Dodaj do ulubionych

jogurt a maslanka

13.04.11, 08:11
czym sie roznie w produkcji przemyslowej ?
Obserwuj wątek
    • dzioucha_z_lasu Re: jogurt a maslanka 13.04.11, 09:08
      Tym samym, co w produkcji nieprzemysłowej - pochodzeniem.
      Pytanie z gatunku " czy krokodyl jest bardziej długi, czy bardziej zielony".
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: jogurt a maslanka 13.04.11, 12:00
        nie znasz tematu i gadasz glupoty nie wiem po co. maslanka powinna byc pozostalosica po zabraniu masla ze smietany i by moze kiedys tak wygladala produkcja teraz wyglada inaczej i chciala bym sie dowiedziec jak.
        • dzioucha_z_lasu Re: jogurt a maslanka 13.04.11, 12:55
          uderzyłaś się w głowę i echo cię ogłuszyło?
          • japanunieprzerywalempanieposle Re: jogurt a maslanka 13.04.11, 19:20
            bardzo rzeczowa odpowiedz...
    • aqua48 Re: jogurt a maslanka 13.04.11, 09:12
      Nie znam się na produkcji przemysłowej, ale to w ogóle dwa różne produkty są. Jogurt, gęsty, sfermentowany, z mleka, a maślanka powinna być płynną pozostałością ze słodkiej śmietanki po zrobieniu z niej masła.
      Podobno teraz maślankę fałszują mlekiem z dodanymi bakteriami.
      • linn_linn Re: jogurt a maslanka 13.04.11, 09:18
        Podobnie w przepisach z maslanka tym, ktorzy nie maja do niej dostepu / a we Wloszech jest tylko lokalnie / zalecaja zastapienie jogurtem zmieszanym z mlekiem / pol na pol /.
      • Gość: marbor1 Re: jogurt a maslanka IP: *.aster.pl 13.04.11, 11:31
        Bardzo dawno temu mieszkałam w pobliżu mleczarni i często w tejże mleczarni moja mama kupowała za grosze maślankę. Pamiętam, że była ona przezroczysta o lekko zielonkawym kolorze z pływającymi grudkami masła. Dziś jak popatrzy się na skład to jest tam mleko w proszku i wiele innych składników [jakieś stabilizatory i bóg wie co jeszcze].
        • Gość: Eia Re: jogurt a maslanka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.11, 12:31
          Gość portalu: marbor1 napisał(a):

> Bardzo dawno temu mieszkałam w pobliżu mleczarni i często w tejże mleczarni moj
          > a mama kupowała za grosze maślankę. Pamiętam, że była ona przezroczysta o le
          > kko zielonkawym kolorze z pływającymi grudkami masła. Dziś jak popatrzy się na
          > skład to jest tam mleko w proszku i wiele innych składników [jakieś stabilizato
          > ry i bóg wie co jeszcze].

Pomyliło ci się z serwatką...
          • linn_linn Re: jogurt a maslanka 13.04.11, 13:26
            A moze sprzedawali serwatke w cenie maslanki...
          • Gość: marbor1 Re: jogurt a maslanka IP: *.aster.pl 13.04.11, 13:56
            Ja doskonale wiem co jest serwatką a co maślanką. W maślance nie ma prawa być mleka.
            To co jest sprzedawane, to jest mieszanina maślanki i mleka w proszku oraz różnych innych dodatków. Poczytajcie sobie skład maślanki.
            Maślanka to jest płyn powstały w efekcie odzielenia tłuszczu od śmietany.
            • Gość: marbor1 Re: jogurt a maslanka IP: *.aster.pl 13.04.11, 14:01
              Jeszcze coś znalazłam:
              "Maślankę, którą oferują nam dziś sklepowe półki, produkuje się z odtłuszczonego mleka, do którego dodaje się specjalne szczepy bakterii, a nawet aromaty maślarskie. Mimo wszystko z wyżej wymienionych powodów nie należy z tego pysznego napoju rezygnować."
              • linn_linn Re: jogurt a maslanka 13.04.11, 14:14
                W innych krajach tez produkuje sie maslanke w ten sposob: metoda jogurtowa.
                A probowalas robic w domu? Podobno z 250 ml smietany uzyskuje sie 90 g masla i 125 ml maslanki.
                • Gość: marbor1 Re: jogurt a maslanka IP: *.aster.pl 13.04.11, 14:26
                  Wiesz linn_linn, mnie się to po prostu nie opłaci. Oboje z mężem jesteśmy już prawie 80-latkami.
                  Jemy bardzo mało. Powiem, że lubimy bardzo dobrą kuchnię. Odżywiamy się zdrowo. Gotuję, piekę wszystko sama, ale to są b. małe ilości. No, bo ile można zjeść w tym wieku.
        • mhr2 myslalam ze to serwatka byla, 13.04.11, 12:31
          Gość portalu: marbor1 napisał(a):

moj
          > a mama kupowała za grosze maślankę. Pamiętam, że była ona przezroczysta o le
          > kko zielonkawym kolorze z pływającymi grudkami masła.
          • aqua48 Re: myslalam ze to serwatka byla, 13.04.11, 16:01
            Też jak pamiętam maślankę z prawdziwej, drewnianej maselnicy po ubiciu masła, to była białym płynem, a serwatka jest przejrzysta. Może w tej mleczarni mieszali obie żeby więcej było? Z resztą można sobie zrobić prawdziwą maślankę, wystarczy kupić śmietanę 36% potrzymać w temperaturze pokojowej i spróbować ją ubić mikserem. Wytrąci się masło, a to co zostanie to będzie czysta maślanka.
    • albertynaa Re: jogurt a maslanka 13.04.11, 16:07
      Jogurt to ukwaszone mleko z dodatkiem "szlachetnych" bakterii jogurtowych poddane procesowi w określonej temperaturze

Maślanka to produkt uboczny wyrobu masła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka