Dodaj do ulubionych

pamietacie gume donald?

• Gość: antyjust Re: pamietacie gume donald? IP: *.icpnet.pl 05.05.04, 22:31
      TAAAAK! TAKICH gum juz nie ma....:(
      • mufka pamietacie gume donald? 05.05.04, 22:41
        baaaardzo dlugi i stary watek na ten temat. Milego czytania!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21&w=186110
    • Gość: JA Re: pamietacie gume donald? IP: *.man.bydgoszcz.pl 06.05.04, 07:58
      No cóż... nie wiedziałam, że nie ma Donaldów ;-) Tak w ogóle to myślę, że nie tęsknicie za Donaldami, czy oranżadami w woreczku, tylko za swoją młodością. Jest taki dowcip: spotyka się dwóch facetów i jeden do drugiego mówi "Za komuny to było lepiej... po schodach szybciej wchodziłem, nie miałem kaca po imprezie, serce nie bolało...".
      • anmanika Re: pamietacie gume donald? 06.05.04, 09:33
        Ja pamietam smak serwatki ktora poili nas w przedszkolu, marmolady z bloku
        sprzedawanej na kaszubskiej wsi, lodow kulkowych sprzedawanych w kwadratowych
        wafelkach, cukierkow "Pimpus" (czy ktos pamieta?), oranzady w proszku rzecz
        jasna i cukierkow pudrowych mietowych za ktorymi zaszalalo polowe moich
        szwdzkich znajomych, owocowe tez byly dobre, terazniejsze juz tak nie smakuja.
    • salexandras Re: pamietacie gume donald? 06.05.04, 10:11
      echh..moja ulubiona guma...ojeej..mama mi zawsze kupowala po 10 w
      opakowaniu...mialam cala kolkcje historyjek...a jak sie powtarzaly to sie
      wymienialismy :D....echhh
    • Gość: Martini Re: pamietacie gume donald? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.04, 10:40
      * Napój gazowany "Balcerek", hehe, o smaku brzoskwiniowym (występował w
      Legnicy, tamże napoje firmy Legpol)
      * Orzeszki sojowe w małych plastikowych paczuszkach, fenomenalny smak, prażone
      orzeszki, bardzo słone, nigdy potem już ich nie widziałem :(((
      * Pestki ze słonecznika i dyni z fałszywymi dolarami w srodku ;)
      * Buty Sofix, bardzo porządne
      * Naboje do syfonu, trochę się bałem je nosić, bo a nuż wybuchną?
    • doc_holiday Re: pamietacie gume donald? 06.05.04, 12:28
      Buty Sofix, "ciepłe" lody i przebój wszechczasów: napój pomarańczowy o smaku
      jabłkowym. Pycha!!! (Oprócz butów, rzecz jasna)
      • asia_z Re: pamietacie gume donald? 06.05.04, 14:26
        a gumy kulki? kolorowe i puste w srodku :))
        galaretka w cukrze - ohyda :), prazynki, lody na cieplo, andruty, taka
        tabliczka czekoladopodobna, ciagnaca sie conieco.. :))
        w sprzedazy tych "cudów" zwykle przodowaly warzywaniaki :))
        i z mniej zywieniowych: buty "czeszki" (marzenie) i guma do skakania zdobywana
        podstepem :))
        pozdrawiam z kombatanckim westchnięciem :)
        • Gość: jajo Re: pamietacie gume donald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 17:31
          Tak, tak słońce świeciło wtedy mocniej, w starym radiu "z okiem" mojej babci
          zawsze grała jakaś muzyka albo była właśnie relacja z jakiegoś plenum, mama
          piekła placek z rabarbarem. Na dobranockę był Rozbójnik Rumcajs. Rurki z bitą
          śmietaną na Długim Targu były najlepsze na świecie. Wieczorem hippisi na swych
          zdezelownych motorkach robili mnóstwo hałasu na kocich łbach. Koleżanka Sylwia
          z 2 piętra wyjechała do babci w Enerefie. Potem ja przeprowadziałam się do
          Warszawy. Bazar Różyckiego kipiał kolorami. Były dożynki i tow. Gierek
          przemawiał w telewizji. Pączki i ciepła oranżada po szkole to było to, w kiosku
          kusiły czekoladki, gumy i lizaki, w sklepie mama kupowała ciepłe lody na
          kilogramy blok i marmoladę. Na tyłach domów towarowych w Zodiaku, tam gdzie
          teraz jest Pizza Hat można było kupić kolorową galaretkę z bitą śmietaną w
          szklance - na wspomnienie cieknie mi ślinka. A potem były wakacje i właśnie
          zaczęłam chodzić do 2 klasy, a w sklepie obok na wszystkich półkach w równych
          rządkach zamiast tych wszystkich cudów stał ocet i zielony groszek w puszkach -
          a potem nie było już nic, puste półki, szare, wytarte półki z takiej płyty w
          drobniutką krateczkę. A potem pewnej niedzieli zamiast teleranka był szary
          trzeszczący obraz. Nie chodziliśmy do szkoły - poszliśmy znowy po nowym roku, a
          przyjaciele ze związku radzieckiego przysłali nam paczki - mi przypał taki
          plastkiowy malinowy domek, a mojemu bratu niebieski zegar - w środku były
          cukierki. A biuła była też malinowa - literki maleńkie, lewie czytelne... "Stoi
          na stacji oddział milicji..." Bazar Różyckiego kipiał kolorami jeszcze
          bardziej, nawet jak padało; ciuchy przymierzało się w kącie za zasłonką, a
          przez kałuże przechodziło się po zatłoczonym moście z deski. To były czasy...
        • Gość: lalka Re: pamietacie gume donald? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 19:09
          a ja bym sie chciała upewnic- czeszki to były takie troche balerinki troche
          tenisowki z trzykolorową gumka?
    • Gość: joa1979 Re: pamietacie gume donald? IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.04, 17:24
      uwielbiałam je!!! Nieraz mi się śniło, że mam w domu fabrykę orenżady w
      woreczku :))) A historyjki z gum Donald zbierałam i wymieniałam się nimi z
      koleżankami w klasie :))))
      • monhann2 Re: pamietacie gume donald?-do Midoki 06.05.04, 19:16
        Midoki, swietna masz pamiec do nazw. Tak, pamietam to wszystko.

A pamietacie pierwsza reklame telewizyjna jeszcze za komuny? Byla to reklama
        srodka "Prusakolep", pamietam nawet, ze na koncu tej reklamy pani mowila:
        Dziekuje.
        • Gość: Eni Re: pamietacie gume donald?-do Midoki IP: *.icpnet.pl 08.05.04, 22:15
          Równocześnie z nią leciała reklama pumeksu"Jeśli pumeks to tylko
          fluorescencyjny z firmy Puro-Color"
          • midoki Re: pamietacie gume donald?-do Midoki 10.05.04, 23:22
            A także reklama: "Sosy Billy w każdej chwilli. Tylko z firmy Comindex"
            oraz "Chcesz być karateką - pij mleko". Ta ostatnia przeżywa obecnie renesans :)
          • Gość: Mag Re: pamietacie gume donald?-do Midoki IP: *.pl 18.05.04, 08:35
            I jeszcze jedna z pierwszych reklam - sklepy BALTONA. I taki brodaty marynarz
            ze skrzynką w łapach
            • Gość: goska Re: pamietacie gume donald?-do Midoki IP: *.gizycko.mm.pl 27.05.04, 20:41
              A taką reklamę pamiętacie?:
              szła jakoś tak-"nic nie widzę,nic nie widzę! i nie zobaczysz dopóki nie kupisz
              zestawu do odbioru telewizji satelitarnej firmy ARKON"
    • Gość: rsw Re: pamietacie gume donald? IP: *.proxy.aol.com 06.05.04, 22:19
      lody Sniezynki , ciastka Kreolki , cytronete i lizak- kogucik,groszki owocowe,
      roznego rodzaju dropsy itd...:)
      • aka10 Re: pamietacie gume donald? 06.05.04, 22:34
        Kasztanki,Bulawki,Malaga,potem i Korylki,no i batoniki
        Consuela,Manuela,Dolores,Angelika i Marietta.Byly tez batoniki Danusia i
        Zosia...Pozdrawiam.
    • Gość: cisza Re: pamietacie gume donald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 00:56
      Witam ponownie!
      Pamietam moje pierwsze prawdziwe wycieruchy kupione za ZIELONE (bony) w
      PEWEXsie, torbe na ramie z przezroczystego plastiku kupiona na ROZYCKIEGO,
      wyprawy do REMBERTOWA na ciuchy. Smak Coca-coli w szkle, Malrboro tez bylo inne.
      A pamietacie takie buty RZYMKI, palska podeszwa i rzemyki wiazane na kostke,
      czy dzis mozna kupic takie cudo?
      Pozdrawiam serdecznie wszystkich. :)
    • Gość: Pichciarz Re: pamietacie gume donald? IP: *.proxy.aol.com 07.05.04, 04:42
      Może to przed waszymi czasami, ale ja wspominam budki z piwem jasnym i ciemnym
      sprzedawane w kuflach. Co się stało z tym piwem ciemnym?
    • mojedwagrosze Lepsza guma kauczukowa 07.05.04, 06:22
      Ja pamiętam gumę ze Składnicy Harcerskiej. Takie proce się z niej robiło, że
      nawet Donald wysiadał.
      • godunow121 Re: Lepsza guma kauczukowa 07.05.04, 07:45
        Za czasów komuny kupowana w Peweksie super sprzedawała sie w krajach Demo-ludu
        Kto pamieta te kraje. które były w Demo.ludu
        Pozdrówka
        • kalinowski11 SERWATKA !!!!!!!! 07.05.04, 11:38
          SERWATKA , ze sklepu nabiałowego za rogiem , nie było nic wspanialszego w
          czasie upału . W butelkach po śmietanie , zamykanych na aluminiowy kapselek .
          Butelka Pepsi , którą kupowała babcia na niedzielnym spacerze . Gdzie te czasy ?

A pamięta ktoś te mleko stojące pod spożywczakiem , które zimą
          zamarzając "wychodziło" z butelek ;) i mleczarzy którzy tłukli się koszami i
          butelkami z mlekiem po klatkach schodowych od piątej rano .

Pamiętacie jak trzeba było koczować pod kioskiem Ruchu , czekając na dostawę
          prasy , żeby dostać najnowszą FANTASTYKĘ lub RAZEM .
    • Gość: w te lody nadal sa! IP: *.chello.pl 07.05.04, 13:54
      o przepraszam bardzo!te lody o ktorych piszesz w kostce nadal sa dostepne
      ostatnio je kupowalam w jednej z polskich miejscowosci
      uwielbiam robic tam zakupy bo sa tam wlasnie te produkty ktore podobno juz
      wyszly i niby ich nie ma a tam nadal sa!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Malaga Re: te lody nadal sa! IP: 193.24.24.* 07.05.04, 16:28
        lizaki długie z kolorowymi paskami
        i serki waniliowe takie zwykl e- na szczescie jeszcze sa takie w sklepach -
        przypominaja mi zawsze dzeicinstwo; zreszta tak jak Maltanki
        • Gość: anisia Re: te lody nadal sa! IP: *.skepe.sdi.tpnet.pl 26.05.04, 11:13
          pamietam te gumy donald...i napoje w woreczku.Pamietam tez jak pierwszy raz
          jadlam orzeszki ziemne ze skorupka-bo nie wiedzialysmy z babcia jak to sie je:)
          pamietam tez taka czekolade w zoltym papierze z wiewiorka.kosteczki byly takie
          dlugie i waskie,z tej samej firmy z wiewiorka byla taka pyszna czekolada w
          sloiczku,jadlam lyzeczkami-mniam
    • Gość: Błotosmętek Re: pamietacie gume donald? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 18:19
      O jeeeeeeej..........jaki fajny wątek !!! I jeszcze były małe kwadratowe
      cukierki w sreberkach, nazywały się "Konferencyjne" i miały taki mocny
      eukaliptusowy smaczek ! I jeszcze pamiętam kupiony u mojej babci w
      Garwolinie "Dżem z dyni o smaku pomarańczowym" i papierosy "Piasty", których
      spróbowałem w drugiej klasie podstawówki i niezła afera z tego wyszła...A
      Warszawiacy powinni pamiętać, że jeździło się do Super Samu na Pl. Unii
      Lubelskiej po gorącą kaszankę robioną na miejscu...
      Dobrze, że dziś piątek, można się upić na smutno...
      • Gość: Pichciarz Re: pamietacie gume donald? IP: *.proxy.aol.com 07.05.04, 21:51
        Do SuperSamu jeździło się zaraz po otwarciu na niebywałą nowość: loktajl
        mleczny!
        • Gość: P. Re: pamietacie gume donald? IP: *.proxy.aol.com 07.05.04, 21:51
          Miałbyć koktajl ...
    • Gość: wspomnienie Re: pamietacie gume donald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 09:22
      Przeczytalam wszystkie posty i tak mi sie jakos teskno zrobilo.....
      • Gość: bumbum Re: pamietacie gume donald? IP: *.wset.edu.pl 08.05.04, 12:58
        Mnie też się zrobiło tęskno... Fajnie było, gdy się miało 10 lat :), pierwsze
        milości, pierwsze smaki wszystkiego...
        Pozdrowionka dla czasu...
    • Gość: wspomnienie Re: pamietacie gume donald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 09:37
      Tyle bylo juz o jedzonku a pomietacie takie piosenki

Było morze, w morzu kołek -
      A ten kołek miał wierzchołek,
      Na wierzchołku siedział zając
      I nóżkami przebierając śpiewał tak:

Moje nóżki pachną cudnie
      Rano, wieczór i w południe
      Pachną pięknym aromatem
      Tak jak ser szwajcarski latem

lub

Było morze, w morzu słupek -
      A na kołku siedział dupek,
      I nóżkami przebierając śpiewał tak.....
      • Gość: rsw Re: pamietacie gume donald? IP: *.proxy.aol.com 08.05.04, 15:12
        A kto pamieta :
        "Daj mi noge , , daj mi noge , daj mi noge,
        ja ci nogi dac nie moge , dac nie moge...."
        albo;
        "Czterdziesci lat minelo , jak jeden dzien..."
        Ale to chyba nie na temat....
        • Gość: rsw Re: pamietacie gume donald? IP: *.proxy.aol.com 08.05.04, 16:26
          Wata cukrowa na patyku,obwarzanki w ksztalcie 8,, sprzedawane na ulicy, i
          lemoniada w woreczku ze slomka :)
        • Gość: złosliwa A mnie się marzy kurna chata... IP: 213.17.230.* 18.05.04, 12:56
          I nic więcej:)
    • Gość: cisza Re: pamietacie gume donald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 09:56
      Hej! to znowu ja.
      Wlasnie przypomnialy mi sie KORECZKI takie kolorowe kawalki galaretki, obficie
      posypane cukrem.
      Oraz moda na farbowanie gumy do zucia grafitem z kredek olowkowych.
      A kto pamieta takie pudelko www.aiw.cad.pl/landrynkipudelko.jpg
      Mi,az lza sie w oku kreci.
      • awi2 Re: pamietacie gume donald? 08.05.04, 10:34
        Witam,
        a żółte pudełko z dziurką, a w środku czekoladowe kuleczki "Perełki", lody
        waniliowe w polewie czekoladopodobnej, baton "Krymski", dżinsy "Szarik",
        sukienki z "Apisu" / to dla roczników od 1960...../
        pzdr
      • Gość: toya Re: pamietacie gume donald? IP: *.cable.mindspring.com 18.05.04, 06:42
        Taa, pamietam gume Donald, Bolek i Lolek i jeszcze gume "z samochodzikiem" o
        smaku mietowym (co chyba bylo ewenementem). Pamietam tez pysznie pachnace
        chinskie gumki, no i byly tez piorniki. Pamietam tez "cieple lody" i takie
        misie z wafla z pyszny kremem w srodku. Byly tez orenzadki w proszku (jedzone
        palcem), ryz dmuchany (z ktorego na zpt robilismy takie jakies "szyszki" czy
        jakos tak - ryz dmuchany zlepiony roztopionymi tofijkami - palce lizac). A
        propos zpt, to mysmy nawet czekolade robili z mleka w proszku chyba i z kakao,
        tez bylo pyszne. A robiliscie cukierki/ lizaki ze stopionego na patelni
        cukru? Mmm, pycha.
      • Gość: gonia225 Re: pamietacie gume donald? IP: *.icpnet.pl 22.05.04, 19:13
        Gość: cisza 08.05.2004 09:56 odpowiedz na list

Hej! to znowu ja.
        Wlasnie przypomnialy mi sie KORECZKI takie kolorowe kawalki galaretki, obficie
        posypane cukrem.
        Oraz moda na farbowanie gumy do zucia grafitem z kredek olowkowych.
        A kto pamieta takie pudelko www.aiw.cad.pl/landrynkipudelko.jpg
        Mi,az lza sie w oku kreci.
        a ja mam takie pudełko w domu, moja mama trzyma w nim guziki
    • ennia Re: pamietacie gume donald? 08.05.04, 18:16
      I te miete plaszcze.
      I draze we woreczku(sam cukier)kolorowe,
      Tata wysypal na podloge,i kto ile nazbieral,tyle mu sie dostalo.
      Ja bylam najmlodsza,(a bylo nas szescioro dzieci)
      Nigdy nie zapomne,bo zawsze bylam poszkodowana.
      I jak tata przynosil kartki zywnosciowe ze zakladu,
      I te kolejki po cukier,´kawe,szklanki.......
      I pociagi pelne ludzi,do pracy i do szkoly.....
      Ach ,,,,,,,,,
      • Gość: Pichciarz Re: pamietacie gume donald? IP: *.proxy.aol.com 10.05.04, 02:52
        Płaszcze powiadasz? A te płaszcze ortalionowe z lat 50tych kto pamięta?
    • Gość: ola Re: pamietacie gume donald? IP: *.acn.pl 08.05.04, 18:47
      dodam jeszcze kupowany na ulicy smazony slonczecznik, zawiniety w kartke z
      zeszytu :)
      • Gość: Arnica Re: pamietacie gume donald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 20:52
        Dorzucam:
        -sok "Dodoni" w puszkach, żeby się napić robiło się specjalnym otwieraczem
        dziurki z dwóch stron denka,
        -oranżada "Ptyś"
        -guma "Stimorol" - to już późniejsze czasy i chyba jej nie żałuję,
        -sok ananasowy z automatu w podziemiach Dw. Centralnego w WAW,
        ...ech czasy...:)
        • Gość: Jadzia Re: pamietacie gume donald? IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.04, 17:35
          Guma Stimorol, wczoraj bylam w Belgii, tam jest do kupienia ta guma, wiec
          wyszla z naszego rynku, ale mi sie przypomnialy czasy kiedy u nas byla, no i
          wtedy nie bylo tyle gum co teraz.
          • Gość: Aśka Re: pamietacie gume donald? IP: 212.14.48.* 13.05.04, 21:35
            A jeśli już o wspominkach wszelkiego kalibru mowa, to mi się przypomniała
            audycja radiowa dla dzieci "Supełek". Suchaliście?
            Nie pamiętam jak często to było i chyba w 1 PPR! I jeszcze bajki czytane w
            radio... Siedziałam z uchem przy głośniku... w zimowe wieczory...ach...Ile to
            już latek...
          • supaya Re: pamietacie gume donald? 14.05.04, 01:25
            A pamietacie wafelki Kuku-Ruku z naklejakmi w srodku? Mniam!!
          • supaya Re: pamietacie gume donald? 14.05.04, 01:26
            Wafelki kuku-ruku?
    • marchefka27 Re: pamietacie gume donald? 08.05.04, 20:51
      Ale sobie powspominalam czytając :) Rzeczywiście tamte smaki byly inne, teraz
      nawet to co jest dostepne na codzien juz tak nie smakuje:) jak napoje w
      puszkach kupowane za kase zarobiona na oddawaniu butelek do skupu:) no i potem
      puszki zasilaly kolekjcje siegajace pod sufit (ale mi serce krwawilo jak mama
      kazala mi oddac te puszki - stalismy z bratem patrzac jak dzieciaki z podworka
      je przebieraja:)
      A pamietacie kompleciki czapka +szalik (i opaski)zarowiasto rozowe lub zielone
      z trzema paskami? z rozyca lub innego bazaru? a lody na patyku kupowane z
      pojemnika z takim twardym lodem - prosilismy zawsze hanlarza zeby nam dal
      kawalek tego lodu, wpychalismy do butelki, zatykalismy korkiem i tak fajnie
      wystrzeliwal :) a tureckie dzinsy i sweterki? (pamietam jak zazdroscilam
      kolezankom dzinsow z haftami - wzyscy je mieli a ja nosilam wtedy levisy, ale
      dla moich kolezanek (i dla mnie ) nie byly to "prawdziwe" dzinsy:)) - pamietam
      ich slowa "wszyscy maja dzinsy, tylko marta nie ma:)"
      eeech ale tych wspomnien... a ! i kiedys chodzilo sie do sklepu z pusta butelka
      z kapslem a tam nalewali mleko z banki:)
      • Gość: Kasia Re: pamietacie gume donald? IP: 62.233.167.* 09.05.04, 10:16
        Ja pamiętam smak naszego budyniu waniliowego albo śmietankowego.Teraz ma posmak
        chemi i proszku, albo galaretka w proszku... też miała inny smak
        • Gość: Baata Re: pamietacie gumki pachnące ? IP: 81.210.22.* 11.05.04, 16:39
          Pamiętam i Donaldy i przygódki i gumki pachnące i chińskie piórniki z kotkiem
          na okładce, takie na magnesik, i kredki bambino i oranżadę w proszku i mleko z
          kapslem i Kino Moskwa i Świat Młodych i siatki na zakupy zrobione z siateczki,
          które po włożeniu zakupów rozciągały się.
          Baata
    • Gość: AGGA Re: pamietacie gume donald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.04, 15:28
      pamiętam, mój brat miał cały album z historyjkami, była jeszcze guma Turbo, w
      której były obrazki samochodów wyścigowych. Później poszła plotka, że te gumy
      są rakotwórcze...
    • Gość: Jadzia Re: pamietacie gume donald? IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.04, 17:44
      Pewex i Baltona, sklep pod taka nazwa jest na granicy w Swiecku o ile sie nie
      myle.Nie bylam w srodku.
      • alina1 Re: pamietacie gume donald? 09.05.04, 23:46
        Pamiętam zapach tej gumy i nawet niedawno przypomniałam sobie o niej.
        A jak czytam ten wątek to wracają. Pamiętam i donalda i oranżadę i wiele innych
        rzeczy. Dziś w sklepie natknęłam się na draże mleczne. Ale to już nie to.
        Pamiętam jak jako dziecko kupowałam takie draże, były duże i pyszne.
        • asiall Re: pamietacie gume donald? 10.05.04, 02:26
          -Frytki kupowane na dworcach PKS, koniecznie pakowane w brazowa papierowa
          torebkę. zawsze sobie przypomne ten zapach, pyszota:)
          -Pasztecik z warzywami dla dzieci. Nieznosilam pasztetwo i miesa ale to bylo
          Pyszne. Czy cos takiego jeszcze produkuja? to bylo produkcji chyba rzeszowskiej
          Alimy-Gerbera, a teraz to w ogole Novartis wykupil...
          -Batoniki Pawełek TRUSKAWKOWE
          -Nie pamiętam nazwy, ale czekolada z Pewexu w kształcie trójkąta. Nie, nie
          Toblerone. Plaski trojkat, o roznych smakach.
          -Napój Sinalco:)
          -Slodki lepikowaty Blok, lepszy niz polowa slodyczy dzisiaj
          -Cukierki "Lucynki"
          • Gość: Cynamoon Re: Cukierki Lucynki IP: *.it / 62.233.189.* 29.05.04, 17:15
            To cukierki, za ktorymi tesknie od lat.
            Dlaczego juz ich nie robia??!?!?!?
            Chyba Wawel je robil?

I wczoraj kupilam sobie loda w rozku, nazywal sie Goliat i na dole rozka mial
            on plynny sos o smaku lucynek. Dokladnie ten sam smak!!!
            Obled!
    • Gość: chilum Re: pamietacie gume donald? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.04, 10:44
      Donald za 5zł!
      Moje marzenie przez długi czas niezrealizowane:-).
      Koledzy mieli kolekcje obrazków z Donalda,a ja nawet nie wiedziaem jak smakuje.
      W końcu kupiłem ,w małym ,jedynym sprzedającym sklepiku pod nazwą "U Żydka"
      Tyle że wtedy w Polsce nie był to powód to ataków na właściciela.
      To sympatyczny,starszy człowiek,który miał u siebie wszystko co może być w
      sklepie typu"ryż,mydło i powidło"
      Lizaki,lepy na muchy,zaprawy do ciast,słodyczy milion rodzajów.
      To były lata wczesne 70-te.
      Donald smakował jak mydło:-))
      Do dziś pamiętam moje zdziwienie,ale po drugim przeszło.
    • itka22 Re: pamietacie gume donald?mambinki, kojaki, ...:) 10.05.04, 12:15
      Guma Donald... to jest to... a raczje było. Guma Donald miała bardzo dużą siłe
      perswazji- kiedyś jak wyjechałam do sanatarium- jako 4 letni maluch - mama
      powiedziała, że jak będę płakać to więcej mi ich nie przywiezie. No i..
      zadziałało..:)
      Do tej pory pamiętam jej smak..:) Oranżada w woreczkach...- była super:).
      Jeszcze sprzedawali takie pianki - "mambinki" czy jakoś tak to się naywało. Taka
      jedna pianka była sporej wielkości różowa albo w innym kolorze i miała super
      smak:). Lizaki kojaki...;) I jeszcze lizaki żołnierzyki.. lizaka było niewiele..
      ale za to żołnierzyk zostawał :D hihih
      • Gość: zuza Re: pamietacie gume donald?mambinki, kojaki, ...: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.04, 15:29
        Cukrowe banany kupowane w prywatnych budkach, na ogół warzywnych, czarne
        perełki no i cukierki Pimpusie - w życiu nie jadłam czegoś tak dobrego!
        A smak pierwszego pomidora kupowanego w końcu maja za bardzo duże pieniądze!
    • adamczakm Re: pamietacie gume donald? 10.05.04, 19:17
      zawodowa :)
    • Gość: Romis Re: pamietacie gume donald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 20:12
      Oranżada kosztowała 8 zł a w skupie oobok za pustą butelkę dawali 10 zł. I
      kupowało sie oranązadę na miejscu i za chwilę było na następną ;-))
    • midoki Re: pamietacie gume donald? 10.05.04, 23:26
      Wprawdzie to nie kuchnia, ale... czy pamiętacie program Monitor Rządowy ?
      Leciał chyba we wtorki o godz. 20. To dopiero była tragedia...
      • Gość: trinity66 Re: pamietacie gume donald? IP: *.alcatel.pl 11.05.04, 16:35
        Monitor Rządowy ...a le była też niezapomniana SONDA w czwartki i Pankracy w
        piątki . A czy ktoś pamięta ciasteczka bebe -tki po 2 groszę za paczkę?:-(((
        • Gość: Mag Re: pamietacie gume donald? IP: *.pl 18.05.04, 08:41
          A czy ktos jeszcze pamięta program Telesfor i Teodor (to było na długo przed
          piątkiem z Pankracym)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka