Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o lodach Carte D'or?

22.10.11, 01:45
Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, ze lody Carte D'or to najgorszej jakości lody na rynku nie tylko polskim, ale i europejskim. W jakimkolwiek sklepie w Europie ich nie kupiłem, czy to w Polsce, czy to we Francji, czy też w Wielkiej Brytanii, jakość jest fatalna. Za każdym razem obiecuje sobie ze to był już mój ostatni zakup lodów tej marki. Dziś jednak ponownie kupiłem - z braku wyboru - Carte D'or, tym razem Rum-Raisin w Londynie i ponownie jestem zdegustowany. Nie wiem z czego lody Carte D'or są robione, ale w temperaturze pokojowej w ciągu powiedzmy 20 minut na dnie pudełka zgromadziła się pół centymetrowa warstwa wody. Nie smaczna śmietanka, lecz prawdziwa woda o niezbyt przyjemnym nawet kolorze, ta zaś część zawartości która nie zdążyła się jeszcze całkowicie roztopić, miała granulowatą konsystencję. O smaku natomiast.... lepiej nawet nie wspominać, zmuszony byłem natychmiast napić się wody i umyć zęby.. Lubię lody,, ale chyba nawet większość nie markowych lodów jakie można kupić w pierwszym lepszym supermarkecie reprezentuje sobą lepszą jakość..

Czy tylko ja mam takie odczucia wobec lodów tej marki?

Pamiętam, jakąś dekadę temu Carte D'or były rzeczywiście jednymi z najlepszych lodów w Polsce, ale od jakiegoś czasu, bez względu na smak i kraj zakupu, są najgorszymi dostępnymi na rynku. Le
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Co sądzicie o lodach Carte D'or? 22.10.11, 09:54
      Ja znam wloskie. Zdarzylo mi sie kupic, ale nie trzymam 20 minut w temperaturze pokojowej. Nie sadze jednak, aby taki byl rezulatat. Lody jak lody: jak lody produkowane przemyslowo. Na pewno zdarzaja sie gorsze.
      • bmc3i Re: Co sądzicie o lodach Carte D'or? 22.10.11, 11:10
        linn_linn napisała:

> Ja znam wloskie. Zdarzylo mi sie kupic, ale nie trzymam 20 minut w temperaturze
        > pokojowej. Nie sadze jednak, aby taki byl rezulatat. Lody jak lody: jak lody p
        > rodukowane przemyslowo. Na pewno zdarzaja sie gorsze.

Nie jest problemem to jak szybko sie roztopiły, lecz co z nich powstało po roztopieniu. Lody nie powinny zamieniać sie w wodę
        • linn_linn Re: Co sądzicie o lodach Carte D'or? 22.10.11, 12:10
          Oczywiscie, ze nie powinny, ale zjadajac je wczesniej, nie zauwazylam takiego zjawiska. Przy nastepnej okazji / niepredko, gdyz wole lody w lodziarni i to nie w kazdej / zrobie eksperyment.
          W ogole warto apoznac sie z metoda produkcji lodow tzw. przemyslowych. Lody te sa pompowane np. azotem.
          • chateaux Re: Co sądzicie o lodach Carte D'or? 22.10.11, 13:53
            linn_linn napisała:

> Oczywiscie, ze nie powinny, ale zjadajac je wczesniej, nie zauwazylam takiego z
            > jawiska. Przy nastepnej okazji / niepredko, gdyz wole lody w lodziarni i to nie
            > w kazdej / zrobie eksperyment.
            > W ogole warto apoznac sie z metoda produkcji lodow tzw. przemyslowych. Lody te
            > sa pompowane np. azotem.

Na pewno nie będziesz miał wody po roztopieniu się lodów marek Mövenpick czy Ben & Jerry
            • linn_linn Re: Co sądzicie o lodach Carte D'or? 22.10.11, 19:58
              W domu mam maszynek, a obok domu swietna lodziarnie. Jestem niezalezna od supermarketowych pudelek.
              • chateaux Re: Co sądzicie o lodach Carte D'or? 22.10.11, 21:19
                linn_linn napisała:

> W domu mam maszynek, a obok domu swietna lodziarnie. Jestem niezalezna od super
                > marketowych pudelek.

Ja też mam urządzenie do robienia lodów w domu, ale to jest temat o konkretnych lodach przemysłowych
          • truscaveczka Re: Co sądzicie o lodach Carte D'or? 09.04.14, 11:05
            Akurat w tym azocie to nie widzę nic złego, konsystencja bardziej odpowiednia do nabierania łyżką jest dzięki niemu.
    • Gość: miu Sa dobrej jakosci IP: *.play-internet.pl 22.10.11, 11:10
      Dziwne masz doswiadczenia. Dla mnie sa one zbyt slodkie , ale to subiektywna sprawa. Natomiast wlasnie ta marka, jako jedna z nielicznych, wytwarza lody waniliowe z prawdziwa wanilia. Co prawda widzialam je tylko we Francji, ale dla mnie to prawdziwa gratka, bo kupienie fabrycznych lodow z prawdziwa wanila jest trudne. Jakosc jest dobra. W dodatku lubie lody lekko rozmrozone i NIGDY nie mialam wody na dnie, a jem je regularnie. Reklamacje zloz o angielskiego producenta tej marki.
      • chateaux Re: Sa dobrej jakosci 22.10.11, 13:49
        Gość portalu: miu napisał(a):

> Dziwne masz doswiadczenia. Dla mnie sa one zbyt slodkie , ale to subiektywna sp
        > rawa. Natomiast wlasnie ta marka, jako jedna z nielicznych, wytwarza lody wanil
        > iowe z prawdziwa wanilia. Co prawda widzialam je tylko we Francji, ale dla mnie
        > to prawdziwa gratka, bo kupienie fabrycznych lodow z prawdziwa wanila jest tru
        > dne. Jakosc jest dobra. W dodatku lubie lody lekko rozmrozone i NIGDY nie miala
        > m wody na dnie, a jem je regularnie. Reklamacje zloz o angielskiego producenta
        > tej marki.

Oj, nie tylko do angielskiego producenta, bo przez dłuższy czas mieszkałem we Francji i lody tej marki dostępne we Francji niczym nie wyróżniają się na plus od tych dostępnych w Polsce, czy w Anglii. Carte D'or dostępne we Francji, to tak samo "sama woda" jak w wydaniu Polskim i brytyjskim. Fakt, nie przepadam za lodami waniliowymi więc ich nie kupuje, jednak na szczęście mieszkałem w Alzacji, przy samej granicy z Niemcami, gdzie mogłem kupować lody innych marek, znacznie lepsze od jakichkolwiek lodów francuskich. Inna sprawa że we Francji wybór lodów w ogóle jest bardzo nikły, znacznie mniejszy nawet niż w Polsce.
        • Gość: miu Re: Sa dobrej jakosci IP: *.play-internet.pl 22.10.11, 17:57
          Dla pewnosci zapytam: czy jestes pewien ze mieszkales we Francji??? ;DDD
          Ktora to czesc Alzacj Bas-Rhin czy Haut-Rhin? Prawde mówiąc nie wierze ze mieszkasz we Alzacji skoro piszesz takie rzeczy. Przeciez tam są kilometry lodow w każdym duzym hipermarkecie o jakies 800% wiecej niz w najwiekszych warszawskich sklepach!

I jeszcze jedno w jakim to sklepie w Niemczech jest wiekszy wybór lodow niz we Francji????
          • chateaux Re: Sa dobrej jakosci 22.10.11, 21:28

> Dla pewnosci zapytam: czy jestes pewien ze mieszkales we Francji??? ;DD
            > D
            > Ktora to czesc Alzacj Bas-Rhin czy Haut-Rhin? Prawde mówiąc nie wierze ze miesz
            > kasz we Alzacji skoro piszesz takie rzeczy. Przeciez tam są kilometry lodow w
            > każdym duzym hipermarkecie o jakies 800% wiecej niz w najwiekszych warszawskich
            > sklepach!
            >

Owszem, w Strasbourgu. W którym sklepie? Masz na mysli Match, Auchan, czy Simply? :)
            Zapewniam Cie ze obok Carte D'or masz trzy marki na krzyż, w tym dwie to generic sprzedawane pod marką samego sklepu. Oczywiscie, mozesz kupic też Ben & Jerry i Häagen-Dazs

> I jeszcze jedno w jakim to sklepie w Niemczech jest wiekszy wybór lodow niz we
            > Francji????

Edeka, zaraz po drugiej stornie Renu, w Kehl
            • bobralus Re: Sa dobrej jakosci 22.10.11, 21:56
              Nie kupuję ich, bo lubię lody nienapompowane, które trzeba wyciągnąć z zamrażalnika na pół godziny przed spożyciem, a nie które trzeba zjadać w ciągu 5minut. Częstowana tą marką czasem miałam wrażenie, że w środku jest mąka - na języku zostawał dziwny posmak i nalot. Poza tym nie lubię jak się w lodach za dużo dzieje - a tam i jakaś polewa i czekolada i karmel i orzechy itd. Dobre lody bronią się same. Lubię Grycana, za granicą rozczula mnie B&J (nazwami, designem i często smakiem), Hagen Dazs są imho za drogie i za bardzo pretensjonalne. A lody kocham miłością najszczerszą, to mój ulubiony słodycz!
              • chateaux Re: Sa dobrej jakosci 22.10.11, 22:00
                bobralus napisała:

> Nie kupuję ich, bo lubię lody nienapompowane, które trzeba wyciągnąć z zamrażal
                > nika na pół godziny przed spożyciem, a nie które trzeba zjadać w ciągu 5minut.
                > Częstowana tą marką czasem miałam wrażenie, że w środku jest mąka - na języku z
                > ostawał dziwny posmak i nalot.

Mam dokładnie to samo wrażenie z tym posmakiem

Poza tym nie lubię jak się w lodach za dużo dzi
                > eje - a tam i jakaś polewa i czekolada i karmel i orzechy itd. Dobre lody broni
                > ą się same. Lubię Grycana, za granicą rozczula mnie B&J (nazwami, designem i cz
                > ęsto smakiem), Hagen Dazs są imho za drogie i za bardzo pretensjonalne. A lody
                > kocham miłością najszczerszą, to mój ulubiony słodycz!

To witaj w klubie, choć ja uwielbiam dobre lody z polewą np. porzeczkową.
              • aka10 Re: Sa dobrej jakosci 22.10.11, 22:31
                bobralus napisała:

Lubię Grycana, za granicą rozczula mnie B&J (nazwami, designem i cz
                > ęsto smakiem), Hagen Dazs są imho za drogie i za bardzo pretensjonalne.

Nigdy bym nie wpadła na to, ze lody mogą być pretensjonalne. Po czym się to poznaje?
                • bobralus Re: Sa dobrej jakosci 22.10.11, 22:58
                  > Nigdy bym nie wpadła na to, ze lody mogą być pretensjonalne. Po czym się to poz
                  > naje?

Po obco brzmiącej nazwie (biorąc pod uwagę, że lody są marką z USA a nazwa sugeruje europejskie pochodzenie mające dać wrażenie wysublimowania)

Po otoczce marketingowej.

Po straaasznie wysokich cenach.

Po nazwach sugerujących luksusowy i dla większości niedostępny skład (zwłaszcza w lodziarniach).

Nie twierdzę, że to złe lody, bo są faktycznie smaczne, tylko jakoś tak mam, że nie lubię jak oprócz dobrego produktu próbuje mi się sprzedać coś jeszcze, oczywiście odpowiednio podbijając stawkę. Na zasadzie, że coś jest tyle warte, ile ktoś jest w stanie za to zapłacić. Ja nie jestem i nie mam pretensji do wydawania 3x więcej niż za rodzimego Grycana.
                  • aka10 Re: Sa dobrej jakosci 22.10.11, 23:30
                    bobralus napisała:

> > Nigdy bym nie wpadła na to, ze lody mogą być pretensjonalne. Po czym się
                    > to poz
                    > > naje?
                    >
                    > Po obco brzmiącej nazwie (biorąc pod uwagę, że lody są marką z USA a nazwa suge
                    > ruje europejskie pochodzenie mające dać wrażenie wysublimowania)
                    >
                    > Po otoczce marketingowej.
                    >
                    > Po straaasznie wysokich cenach.
                    >
                    > Po nazwach sugerujących luksusowy i dla większości niedostępny skład (zwłaszcza
                    > w lodziarniach).
                    >
                    > Nie twierdzę, że to złe lody, bo są faktycznie smaczne, tylko jakoś tak mam, że
                    > nie lubię jak oprócz dobrego produktu próbuje mi się sprzedać coś jeszcze, ocz
                    > ywiście odpowiednio podbijając stawkę. Na zasadzie, że coś jest tyle warte, ile
                    > ktoś jest w stanie za to zapłacić. Ja nie jestem i nie mam pretensji do wydawa
                    > nia 3x więcej niż za rodzimego Grycana.

To chyba Ben&Jerry to to samo. Tez amerykanskie i bardzo reklamowane. Jak dla mnie-swinstwo, bardziej przypominajace pomieszane slodycze niz lody. Jadlam raz i omijam szerokim lukiem. Grycana jem chetnie, jak mam mozliwosc.
            • Gość: miu Re: Sa dobrej jakosci IP: *.play-internet.pl 23.10.11, 21:55
              >Masz na mysli Match, Auchan, czy Simply? :)
              Raczej wieksze jak Cora, Leclerc, Carrefour i... Auchan. Tylko jeden wymieniony przez Ciebie sklep moze byc maly lub duzy, wlasnie Auchan. Nie wiem zatem czy robiles zakupy w malym czy duzym. Jednak pozostale to male, podreczne sklepy, gdzie wybor lodow jest sila rzeczy maly.

W Edece lodow jest zawsze znacznie mniej niz we francuskich hipermarketach. Z tym, ze zaczynam rozumiec, ze Tobie chodzi przede wszystkim o wyeliminowanie konkretnej marki i w takim razie niemiecki sklep moze sie wydawac atrakcyjny. Poza tym niemieckie gusta kulinarne sa o wiele bardziej zblizone do polskich niz francuskie, wiec moze dlatego lepiej sie tam odnajdowales, jednak przy np. asortymencie Cory w nawet duzej Edece wlasciwie nie ma zadnych lodow...

Nawiasem mowiac z powodu tego watku zerknelam do lodowek z lodami i okazuje sie ze w Polsce tez juz sa lody Carte d'Or z prawdziwa wanilia. Wow! Skladu nie co prawda czytalam, ale byly z anglojezycznylmi etykietkami, wiec przyjechaly z tamtejszych fabryk. Mam nadzieje, ze zachowuja sie jak ich francuski wydanie, czyli ZERO wody ;)) Nie kupilam, wiec nie wiem.
              • felinecaline Re: Sa dobrej jakosci 23.10.11, 22:17
                Matcha akurat nie znam ale Simply to po prostu "pod-marka" Auchan'a oferujaca produkty najbardziej bazowe.
                Ja jestem przyzwyczajona do Auchana w okresie wakacji w Polsce, w mojej okolicy we Francji akurat go nie ma i jest Simply, ktory lubie, bo jest w nim sporo ...produktow polskich :).
                A inne U, M, Carrefourry, Géantyw oryginalnej wersji istnieja zazwyczaj w 3-4 wersjach od podstawowego mini-samczyka osiedlowego (wtedy z przedrostkiem "M" od "marché" az po hiper'y, zaleznie od czynnej powierzchni handlowej.
                We Francji lody Cd'O to raczej synonim dobrego produktu (oczywiscie klasy przemyslowej, nie dorastajace do skarpetek produkcji prywatnych lodziarni).
                • chateaux Re: Sa dobrej jakosci 24.10.11, 00:24
                  felinecaline napisała:

> Matcha akurat nie znam ale Simply to po prostu "pod-marka" Auchan'a oferujaca p
                  > rodukty najbardziej bazowe.

Masz rację Simply to siec małych supermarketów Auchana, a Match to zdaje sie samodzielna marka, podobna sieć jak Simply.

> Ja jestem przyzwyczajona do Auchana w okresie wakacji w Polsce, w mojej okolicy
                  > we Francji akurat go nie ma i jest Simply, ktory lubie, bo jest w nim sporo ..
                  > .produktow polskich :).
                  > A inne U, M, Carrefourry, Géantyw oryginalnej wersji istnieja zazwyczaj w 3-4 w
                  > ersjach od podstawowego mini-samczyka osiedlowego (wtedy z przedrostkiem "M" o
                  > d "marché" az po hiper'y, zaleznie od czynnej powierzchni handlowej.
                  > We Francji lody Cd'O to raczej synonim dobrego produktu (oczywiscie klasy przem
                  > yslowej, nie dorastajace do skarpetek produkcji prywatnych lodziarni).

Francuzi in genere po prostu nie znają sie na lodach. Nie są narodem "lodowym". Nota bene, Francuzi sa dumni z Danone, podczas gdy nawet mój kilkuletni syn ktory bardzo lubi jogurty wie że ta marka to synonim niezdrowej chemii spożywczej

• felinecaline Re: Sa dobrej jakosci 24.10.11, 10:28
                    Mylisz sie baaardzo, piszac, ze "Francuzi na ogol nie znaja sie na lodach", zapraszam przy okazji do kazdego glacièra w kazdej miescinie (im mniejsza tym lepiej), zwlaszcza z rodzaju "wakacyjnych". Twoj syn wie, to co zaslyszal, widocznie jeszcze za malo mial czasu na probowanie. Choc rzeczywiscie Danonedo najbardziej "bio" nie nalezy.

• Gość: miu Re: Sa dobrej jakosci IP: *.play-internet.pl 24.10.11, 13:07
                      Potwierdzam wypowiedz Felinecaline: mylisz sie baaaardzo, Chateaux.
              • chateaux Re: Sa dobrej jakosci 24.10.11, 00:16

> >Masz na mysli Match, Auchan, czy Simply? :)
                > Raczej wieksze jak Cora, Leclerc, Carrefour i... Auchan. Tylko jeden wymieniony
                > przez Ciebie sklep moze byc maly lub duzy, wlasnie Auchan. Nie wiem zatem czy
                > robiles zakupy w malym czy duzym. Jednak pozostale to male, podreczne sklepy, g
                > dzie wybor lodow jest sila rzeczy maly.
                >

Przepraszam, czy Ty uwazasz ze ja nie znam hipermarketów we Francji? Ze mieszkajac w jakimkowliek europejskim kraju można w ogole nie znac hipermarketów?

> W Edece lodow jest zawsze znacznie mniej niz we francuskich hipermarketa
                > ch. Z tym, ze zaczynam rozumiec, ze Tobie chodzi przede wszystkim o wyeliminowa
                > nie konkretnej marki i w takim razie niemiecki sklep moze sie wydawac atrakcyjn
                > y. Poza tym niemieckie gusta kulinarne sa o wiele bardziej zblizone do polskic
                > h niz francuskie, wiec moze dlatego lepiej sie tam odnajdowales, jednak przy np
                > . asortymencie Cory w nawet duzej Edece wlasciwie nie ma zadnych lodow...
                >

Chcesz powiedziec że rozpoczałem ten wątek aby uprawiac czarną reklamę jednej marki?
                Zapewniam Cię że zawodowo nie mam nic wspolnego z żadnym producentem lodów, a powodem założenia tego watku było tylko i wylacznie rozczarowanie i zlośc na siebie, ze po raz ktorys juz wydalem pieniądze na tą samą markę lodów, i po raz ktorys już poczułem sie oszukany przez jej producenta, ktory sprzedał mi lód poniżej klasowy. Bo tak oceniam produkt ktory rozpuszcza sie do postaci wody, a w postaci półrozpuszczonej jest ziarnisty,. Tym bardziej poczulem sie zawiedziony, ze to nie był pierwszy taki przypadek, bez wzgledu na to czy kupilem Carte D'or w tym czy w innym kraju - w Polsce, Francji czy Wielkiej Brytanii.

Owszem, zgadzam się że Niemcy maja nieco inny smak niż Francuzi, lecz ja sam mimo ze bardzo lubie francuska kuchnie, dostrzegam że Niemcy sa narodem "lodowym" -p nigdzie nie ma takiej liczby lodziarni jak w Niemczech, kawiarni w ktorych sprzedawane są pyszne lody. W Niemczech, lody je sie rownie czesto jak pije piwo. A nawet lody regionalne sprzedawane w hipermarketach sa znacznie lepsze od wszystkiego co jest sprzedawane w pudełkach we Francji. De gustibus de non disputante est wiec o smaku można nie rozmawiac, lecz to ze dobre niemieckie lody nie rozpuszczaja sie do postaci wody w przeciwienstwie do Cart D'do, nie jest kwestia subiektywnej oceny.

> Nawiasem mowiac z powodu tego watku zerknelam do lodowek z lodami i okazuje sie
                > ze w Polsce tez juz sa lody Carte d'Or z prawdziwa wanilia. Wow! Skladu nie co
                > prawda czytalam, ale byly z anglojezycznylmi etykietkami, wiec przyjechaly z t
                > amtejszych fabryk. Mam nadzieje, ze zachowuja sie jak ich francuski wydanie, cz
                > yli ZERO wody ;)) Nie kupilam, wiec nie wiem.

Tak a'propos - znasz jakąś francuska markę dobrych jakościowo lodów? Ja w tej chwili jestem w UK, ale niedługo wróce do Francji, chetnie skorzystam wiec z rekomendacji.
                • Gość: miu Re: Sa dobrej jakosci IP: *.play-internet.pl 24.10.11, 13:18
                  Troche nadinterpertowales mojego posta :) Mnie chodzilo o wyeliminowanie tylko z Twojego menu lodow okreslonej marki, ktorych nie lubisz, a nie o czarny PR.

Dobre lodziarnie w Niemczech sa efektem duzej emigracji Wlochow do Niemiec.

Jesli chodzi o rekomendacje, to zapytam najpierw: jakie lody lubisz? Wiem tylko ze wanilowych nie i ze z porzeczkowa polewa tak ;)
                  • chateaux Re: Sa dobrej jakosci 24.10.11, 13:41

> Troche nadinterpertowales mojego posta :) Mnie chodzilo o wyeliminowanie tylko
                    > z Twojego menu lodow okreslonej marki, ktorych nie lubisz, a nie o czarny PR.
                    >

Ja generalnie bardzo lubię lody, a Carte D'or ne tyle nie lubię, ile wielokrotnie sparzyłem sie na ich jakości. Pozostając przy tylko w obrębie Francji, kupowałem je w wielu sklepach i ani razu, podkreślam - ani jeden raz, nie zaskoczyły mnie pozytywnie. Zawsze ta sama kiepska jakość.

> Dobre lodziarnie w Niemczech sa efektem duzej emigracji Wlochow do Niemiec.
                    >

To jest mit, zresztą nawet jesli tak jet, to owód tego nie ma znaczenia. W każdym niemieckim miescie jest wiecej kawiarni specjalizujących się właśnie w serwowaniu lodów, niz piwiarni. Z czymś takimi nie spotkałem się w zadnym kraju świata w którym byłem, a trochę ich zwiedziłem nie tylko w Europie. Niemcy nazwałbym kulturą lodów.

> Jesli chodzi o rekomendacje, to zapytam najpierw: jakie lody lubisz? Wiem tylko
                    > ze wanilowych nie i ze z porzeczkowa polewa tak ;)

Powtarzam, nie chodzi o smak, lecz o jakośc lodów. W tym kontekscie nie ma żadnego znaczenia jakie lody lubię.
                • Gość: miu Re: Sa dobrej jakosci IP: *.play-internet.pl 24.10.11, 13:22
                  Co to takiego "lody regionalne" sprzedawane w hipermarketach w Niemczech?
                  • chateaux Re: Sa dobrej jakosci 24.10.11, 13:43

> Co to takiego "lody regionalne" sprzedawane w hipermarketach w Niemczech?

Lody produkowane przez małych lokalnych producentów, które znajduja sie w sprzedaży w lokalnych placówkach sieci handlowych, a nie w całej sieci.
                • Gość: dzikibaran NIE są dobrej jakości IP: *.catv.broadband.hu 11.02.12, 15:56
                  Dobry,
                  uwielbiam lody, szczególnie "tofiowe"/orzechowe/karmelowe/waniliowe.
                  Wczoraj postanowiłem zaszaleć i kupiłem sobie Carte D'or w Budapeszcie (Tesco, Uj Buda).
                  W życiu się tak nie rozczarowałem. Kupiłem moje ulubione (jak myślałem), Creme Caramel. Od początku były miękkie, mimo zamrożenia. Pomyślałem sobie, że to ze względu na ich jakość. Posypane jakby małymi kostkami krówki i polane obficie toffi. Kiedy się trochę podtopiły, temperatura wzrosła i smak stał się nie do przyjęcia. Prawie ze łzami w oczach konsumowałem najgorsze lody w moim życiu. Mam nadzieję, że nigdy nie zapomnę tego, iż ta serwatka w proszku polana nie wiadomo czym jest pułapką na naiwnych ludzi. (Nie wszystko złoto, co się świeci) Codziennie kupuję polskie Augusto Toffi w sieci Spar, które kosztują 1/3 tamtych, przy proporcji: 500g/900ml C.D. i 500g/1l Augusto. Musiałem się gdzieś wyżalić, trafiło tutaj. Pozdrawiam
    • aqua48 Re: Co sądzicie o lodach Carte D'or? 22.10.11, 17:08
      Są w porządku, nigdy mi się woda nie zbierała, może były w sklepie źle przechowywane? A po dwudziestu minutach w temperaturze pokojowej każde lody się roztapiają i wyglądają mało apetycznie.
      • azjaodkuchni Re: Co sądzicie o lodach Carte D'or? 22.10.11, 17:58
        Najlepsze lody to nasz Grycan szkoda, że nie jest to marka znana w świecie.
        • annjen Re: Co sądzicie o lodach Carte D'or? 22.10.11, 20:54
          też tak uważałam, dopóki nie przyjrzałam się składowi. teraz jestem na etapie poszukiwań lodów bez utwardzonego tłuszczu palmowego oraz słodzika i konserwantów. i próbuję przekonać męża, że maszynka do lodów to kolejny niezbędny sprzęt w kuchni:)
        • Gość: Smakosz Re: Co sądzicie o lodach Carte D'or? IP: *.piaseczno.robbo.pl 23.02.12, 21:31
          Grycan to syf przemysłowy
    • Gość: nika Re: Co sądzicie o lodach Carte D'or? IP: *.4web.pl 24.10.11, 17:18
      Dla mnie te lody są chyba po prostu za słodkie... Lubię kiedy w lodach dużo się dzieje, ale np. ich lody Tiramisu są ze 3 razy słodsze niz Zielona Budka Tiramisu... Kiedy pojawia sie jakaś nowość - lubię spróbowąć, ale zdecydowanie wolę "Zieloną Budkę" - to jest dla mnie nr 1
      • Gość: dorotkah Re: Co sądzicie o lodach Carte D'or? IP: *.hsd1.il.comcast.net 12.02.12, 02:05
        a ja lubie Haagen-Dazs.Maja krotka liste skladnikow,wszystko naturalne.Innych lodow w supermarkecie po prostu nie kupuje.Grycan poszedlby w odstawke z powodu skladnikow bo sprawdzilam je w necie.No dobra wyjatek robie dla B&J jak mam ochote na lody z chipsami ziemniaczanymi albo taka klasyka jak Cherry Garcia.
    • lonely.stoner Re: Co sądzicie o lodach Carte D'or? 23.02.12, 23:04
      ja je bardzo lubie i to sa jedne z moich ulubionych (w UK polecam kupowac lody MacKies www.mackies.co.uk/) - Carte D'or wlasnie bardzo lubilam smak rumowo-rodzynkowy i to ze byly takie miekkie to akurat uwazalam za zalete a nie wade. Nie zauwazylam tez zeby po roztopieniu byla z nich jakas woda??
    • pinkink3 myslalam, ze to polskie lody i wychwalalam;) 25.02.12, 07:59

Uwazam, ze sa przepyszne.
      Jadlam je, co prawda, dwa albo trzy razy w zyciu,bedac nimi czestowana przez rodzine podczas pobytu w Kraju, z jakies 6 lat temu. [Mam nadzieje, ze nie myle marki.]

Dotad bylam przekonana, ze to polska marka i po powrocie do domu wszystkim wokol opowiadalam, jakie w Polsce swietne lody robia. Zadne amerykanskie marki sie nie umywaja!
      Do dzis pamietam lody gruszkowe - w zyciu takich w USA sie nie znajdzie - i jeszcze jedne, znakomite, ale juz zapomnialam, z czego byly.
      Czyzby ich jakosc zmarniala czy tez jestescie po prostu 'zepsuci' przez generalnie dobra jakosc lodow w Polsce?

A tak na marginesie, nie rozumiem zachwytow nad amerykanskimi lodami. Sa przecietne.
      Nie ma NP. lodow ze skorka pomaranczowa. ((
      Albo gruszkowych.
      Albo z polewa porzeczkowa.
      Ani tylu innych.....
      ((((((((((((

• super_bartnik Re: Co sądzicie o lodach Carte D'or? 12.02.13, 21:41
      Przypomniały mi się lody Zapp. Lody robiły wielką furorę w moich młodszych latach. :)
      Przypominają mi się też lody jakie jadłem z 10 lat temu we Włoszech. O takim bogactwie smaków w Polsce można było i można pomarzyć.
      • Gość: spa,mmmm Re: Co sądzicie o lodach Carte D'or? IP: *.fbx.proxad.net 16.02.13, 01:24
        Przestań spamować!!! Nie sprzedaje wam się to badziewie, czy jak?
    • Gość: kips Lody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.13, 15:28
      A ja kupuję lody "Zaczepiste" po 89,99 zł za litr, ktoś mnie przebije, czy będziecie się licytować które droższe? Lody CarteDor są wg Was niedobre? Phii ostatnio wyrwałem Tiramisu po 7.99 zamiast 15 zł w Tesco, fakt nie były najlepsze, ale i nie najgorsze. Udało mi się też kupić Movenpick w makro 900 ml po 8,70 zł, i były też średnie. Ale, żeby płacić po 30 zł za litr? Bez przesady, chyba, że wygram 2 000 000 w totolotka.
    • Gość: kams Re: Co sądzicie o lodach Carte D'or? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.13, 15:30
      Kupujcie wszystko zagraniczne luksusowe, nie polskie, to się któregoś dnia ździwicie, jak Wam niemiec pod oknem zamieszka, potem 2gi, 3ci i 10.
      • ania_m66 Re: Co sądzicie o lodach Carte D'or? 26.09.13, 16:51
        zaiste bedzie to wielka tragedia, ze smietnik i winda wreszcie nie beda walic szczynami, ze smieci zamiast walac sie po podworku beda beda posegregowane, chodnik przed domem zamieciony i czysty, a w zimie odsniezony bez czekania na pijanego ciecia.
        faktycznie strach myslec o takiej perspektywie.....

Gość portalu: kams napisał(a):

> Kupujcie wszystko zagraniczne luksusowe, nie polskie, to się któregoś dnia ździ
        > wicie, jak Wam niemiec pod oknem zamieszka, potem 2gi, 3ci i 10.
    • misiu-jeden Re: Co sądzicie o lodach Carte D'or? 26.09.13, 17:42
      Te lody są paskudne.
    • Gość: Ula Re: Co sądzicie o lodach Carte D'or? IP: *.dynamic.chello.pl 21.01.14, 10:18
      Bakaliowe OKROPNE.Pelno tanich orzeszkow ziemnych .Czy to s abakalie ??jedyne??Fuj
    • Gość: Marcin Re: Co sądzicie o lodach Carte D'or? IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.14, 21:40
      Masz rację smak Creme Brule poprostu wstrętne, że spalonym chemicznym karmelem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka