Dodaj do ulubionych

Więcej soli ! Jak ?

IP: 193.111.166.* 21.10.11, 07:53
Zastanawiam się, jak "przemycać" mojej mamie sól w potrawach. Nie znosi jej i najchętniej nie soliłaby w ogóle niczego, tymczasem powinna spożywać jej więcej, ma bowiem katastrofalnie niskie ciśnienie, powodujące m.in. zawroty głowy. Jednocześnie powinna dużo pić, lekarz zalecił jej popijanie bulionu z kostki, jako zawierającego dużo soli, ale jakoś mi się nie spodobał ten pomysł... Jej chyba też nie. Może jakieś słone wody mineralne ? Możecie coś polecić ?
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Więcej soli ! Jak ? 21.10.11, 08:02
      Sposoby na podniesienie ciśnienia- czyli rady dla niskociśnieniowców.

1. Po przebudzeniu nie wstawaj od razu z łóżka. Powoli zacznij podnosić nogi, poruszaj rękami- to przyspieszy krążenie krwi

2. Po wstaniu z łóżka weź zimny prysznic - to podwyższy ciśnienie

3. Następnie wypij filiżankę kawy- kofeina skutecznie podnosi ciśnienie krwi

4. Jeśli czujesz, że masz naprawdę niskie ciśnienie zjedz coś słonego. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, co skutkuje wzrostem ciśnienia. Spożywaj nawet do 10-20 g soli dziennie.

5. Pij przynajmniej 3 lity płynów dziennie

6. Zwiększ aktywność fizyczną- nawet 30 minut regularnego wysiłku pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi

7. Zazwyczaj zjedzenie kilku kostek czekolady, cukru czy cukierka typu Kopiko pomaga podwyższyć ciśnienie

8. Napar ziołowy: ziele z tasznika pospolitego, tymianku, mięty, majeranku i żarnowca miotlastego. Bierzemy 1 łyżeczkę tej mieszanki i zalewamy szklanką wrzącej wody. Taki napar możemy pić 4 razy dziennie
      • Gość: panidorotka Re: Więcej soli ! Jak ? IP: 193.111.166.* 21.10.11, 09:04
        Moja mama bardzo powoli wstaje z łóżka (szybko to już w ogóle nie potrafi), ale zimnego prysznica nie weźmie na pewno :)
        Kawy nie pija, bo nie lubi, poza tym "gniecie" ją po kawie wątroba.

> 4. Jeśli czujesz, że masz naprawdę niskie ciśnienie zjedz coś słonego. Sól zatr
        > zymuje wodę w organizmie, co skutkuje wzrostem ciśnienia. Spożywaj nawet do 10-
        > 20 g soli dziennie.

No właśnie takie było moje pytanie: co zawiera dużo soli, ale ta sól nie jest zbyt odczuwalna w smaku.
        Dzięki za przepis na ziołową herbatkę.
        • horpyna4 Re: Więcej soli ! Jak ? 21.10.11, 12:27
          Jak nie pija kawy, to może mocna herbata?
          • anel_ma Re: Więcej soli ! Jak ? 25.10.11, 10:40
            proponuję yerba mate, ale pitą jak w Am. Płd - czyli woda z termosu likla razy dziennie zalewa się tę sama porcję mate w naczyniu ze "słomką" - przez cały dzień dostaje się w miarę równe porcje kofeiny, a nie skokowo jak w przypadku filizanki kawy
    • krzysztofsf Re: Więcej soli ! Jak ? 21.10.11, 08:06
      Kiszone ogórki, kiszona kapusta,

Ostre potrawy (przyprawy "przykryja" sol)
      • ewa9717 Re: Więcej soli ! Jak ? 21.10.11, 08:22
        Krystynka - woda z Ciechocinka chyba słonawa jest.
        • kooreczka Wody Mineralne 21.10.11, 19:15
          Można spróbować coś z mineralnych wód leczniczych- te z Krynicy są dostępne w aptekach, ale co do dokładnych właściwości lepiej skonsultować się z lekarzem.
          • mhr2 bo to moze byc problem np.z tarczyca 22.10.11, 08:41
            kooreczka napisała:

> Można spróbować coś z mineralnych wód leczniczych- te z Krynicy są dostępne w a
            > ptekach, ale co do dokładnych właściwości lepiej skonsultować się z lekarzem.
    • znana.jako.ggigus Re: Więcej soli ! Jak ? 21.10.11, 22:57
      sos sojowy jest slony, ciemny, a nadaje fajny smak potrawom
    • 83kimi Re: Więcej soli ! Jak ? 25.10.11, 10:01
      Lekarz zalecił bulion z kostki??? Nie wierzę...
      • anel_ma Re: Więcej soli ! Jak ? 25.10.11, 10:42
        sodu tam jest sporo, choćby w glutaminianie sodu

