Gość: anka IP: *.pw.plock.pl / *.pw.plock.pl 24.03.04, 13:50 mam ochote zrobic zurek widzialam w sklepie zaczyny w butelkach i co dalej z nimi robic ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brunosch Re: zurek jak?? 24.03.04, 13:59 przejrzyj wątek "zachciało mi sę świąt" Odpowiedz Link Zgłoś
sabina_a Re: zurek jak?? 24.03.04, 14:14 Podam ci przepis mojej mamy, ktory ja caly czas praktykuje: 1.Obieram ziemniaki, kroje drobo i gotuje posolone 2.W drugim garnku robie wywar miesny, moze byc boczek wedzony, zeberka wedzone, albo jaka pachnaca kielbasa - NIE SOLE !! 3.Kiedy miesko sie wygotuje wyciagam je i ktore drobno, jesli jest to boczek to wrzucam na patelnie i malym ogniu smaze, az powstana male skwarki. 4.Do wywaru wlewam zurek najelpiej przez sitko, pozostala make przecieram do garnka. Jesli powstaly grudki to je rozcieram. 5.Ugotowane ziemniaki odceszam go garnka z zurem (dlatego nie solimy wywaru, woda z ziemniakow jest slona) przyprawiamy. Wrzucamy kielbase lub miesko - nie skwarki. 6. Czosnek - ile kto lubi, dla mnie im wiecej tym lepiej - przeciskam przez przeciskarke, zupy juz nie gotuje. Zostawiam na chwile zeby czosnek dobrze sie wymieszal z zupka. Potem zawartosc garnka na talerz - na gore boczek (mniam :)) Zycze smacznego - ma niepowtarzalny smak, a skrobia z ziemniakow zageszcza odrobine zupke. Jako dodatki oczywiscie mozna stosowac jajeczka. W zadnym wypadku nie dodawac smietany. Raz probowalam razem z wywarem z warzyw i grzybow - takze pycha. SMACZNEGO :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: zurek jak?? IP: *.msz.gov.pl 24.03.04, 15:46 www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=1224 ja robię wg tego przepisu, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś