Gość: antyjust Re: pamietacie gume donald? IP: *.icpnet.pl 05.05.04, 22:31 TAAAAK! TAKICH gum juz nie ma....:( Odpowiedz Link Zgłoś
mufka pamietacie gume donald? 05.05.04, 22:41 baaaardzo dlugi i stary watek na ten temat. Milego czytania! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21&w=186110 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: pamietacie gume donald? IP: *.man.bydgoszcz.pl 06.05.04, 07:58 No cóż... nie wiedziałam, że nie ma Donaldów ;-) Tak w ogóle to myślę, że nie tęsknicie za Donaldami, czy oranżadami w woreczku, tylko za swoją młodością. Jest taki dowcip: spotyka się dwóch facetów i jeden do drugiego mówi "Za komuny to było lepiej... po schodach szybciej wchodziłem, nie miałem kaca po imprezie, serce nie bolało...". Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: pamietacie gume donald? 06.05.04, 09:33 Ja pamietam smak serwatki ktora poili nas w przedszkolu, marmolady z bloku sprzedawanej na kaszubskiej wsi, lodow kulkowych sprzedawanych w kwadratowych wafelkach, cukierkow "Pimpus" (czy ktos pamieta?), oranzady w proszku rzecz jasna i cukierkow pudrowych mietowych za ktorymi zaszalalo polowe moich szwdzkich znajomych, owocowe tez byly dobre, terazniejsze juz tak nie smakuja. Odpowiedz Link Zgłoś
salexandras Re: pamietacie gume donald? 06.05.04, 10:11 echh..moja ulubiona guma...ojeej..mama mi zawsze kupowala po 10 w opakowaniu...mialam cala kolkcje historyjek...a jak sie powtarzaly to sie wymienialismy :D....echhh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martini Re: pamietacie gume donald? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.04, 10:40 * Napój gazowany "Balcerek", hehe, o smaku brzoskwiniowym (występował w Legnicy, tamże napoje firmy Legpol) * Orzeszki sojowe w małych plastikowych paczuszkach, fenomenalny smak, prażone orzeszki, bardzo słone, nigdy potem już ich nie widziałem :((( * Pestki ze słonecznika i dyni z fałszywymi dolarami w srodku ;) * Buty Sofix, bardzo porządne * Naboje do syfonu, trochę się bałem je nosić, bo a nuż wybuchną? Odpowiedz Link Zgłoś
doc_holiday Re: pamietacie gume donald? 06.05.04, 12:28 Buty Sofix, "ciepłe" lody i przebój wszechczasów: napój pomarańczowy o smaku jabłkowym. Pycha!!! (Oprócz butów, rzecz jasna) Odpowiedz Link Zgłoś
asia_z Re: pamietacie gume donald? 06.05.04, 14:26 a gumy kulki? kolorowe i puste w srodku :)) galaretka w cukrze - ohyda :), prazynki, lody na cieplo, andruty, taka tabliczka czekoladopodobna, ciagnaca sie conieco.. :)) w sprzedazy tych "cudów" zwykle przodowaly warzywaniaki :)) i z mniej zywieniowych: buty "czeszki" (marzenie) i guma do skakania zdobywana podstepem :)) pozdrawiam z kombatanckim westchnięciem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajo Re: pamietacie gume donald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 17:31 Tak, tak słońce świeciło wtedy mocniej, w starym radiu "z okiem" mojej babci zawsze grała jakaś muzyka albo była właśnie relacja z jakiegoś plenum, mama piekła placek z rabarbarem. Na dobranockę był Rozbójnik Rumcajs. Rurki z bitą śmietaną na Długim Targu były najlepsze na świecie. Wieczorem hippisi na swych zdezelownych motorkach robili mnóstwo hałasu na kocich łbach. Koleżanka Sylwia z 2 piętra wyjechała do babci w Enerefie. Potem ja przeprowadziałam się do Warszawy. Bazar Różyckiego kipiał kolorami. Były dożynki i tow. Gierek przemawiał w telewizji. Pączki i ciepła oranżada po szkole to było to, w kiosku kusiły czekoladki, gumy i lizaki, w sklepie mama kupowała ciepłe lody na kilogramy blok i marmoladę. Na tyłach domów towarowych w Zodiaku, tam gdzie teraz jest Pizza Hat można było kupić kolorową galaretkę z bitą śmietaną w szklance - na wspomnienie cieknie mi ślinka. A potem były wakacje i właśnie zaczęłam chodzić do 2 klasy, a w sklepie obok na wszystkich półkach w równych rządkach zamiast tych wszystkich cudów stał ocet i zielony groszek w puszkach - a potem nie było już nic, puste półki, szare, wytarte półki z takiej płyty w drobniutką krateczkę. A potem pewnej niedzieli zamiast teleranka był szary trzeszczący obraz. Nie chodziliśmy do szkoły - poszliśmy znowy po nowym roku, a przyjaciele ze związku radzieckiego przysłali nam paczki - mi przypał taki plastkiowy malinowy domek, a mojemu bratu niebieski zegar - w środku były cukierki. A biuła była też malinowa - literki maleńkie, lewie czytelne... "Stoi na stacji oddział milicji..." Bazar Różyckiego kipiał kolorami jeszcze bardziej, nawet jak padało; ciuchy przymierzało się w kącie za zasłonką, a przez kałuże przechodziło się po zatłoczonym moście z deski. To były czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Re: pamietacie gume donald? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 19:09 a ja bym sie chciała upewnic- czeszki to były takie troche balerinki troche tenisowki z trzykolorową gumka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joa1979 Re: pamietacie gume donald? IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.04, 17:24 uwielbiałam je!!! Nieraz mi się śniło, że mam w domu fabrykę orenżady w woreczku :))) A historyjki z gum Donald zbierałam i wymieniałam się nimi z koleżankami w klasie :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
monhann2 Re: pamietacie gume donald?-do Midoki 06.05.04, 19:16 Midoki, swietna masz pamiec do nazw. Tak, pamietam to wszystko. A pamietacie pierwsza reklame telewizyjna jeszcze za komuny? Byla to reklama srodka "Prusakolep", pamietam nawet, ze na koncu tej reklamy pani mowila: Dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eni Re: pamietacie gume donald?-do Midoki IP: *.icpnet.pl 08.05.04, 22:15 Równocześnie z nią leciała reklama pumeksu"Jeśli pumeks to tylko fluorescencyjny z firmy Puro-Color" Odpowiedz Link Zgłoś
midoki Re: pamietacie gume donald?-do Midoki 10.05.04, 23:22 A także reklama: "Sosy Billy w każdej chwilli. Tylko z firmy Comindex" oraz "Chcesz być karateką - pij mleko". Ta ostatnia przeżywa obecnie renesans :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Re: pamietacie gume donald?-do Midoki IP: *.pl 18.05.04, 08:35 I jeszcze jedna z pierwszych reklam - sklepy BALTONA. I taki brodaty marynarz ze skrzynką w łapach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: pamietacie gume donald?-do Midoki IP: *.gizycko.mm.pl 27.05.04, 20:41 A taką reklamę pamiętacie?: szła jakoś tak-"nic nie widzę,nic nie widzę! i nie zobaczysz dopóki nie kupisz zestawu do odbioru telewizji satelitarnej firmy ARKON" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsw Re: pamietacie gume donald? IP: *.proxy.aol.com 06.05.04, 22:19 lody Sniezynki , ciastka Kreolki , cytronete i lizak- kogucik,groszki owocowe, roznego rodzaju dropsy itd...:) Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: pamietacie gume donald? 06.05.04, 22:34 Kasztanki,Bulawki,Malaga,potem i Korylki,no i batoniki Consuela,Manuela,Dolores,Angelika i Marietta.Byly tez batoniki Danusia i Zosia...Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cisza Re: pamietacie gume donald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 00:56 Witam ponownie! Pamietam moje pierwsze prawdziwe wycieruchy kupione za ZIELONE (bony) w PEWEXsie, torbe na ramie z przezroczystego plastiku kupiona na ROZYCKIEGO, wyprawy do REMBERTOWA na ciuchy. Smak Coca-coli w szkle, Malrboro tez bylo inne. A pamietacie takie buty RZYMKI, palska podeszwa i rzemyki wiazane na kostke, czy dzis mozna kupic takie cudo? Pozdrawiam serdecznie wszystkich. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: pamietacie gume donald? IP: *.proxy.aol.com 07.05.04, 04:42 Może to przed waszymi czasami, ale ja wspominam budki z piwem jasnym i ciemnym sprzedawane w kuflach. Co się stało z tym piwem ciemnym? Odpowiedz Link Zgłoś
mojedwagrosze Lepsza guma kauczukowa 07.05.04, 06:22 Ja pamiętam gumę ze Składnicy Harcerskiej. Takie proce się z niej robiło, że nawet Donald wysiadał. Odpowiedz Link Zgłoś
godunow121 Re: Lepsza guma kauczukowa 07.05.04, 07:45 Za czasów komuny kupowana w Peweksie super sprzedawała sie w krajach Demo-ludu Kto pamieta te kraje. które były w Demo.ludu Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
kalinowski11 SERWATKA !!!!!!!! 07.05.04, 11:38 SERWATKA , ze sklepu nabiałowego za rogiem , nie było nic wspanialszego w czasie upału . W butelkach po śmietanie , zamykanych na aluminiowy kapselek . Butelka Pepsi , którą kupowała babcia na niedzielnym spacerze . Gdzie te czasy ? A pamięta ktoś te mleko stojące pod spożywczakiem , które zimą zamarzając "wychodziło" z butelek ;) i mleczarzy którzy tłukli się koszami i butelkami z mlekiem po klatkach schodowych od piątej rano . Pamiętacie jak trzeba było koczować pod kioskiem Ruchu , czekając na dostawę prasy , żeby dostać najnowszą FANTASTYKĘ lub RAZEM . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w te lody nadal sa! IP: *.chello.pl 07.05.04, 13:54 o przepraszam bardzo!te lody o ktorych piszesz w kostce nadal sa dostepne ostatnio je kupowalam w jednej z polskich miejscowosci uwielbiam robic tam zakupy bo sa tam wlasnie te produkty ktore podobno juz wyszly i niby ich nie ma a tam nadal sa!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malaga Re: te lody nadal sa! IP: 193.24.24.* 07.05.04, 16:28 lizaki długie z kolorowymi paskami i serki waniliowe takie zwykl e- na szczescie jeszcze sa takie w sklepach - przypominaja mi zawsze dzeicinstwo; zreszta tak jak Maltanki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anisia Re: te lody nadal sa! IP: *.skepe.sdi.tpnet.pl 26.05.04, 11:13 pamietam te gumy donald...i napoje w woreczku.Pamietam tez jak pierwszy raz jadlam orzeszki ziemne ze skorupka-bo nie wiedzialysmy z babcia jak to sie je:) pamietam tez taka czekolade w zoltym papierze z wiewiorka.kosteczki byly takie dlugie i waskie,z tej samej firmy z wiewiorka byla taka pyszna czekolada w sloiczku,jadlam lyzeczkami-mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Błotosmętek Re: pamietacie gume donald? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 18:19 O jeeeeeeej..........jaki fajny wątek !!! I jeszcze były małe kwadratowe cukierki w sreberkach, nazywały się "Konferencyjne" i miały taki mocny eukaliptusowy smaczek ! I jeszcze pamiętam kupiony u mojej babci w Garwolinie "Dżem z dyni o smaku pomarańczowym" i papierosy "Piasty", których spróbowałem w drugiej klasie podstawówki i niezła afera z tego wyszła...A Warszawiacy powinni pamiętać, że jeździło się do Super Samu na Pl. Unii Lubelskiej po gorącą kaszankę robioną na miejscu... Dobrze, że dziś piątek, można się upić na smutno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: pamietacie gume donald? IP: *.proxy.aol.com 07.05.04, 21:51 Do SuperSamu jeździło się zaraz po otwarciu na niebywałą nowość: loktajl mleczny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: pamietacie gume donald? IP: *.proxy.aol.com 07.05.04, 21:51 Miałbyć koktajl ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wspomnienie Re: pamietacie gume donald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 09:22 Przeczytalam wszystkie posty i tak mi sie jakos teskno zrobilo..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bumbum Re: pamietacie gume donald? IP: *.wset.edu.pl 08.05.04, 12:58 Mnie też się zrobiło tęskno... Fajnie było, gdy się miało 10 lat :), pierwsze milości, pierwsze smaki wszystkiego... Pozdrowionka dla czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wspomnienie Re: pamietacie gume donald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 09:37 Tyle bylo juz o jedzonku a pomietacie takie piosenki Było morze, w morzu kołek - A ten kołek miał wierzchołek, Na wierzchołku siedział zając I nóżkami przebierając śpiewał tak: Moje nóżki pachną cudnie Rano, wieczór i w południe Pachną pięknym aromatem Tak jak ser szwajcarski latem lub Było morze, w morzu słupek - A na kołku siedział dupek, I nóżkami przebierając śpiewał tak..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsw Re: pamietacie gume donald? IP: *.proxy.aol.com 08.05.04, 15:12 A kto pamieta : "Daj mi noge , , daj mi noge , daj mi noge, ja ci nogi dac nie moge , dac nie moge...." albo; "Czterdziesci lat minelo , jak jeden dzien..." Ale to chyba nie na temat.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsw Re: pamietacie gume donald? IP: *.proxy.aol.com 08.05.04, 16:26 Wata cukrowa na patyku,obwarzanki w ksztalcie 8,, sprzedawane na ulicy, i lemoniada w woreczku ze slomka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złosliwa A mnie się marzy kurna chata... IP: 213.17.230.* 18.05.04, 12:56 I nic więcej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cisza Re: pamietacie gume donald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 09:56 Hej! to znowu ja. Wlasnie przypomnialy mi sie KORECZKI takie kolorowe kawalki galaretki, obficie posypane cukrem. Oraz moda na farbowanie gumy do zucia grafitem z kredek olowkowych. A kto pamieta takie pudelko www.aiw.cad.pl/landrynkipudelko.jpg Mi,az lza sie w oku kreci. Odpowiedz Link Zgłoś
awi2 Re: pamietacie gume donald? 08.05.04, 10:34 Witam, a żółte pudełko z dziurką, a w środku czekoladowe kuleczki "Perełki", lody waniliowe w polewie czekoladopodobnej, baton "Krymski", dżinsy "Szarik", sukienki z "Apisu" / to dla roczników od 1960...../ pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toya Re: pamietacie gume donald? IP: *.cable.mindspring.com 18.05.04, 06:42 Taa, pamietam gume Donald, Bolek i Lolek i jeszcze gume "z samochodzikiem" o smaku mietowym (co chyba bylo ewenementem). Pamietam tez pysznie pachnace chinskie gumki, no i byly tez piorniki. Pamietam tez "cieple lody" i takie misie z wafla z pyszny kremem w srodku. Byly tez orenzadki w proszku (jedzone palcem), ryz dmuchany (z ktorego na zpt robilismy takie jakies "szyszki" czy jakos tak - ryz dmuchany zlepiony roztopionymi tofijkami - palce lizac). A propos zpt, to mysmy nawet czekolade robili z mleka w proszku chyba i z kakao, tez bylo pyszne. A robiliscie cukierki/ lizaki ze stopionego na patelni cukru? Mmm, pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonia225 Re: pamietacie gume donald? IP: *.icpnet.pl 22.05.04, 19:13 Gość: cisza 08.05.2004 09:56 odpowiedz na list Hej! to znowu ja. Wlasnie przypomnialy mi sie KORECZKI takie kolorowe kawalki galaretki, obficie posypane cukrem. Oraz moda na farbowanie gumy do zucia grafitem z kredek olowkowych. A kto pamieta takie pudelko www.aiw.cad.pl/landrynkipudelko.jpg Mi,az lza sie w oku kreci. a ja mam takie pudełko w domu, moja mama trzyma w nim guziki Odpowiedz Link Zgłoś
ennia Re: pamietacie gume donald? 08.05.04, 18:16 I te miete plaszcze. I draze we woreczku(sam cukier)kolorowe, Tata wysypal na podloge,i kto ile nazbieral,tyle mu sie dostalo. Ja bylam najmlodsza,(a bylo nas szescioro dzieci) Nigdy nie zapomne,bo zawsze bylam poszkodowana. I jak tata przynosil kartki zywnosciowe ze zakladu, I te kolejki po cukier,´kawe,szklanki....... I pociagi pelne ludzi,do pracy i do szkoly..... Ach ,,,,,,,,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: pamietacie gume donald? IP: *.proxy.aol.com 10.05.04, 02:52 Płaszcze powiadasz? A te płaszcze ortalionowe z lat 50tych kto pamięta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: pamietacie gume donald? IP: *.acn.pl 08.05.04, 18:47 dodam jeszcze kupowany na ulicy smazony slonczecznik, zawiniety w kartke z zeszytu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnica Re: pamietacie gume donald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 20:52 Dorzucam: -sok "Dodoni" w puszkach, żeby się napić robiło się specjalnym otwieraczem dziurki z dwóch stron denka, -oranżada "Ptyś" -guma "Stimorol" - to już późniejsze czasy i chyba jej nie żałuję, -sok ananasowy z automatu w podziemiach Dw. Centralnego w WAW, ...ech czasy...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadzia Re: pamietacie gume donald? IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.04, 17:35 Guma Stimorol, wczoraj bylam w Belgii, tam jest do kupienia ta guma, wiec wyszla z naszego rynku, ale mi sie przypomnialy czasy kiedy u nas byla, no i wtedy nie bylo tyle gum co teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: pamietacie gume donald? IP: 212.14.48.* 13.05.04, 21:35 A jeśli już o wspominkach wszelkiego kalibru mowa, to mi się przypomniała audycja radiowa dla dzieci "Supełek". Suchaliście? Nie pamiętam jak często to było i chyba w 1 PPR! I jeszcze bajki czytane w radio... Siedziałam z uchem przy głośniku... w zimowe wieczory...ach...Ile to już latek... Odpowiedz Link Zgłoś
supaya Re: pamietacie gume donald? 14.05.04, 01:25 A pamietacie wafelki Kuku-Ruku z naklejakmi w srodku? Mniam!! Odpowiedz Link Zgłoś
marchefka27 Re: pamietacie gume donald? 08.05.04, 20:51 Ale sobie powspominalam czytając :) Rzeczywiście tamte smaki byly inne, teraz nawet to co jest dostepne na codzien juz tak nie smakuje:) jak napoje w puszkach kupowane za kase zarobiona na oddawaniu butelek do skupu:) no i potem puszki zasilaly kolekjcje siegajace pod sufit (ale mi serce krwawilo jak mama kazala mi oddac te puszki - stalismy z bratem patrzac jak dzieciaki z podworka je przebieraja:) A pamietacie kompleciki czapka +szalik (i opaski)zarowiasto rozowe lub zielone z trzema paskami? z rozyca lub innego bazaru? a lody na patyku kupowane z pojemnika z takim twardym lodem - prosilismy zawsze hanlarza zeby nam dal kawalek tego lodu, wpychalismy do butelki, zatykalismy korkiem i tak fajnie wystrzeliwal :) a tureckie dzinsy i sweterki? (pamietam jak zazdroscilam kolezankom dzinsow z haftami - wzyscy je mieli a ja nosilam wtedy levisy, ale dla moich kolezanek (i dla mnie ) nie byly to "prawdziwe" dzinsy:)) - pamietam ich slowa "wszyscy maja dzinsy, tylko marta nie ma:)" eeech ale tych wspomnien... a ! i kiedys chodzilo sie do sklepu z pusta butelka z kapslem a tam nalewali mleko z banki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: pamietacie gume donald? IP: 62.233.167.* 09.05.04, 10:16 Ja pamiętam smak naszego budyniu waniliowego albo śmietankowego.Teraz ma posmak chemi i proszku, albo galaretka w proszku... też miała inny smak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baata Re: pamietacie gumki pachnące ? IP: 81.210.22.* 11.05.04, 16:39 Pamiętam i Donaldy i przygódki i gumki pachnące i chińskie piórniki z kotkiem na okładce, takie na magnesik, i kredki bambino i oranżadę w proszku i mleko z kapslem i Kino Moskwa i Świat Młodych i siatki na zakupy zrobione z siateczki, które po włożeniu zakupów rozciągały się. Baata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGGA Re: pamietacie gume donald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.04, 15:28 pamiętam, mój brat miał cały album z historyjkami, była jeszcze guma Turbo, w której były obrazki samochodów wyścigowych. Później poszła plotka, że te gumy są rakotwórcze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadzia Re: pamietacie gume donald? IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.04, 17:44 Pewex i Baltona, sklep pod taka nazwa jest na granicy w Swiecku o ile sie nie myle.Nie bylam w srodku. Odpowiedz Link Zgłoś
alina1 Re: pamietacie gume donald? 09.05.04, 23:46 Pamiętam zapach tej gumy i nawet niedawno przypomniałam sobie o niej. A jak czytam ten wątek to wracają. Pamiętam i donalda i oranżadę i wiele innych rzeczy. Dziś w sklepie natknęłam się na draże mleczne. Ale to już nie to. Pamiętam jak jako dziecko kupowałam takie draże, były duże i pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
asiall Re: pamietacie gume donald? 10.05.04, 02:26 -Frytki kupowane na dworcach PKS, koniecznie pakowane w brazowa papierowa torebkę. zawsze sobie przypomne ten zapach, pyszota:) -Pasztecik z warzywami dla dzieci. Nieznosilam pasztetwo i miesa ale to bylo Pyszne. Czy cos takiego jeszcze produkuja? to bylo produkcji chyba rzeszowskiej Alimy-Gerbera, a teraz to w ogole Novartis wykupil... -Batoniki Pawełek TRUSKAWKOWE -Nie pamiętam nazwy, ale czekolada z Pewexu w kształcie trójkąta. Nie, nie Toblerone. Plaski trojkat, o roznych smakach. -Napój Sinalco:) -Slodki lepikowaty Blok, lepszy niz polowa slodyczy dzisiaj -Cukierki "Lucynki" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Cukierki Lucynki IP: *.it / 62.233.189.* 29.05.04, 17:15 To cukierki, za ktorymi tesknie od lat. Dlaczego juz ich nie robia??!?!?!? Chyba Wawel je robil? I wczoraj kupilam sobie loda w rozku, nazywal sie Goliat i na dole rozka mial on plynny sos o smaku lucynek. Dokladnie ten sam smak!!! Obled! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chilum Re: pamietacie gume donald? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.04, 10:44 Donald za 5zł! Moje marzenie przez długi czas niezrealizowane:-). Koledzy mieli kolekcje obrazków z Donalda,a ja nawet nie wiedziaem jak smakuje. W końcu kupiłem ,w małym ,jedynym sprzedającym sklepiku pod nazwą "U Żydka" Tyle że wtedy w Polsce nie był to powód to ataków na właściciela. To sympatyczny,starszy człowiek,który miał u siebie wszystko co może być w sklepie typu"ryż,mydło i powidło" Lizaki,lepy na muchy,zaprawy do ciast,słodyczy milion rodzajów. To były lata wczesne 70-te. Donald smakował jak mydło:-)) Do dziś pamiętam moje zdziwienie,ale po drugim przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
itka22 Re: pamietacie gume donald?mambinki, kojaki, ...:) 10.05.04, 12:15 Guma Donald... to jest to... a raczje było. Guma Donald miała bardzo dużą siłe perswazji- kiedyś jak wyjechałam do sanatarium- jako 4 letni maluch - mama powiedziała, że jak będę płakać to więcej mi ich nie przywiezie. No i.. zadziałało..:) Do tej pory pamiętam jej smak..:) Oranżada w woreczkach...- była super:). Jeszcze sprzedawali takie pianki - "mambinki" czy jakoś tak to się naywało. Taka jedna pianka była sporej wielkości różowa albo w innym kolorze i miała super smak:). Lizaki kojaki...;) I jeszcze lizaki żołnierzyki.. lizaka było niewiele.. ale za to żołnierzyk zostawał :D hihih Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: pamietacie gume donald?mambinki, kojaki, ...: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.04, 15:29 Cukrowe banany kupowane w prywatnych budkach, na ogół warzywnych, czarne perełki no i cukierki Pimpusie - w życiu nie jadłam czegoś tak dobrego! A smak pierwszego pomidora kupowanego w końcu maja za bardzo duże pieniądze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romis Re: pamietacie gume donald? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 20:12 Oranżada kosztowała 8 zł a w skupie oobok za pustą butelkę dawali 10 zł. I kupowało sie oranązadę na miejscu i za chwilę było na następną ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
midoki Re: pamietacie gume donald? 10.05.04, 23:26 Wprawdzie to nie kuchnia, ale... czy pamiętacie program Monitor Rządowy ? Leciał chyba we wtorki o godz. 20. To dopiero była tragedia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trinity66 Re: pamietacie gume donald? IP: *.alcatel.pl 11.05.04, 16:35 Monitor Rządowy ...a le była też niezapomniana SONDA w czwartki i Pankracy w piątki . A czy ktoś pamięta ciasteczka bebe -tki po 2 groszę za paczkę?:-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Re: pamietacie gume donald? IP: *.pl 18.05.04, 08:41 A czy ktos jeszcze pamięta program Telesfor i Teodor (to było na długo przed piątkiem z Pankracym) Odpowiedz Link Zgłoś