frytki z McDonalda sa baaaardzo słone - może raz na jakiś czas sobie zje?
      • Gość: panidorotka Re: Więcej soli ! Jak ? IP: 193.111.166.* 25.10.11, 11:51
        Tak, lekarz zalecił. No może raczej - doradził. Neurolog. Zapewne nie miał na myśli, że to bardzo zdrowy produkt :) , chodziło o tę sól, której mama spożywa stanowczo za mało. Tzn. praktycznie wcale.
        W ogóle żywienie mojej mamy to jeden wielki problem, ona najchętniej jadłaby tylko lody, ciasta i czekoladę :) Dla niej nawet zwykły chleb jest "za słony" Już mi nieraz ręce opadają...
        • shachar Re: Więcej soli ! Jak ? 25.10.11, 12:02
          najwyraźniej nie lubi wytrawnych smaków i co jej zrobisz. Kup jakieś tabletki, pewnie jest na rynku sól w pigułkach, po co masz się użerać przy każdym posiłku ;-)
        • linn_linn Re: Więcej soli ! Jak ? 25.10.11, 12:17
          ...czyli ogolnie rzecz biorac odzywia sie niewlasciwie. Sama sola niczego nie zdzialasz. Trzeba zmienic styl zycia w tym takze jedzenia: pod kontrola lekarza. Banal, ale prawdziwy. Jesli neurolog zwrocil uwage tylko na sol, to zaczelabym od zmiany neurologa / moze to w ogole nie neurolog, a inny lekarz /. Warto tez zwrocic sie o porade do zywieniowca z prawdziwego zdarzenia.
        • 83kimi Re: Więcej soli ! Jak ? 25.10.11, 12:42
          Zmienić lekarza i całkowicie dietę. Jedzenie samych słodyczy i soli na pewno na zdrowie Twojej mamie nie wyjdzie.
          • Gość: panidorotka Re: Więcej soli ! Jak ? IP: 193.111.166.* 25.10.11, 12:50
            Nie, no bez przesady, lekarz jest bardzo dobry i w kwestiach neurologicznych bardzo mamie pomógł.
            No i nie to nie jest tak, że ona je tylko słodycze - chciałaby, ale wmuszam jej normalne jedzenie, tylko że to orka na ugorze.... Mogę jej dopilnować tylko w weekendy, w tygodniu jak słyszę co dziś jadła, to mi jeży wszystko (mimo że zostawiam jej gotowe jedzenie na cały tydzień). Do tego nie jada ani owoców, ani warzyw, chyba że w formie bardzo przetworzonej (np. kompot z jabłek czy tarte buraczki zasmażane). Czytałam trochę o żywieniu starszych ludzi, wszystko pięknie, ale starsza osoba jeszcze musi chcieć to jeść - siłą jej nie wepchnę do gardła, prawda ?
            • linn_linn Re: Więcej soli ! Jak ? 25.10.11, 13:47
              Starsza? Moja najstarsza kolezanka z silowni ma chyba 78 lat, a silownia podnosi cisnienie. :)
              Problem jest oczywiscie powazny i nie sadze, aby forum kuchnia moglo go rozwiazac. Starsze osoby odzywiaja sie bardzo monotonnie, a w dodatku maja mnostwo niezdrowych nawykow z dawnych czasow. Byloby dobrze zdac sobie sprawe, ze czesc lekarstw zazywa sie na tzw. zyczenie / a przeciez lepiej wydac na piekarza niz na lekarza /. To jest troche beldne kolo: zle odzywianie przez cale zycie, potem zly stan zdrowia i w zwiazku z tym ograniczenie w spozywaniu pewnych produktow.
    • mhr2 mysle ze nie jest "dzieckiem" sama wie co je, 25.10.11, 12:26
      Gość portalu: panidorotka napisał(a):

> Zastanawiam się, jak "przemycać" mojej mamie sól w potrawach.

albo cos innego?
      • pluskotka Re: mysle ze nie jest "dzieckiem" sama wie co je, 25.10.11, 14:42
        Jako nadciśnieniowca zastanowił mnie dopisek na herbatach z Biedronki o dodatku lukrecji. I jak właśnie przeczytałam na Wikipedii, lukrecja rzeczywiście podnosi nieznacznie ciśnienie. Podobno robi się z niej cukierki, ale takich chyba nie jadłam nigdy. Możesz mamie kupować te herbaty. :)
        • bobralus Re: mysle ze nie jest "dzieckiem" sama wie co je, 25.10.11, 15:25
          Przepraszam, że to piszę, ale to niemal niesamowite, żeby nie lubić słonego smaku - przecież mamy to ewolucyjnie zakodowane. Jestem pod wielkim wrażeniem, bo ja z tych, co się dziwią, że chleb zawiera sól, bo jeszcze by dosolili. Ale mam niskie ciśnienie, więc jestem usprawiedliwiona. Wyobrażam sobie, że propozycja picia bulionu to dla niej to, czym dla mnie byłby przymus picia nasyconego roztworu glukozy, więc szczerze współczuję.

Sporo soli mają śledzie (można zrobić na słodko, ale nie odmaczać ich zbyt gruntownie wcześniej), ryby wędzone, wędliny (zwłaszcza te mocno suche). Możesz robić słone słodycze - np. mocno czekoladowe ciasto z burakami i posolone więcej niż zakłada przepis. Tak samo pieruńsko słodkie ciasta z karmelem dobrze kamuflują sól, często zresztą robi się taki słodko-słony mariaż. Też np. ciasto a la snickers - dodać do niego słone orzechy ziemne czy masło orzechowe na kanapkach z konfiturą.

Jeśli Twoja mama choć trochę poddaje się prawom ewolucji, to powinna się z czasem zacząć przyzwyczajać do słonego smaku i być może problem sam zniknie. Jeśli jednak nie, to pozostaje się przymusić do wypicia po prostu słonej wody dwa razy dziennie, kiedyś czytałam, że Amerykanie piją słone kakao - może to jest myśl, kubek mocnego, przesłodzonego kakao solidnie posolonego?
        • linn_linn Re: co to jest sol? 25.10.11, 20:10
          Zajrzalam do moich notatek: akurat w zeszlym tygodniu na seminarium z zywienia mowilismy m.in. o makroskladnikach, a sod jest makroskladnikiem. Znajduje sie we wszystkich pokarmach, takze w soli, ale nie tylko. Mozna go znalezc w produktach zbozowych, miesie, rybach, jajkach, mleku.
          kuchnia.wp.pl/zyj-zdrowo/health/289/1/1/sod-przyjaciel-czy-wrog-.html
          Ma on zwiazek z neurologiem, gdyz sod odpowiedzialny jest za przesylanie impulsow nerwowych. Dziwi mnie tylko, ze lekarz i to neurolog zwrocil uwage tylko na sol. A moze miala na mysli sod / Na /?
    • Gość: panidorotka Re: Więcej soli ! Jak ? IP: 193.111.166.* 26.10.11, 07:52
      Dzięki wszystkim za rady i sugestie. Spróbuję co z tego uda się w przypadku mamy zastosować.
      Bobralus - moja mama chyba rzeczywiście jest jakimś ewenementem ewolucyjnym ;-) - ona wyczuwa sól nawet w... cukrze! Np. nie zje niczego posypanego cukrem pudrem - dla niej cukier puder ma słony posmak i już. Dosalanie ciast już przerabiałam, nie da się oszukać, grymasi nad każdym ciastem z choćby szczyptą soli (do niektórych dodaje się standardowo przecież, np. do drożdżowej chałki czy do kruchego). Z cukrem to też ma swoje jazdy, jak już pisałam - puder jest słony, a drobny cukier - mało słodki. Do słodzenia herbaty używa tylko cukru grubego kryształu - ten uważa za dostatecznie słodki. Słodząc drobnym cukrem daje 3 łyżeczki, podczas gdy grubego wystarcza jej półtorej.
      Jeśli do tego dodać fakt, że każdy owoc i każdy sok owocowy jest dla niej potwornie kwaśny, a choćby ślad pieprzu, papryki czy innej pikantnej przyprawy sprawia, że "gardło ją pali przez parę godzin" - to sami widzicie że ciężko jej dogodzić żywieniowo :)
    • Gość: panidorotka Re: czy Twoja mama jestw pelni tzw."wladz umyslow IP: 193.111.166.* 26.10.11, 13:42
      Nie powinnaś od razu tak wyskakiwać na mnie, nie znając sytuacji. Moja mama ma 87 lat i można powiedzieć, że nie całkiem jest "w pełni władz umysłowych", w każdym razie demencja dotknęła ją na tyle, że codzienne czynności, jak np. zakupy, gotowanie, szykowanie posiłków sprawiają jej trudność. Jeśli uważasz, że nie powinnam się wtrącać, pomagać jej, wyręczać "bo jest dorosła i nie trzeba jej matkować" - to OK, Twoje zdanie. Ja mam swoje i uważam za swój obowiązek opiekować się nią.
      A dzieci swoje mam. Dorosłe. I mam nadzieję, że kiedy ja będę miała 87 lat i niezbyt sprawny umysł i ciało, nie będą miały podejścia podobnego do Twojego.
    • Gość: pasqda Re: Więcej soli ! Jak ? IP: *.adsl.inetia.pl 26.10.11, 16:43
      Może sosy/zupy pomidorowe, z tych naszych kwaśnych pomidorów?. Nasze pomidory mają w większości braki słońca, więc niestety trzeba je odrobinę dosładzać, żeby sos czy zupa nie były za kwaśne. A do takiego osłodzonego sosu trzeba dać zdecydowanie więcej soli, żeby uzyskać smak normalnego, nie kwaśnego sosu pomidorowego. Możesz dać więcej niż odrobinę cukru, to i soli trzeba będzie więcej wpakować.

A pomidorowa jest raczej lubiana przez starsze osoby, lubiące tradycyjną kuchnię.

Słonej wody mineralnej bym nie wciskała komuś, kto nie lubi słonego smaku. Raz z ciekawości, wiele lat temu, spróbowałam wypić to cudo (a sól wtedy jadłam garściami) i do dziś mną wstrząsa na samo wspomnienie. Brrr!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka