Dodaj do ulubionych

ranking dań cnn

21.08.11, 19:11
www.cnngo.com/explorations/eat/worlds-50-most-delicious-foods-067535
ze wzruszeniem przeczytalam na blogu www.enjoythaifood.com/ iż moje najukochansze pod słońcem danie zostało okrzykniete najbardziej smakowitym na świecie. Traktuje to również jako swój osobisty sukces, jako że wynik ten sugeruje mój niebywały gust kulinarny;) A tak na serio, jest to cho...nie smaczne danie, każdemu polecam spróbować!

Znaleźliście jakiś swoich faworytów na liście? Zabieram się za przeglądanie!
Obserwuj wątek
    • shachar Re: ranking dań cnn 21.08.11, 19:44
      moje ulubione stinky tofu dopiero na 41. miejscu ;) a tak bez żartów to dużo dań tajskich.
      Trochę powątpiewam w ten ranking bo kto w świecie próbował kurczaka z Gabonu?
      Donuts bhleee...jak to może być że donuty tam są, a nie ma Żywca i słonych paluszkówtatrzańskich, ktore obecnie spożywam ?:)
      • bobralus Re: ranking dań cnn 21.08.11, 20:34

> Donuts bhleee...jak to może być że donuty tam są, a nie ma Żywca i słonych palu
        > szkówtatrzańskich, ktore obecnie spożywam ?:)

aż skoczyłam do sklepu po paluszki! :)) mniam!
        • Gość: miu Re: ranking dań cnn IP: *.fbx.proxad.net 24.08.11, 15:53
          Takie rankingi przyprawiaja mnie o atak smiechu. Kto je uklada? Kto sobie dal namaszczenie na wskazywanie "najlepszych" dan, miejsc na wakacje, itp? Najczesciej chodzi o ukierunkowywanie lemingow - maja masowo leciec we wskazanym kierunku i nabijac kase komu trzeba.
          • Gość: miu Re: ranking dań cnn IP: *.fbx.proxad.net 24.08.11, 16:12
            Nie, no komedia: na AMERYKANSKIEJ liscie brak lodow z Wloch (galkowanych) ale sa amerykanskie! Dobre sobie!

W ramach wojny ekonomicznej z Francja na liste trafil... croissant i... nic wiecej!
            W ogole zdaniem CNN europejski dorobek kulinarny jest na marny, zeby nie powiedziec najgorszy na swiecie. Kroluja Stany Zjednoczone, jak wiadomo pepuszek swiata, Azja jest - w koncu ma Stany w kieszeni, troche Meksyk (jak wiadomo belgijskie i szwajcarskie czekolady sie nie licza i jedza je tylko ci co musza). A nasza Stara Europa zywi sie tylko niedogotowanym ziemniakami i slonina. Wina nie wymyslilismy, piwa nie pijemy, serow nie mamy, bita smietane wyprodukowali Amerykanie na Ksiezycu, tarty sa z Arizony lub Newady, tiramissu jeszcze nie istnieje, podobnie jak pasty. Kawa oczywiscie pochodzi ze Sturbacka nalezy ja podawac tekturowym kubku, szwedzkie stoly wymyslono na amerykanskich statkach wycieczkowych, matyjasow sie nie je, a bliny z kawiorem to tylko rosyjska legenda.
            • kosmopolitesiorbut Re: ranking dań cnn 24.08.11, 19:38
              Ty masz jakąś alergię? Nie potrafisz czegoś takiego traktować jak ciekawostki, z przymrużeniem oka? Wszędzie węszysz spisek amerykańskich producentów żywności? To śmieszne.
    • amused.to.death Re: ranking dań cnn 21.08.11, 20:07
      Ciekawy ranking. Oczywiście jak to każdy ranking - subiektywny jest, ale zawsze fajnie poczytać w ramach rozrywki.

i tak jeśli chodzi o MÓJ osobisty stosunek do rankingu to:

1. Massaman curry - nie lubię tajskich curry. Tzn. jak muszę to zjem, ale wolę nie musieć.
      2. Neapolitan pizza - mniam.....
      3. Chocolate, Mexico - nie, nie, nie.... Moje przyzwyczajenie do europejskiego typu czekolady jest zbyt duże. Czekoladę uwielbiam, meksykańskiej nie chciałoby się mi próbować.
      4. sushi - uwielbiam
      5. Peking duck - też uwielbiam, pod warunkiem, że nie muszę jej pałeczkami jeść:D

a co do pozostałych pozycji, cieszę się, że na liście są:
      - shepherd's pie
      - brownie and i lody waniliowe
      - lasania
      - szynka parmeńska
      - fish'n'chips
      - tacos

ciekawa jestem jak się innym podoba ranking:)
      • bobralus Re: ranking dań cnn 21.08.11, 20:22
        Mnie cieszy jeszcze champ (24.) - tłuczone ziemniaki z dymką i masłem oraz kukurydza w kolbie (24.), zwłaszcza, że mamy pełnię sezonu.

Ranking na pewno niezbyt obiektywny, bo jakże mógłby być w takiej materii jak jedzenie, sporządzony raczej przez pasjonatów z serwisu niż będący "średnią światowych upodobań". Wiele z tych dań często jadam, część miałam okazję spróbować, niektóre znam tylko ze słyszenia, parę jest mi zupełnie obcych, ale ta lista nie wydaje mi się specjalnie wydumana. Myślę, że być może na zachodzie są to pozycje bardziej powszechne w związku z zaawansowaniem globalizacji.

Ja w każdym razie na pierwszej 13 mogłabym egzystować:) Donutsy faktycznie mogę sobie darować
        • dumb.waitress Re: ranking dań cnn 21.08.11, 21:04
          Hmm, z tym, że część tych propozycji trudno nazwać daniami - syrop klonowy, keczup, szynka parmeńska... To raczej produkty będące składnikami dań, czyli generalnie taki misz-masz powstał. Chociaż oczywiście czemu nie:) Tym bardziej, że po angielsku jest to nazwane 'most delicious foods', czyli wszystko się zgadza.
    • marghe_72 Re: ranking dań cnn 21.08.11, 22:11
      tego wszystkiego nie znam
      44. Poutine, Canada
      41. Stinky tofu, Southeast Asia
      32. Ankimo, Japan
      29. Ohmi-gyu beef steak, Japan
      27. Montreal-style smoked meat, Canada
      25 butter garlic crab
      26 champ
      20 Arepas

16. Egg tart, Hong Kong
      15. Kalua pig, United States
      10. Chicken muamba, Gabon

Inne dania znam, ale nie wszystkie w oryginale :)

Jak dla mnie pizza wygrywa z Masamaan Curry :)
      • jackk3 Re: ranking dań cnn 22.08.11, 17:44
        'Montreal style smoked meat'
        Kanapka (chleb zytni, musztarda Dijon+cienko pocitee mieso i musi byc cieple) plus salatka 'coleslaw' i ogorek kiszony
        to wg mnie najlepszy 'sandwich' na swiecie. Tylko ilosc miesa moze przyprawic o zawal serca bo kanapka moze miec nawet 10cm wysokosci. Polecam.
    • Gość: x a gdzie flaki i bigos?????????? IP: *.unitymediagroup.de 22.08.11, 01:25
      • reniam_123 X ma rację 23.08.11, 07:47
        Zachwycamy się jakimiś tam egzotykami, a gdzie wyznawcy polskiej kuchni? Wspomniane już bigos, flaki, a jeszcze mamy pyszne ruskie pierogi, krokiety, barszcz czerwony, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole, a nasza pyszna kapusta z grochem? jesteśmy podobno zagłębiem kapuścianym w europie? Przecież wszyscy, którzy wyjechaliście za granicę, też gotujecie po polsku, szukacie polskich sklepów i składników.Może spróbujmy stworzyć nasz własny ranking polskich potraw :)
        • kosmopolitesiorbut Re: X ma rację 23.08.11, 10:56
          Nie da się. Prędzej przeczytasz, że ten nie ruszy flaków długim kijem bo coś tam, a bigos to "śmieciówa" i tuczy. Kiedyś o ile pamiętam już tak było.
    • Gość: iseul Re: ranking dań cnn IP: 178.73.49.* 23.08.11, 10:36
      z podanej listy najbardziej lubie (po rowno) 4 pozycje:

nr 30 summer rolls krewetkowe (w PL nigdy nie jadlam tego w knajpie, w domu robie czesto)
      nr 28 pho (w przeciwienstwie do roznego rodzaju rollsow mozna zjesc bardzo dobre,
      prpzynajmniej w wwie, nie gotuje czesto w domu, bo nie mam sily az tak dlugo wywaru robic)
      nr 16 egg tart (z sukcesem robie w domu, wychodza identyczne, jak oryginalne)
      nr 8 tom yum goong (robie rzadko, bo wole inne zupy, nie ma ich w zestawieniu)
      lubie tez, ale mniej nr - 46 som tam

jesli chodzi o pierwsza piatke:
      nr 5 - nie jest zla, ale zdecydowanie wole dania z innych czesci chin; na pewno nie bylaby w mojej top50;
      nr 4 sushi - lubie, robie, ale wole koreanskie kim pap (i to drugie na pewno wchodzi w moje top 10)
      nr 3 lubie, ale bez szalu
      nr 2 lubie bardzo
      nr 1 lubie

w mojej top 10 na pewno bylyby (kolejnosc przypadkowa):
      - kmerski amok
      - zupy koreanskie, trudno mi wybrac jedna:)
      - koreanskie dania warzywne podawane jako startery/side dishes - nie umiem wybrac jednego
      - kimchi
      - lody z zielonej herbaty
      - kim pap
      - wietnamskie rollsy, chyba w wersji na zimno wlasnie lubie najbardziej
      - pho
      - har gow
      - egg tarts
      - humus
      - baba ghanoush
      - sabich
      no i ciezko to uznac za dania, ale chilli, durian, mangostany i wiele rodzajow zielonej herbaty, zwlaszcza jasminowej, kozie sery... i tak bym jeszcze mogla dlugo...

top10 sie nieco rozszerzylo:)

wiem, ze koreanska czy kmerska kuchnia nie sa az tak popularne, i stosunkowo niewiele osob zna te dania, ale dziwi mnie brak kuchni bliskowschodniej w zestawieniu; ciekawa jestem, dlaczego;

ciekawa jestem tez reakcji reszty forum:)
    • coralin Re: ranking dań cnn 24.08.11, 16:01
      Zabawne są grzanki po francusku z Hong Kongu. Zdecydowanie przy układaniu tego rankingu maczał ręce ktoś uwielbiający kuchnię dalekowschodnią.
      • Gość: miu Re: ranking dań cnn IP: *.fbx.proxad.net 24.08.11, 16:14
        Niestety, nie ma przypadkow w takich rankingach. Oni swietnie wiedza co robia. Moim zdaniem chodzi o skierowanie amerykanskich zamoznych turystow na Daleki Wschod.
        • jackk3 Re: ranking dań cnn 24.08.11, 18:30
          Tak, pewnie Zydzi albo Masoni za tym stoja. Nie potrafisz odroznic malo znaczacego rankingu zrobionego w sezonie ogorkowym dla zabawy?
          • Gość: miu Re: ranking dań cnn IP: *.fbx.proxad.net 24.08.11, 19:32
            Niestety potrafie :(

A Ty najwyrazniej myslisz ze w telewizji, ze szczegolnym uwzgledniemiem telewizji amerykanskiej cos jest za darmo lub przypadkowo?
    • mhr2 Re: ranking dań cnn 24.08.11, 17:04
      bobralus

nasze przepisy, jak by tak pomyslec sie niczym nie roznia
      troche tu troche tam ,ale ogolnie to wszystko jest tak samo
      tylko przekrecone,nie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka