IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.11, 14:26
Jak przechowywać oliwki? Otworzyłam duży słój oliwek zielonych (faszerowanych papryką) zużyłam tylko niewielką część...jak przechować resztę? Używam ich tylko do pizzy. Czy lepiej je pokroić i zamrozić, czy można przechowywać je w tej wodzie w której są...i jak długo można tak przechowywać, żeby były zjadliwe :)
Obserwuj wątek
    • znana.jako.ggigus faszerowane trzeba zjesc 08.08.11, 14:28
      bo inaczej sie zepsuja. Kupuje sie oliwiki z pestkami, te po prostu przechowujesz w cieczy, czy w resztkach zalewy, w jakiej przynioslas je ze sklepu.
      faszerowane oliwki sa z reguly tez nafaszerowane konserwantami.
      • kosmopolitesiorbut Taaak... Oczywiście. 08.08.11, 14:56
        Słoik litrowy dla jednaj osoby. A resztę wywalić. Daj sobie gigguś na luz.
        • mhr2 twoje slowa sa wspaniale w twojej mowie(?) 08.08.11, 15:23
          kosmopolitesiorbut napisał:

> Słoik litrowy dla jednaj osoby. A resztę wywalić. Daj sobie gigguś na luz.
        • Gość: gość portalu smietnik IP: *.dip.t-dialin.net 08.08.11, 16:56
          osmopolitesiorbut napisał:

• mhr2 i co ? 08.08.11, 17:07
          kosmopolitesiorbut napisał:

• pavvka Re: faszerowane trzeba zjesc 08.08.11, 17:08
        znana.jako.ggigus napisała:

> bo inaczej sie zepsuja.

> faszerowane oliwki sa z reguly tez nafaszerowane konserwantami.

No czekaj, skoro są nafaszerowane konserwantami, to chyba nie powinny się szybko psuć.
    • kosmopolitesiorbut Re: oliwki 08.08.11, 14:49
      Nie musisz ich kroić przed zamrożeniem. Nie wiem jak często z nich korzystasz ale jeśli często to jakieś 2 miechy spokojnie wytrzymują w lodówce.
      • Gość: laylowa Re: oliwki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.11, 15:16
        ufff....już szukałam chętnych na oliwki ale w 2 m-ce na pewno zużyję :)
    • linn_linn Re: oliwki 08.08.11, 15:18
      Pilnowac, aby byly przykryte zalewa / niektore sa w zalewie octowej, inne z taka z dodatkiem oliwy /. Nie pakowac do srodka paluchow. Najlepiej wyjmowac uzywajac wykalaczek albo patyczkow do szaszlykow: nie wytworzy sie plesn. Ja przechowuje je w lodowce, ale kupuje mniejsze sloiki.
      Do pizzy wole czarne, ale mozna i nadziewane. Ja nadziewane dodaje do surowek, salate, sosow do makaronu itp.
      • Gość: laylowa Re: oliwki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.11, 15:25
        A jak robisz makaron z oliwkami, bo to brzmi dla mnie zachęcająco....jakoś na surowo nie smakują mi oliwki..
        • kosmopolitesiorbut To z makaronem też nie będą Ci smakować. 08.08.11, 15:32
          Za kiika lat zmieni Ci się smak to wtedy próbuj. Oliwki zdominują smak potrawy z makaronem.
          • Gość: gość pl ??? IP: *.dip.t-dialin.net 08.08.11, 16:42
            osmopolitesiorbut napisał:

> Za kiika lat zmieni Ci się smak to wtedy próbuj. Oliwki zdominują smak potrawy
            > z makaronem.
          • kijek82 Re: To z makaronem też nie będą Ci smakować. 08.08.11, 16:53
            tia,makaron oliwkowy sie zrobi...
        • linn_linn Re: oliwki 08.08.11, 16:51
          Lepsze sa te w zalewie z octu i oliwy: w tych z zalewy octowej przebija niestety smak octu.
          Sos do makaronu: czosnek, oliwa, pomidory, oliwki nadziewane, tunczyk odcedzony.
          • linn_linn Re: oliwki 08.08.11, 17:03
            Mozna zrobic sledziowe koreczki: ocet nie bedzie przeszkadzal.
          • linn_linn Re: oliwki sos 08.08.11, 17:10
            W sosie byl te groszek konserwowy. Nie mam gotowego przepisu. Kiedy robilam go bardzo czesto: na poczatku pobytu we Wloszech az za czesto i z czasem poszedl do lamusa.
        • znana.jako.ggigus dodaj do sosu 08.08.11, 17:16
          do podsmazonego czosnku/cebuli dodaj pare pokrojonych oliwek i dus calosc pare minut, a potem pomidory pellato.
          • linn_linn Re: dodaj do sosu 08.08.11, 17:22
            ...pelati...
    • roseanne Re: oliwki 08.08.11, 15:19
      nadziewane papryka pimento, w solance w lodowce postoja spokojnie do 3 miesiecy
      tylko musza byc caly czas pokryte plynem

z mrozeniem sie nie spotkalam, ale mysle ze bardzo nie zaszkodzi, w koncu dorzucone do gotowanych potraw nie traca na konsystencji ni smaku - bardzo czesto dodaje do roznych "stew"
    • kijek82 Re: oliwki 08.08.11, 16:53
      pilnuj zeby byly pod "woda". U mnie taki sloik schodzi w tydzien:P
    • linn_linn Re: oliwki 08.08.11, 17:23
      Jest jeszcze jedna metoda: przeloz oliwki di kilku mniejszych sloikow, zakrec i przechowuj w lodwce. Bedziesz wyjmowac z jednego, wiec reszta nie bedzie narazona na zmiany.
    • znana.jako.ggigus i jeszcze dodac do zapiekanek, 08.08.11, 17:35
      lasagne
      tu jest bombastyczny przepis:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,127612896.html
      • kijek82 Re: i jeszcze dodac do zapiekanek, 09.08.11, 11:19
        to jest lasagne?
        gdzie te oliwki?
        • znana.jako.ggigus Re: i jeszcze dodac do zapiekanek, 09.08.11, 11:31
          lasagne jest przykladem dania, do ktorego mozna dodac oliwki. Link jest na zapiekanke, do ktorej tez mozna podac oliwki, wlozyc je do srodka po prostu.
          • linn_linn Re: i jeszcze dodac do zapiekanek, 09.08.11, 14:21
            Jesli ktos uzywa ich do pizzy, to tym bardziej moze dorzucac po kilka do salaty. Lasagne robi sie raczej rzadko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka