Dodaj do ulubionych

a jak się tam u Was biały ser sprzedaje?

03.04.04, 17:35
Mnie się właśnie dzisiaj przypomniało, jak to było kiedyś - takie spore bloki
tego sera i ekspedientka z wielkim nożem... Pamiętam, że zawsze jako dziecko
wgapiałam się w to, bo naprawdę ładny to był widok. Ten nóż i taka gładziutka
ściana serka pozostająca po odkrojeniu plastra. Widzieliście to gdzieś
ostatnio? Bo ja chyba bardzo dawno nie. Wszędzie paczkowane, w sklepach
małych i na bazarkach też, nawet w wiejskim sklepiku u mnie na działce:(

16%VOL
22%VAT
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: a jak się tam u Was biały ser sprzedaje? 03.04.04, 17:42
      O,teraz to już czasy nie te no i ser też inny.Chociaż widuję w Bomi sery świeże
      z zalewie ale to taka niby-feta,a nie prawdziwy twaróg jak kiedyś.Może przepisy
      teraz takie są że nie wolno sprzedawać krojonego na miejscu?
    • Gość: Pichciarz Re: a jak się tam u Was biały ser sprzedaje? IP: *.proxy.aol.com 03.04.04, 17:45
      Bloki sera? Czy twarogu?
      Ja pamiętam kiedy to ser biały kupowało się w gomółkach.
      Co ciekawsze, wciąż tak kupuję, ale... w Nowym Jorku.
    • martini_very_bianco Re: a jak się tam u Was biały ser sprzedaje? 03.04.04, 17:52
      I ser, i twaróg.
      A może to i przepisy... Ale nie wiem, czemu, przecież we Włoszech sprzedaje się
      białe sery "z metra", że się tak wyrażę.
      Wiecie, Unia ogórków z beczki zakazała, to może i sera z metra zakaże. Wszystko
      przed nami...

16%VOL
      22%VAT
      • Gość: Cynamoon Re: a jak się tam u Was biały ser sprzedaje? IP: *.it / 62.233.189.* 03.04.04, 18:09
        A u mnie w miescie (Lublin) mozna bez problemu kupic ser na wage.
        Jest o niebo lepszy od paczkowanego!
        Teraz mam w domu kawal sera z Krasnegostawu, mleczno- maslankowego i delektuje
        sie nim.
        Jest wyjatkowo smaczny!
        • orissa Re: a jak się tam u Was biały ser sprzedaje? 03.04.04, 18:26
          U mnie też (Gdańsk) w prawie każdym sklepie można kupić biały ser na wagę i to
          w kilku odmianach (ser w odmianach, nie waga ;-) )
          • dziuunia Re: a jak się tam u Was biały ser sprzedaje? 03.04.04, 18:39
            O to dziwne,bo przecież ja też z Gdańska jestem:)Ale może to w małych
            sklepikach,ja przeważnie do supermarketów jeżdżę na zakupy bo w mojej okolicy
            niestety tylko jeden sklepik jest i w dodatku słabo zaopatrzony.Albo po prostu
            nie zwróciłam uwagi że taki twaróg jest.
            • Gość: piri Re: a jak się tam u Was biały ser sprzedaje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.04, 18:48
              W gdyni tez mozna kupic twarog na wage, pamietam, ze kiedys tez byla tak
              sprzedawana marme(o)lada i maslo :)
              • Gość: CynamonowaMay Re: a jak się tam u Was biały ser sprzedaje? IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.04.04, 18:51
                Ej pewnie,że wciąż sprzedawany jest biały ser na wagę (właśnie z takich dużych
                bloków) i to z różnych mleczarni, do wyboru. Jak dla mnie, najlepszy jest
                półtłusty z Rawicza, pycha!
            • orissa Re: a jak się tam u Was biały ser sprzedaje? 03.04.04, 20:00
              dziuunia napisała:

> O to dziwne,bo przecież ja też z Gdańska jestem:)Ale może to w małych
              > sklepikach,ja przeważnie do supermarketów jeżdżę na zakupy bo w mojej okolicy
              > niestety tylko jeden sklepik jest i w dodatku słabo zaopatrzony.Albo po
              prostu
              > nie zwróciłam uwagi że taki twaróg jest.

Dziuunia, zajrzyj kiedyś na Główne Miasto ;-) W najmniejszym sklepie dostaniesz
              twaróg na wagę ;-)
    • Gość: Liska Re: a jak się tam u Was biały ser sprzedaje? IP: 81.210.125.* 03.04.04, 19:29
      Ja kupuję w spożywczo-warzywnym na bazarku i kroją go właśnie. Wprawdzie nie ma
      słynnej szmatki tetrowej, ale jest i ser z Garwolina i jeszcze jakiś, z
      Krasnegostawu chyba. A taki super ser, tyle że zapakowany - na tacce przykrytej
      folią można dostać w sklepiku Zdrowa Żywność na Kabatach, o którym pisałam już
      wiele razy. Smakuje z cała pewnością "jak za dawnych czasów". Mają też dziwny
      ser krowi, bardzo słony, coś pomiędzy białym a żółtym. Cholera wie, jak się to
      nazywa, ale z ogórasem małosolnym z tegoż sklepu i chlebem staropolskim na
      listku chrzanowym z piekarni Dragan smakuje wybornie.
      • martini_very_bianco o taj piekarni... 03.04.04, 19:35
        Zaciekawiłaś mnie tym listkiem... Czy do piekarni dragan trzeba się wybrać, czy
        sama się rozwozi po sklepach? Obiła mi sie ta nazwa o ucha, ale już nie wiem,
        czy widziałam sklep firmowy, czy ciężarówkę:)

16%VOL
        22%VAT
        • Gość: Liska Re: o taj piekarni... IP: 81.210.125.* 03.04.04, 19:56
          Mogłaś widzieć ciężarówkę, bo tego chleba nie widać w sklepach. (Chyba, bo ja
          go nigdy nie widziałam). Ja chodzę do ich sklepu firmowego na bazarku. Ech,
          czego oni tam nie mają... Chleb staropolski na zakwasie i listku chrzanowym,
          Chleb razowy na zakwasie, Chleb jamnik na wagę... a wszystkie leżą w domu z 5
          dni zawinięte w ściereczkę i jest to pierwszy chleb, którego udaje mi się nie
          wyrzucać. Sprzedają tam też naprawdę niezłe ciasta: np. babeczki serowe,
          makowiec, wafle przekładane masą kajmakową, a w sezonie jagodzianki (tylko w
          małym stopniu "dosmaczone" jabłkami, co jest rzadkością w tym mieście...)
          Plusem jest też dla mnie to, że jak mam ochotę, mogę kupić np. 10 dag chleba na
          wagę, bo serce mnie boli, jak mam go wyrzucić. (Chyba, że zacznę karmić
          gołębie;-)
    • Gość: szu biały ser? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.04, 19:41
      biały ser ?
      to sie mówi u Was w kongresówce
      u nas jest TWARÓG
      ;-)))
      • aremo Re: biały ser? 03.04.04, 20:01
        Wiedziałam że ktoś w żartach lub nie zwróci uwagę na ów biały ser (twaróg).
        Ostatnio to coraz częstsze na tym forum . Zamiast o jedzeniu dyskutuje się o
        poprawnosci nazewniczej:)
        Ale do rzeczy. Mozna kupić biały ser (TWARÓG:) na wagę w mniejszych sklepach.
        Niektóre z nich to ostoja dobrej żywości. Na razie. Do kiedy?
      • orissa Re: biały ser? 03.04.04, 20:02
        Gość portalu: szu napisał(a):

> biały ser ?
        > to sie mówi u Was w kongresówce
        > u nas jest TWARÓG
        > ;-)))

U nas, u Was ...;-) Ja mówię czasem biały ser a czasem twaróg :-)
        • martini_very_bianco Re: biały ser? 03.04.04, 20:10
          A to nie jest tak, że biały ser to taka twarda, suchawa bryłka, a twaróg to
          mokre i barziej plastyczne? Łódź się kłania, a u nas wszystko się nazywa
          onaczej. Co to jest krańcówka i migawka?

16%VOL
          22%VAT
          • aremo Re:OT- biały ser? 03.04.04, 20:19
            martini_very_bianco napisała:

> A to nie jest tak, że biały ser to taka twarda, suchawa bryłka, a twaróg to
            > mokre i barziej plastyczne? >

Chyba nie , bo biały ser to np. ricotta i mozzarella. A twaróg to twaróg (jest
            jakiś długi wątek na temat żółtych i białych serów a w nim burzliwa dyskusja z
            której dowiedziałam się że NIE WOLNO białego sera polskiego nazywać białym
            serem tylko twarogiem;-). Ale ja tak jak Moi Dziadkowie i Rodzice na twaróg
            będę mówić biały ser:)
            • martini_very_bianco Re:OT- biały ser? 03.04.04, 21:08
              No kurczę, przekonuje mnie ta argumentacja. no brzmi to logicznie... ale
              czasem nawet ci, co nie chcą, muszą mówić ser:) naleśniki wszędzie są z serem,
              nie twarogiem, i kluski też, i pierogi:))). I jakos nawet serek homogenizowany
              powoli zastępuje twarożek homogenizowany:)

16%VOL
              22%VAT
              • Gość: sz Re:OT- biały ser? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.04, 21:45
                tak po znajomych to widzę, że nazwa 'biały ser' funcjonuje na mazowszu plus
                podlaskie i na wsch,
                zaś wielkopolska, pomorze, kujawy, kaszbci to raczej twaróg mowią,
                reszta nie wiem ..
                to ciekawe swoją drogą ...
                myśle, że określenie 'biały ser' występuję łącznie z określeniem "bazarek",
                ktore u nas jest kompletnie nieznane
                i nikt nie wie co to jest
                to ciekawe swoją drogą ...
                • aremo Re:OT- biały ser? 03.04.04, 21:49
                  Gość portalu: sz napisał(a):

> reszta nie wiem ..

W Małopolsce też biały ser.

> to ciekawe swoją drogą ...
                  > myśle, że określenie 'biały ser' występuję łącznie z określeniem "bazarek",
                  > ktore u nas jest kompletnie nieznane

Niekoniecznie. Nie używam określenia bazarek, bazar. U mnie mówiło się rynek:-)
                  • emka_1 Re:OT- biały ser? 03.04.04, 23:26
                    w krakowie mówi się biały ser, bo twaróg to radny z lpr:)
                    biały ser nie występuje łacznie z 'bazarkiem'. bazar to inaczej suk :) w
                    krakowie chodzi się na plac, ew. targ czyli jeden z kleparzy (dwóch).
                    ser biały ze skały sprzedają na wagę w sklepach średniej wielkości np. lewiatanach.
                • martini_very_bianco Re:OT- biały ser? 03.04.04, 21:56
                  Ja się nauczyłam mówić bazarek na rynek po przeprowadzce to stolycy. W Łodzi
                  jest po Bożemu rynek, natomiast bazar to instytucja poniekąd sezonowa - czyli
                  coniedzielne "centrum handlowe" na stadionie. Nie giełda ani cuś, tylko...
                  no... taki bazar, gdzie są dresy adibasa i pirackie płyty.
                  A jeszcze łódzkie pytanie kulinarne: co to jest angielka (służy do jedzenia)?

16%VOL
                  22%VAT
                  • Gość: guciog Re:OT- biały ser? IP: *.x / *.x-com.pl 03.04.04, 22:16
                    To jest taka "trawka" do jedzienia - chyba ze sie myle:)
                    Pzodrowienia
                  • aniutek Re:OT- biały ser? 03.04.04, 22:47

> Ja się nauczyłam mówić bazarek na rynek po przeprowadzce to stolycy. W Łodzi
                    > jest po Bożemu rynek, natomiast bazar to instytucja poniekąd sezonowa - czyli
                    > coniedzielne "centrum handlowe" na stadionie. Nie giełda ani cuś, tylko...
                    > no... taki bazar, gdzie są dresy adibasa i pirackie płyty.
                    > A jeszcze łódzkie pytanie kulinarne: co to jest angielka (służy do jedzenia)?
                    >
                    >
                    > 16%VOL
                    > 22%VAT

heheheh usmialam sie setnie ::))
                    angielka to w Warszawie :) taka mala szklanka ( setka hehehehe)
                    pozdrawiam
                    anka
                    • Gość: sz pani da dwie szneki z glancem do tutki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.04, 23:10
                      a jak tak powiem we Wa-wie to sprzedawczyni skuma?
                      • orissa Re: pani da dwie szneki z glancem do tutki 03.04.04, 23:30
                        Gość portalu: sz napisał(a):

> a jak tak powiem we Wa-wie to sprzedawczyni skuma?

Nie wiem jak w Wawie, ale w Gdańsku sprzedawczyni skuma :-) Sama słyszałam
                        nieraz w cukierni i sklepach "sznek z glancem" więc chyba jest to już na więcej
                        miast popularne :-)
                    • martini_very_bianco Re:OT- biały ser? 03.04.04, 23:14
                      angielka to coś, co cała reszta świata nazywa bułką wrocławską lub pszenną.
                      Jeszcze jakieś pytania?

16%VOL
                      22%VAT
                      • Gość: sz Re:OT- biały ser? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.04, 23:18
                        mnie sie zdaje że słownictwo kuchenne i tradycje pożywcze sięgają zaborów
                        u nas jarmuż, szparagi, bruxelka ...
                        znajoma z Siedlec na studia przyjechala w schyłkowej komunie i znała potrwa
                        wielu slow naszej tutaj terminoligii,
                        znała za to inne dziwne i nie spotyka u nas
                        na ten przykład "łatki" albo "sodziaki"
                      • orissa Re:OT- biały ser? 03.04.04, 23:31

> angielka to coś, co cała reszta świata nazywa bułką wrocławską lub pszenną.

Albo paryską :-)
            • Gość: Linn Re:OT- biały ser? IP: *.dialup.tiscali.it 04.04.04, 09:35
              Mozzarella i ricotta nie sa wlasciwie serami. Ricotta nie jest serem, gdyz nie
              jest robiona z mleka, a z serwatki. Mozzarella nalezy do grupy "latticini",
              czyli produkty nabialowe. Sery to po wlosku "formaggi".
          • Gość: Pichciarz Re: biały ser? IP: *.proxy.aol.com 03.04.04, 23:35
            No właśnie, ja też tak rozumiem różnicę między twarogiem a serem. Ser robi się
            z twarogu poprzez odciśnięcie serwatki. Twaróg wkładało się do woreczka,
            zawiązywało, przykrywało deseczką a na nią kładło się ciężarek, zazwyczaj
            kamień. Po dniu czy dwóch w piwnicy wykładało się GOMÓŁKĘ białego sera (a nie
            twarogu, którego już nie było).
            • Gość: P. Re: biały ser? Martini_very_bianco IP: *.proxy.aol.com 03.04.04, 23:39
              Moje powyższe uwagi potwierdzić mają to co ty, Martini, mówisz.
            • aremo Re: OT-biały ser? 03.04.04, 23:46
              Czyli zawsze jadłam jednak ser biały a nie twaróg , bo moja Babcia tak robiła
              to co nazywano ser biały. Z serwatką nigdy nie jedliśmy. Czyli jednak poprawne
              jest użycie nazwy ser biały?? Pamiętam tamten wątek w którym strofowano że
              jednak poprawnie powinno być twaróg. Zgłupiałam:-)
    • catalinka Re: a jak się tam u Was biały ser sprzedaje? 03.04.04, 23:27
      A ja kupuję na kilogramy. Właśnie innego nie toleruję, żadnych folii itd. Chyba
      że taki mielony w kubełku, głównie z Wielunia. Ja kupuję sery z Łapanowa,
      Sokołowa, Miechowa i Hajnówki. Dodam że kupuję je w Krakowie. Pozdrawiam
      Kasia
      • orissa Ciekawy link - słownik łódzko-polski 03.04.04, 23:33
        Znalazłam właśnie na gazecie :-)

miasta.gazeta.pl/lodz/1,35138,135621.html
        • martini_very_bianco Re: Ciekawy link - słownik łódzko-polski 03.04.04, 23:52
          hihi. o większości nie słyszałam:), ale w dalszym ciągu nie rozumiem, czemu
          cała POlska się z nas śmieje, kiedy mówimy migawka:). w Gdańsku jest chyba
          chwilówka? A jeszcze mamy zalewajkę:)

16%VOL
          22%VAT
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka