Dodaj do ulubionych

Kuchnia molekularna - mit czy przerost formy nad

03.10.11, 14:19
treścią. Uprasza się mhr o nie kopiowanie tekstu.
Obserwuj wątek
    • gladys_g przelotna moda i zabawa jedzeniem n/t 03.10.11, 14:44

• kosmopolitesiorbut Re:Cóż... Wkleję coś... 03.10.11, 14:57
        Kuchnia molekularna lub gastronomia molekularna jest naukową dyscypliną
        zawierającą w sobie naukę fizycznych i chemicznych procesów, które pojawiają
        się w trakcie gotowania. Dotyczy ona mechanizmów ukrytych za transformacją
        składników w procesie gotowania oraz społecznych, artystycznych
        i technicznych komponentów kulinarnego i gastronomicznego fenomenu
        • kosmopolitesiorbut Re:Może powinienem zacząć wątek od tego 03.10.11, 14:59
          z czym się kojarzy taka kuchnia...
        • krysia2000 Re:Cóż... Wkleję coś... 07.07.12, 20:26
          A skąd to wkleiłeś, bo brzmi niestrawnie? "Kuchnia lub gastronomia"... "naukowa dyscyplina zawierająca w sobie naukę"... "mechanizmy ukryte za transformacją"... "artystyczne i techniczne komponenty kulinarnego i gastronomicznego fenomenu"... Nic, tylko zblendować tę definicję na gładko, przesączyć przez chinois, zredukować do sucha, podlać brandy, podpalić, zaciągnąć śmietanką, rozprowadzić listek żelatyny, ostudzić, nabić w rękaw cukierniczy i powyciskać gwiaździste balaski do wiaderka z ciekłym azotem. Spożywać w postaci zimnych okładów na powieki, bo przecież najpierw się je oczami.
    • Gość: miu Re: Kuchnia molekularna - mit czy przerost formy IP: *.play-internet.pl 03.10.11, 20:16
      W moim przekonaniu jest to kuchnia skierowana do szczegolnego grona ludzi: tych ktorzy jedli juz wszystko, maja wszystko i stac ich na baaaaaaardzo duzo. To szczegolni "odbiorcy". Bardzo wyrafinowani, wyrobieni i maksymalnie wymagajacy (od czasu do czasu do tego grona trafiaja tez bardziej przecietni klienci: poszukiwacze nowych wrazen i oczywiscie jest to kuchnia jak najbardziej dla nich).

W sumie to ciekawe ilu jest forumowiczow forum Kuchnia, ktorzy wielokrotnie jedli kuchnie molekularna. Rozmowa tylko z takim gronem ma sens w przypadku tego tematu.
    • ag.gu Re: Kuchnia molekularna - mit czy przerost formy 04.10.11, 08:43
      Wg mnie przerost formy nad treścią. Potrawy pięknie wyglądają, ale na mnie nie robią wrażenia "prawdziwego jedzenia". Cóż, może jestem za mało wyrafinowana...
    • Gość: Marek Po prostu zabawa IP: *.unitymediagroup.de 04.10.11, 11:50
      Zabawa, nic więcej. Myślę że to od czasu do czasu fajne, ale na codzień nie chciałbym się tak odżywiać.
      • bunia_kania Re: Po prostu zabawa 04.10.11, 12:30
        Ale nikt na codzien nie je w takich restauracjach!

Poza tym potrawy naprawde nie musza byc wielkie zeby byly smacznne. Poza tym w takich restauracjach ich jest czesto z 10.
    • n_ina Re: Kuchnia molekularna - mit czy przerost formy 18.10.11, 01:19
      2 bądź 3 razy byłam w restauracji specjalizującej się w kuchni molekularnej. Wiele potraw było wybitnych i cieszących oko oraz kubki smakowe - coś czego raczej nie powtórzy się w domu i dlatego ja bardzo lubię tego typu restauracje
      • foodislove [...] 06.07.12, 19:06
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • sznupkowie Re: Kuchnia molekularna - mit czy przerost formy 06.07.12, 21:47
          kuchnia dla zmanierowanych i znudzonych snobów. Wynalazki dla bogatych.
        • bene_gesserit Re: Kuchnia molekularna - mit czy przerost formy 06.07.12, 21:50
          foodislove napisał(a):

> Warto śledzić tę stronę:
          ...

Warto zapamiętać, ze na tym forum nie spamujemy.
    • Gość: a. Ciekawostka. Odmiana. Zabawa i formą, i treścią :) IP: *.fbx.proxad.net 07.07.12, 02:06
      Miło wspominam odkrywanie znanych smaków w nowych "fakturach" (na tyle, że kupiłam podstawowe zabawki i sama się zaczynam bawić w np. "perełki" do drinków czy "pianki" albo "makarony" do potraw), ale połączenia tych smaków w daniach już nie do końca mi się podobały (choć dość lubię eksperymentować).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka