Gość: kasia09 IP: 5.2.* / *.chello.pl 01.03.04, 11:24 czy ktoś mi może podać przepis na galaretę z kurczaka,w wyszukiwarce nigdzie nie mogłam znależć,a bardzo mi zależy.Liczę na was. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brunosch Re: galareta z kurczaka 01.03.04, 11:31 Prościutkie: kurcze (ja biorę nogi) warzywa jak na rosół, do tego czosnek, ziele, liść - generalnie - trochę ostrzej. Wkładasz mięso do gorącego wywaru (żeby mięso smaczne było) i gotujesz do miękkości. Potem obierasz i kroisz drobno. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, a potem zagotuj w odcedzonym rosole. do salaterek włóż mięso, ozdób jajkiem na twardo, jak kto lubi to groszkiem, plasterkami cytryny, zalej wywarem i poczekaj aż stężeje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia09 Re: galareta z kurczaka IP: 5.2.* / *.chello.pl 01.03.04, 12:15 Dzięki,ale ile dajesz tej żelatynyi na jaką ilość wywaru? Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: galareta z kurczaka 01.03.04, 12:29 Hmmmm. Ze dwie kopiate łyżeczki na (przypuśćmy) 1,5 - 2 l rosołu??? Galaretkę robię tak często, że nie zwracam większej uwagi na proporcje i mam to "na oko". Nigdy nie zrobiło mi głupiego dowcipu żeby galaretka się nie zsiadła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia09 Re: galareta z kurczaka IP: 5.2.* / *.chello.pl 01.03.04, 14:40 dzięki serdeczne ,pewnie dziś zrobię .Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: galareta z kurczaka IP: 213.199.253.* 01.03.04, 17:23 Na jedną szklankę płynu dodaje się jedną łyżeczkę żelatyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia09 Re: galareta z kurczaka IP: 5.2.* / *.chello.pl 02.03.04, 10:45 hej to teraz już jestem skołowana z tą żelatyną,w waszych przepisach jest teraz różnica 6 łyżeczek .Skoro 1 daje się na szklankę to na dwa litry wychodzi 8 łyżeczek!!!teraz już nie wiem co mam robić,może wypośrodkować?. Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: galareta z kurczaka 02.03.04, 10:49 Moja mama nie dodaje w ogóle żelatyny, galaretkę gotuje na kurzych łapkach i skrzydełkach - te części kurczaka puszczają "klej" a z mięsa dodaje udko i pierś. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: galareta z kurczaka 02.03.04, 10:54 Jest żelatyna w małych torebkach na 0,5 l płynu. Nie trzeba jej namaczać wcześniej, tylko rozpuścić we wrzątku-jak zwykłą galaretkę owocową. Używając jej nie mam problemów z "przeliczaniem" ilości zelatyny na "litraż". Dodawałam ją także do ubitej śmietany - na ciasto owocowe. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: galareta z kurczaka 02.03.04, 11:01 Ja gotuje 4 udka kurze i jeden podwojny filet z dodatkami jak na rosol w 3 litrowym garnku, jak mieso miekkie to wyjmuje mieso i marchewke, wywar przecedzam, przygotowuje torebke (taka mala, kalibru proszku do pieczenia) zelatyny wg instrukcji, mieszam z wywarem. Marchewke kroje i wsypuje na dno salaterek, potem mieso drobno pokrojone, cwiartke jajka, groszek z puszki i zalewam wywarem. Z tej ilosci wychodzi 10-12 malych salaterek. MS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia09 Re: galareta z kurczaka IP: 5.2.* / *.chello.pl 02.03.04, 16:25 dzięki teraz już mi jaśniej.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś