Dodaj do ulubionych

Smak mozzarelli

19.05.11, 12:46
Witam,
ostatnio po raz pierwszy w zyciu jadłam mozzarelle z mleka bawolic i ogromnie się rozczarowałam. Mozzarelle krowią bardzo lubie i kupuje czasami, jest taka kremowa, bardzo smaczna. Ta bawola okazała się lekko kwaskowata i miała inna konsystencję, a na pewno nie była przeterminowana. Czy możliwe, ze ona byla jakas lewa czy po prostu ta mozzarella juz tak ma?

Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus Re: Smak mozzarelli 19.05.11, 12:50
      ona tak ma, bawola ma specyficzny smak. albo sie ja lubi, albo nie (jak np. Ty i ja).
      niektorzy daja ja nawet na pizze (!!)
    • Gość: anthonyb Re: Smak mozzarelli IP: 94.165.162.* 19.05.11, 13:37
      mozzarella bawola wcale nie jest kwaskowata.
      Tylko niestety tak jak z kazda mozzarella , aby docenic jej walory smakowe nalezy zjesc ja produkowana w Kampanii najlepiej pod wieczor z rannej produkcji. Pozniej niestety zmienia i smak i konsystencje. Szczegolnie , gdy jest niewlasciwie przechowywana.
      Wtedy bedziecie mieli skale porownawcza w stosunku do tego co do tej pory jedliscie.
      Nie ma wiec innego wyjcia. Nalezy zafundowac sobie wakacje w okolicach Neapolu, Caserty, Mondragone, salerno.... jest wiele osob , ktore jezdza np. do Baia Domizia i nie wiem czy wiedza ,ze wlasnie w tych okolicach produkowana jest jedna z najlepszych bawolich mazzarell.Na drodze domiziana znajduje sie wiele punktow sprzedazy i ceny sa w okolicach 10-11 € za kg.
      Poza tym im wiekszy format takiej mozzarelli tym troszeczke dluzej przechowuje swiezosc i jest lepsza.
    • linn_linn Re: Smak mozzarelli 19.05.11, 15:10
      Nie byla przeterminowana, ale swoje lata... :)... swoje dni miala. Po 2 dniach zmienia smak i konsystencje.
      www.dapulia.com/strona-g%C5%82%C3%B3wna/mozzarella-sery/
      10 dni to jest ansolutnie nie do przyjecia. Nikt sie nie otruje, ale smak nie ten, a za to glownie sie placi w przypadku tej mozzarelli.
      Zwykla mozzarella/fior di latte tez 10 dni. Ja po 2 juz nie jem.
      Wystarczy obserwowac zmiany dzien po dniu.
      Transport chlodniczy: 24-32 h. Praktycznie trzeba bylo ja jesc w momencie rozladowania.
    • marghe_72 Re: Smak mozzarelli 19.05.11, 15:42
      Im dalej od regionu Campania tym gorzej.
      W PL zdecydowanie nie warto kupować mozzarelli z bawolego mleka
    • shilaa Re: Smak mozzarelli 19.05.11, 18:01
      Mozzarelle trzeba jesc niestety wylacznie w Kampanii/Apulii/Lacjum i bardzo swieza, kupiona w zwyklym, plastikowym woreczku (te w pudelkach rzadko sa swieze). Nawet w domu na drugi dzien zmienia smak (co wazne, nigdy nie przechowujemy jej w lodowce, zostawiamy na noc w tym samym woreczku, w ktorym zostala kupiona, nie wylewamy plynu, a jesli go nie ma to wkladamy woreczek do miski z woda).

Duzo zalezy tez od producenta i miejsca wytwarzania. Niektore mozzarelle sa zbyt slone. Wciaz trwa tez cichy spor, czy lepsza jest mozzarella z miejscowosci Mondragone czy Battipaglia ;)
      • linn_linn Re: Smak mozzarelli 19.05.11, 19:52
        Jest tez produkowana w 2 miejscach w Bazylikacie i to bawolica z Bazylikaty wygrala w Neapolu z tymi z Kampanii: nazywa sie Angelina :)
        www.lagazzettadelmezzogiorno.it/notizia.php?IDNotizia=410270
        W Kampanii istnieje niesteyy pewien problem dot. mozzarelli: zanieczyszczenie terenow dioksyna. Mozna miec tylko nadzieje, ze kontrole prowadzone sa na biezaco. Kwestia zaufania...
        • shilaa Re: Smak mozzarelli 23.05.11, 14:43
          > W Kampanii istnieje niesteyy pewien problem dot. mozzarelli: zanieczyszczenie t
          > erenow dioksyna.

Na tych terenach mafia skladuje najgorsze chemikalia i inne niebezpieczne odpady pochodzace glownie z polnocy Wloch. Warzywa i owoce uprawia sie np. na zboczach Wezuwiusza od strony miast Somma Vesuviana i San Giuseppe Vesuviano, a w jaskiniach i grotach pod tymi uprawami upycha sie trujace smieci. Tereny na polnoc od Wezuwiusza (zwlaszcza najwieksze smietnisko camorry, czyli Acerra i okolice) plus poludniowa czesc prowincji Caserta maja podobno najwyzsza we Wloszech zachorowalnosc na nowotwory.

Media bez przerwy atakuja informacjami typu 'czy wiesz, co jesz' o sterydach w miesie, toksycznych jajkach, chemikaliach w warzywach, parowkach bez miesa, ketchupie bez pomidorow, sokach bez owocow itd. Nie mozna sie jednak przejmowac tymi informacjami, bo trzeba by glodowac.
          • linn_linn Re: Smak mozzarelli 23.05.11, 15:44
            Ja mam jednak nadzieje, ze farmy na terenach skazonych dioksyna sa zamkniete.
            • shilaa Re: Smak mozzarelli 24.05.11, 14:20
              Nadzieje tez mam... ale biorac pod uwage absurdy zycia w Kampanii, tutejsza hipokryzje, pomysly i rozwiazania jak za krola swieczka i to, do czego zdolna jest mafia (a mafia kontroluje produkcje mozzarelli) to nalezy raczej miec watpliwosci.

Podobny przyklad - wszyscy wiedza, ze Zatoka Neapolitanska jest bardzo skazona, glownie przez kontenerowce, ale takze przez smieci w grotach w Posillipo, a hodowle malzy jak istnialy, tak istnieja. Niedawno wprowadzono zakaz kapieli na ostatnich plazach w miastach pod Wezuwiuszem. O zakazie hodowli malzy jakos nie slychac...
              • Gość: anthonyb Re: Smak mozzarelli IP: 94.165.133.* 24.05.11, 15:46
                ach nie tylko kontenerowce. Napoli to przeciez wielki port pasazerski.
                A co sie dzieje ze sciekami miejskimi ??? Czyz nie laduja w morzu ? I to nie tylko w Neapolu.
                Stad wlasnie zanieczyszczenie wod w okolicach baia Domitia, castel volturno. Choc podobno dzieki zainstalowanym niedawno oczyszczalniom sytuacja troche sie poprawila. Moja tesciowa spedza np. lato w Minturno (to juz Lazio) i przysiegam w ciagu ostatnich paru lat wykapalam sie tam moze ze 2 razy i to na poczatku czerwca.
                Pozniej w wodzie plywa takie swinstwo, ze nie wiem jak ludzie tam sie kapia.
      • anthonyb Re: Smak mozzarelli 20.05.11, 00:59
        Jak to swieza w woreczku???
        Swieza to jest wyprodukowana rano w caseificio . Porcjowana jeszcze recznie tak, ze mozzarelle maja nierowna wage. Potem stoi sobie w wodzie i czeka na nabywce. Male formaty nie sa nawet solone , bo zbyt szybko zmieniaja konsystencje.
        To jest swieza mozzarella.
        • linn_linn Re: Smak mozzarelli 20.05.11, 08:40
          Sa tez sweze, ktore plywaja w woreczku: w supermarkecie. W sklepie firmowym kupuje na wage.
          • shilaa Re: Smak mozzarelli 20.05.11, 11:52
            Jak sie kupuje na wage to trzeba w cos ten ser zapakowac. Ja tez kupuje na wage i zawsze pakuja mi go do zwyklego plastikowego woreczka bez napisow, wlewajac wode, w ktorej byl przechowywany. I o to mi chodzilo.

>>Male formaty nie sa nawet solone , bo zbyt szybko zmieniaja konsystencje.

Dziwne, bo w 9 na 10 przypadkach kupuje bocconcini i czasem zdarzaja sie slone.

• Gość: anthonyb Re: Smak mozzarelli IP: 94.165.68.* 20.05.11, 12:35
              Ja wiem , ze w sklepach sprzedaja zapakowane w woreczki. Sprzedaja i te na wage, ktore pozniej pakuja w woreczek i zawiazuja supelek. Ja pisze o sklepach,w ktorych produkuja i potem sprzedaja a to jest roznica.
              • shilaa Re: Smak mozzarelli 20.05.11, 13:54
                Ja od poczatku pisalam o tych sklepach (salumeria, cremeria), ktore sprzedaja na wage, pakuja w woreczek i zawiazuja supelek. Ta mozzarella/fior di latte/provola jest najlepsza (poza ta kupowana bezposrednio np. w Battipaglia albo Mondragone - ale sklepy z mozzarella sa tam na kazdym kroku i nie wszystkie sa dobre, wiec trzeba wiedziec, gdzie wstapic). W sklepach (zwlaszcza w supermarketach) sprzedaja tez mozzarelle pakowana w plastikowe pudelka, ktora czesto bywa nieswieza. Ta zapakowana bezposrednio w woreczki z nazwa producenta zamykane metalowym klipsem bywa z kolei czesto slona.

Pisze to dla osob wybierajacych sie w te rejony i chcacych sprobowac dobrej i prawdziwej mozzarelli. O rozczarowanie bardzo latwo, sama pamietam jak znajomy z polnocnych Wloch poczestowal mnie supermarketowa mozzarella z pudelka wmawiajac mi, ze to ta sama, co swieza w Neapolu.

• anthonyb Re: Smak mozzarelli 21.05.11, 00:30
                  Na trasie Domitiana kazde caseificio produkuje mozzarelle z bufalicy z porannego udoju. jest ich wiele , co kiilka kilometrow. Np. La Duchessa, Cilento, San Vito... Juz od Castel Volturno zaczyna sie cudowna mozzarella. W Capua czy nawet w Acerra.
                  W lecie jezdze ta trasa kilka razy w tygodniu i naprawde nie moge sobie odmowic zakupu.
                  Fior di latte nie odmawiam sobie nigdy w Gragnano. Prosto z Agerola.
                  • bagatella Re: Smak mozzarelli 21.05.11, 00:37
                    A mozna by bylo takie cudo, anthonyb, zapakowac w paczke
                    i wyslac bagatelli do fr?
          • Gość: anthonyb Re: Smak mozzarelli IP: 94.165.68.* 20.05.11, 12:29
            linn wg ciebie nie ma roznicy pomiedzy ta kupiona w woreczku a ta u producenta na wage?
            • linn_linn Re: Smak mozzarelli 20.05.11, 12:46
              Zalezy ile czasu minelo od momentu produkcji. Poza tym ja mam wybor: ide do sklepu firmowego / produkcja jest odlegla o kilka km / o 10:00 i kupuje. Wczesniej nie mam po co isc: produktow wczorajszych juz nie ma, a dzisiejszych jeszcze nie ma. Gdybym nie miala takiej mozliwosci, kupowalabym w torebkach, ale tego nie robie bo i po co? Ten sam producent sprzedaje zreszta w roznych opakowan / takze w torebkach, kubkach, opakowaniach 3-kilowych itp. /. Do Np. Japonii, Korei, Australii wysyla raczej male opakowania.
              • aka10 Re: Smak mozzarelli 20.05.11, 20:05
                Ja uwazam, ze jest dosc spora roznica miedzy ta kupowana bezposrednio "z wody", a ta w woreczku. We Wloszech tylko taka "z wody" kupuje, wszedzie indziej taka, jaka jest, aczkolwiek tylko wloska. Lubie tez "fior di latte".
    • mhr2 Re: Smak mozzarelli 20.05.11, 08:52
      moge kupic swieza z mleka bawolic ale tylko raz to zrobilam
      mozliwe ze to kwestia przyzwyczajenia,albo mam juz taki smak
    • maki-chan Re: Smak mozzarelli 20.05.11, 21:35
      może smak mozarrelli zależy od mleka, tzn od sezonu kiedy było robione i czym krowy były karmione.może spróbuj innej firmy
      • mhr2 to bylo latem, wiec swieze 21.05.11, 11:24
        maki-chan napisała:

> może smak mozarrelli zależy od mleka, tzn od sezonu kiedy było robione i czym k
        > rowy były karmione.może spróbuj innej firmy
        • Gość: anthonyb Re: to bylo latem, wiec swieze IP: 94.165.114.* 21.05.11, 13:12
          przepraszam a Wy wierzycie , ze krowy przeznaczone do produkcji mleka chodza sobie i skubia trawke jak z reklamy milki ????
          To sa fabryki mleka a nie wiejska laciata krowka na pastwisku.
          • Gość: anthonyb Re: to bylo latem, wiec swieze IP: 94.165.114.* 21.05.11, 13:17
            jesli chcecie to wkleje wam serie zdjec z jednego wieczornego udoju , w jednej z wielkich obor kolo Bolonii. Z tego mleka produkowany jest parmezan - parmigiano reggiano. Obora byla duza z ponad setka krow.
            Moj maz mial takie marzenie , ze chcial sobie wypic mleko prosto z cycka od krowy. na miejscu szybko te marzenie zweryfikowal.
          • mhr2 Re: to bylo latem, wiec swieze 21.05.11, 13:59
            Gość portalu: anthonyb napisał(a):

> przepraszam a Wy wierzycie , ze krowy przeznaczone do produkcji mleka chodza so
            > bie i skubia trawke jak z reklamy milki ????

no i do tego malowane, przynajmniej on zarabia
          • aka10 Re: to bylo latem, wiec swieze 21.05.11, 17:21
            Gość portalu: anthonyb napisał(a):

> przepraszam a Wy wierzycie , ze krowy przeznaczone do produkcji mleka chodza so
            > bie i skubia trawke jak z reklamy milki ????
            > To sa fabryki mleka a nie wiejska laciata krowka na pastwisku.

A gdzie te krowy sa? W oborze przez cale lato?
            • Gość: Aneta S. Re: to bylo latem, wiec swieze IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.11, 15:47
              Krowy produkujące prawdziwą mozzarellę nie leżą w trawie!!!!! One leżą w błocie - to ich ulubione miejsce...zero trawy itd..
              HEHEHEH
          • linn_linn Re: to bylo latem, wiec swieze 23.05.11, 12:00
            Nie wiem, jak tam u Was w Kampanii. W Bazylikacie mieszkaja w oborach, ale wychodza tez przed obore / doslownie / i na pastwisko. Maja tez specjalne miejsca zadaszone: na zewnatrz, ale chronione przed sloncem. Robilam im zdjecia w oborze i przed obora, na pastwisku niestety nie / czego bardzo zaluje /. Bawoly sa bardzo wrazliwe na wysokie temperatury / glownie z tego powody nie ma hodowli ponizej Bazylikaty, a w Bazylikacie tez sa rzadkoscia / i musza byc chronione w czasie najwiekszych upalow.
    • anetka_polka Re: Smak mozzarelli 22.05.11, 00:11
      Ja myślę, że jednak była lewa, jadłam kiedyś na południu Włoch taką właśnie świeżutką mozzarellę buffalo i była super, niebo w gębie, a też jestem miłośniczka mozzarelli,
      Pozdrawiam,
      A.
      • marghe_72 Re: Smak mozzarelli 22.05.11, 00:22
        anetka_polka napisała:

> Ja myślę, że jednak była lewa, jadłam kiedyś na południu Włoch taką właśnie świ
        > eżutką mozzarellę buffalo

Nie ma siły, bawół (bufalo) mleka nie da ;)

bawolica (bufala) da
    • linn_linn Re: Smak mozzarelli 23.05.11, 12:03
      W sklepie firmowym, w ktorym kupuje mozzarelle, maja opakowania na podroz, ze styropianu / podobne do tych dla lodow /: "confezione viaggio": kosztuje 1 euro chyba. Wytrzymaja nawet podroz samochodem do Francji.
    • miskaaaa86 Re: Smak mozzarelli 24.05.11, 01:16
      Mozzarella wg mnie ma bardzo mało wyrazisty smak, żeby nie powiedzieć że jest gąbczasta i bezsmakowa.
      Ja zdecydowanie bardziej preferuje sery wyraziste - jak feta czy gorgonzola.
      Przynajmniej czujesz co jesz ;) ale to moje skromne zdanie

pozdrawiam,
      miśka86
      wodakokosowa.wordpress.com/
      • linn_linn Re: Smak mozzarelli 24.05.11, 07:15
        Zwroc uwage, ze autorka watku ma na mysli mozzarelle z mleka bawolego: ma smak / zasluga mleka, ktore znaznie rozni sie od krowiego /. Kto jadl, ten wie. Sa i mozzarelle z mleka krowiego / fior di latte /, ktore maja smak, ale chyba rzadko sie zdarza. Ja kupuje tylko jednej firmy albo wcale.
      • lashqueen Re: Smak mozzarelli 24.05.11, 07:58
        Gdy kupowałam kiedyś raz na jakiś czas supermarketową krowią mozzarellę z kilometrowym terminem ważności (różne galbani i takie tam), też wydawało mi się, że nie lubię tego sera. Tu na południu dopiero zaczęłam kupować taką na wagę (zawsze jednej lokalnej firmy tylko i nie zamierzam zmieniać), z króciutkim terminem do spożycia i mogłabym ją jadać codziennie. Tak samo jest z ricottą.
        Polecam też spróbować "naszą" burratę, choć poza Apulią może być z tym problem :)

A mleko bawole to już zupełnie inna para kaloszy.
        • linn_linn Re: Smak mozzarelli 24.05.11, 09:36
          Galbani ma dlugie terminy przydatnosci, ale mniejsze firmy kilkudniowe / a i tak najlepiej jest zjesc ja w pierwszym, najdalej w drugim dniu od daty produkcji /.
          Burrata:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77633847,97729432.html
          • Gość: anthonyb Re: Smak mozzarelli IP: 94.165.135.* 24.05.11, 10:15
            Ja twierdze, ze wszystkie mozzarelle pakowane do sprzedazy masowej, maja zupelnie inny smak niz mozzarella swieza, o ktorej pisze lashqueen. Wezmy np. taka firme Mandara. Znajduje sie na tejze drodze Domitiana, o ktorej pisalam powyzej. Nie prowadzi sprzedazy detalicznej a jedynie produkuje mozzarelle z bufalicy konfekcjonowana dla sklepow i marketow. I co? Czy to to samo? Po sprobowaniu zareczam , ze nie. Mozzarella musi byc swiezo wyprodukowana i zjedzona w ciagu max 2 dni. Wtedy ma smak i konsystencje, dzieki ktorym stala sie slynna, na calym swiecie. Kroi sie ja i wyplywa z niej mleko. Rozplywa sie w ustach. Ma delikatny smak. Ja osobiscie nie lubie do niej jesc nawet chleba, bo uwazam ,ze zabija jej smak.
        • qubraq Re: Smak mozzarelli 24.05.11, 10:55
          Ostatnio kupiłem mozzarellę z bazylią i pomidorami ale była jakaś taka bez smaku więc ją wymieszałem z almette czosnkowym i moimi domowymi ziołami - kminkiem rozmarynem i tymiankiem i zrobił sie całkiem fajny smaczny serek do smarowania kanapek... :-)
          • Gość: windu Re: Smak mozzarelli IP: 212.160.148.* 25.05.11, 13:54
            almette - fujjjj
            zamordowales mozarelle :/
            • linn_linn Re: Smak mozzarelli 25.05.11, 20:13
              Niekoniecznie :) Nie znam gotowej mozzarelli z bazylia i pomidorami / o taka chyba chodzi /. Taz kupilam na sprobowanie mozzarelle z bazylia: zamordowal ja juz producent. Jest chyba jeszczez oliwkami, z pomidorami nie widzialam. Producent G.... Rzadko widuje w sklepach: z wiadomych powodow.
    • Gość: Aneta S. Re: Smak mozzarelli IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.11, 15:44
      Witam,

prawdziwą mozzarelle di bufola - mozna zjeśc jedynie w regionie Campagnia - czyli Neapol, Salerno itd..Produkcja mozzarelli jest w miejscowości BATIPAGLIA k/ Salerno...I TO JEST TO!!! Termin spożycia od momentu wyprodukowania to JEDEN DZIEŃ... czyli rano produkcja - wieczorem jedzenie...tylko tam mozna naprawdę sprawdzić smak prawdziwej mozzarelli...
      A co do pizzy - Włosi robią pizzę tylko i wyłącznie z mozzarellą - gorsza czy lepszą - ale mozzarellą - nie ma sera żółtego...brak totalny..

Najlepsza pizza jest własnie w Neapolu - w wiekszości TRATTORII jest podawana po prostu prosta pizza Margerita - KTÓRA JEST NAJLEPSZA NA ŚWIECIE własnie w tym rejonie...

Oczywiście Polacy - jedzą pizze w Venecji i mówią ze Włoska pizza jest nie dobra..- racja - w Venecji raczej zarcie jest nie za dobre - wszystko pod europejskich turystów - czyli fast food.., ani zdrowe, ani dobre..

POLECAM ZDECYDOWANIE: pojechac np. do Salerno I ZWIEDZIĆ Costa Amalfitana - owoce morza na talerzu to istny raj, oraz w druga stronę BATIPAGLI MOZZARELLA, NEAPOL PIZZA no i okoliczne miejscowości i ich specjały np. pasta (makaron) na różne sposoby...

Dobrej zabawy!
      • marghe_72 Re: Smak mozzarelli 18.07.11, 01:35
        się czepnę:

Gość portalu: Aneta S. napisał(a):

> prawdziwą mozzarelle di bufola
        di bufala

>mozna zjeśc jedynie w regionie Campagnia -
        Campania

> o prostu prosta pizza Margerita
        Margherita

> Oczywiście Polacy - jedzą pizze w Venecji
        Wenecji