Gość: gosc IP: 82.139.156.* 22.10.10, 16:56 Juz czas na piernik, własnie dzis go zrobiłam i jest juz w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jeza_bell Re: piernik staropolski! 22.10.10, 17:23 Nie bądź wiśnia i podziel się przepisem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blee Re: piernik staropolski! IP: *.centertel.pl 22.10.10, 17:37 Wyszukiwarka nie gryzie. :) :) szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?&s.sm.query=piernik+Apolki&s.sm.forumXx=77&sf=tresc&s.sm.author=&s.sm.title= Odpowiedz Link Zgłoś
jeza_bell Re: piernik staropolski! 22.10.10, 18:21 Eee no... Ale ja chcę TEN od autora wątku :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: piernik staropolski! IP: 82.139.156.* 23.10.10, 10:17 Piernik Saropolski pół kg miodu 2 szklanki cukru (dałam troszkę mniej) 25 dag masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka pół łyżeczki soli 2-3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce) Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić. Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świetami. Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić. Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni. Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał. Odpowiedz Link Zgłoś
joma24 Re: piernik staropolski! 26.10.10, 17:26 co roku czytam ten przepis i się nad nim łamię , zrobić nie zrobić ? i nie o robotę chodzi ale o miejsce w lodówce :( koniec konców robię pierniczki z innych przepisów, ale może w tym roku ... zima jakoś tak szybciej przyszła, może na taras wystawię ? tylko czy aby koty się nie dobiorą ? ktoś mi powie ? Odpowiedz Link Zgłoś
jeza_bell Re: piernik staropolski! 26.10.10, 18:07 Koty kotami, ale ten mróz może bardziej zaszkodzić... Nie masz chłodnej piwnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: piernik staropolski! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 16:13 Ja trzymałam na balkonie w zeszłym roku (w piwnicy szczury i myszy bywają, więc nie mam jak tam wrzucić). I mróz nie zaszkodził :D Ciasto było nawet lepsze niż to, które robiła moja mama z prawdziwego miodu (ja robiłam ze sklepowego wielokwiatowego), a które trzymała potem w lodówce. W tym roku zamierzam robić identycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: piernik staropolski! 26.10.10, 20:52 jesoo to już??????????? poczekam jeszcze tydzień, bo aktualnie nie mam czasu za bardzo kurde! dopiero ubierałam choinkę!!! to naprawdę już? Odpowiedz Link Zgłoś
joma24 Re: piernik staropolski! 27.10.10, 10:47 no własnie piwnicy u mnie brak , mam spiżarkę, ale w niej jest dosyć ciepło. czyli chyba znowu w tym roku nici z piernika :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: piernik staropolski! IP: 82.139.156.* 27.10.10, 13:08 Do mamusi podrzuć albo kolezanki do lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
dani.california Re: piernik staropolski! 01.11.10, 16:48 no ej, dopierio zające się do szafy schowały a tu już piernik każą zagniatać... choć to oznacza, że już niewiele czasu zostało do degustacji tegorocznej nalewki wiśniowej... :) Odpowiedz Link Zgłoś
tehuana Re: piernik staropolski! 27.10.10, 15:54 Ale pychota-kilo cukru na kilo maki. A po swietach wszystkie na dukana! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renee nie żadnej APOLKI IP: *.acn.waw.pl 27.10.10, 17:38 Do jasnej ciasnej, to nie jest piernik żadnej Apolki, tylko z książki Lemnis-Vitry! Apolka przepisała, nie podała źródła - WSTYD!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genny Re: nie żadnej APOLKI IP: 217.11.129.* 28.10.10, 07:53 Żaden wstyd. Apolka pisała, że nie jest autorką, ale nie wiedziała, skąd w rodzinie wziął się ten przepis. A tu, na forum, zawsze się o nim mówiło "piernik Apolki" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciocco Re: piernik staropolski! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.10, 01:20 Mam pytanie o ilość przypraw do piernika. W przepisie są 2-3 torebki po 40g. W którymś ze starych wątków Apolka pisała że daje takie na 0,5 kg mąki. Ja kupiłam takie na 1kg mąki i mają 27g w torebce. To jak w końcu ? Nie chcę przesadzić z ilością przypraw. Sprawa pilna bo miód z cukrem i masłem studzą się powoli a jutro rano część dalsza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciocco Re: piernik staropolski! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.10, 00:46 Dziś upiekłam i przełożyłam powidłem. Smak ok ale nie jakoś powalający. Odpowiedz Link Zgłoś