GoĹÄ: sunny IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 21.02.05, 21:11 ...i...co oprócz banana z kefirem i soku z pomarańczy można w nim zrobić? Jakieś zupy kremy? Humus? Jak najczęściej go wykorzystujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Asia Re: kupiłam blender IP: *.upc-j.chello.nl 21.02.05, 22:30 Ja jak do tej pory to robilam chyba tylko szejki z lodow i mleka :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ula Re: kupiłam blender IP: *.chello.pl 22.02.05, 09:57 Nalesniki, majonez i zupy też, a także różne pasty np. z pulpy pozostałej po wyciskaniu soków w sokowirówce. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa102 Re: kupiłam blender IP: 195.41.211.* 22.02.05, 10:04 1.mrozony yoghurt zamiast lodow: zamrozone owoce zblendowac (fajne slowo) z yoghurtem i cukrem 2.czosnek+imbir do egzotycznych marynat, ewt z sosem soyowym itepe 3. zupy/sosy kremy, rozgotowac warzywka i zblendowac (a moze nawet zblendzic) 4. majonez, ewt czosnkowy, ziolowy itepe 5. mielony pieprz z przyprawami, taka mieszanka, np. pieprz cytrynowy albo czosnkowy wydaje mi sie, ze ciagle go urzywam, ale chwilowo nic mi wiecej nie przychodzi do glowy Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa102 ortografia IP: 195.41.211.* 22.02.05, 10:37 o matko, uzywam przez erzet ale wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
hooda Re: kupiłam blender 22.02.05, 10:41 1.do spieniania mleka do kawy 2.do miksowania masy do karpatki 3.do rozcierania grudek w sosie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: kupiłam blender 22.02.05, 11:22 ja w blenderze nawet sernik mieszałam zanim dokupiłam mikser-wychodził puszysty:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ula Re: kupiłam blender IP: *.chello.pl 22.02.05, 11:23 Czy do rozcierania grudek w sosie nie używasz czasem miksera ręcznego a nie blendera? Czym sie tak naprawdę róznią te urządzenia? www.bartender.pl/modules.php?name=News&file=print&sid=121 Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: kupiłam blender 22.02.05, 11:26 blender ma nożyki, a mikser mieszadełka Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: kupiłam blender 22.02.05, 11:27 no właśnie! blender cudnie kruszy lód do drinków Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sunny Re: kupiłam blender IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 22.02.05, 11:27 Blender ma nożyki, a mikser takie pałki do ubijania :-) Właśnie zrobiłam koktajl z bananów i mleka, wyszedł dość gęsty. Popijam sobie na śniadanie do grzanek z masłem. Pycha. Zainteresował mnie przepisy na mrożony jogurt i shake'i. Czy blender poradzi sobie z rozdrobnieniem lodu? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa102 mrozony yoghurt IP: 195.41.211.* 22.02.05, 11:38 nie lod, ale mrozone owoce zalewa sie niewielka iloscia yoghurtu (mleka, smietany kremowki, soku) dodaje cukru i blenduje az sie zrobi papa zgodnie z teoria entropii, energia sie wyrownuje w mieszaninie, czytaj: zamrozone owoce sie rozmrazaja, plyn sie zamraza i temperatura sie wyrownuje konsystencje czyli temperature mozna zmienic dodawajac wiecej plynu lub podmrazajac w zamrazalniku (ale nie za dlugo, co sie zrobi kamien) ja mam brawna 500W, ktory daje sobie rade z malinami, drobnica oraz truskawkami smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sunny Re: mrozony yoghurt IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 22.02.05, 11:40 dziękuję, na pewno zrobię! Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: kupiłam blender 22.02.05, 11:39 spokojnie daje radę z lodem-nawet z kupnych kostek-moj ma specjalna funkcje "kruszenie lodu", hałasuje, ale mieli jak złoto Odpowiedz Link Zgłoś
hooda Re: kupiłam blender 22.02.05, 13:51 do rozcierania grudek używam blendera. zanurzam końcówkę w sosie, musi być dobrze przykryta i mam aksamitny sos, szczególny efekt daje to przy sosie beszamelowym czy koperkowym. mikser chyba nie dałby takich efektów... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ania do hoody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.05, 09:56 napisz proszę jak robisz ten sos koperkowy z użyciem blendera Odpowiedz Link Zgłoś
viillemo Re: kupiłam blender 22.02.05, 13:25 dokładnie braun np ma taką nadstawkę do kruszenia lodu:)), a do tego są dwa pojemniki (mniejszy i większy) no i końcówka do ubijania smietany i końcówka do mikosowania np warzyw w garnku:)) Ja robię tym wszystko:) począwszy od zup krem, sosów, koktajli, lodów, siekam warzywa na zupkę, różne pasty, dipy, mus owocowy, jesoooo juz nie pamietam...ale robię wszystko w kuchni:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: kupiłam blender 22.02.05, 13:27 mój Braun kruszy bez żadnych nastawek-ma zwyczajnie na pokrętle "program" kruszenie lodu z tymi nastawkami to chyba msz całego robota? bo mój to li i jedynie blender Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: kupiłam blender 22.02.05, 13:28 ten opis pasuje do mojego mixera brauna Odpowiedz Link Zgłoś
viillemo Re: kupiłam blender 24.02.05, 13:24 nie, mam blender, ale kupowałam w kawałkach że tak powiem:)))), najpierw kupiłam "matkę" z końcówką do miksowania warzyw w zupie i pojemnikiem, małym pojemnikiem:)), a potem kupiłam duzy pojemnik on włąsnie dodatkow miał taką nakładke zeby zmielić lód i móc np zrobić lody, plus ubijaczka;)) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kuleczka66 Re: kupiłam blender IP: *.flashnet.pl / *.atman.pl 24.02.05, 17:09 Viillemo, prosze powiedz coś blizej o transakcji kupowania dodatkowej przystawki do kruszenia lodu!!!!!Marzy mi się, ale nie wiem gdzie kupić sam pojemnik. koniecznie!! o. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kuleczka66 A kto ma taki ??? - robicie w nim lód ??? IP: *.akacje.pl / *.flashnet.pl 22.02.05, 14:33 ja mam taki blenderek, jest boski, robie w nim tatara w 5 minut, bo zmieli mięsko i posieka drobniutko cebulkę. (ma 600 wat i funkcję turbo) Tak wygląda: www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=3799&pkt_id=&pro_id=&char_id= i tu pytanie : czy można w nim rozdrobnić coś tak twardego jak mrozone owoce i lód?? Boję się, że się popsuje, a wiem, że Braun ma specjalny model takiego blenderka z oddzielnym pojemnikiem do kruszenia lodu. K. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: A kto ma taki ??? - robicie w nim lód ??? 22.02.05, 14:54 mój kruszy bez dodatkowego oprzyzadowania "Heavy-duty, stainless-steel blade crushes ice quickly" to ten: www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B00004S9H3/104-2597910-4513528?v=glance Odpowiedz Link Zgłoś
hispana Re: A kto ma taki ??? - robicie w nim lód ??? 22.02.05, 15:29 kuleczko, mam identyczny model - lod i owoce mrozone jak najbardziej. Trzeba odrobine cierpliwosci, ale np. mus z mrozonych truskawek jest doskonaly! Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: A kto ma taki ??? - robicie w nim lód ??? 22.02.05, 15:39 hispana napisała: > kuleczko, mam identyczny model - lod i owoce mrozone jak najbardziej. Trzeba > odrobine cierpliwosci, ale np. mus z mrozonych truskawek jest doskonaly! macie roboty, a nie blendery dziewczyny-to jest różnica-z lodem bym uważała Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kuleczka66 Re: A kto ma taki ??? - robicie w nim lód ??? IP: *.akacje.pl / *.flashnet.pl 22.02.05, 19:53 Hispano, na pewno masz taki bez dodatkowego pojemnika do kruszenia lodu?? z jednym dosc małym pojemnikiem?? muszę się upewnić!! Jakis czas po zakupie zobaczyłam w sklepie identyczny model ale z dodatkowym większym pojemnikiem "ice crusher" od tamtej pory zastanawiam się nad dokupieniem ice crushera w serwisie, ale moze nie będzie potrzeby?! o. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: A kto ma taki ??? - robicie w nim lód ??? 22.02.05, 15:38 mam dokladneitaki sam. w instrukcji napisano, ze mozna rozdrabniac lod, jednak ja tego nei robilam. wrzucam natomiast mrozone owoce i z nimi blender sobie doskonale radzi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa102 blender i blender IP: 195.41.211.* 23.02.05, 08:19 ja widze, ze ze wzgledu na to, ze terminologia w roznych krajach sie rozni, to mowimy o roznych urzadzeniach jest blender, ktory sklada sie z czegos, co trzyma sie w reku jak palke do ziemniakow i ewt zmienia koncowki, czyli handblenders np.: www.braun.com/na/products/fooddrink/foodpreparation/handblenders.html oraz jest mikser stojacy z naczyniem do ktorego wrzuca sie produkty do blendowania, jug blenders, jak np.: www.braun.com/na/products/fooddrink/blendersjuicers/powerblend.html mysle, ze mozliwosci tych dwoch maszynek sa rozne ja uzywam handblender bez dodatku do kruszenia lodu zwykla plastikowa koncowka mieli drobiutko mrozone owoce pod warunkiem, ze sa przykryte jakims plynem stad pomysl na mrozony yoghurt Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: blender i blender 23.02.05, 09:09 wiesz Ewo to faktycznie niezły młyn z tymi blenderami ja posiadam to: www.braun.com/na/products/fooddrink/blendersjuicers/powerblend.html i to: www.braun.com/na/products/fooddrink/foodpreparation/multimix.html i to 2 urządzenie nazywam mixerem, chociaż posiada końcówkę i pojemniczek, ale do lodu sie nie nadaje wg mnie to pierwsze to blender:) apropos-co to jest melakser:/? Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: kupiłam blender 22.02.05, 15:00 mleko+cukier+wanilia+truskawki lub maliny lub inne owoce - to jest naczęściej robione przy pomocy blendera. Oprócz tego mieszam masło z np. bayzlią, czosnkiem. Zup przecieranych nie lubię, więc do tego nie wykorzystuję. Czasem równeiż do wymieszania ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sunny Re: kupiłam blender IP: *.elsat.net.pl / *.elsat.net.pl 22.02.05, 20:27 Mój nie chce nic zrobić z mrożonymi owocami....A jak się robi lassi? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: kupiłam blender 23.02.05, 09:41 Pesto. Lepiej w mozdzierzu, ale mozna i w blenderze z braku tego pierwszego. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia6 Re: kupiłam blender 24.02.05, 12:49 A teraz o tym blenderze a`la mikser. Ja uzywam tylko do robienia drineczków:) Pyszne frozen drinks, tzw margharity lód, tequila i do tego rózne ekstrakty ( specjalne do margharit) np truskawkowy, limonkowy, bananowy, ale mozna tez z owocami probowac. No i mrozone kawy: lód, kawa, cukier, śmietanka, mniammm, a jak sie doda troche koniaku to mamy irish coffee!! Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: kupiłam blender 24.02.05, 12:51 o fajnie, ze wrocil ten wątek ponawiam prośbę o wyjaśnienie: czym w takim razie jest MELAKSER? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: niezorientowana Re: kupiłam blender IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.05, 17:03 Powiedzcie mi proszę czy w blenderze mogę miksować gorącą zupę, czy muszę poczekac aż wystygnie. Przymierzam się po raz pierwszy do zupy cebulowej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa102 zupa cebulowa w blenderzeoraz Malakser IP: 195.41.211.* 25.02.05, 08:29 ale zupy cebulowej sie nie blenduje! nie, nie tak. wolnosc tomku w swoim domku, ale JA bym nie blendowala Malakser - rowniez nie wiem co za cudo, ale czekam na odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
karelgott Re: zupa cebulowa w blenderzeoraz Malakser 25.02.05, 08:37 według tego co wyrzuciło mi google blender=melakser www.kulinaria.pl/slownik.asp?lt=M cokupic.onet.pl/181,217,220,0,1,0,6912,produkt.html Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kuleczka66 Re: kupiłam blender IP: *.flashnet.pl / *.atman.pl 25.02.05, 08:49 To jest malakser, www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=13704&pkt_id=&pro_id=&char_id= czyli taka duża micha z nożami i tarczami do ucierania warzyw.Jeśli dodamy jeszcze kilka urządzen typu dzbanek miksujący, sokowirówkę, to mamy robota kuchennego, w/g mnie. o. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ula Re: kupiłam blender IP: *.chello.pl 25.02.05, 09:05 Po tym jak różne firmy nazywają różne urządzenia raczej trudno będzie jednoznacznie zdefiniować co to - malakser, blender, mikser. Większość tych urządzeń nazywana jest po prostu robotami. W/g słownika wyrazów obcych: >> malakser, malaksator rozdrabniacz, rozgniatacz, mieszacz elektr. do użytku kuchennego. Etym. - ang. malaxator 'jw.' z łac. malaxare 'zmiękczać' od gr. malakós 'miękki'. << czyli to o czym pisze kuleczka. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ula Re: kupiłam blender IP: *.chello.pl 25.02.05, 09:22 Mikser to po prostu "mieszacz", natomiast blender to rodzaj miksera tylko posiadający wyłącznie nóż do mieszania - w przeciwieństwie do typowego miksera wyposażonego w różnego rodzaju mieszadełka. Wszelkie bardziej złożone urządzenia to - roboty wieloczynnościowe. Zgadzacie się ze mną? Odpowiedz Link Zgłoś