśćmy) 1,5 - 2 l rosołu???
          Galaretkę robię tak często, że nie zwracam większej uwagi na proporcje i mam
          to "na oko". Nigdy nie zrobiło mi głupiego dowcipu żeby galaretka się nie
          zsiadła.
          • Gość: kasia09 Re: galareta z kurczaka IP: 5.2.* / *.chello.pl 01.03.04, 14:40
            dzięki serdeczne ,pewnie dziś zrobię .Pozdrawiam.
            • Gość: Maria Re: galareta z kurczaka IP: 213.199.253.* 01.03.04, 17:23
              Na jedną szklankę płynu dodaje się jedną łyżeczkę żelatyny.
              • Gość: kasia09 Re: galareta z kurczaka IP: 5.2.* / *.chello.pl 02.03.04, 10:45
                hej to teraz już jestem skołowana z tą żelatyną,w waszych przepisach jest teraz
                różnica 6 łyżeczek .Skoro 1 daje się na szklankę to na dwa litry wychodzi 8
                łyżeczek!!!teraz już nie wiem co mam robić,może wypośrodkować?.
                • orissa Re: galareta z kurczaka 02.03.04, 10:49
                  Moja mama nie dodaje w ogóle żelatyny, galaretkę gotuje na kurzych łapkach i
                  skrzydełkach - te części kurczaka puszczają "klej" a z mięsa dodaje udko i
                  pierś.
                  • ewa2233 Re: galareta z kurczaka 02.03.04, 10:54
                    Jest żelatyna w małych torebkach na 0,5 l płynu.
                    Nie trzeba jej namaczać wcześniej, tylko rozpuścić we wrzątku-jak zwykłą
                    galaretkę owocową.
                    Używając jej nie mam problemów z "przeliczaniem" ilości zelatyny na "litraż".
                    Dodawałam ją także do ubitej śmietany - na ciasto owocowe.
                • em_es Re: galareta z kurczaka 02.03.04, 11:01
                  Ja gotuje 4 udka kurze i jeden podwojny filet z dodatkami jak na rosol w 3
                  litrowym garnku, jak mieso miekkie to wyjmuje mieso i marchewke, wywar
                  przecedzam, przygotowuje torebke (taka mala, kalibru proszku do pieczenia)
                  zelatyny wg instrukcji, mieszam z wywarem. Marchewke kroje i wsypuje na dno
                  salaterek, potem mieso drobno pokrojone, cwiartke jajka, groszek z puszki i
                  zalewam wywarem. Z tej ilosci wychodzi 10-12 malych salaterek.

MS
                  • Gość: kasia09 Re: galareta z kurczaka IP: 5.2.* / *.chello.pl 02.03.04, 16:25
                    dzięki teraz już mi jaśniej.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka