Dodaj do ulubionych

male a cieszy - w kuchni ;)

30.05.04, 04:16
na fali watkow o niezbednikach/ zbednikach kuchennych ( super !!!!) proponuje podzielic sie malymi
usprawnieniami w kuchni, narzedziami kuchennymi bez ktorych dzis trudno Wam sie obejsc a
dopiero co ( lub juz dawno :) je odkryliscie.
U mnie sa to
- nozyk do obierania warzyw Ikea ( zaden inny nie jest na tyle dobry) i nozyk z raczka ala ogorek tez
obierak- wspanialy, kupiony w Obi ( sa jeszcze inne z raczka jak kartyofel czy jablko - te sa do
bani- mam je wszystkie, jestem pasjonatka obieraczek :)
- mikser reczny z kilkoma koncowkami- szczegolnie lubie te z nozykami, miesci sie do szklanki,
garnka
- malenka tarka do galki muszkatalowej czy parmezanu
- miska z gumowanym dnem, nie slizga sie po blacie, idealna do wyrabiania ciasta +polokragly
tasak do z raczka do wyrabiania ciasta kruchego

.... pewnikiem jeszcze kilka mi sie zaraz przypomni :)
czekam na wasze typy !
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: male a cieszy - w kuchni ;) 30.05.04, 10:37
      We Wloszech galki muszkatulowe sprzedawane sa razem z tareczkami / troche
      wiekszych niz gumki do olowkow /.
      • borgia1 Re: male a cieszy - w kuchni ;) 01.06.04, 17:20
        Dostałam od brata kiedyś plastikową łopatkę do wybierania ciasta z miski -
        takiej jednej fimy mającej na celu rozprowadzanie plastikowych właśnie rzeczy.
        Jest mi to niestety niezbędne!!! Rzeczywiście cieszy. Łatwo się nie tylko
        wybiera, ale i rozprowadza ciasto w formie.
    • roseanne Re: male a cieszy - w kuchni ;) 30.05.04, 15:57
      jak rozpieszczamy sie to juz :)

malenka spiralka na preciku, do ubijania mleka na "cafe o'lait" czy inne
      capucino - napedzone bateriami paluszkami, z Ikea
      • aniutek Re: male a cieszy - w kuchni ;) 30.05.04, 19:12
        :)
        whisk - czyli ubijaczka - takie druty co pomagaja mieszac np ciasto na nalesniki ( kurcze jak to
        nazwac???) w wersji mini miesci sie to do kubka i np mozna latwo zrobic lane kluski, czy zasmazke
        rozprowadzic w niewielkiej ilosci zupy
        • lunatica aniutku, 30.05.04, 19:20
          aniutek napisała:

> :)whisk - czyli ubijaczka - takie druty co pomagaja mieszac np ciasto na
          nalesniki ( kurcze jak to nazwac???) w wersji mini miesci sie to do kubka i np
          mozna latwo zrobic lane kluski, czy zasmazke rozprowadzic w niewielkiej ilosci
          zupy

rózga :-)
          • aniutek Re: aniutku, 30.05.04, 19:25
            lunatica napisała:

> aniutek napisała:
            >
            > > :)whisk - czyli ubijaczka - takie druty co pomagaja mieszac np ciasto na
            > nalesniki ( kurcze jak to nazwac???) w wersji mini miesci sie to do kubka i np
            > mozna latwo zrobic lane kluski, czy zasmazke rozprowadzic w niewielkiej ilosci
            > zupy
            >
            > rózga :-)
            >

heheheh od dzisiaj bedzie rozga ::)))
            • Gość: pn Re: aniutku, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 16:00
              różczka
        • roseanne Re: male a cieszy - w kuchni ;) 30.05.04, 19:47
          jeszcze trzepaczka mozna :)

wlasnie to to , co sie w kubeczku miesci
          • Gość: Pichciarz Re: male a cieszy - w kuchni ;) IP: *.proxy.aol.com 30.05.04, 19:52
            Tak, trzepaczka (kuchenna).
            • lunatica nie, nie... 30.05.04, 19:58
              trzepaczka to taka klasyczna trzepaczka - taka sprężyna w kształcie stożka, a
              rózga to taka trzepaczka w kształcie wiązki zebranej w drucianą roczkę.
              Uff...
              ale oczywiście, że można ich używać wymiennie - zwłaszcza trzepaczki :-))
              • Gość: Pichciarz Re: nie, nie... IP: *.proxy.aol.com 30.05.04, 20:23
                A mnie się też przypomina wiąchewka (do mieszania)...
                • Gość: P. Re: Tak, mam! IP: *.proxy.aol.com 30.05.04, 20:37
                  Mątew, mątewka.
                  slowniki.onet.pl/index.html?tekst_old=m%B1tewka&tekst=m%B1t%2A&tr=auto&loc=1
                  • jottka bo 30.05.04, 20:43
                    to cuś ma wiele nazw w zależności od regionu - mątewka, rózga, firlejka, zdaje
                    sie, że jeszcze jakoś, ale nie pamiętam - co pewien czas toczą sie dyskusje nt.
                    regionalizmów na róznych forach i ten wyraz wyskakuje niemal automatycznie
                    • Gość: pn Re: bo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 16:01
                      jottka firlejka z poznanskiego;-D
                      • jottka Re: bo 01.06.04, 16:05
                        że nic podobnego :( jestem prawowitą pomorzanką
    • Gość: P. Re: male a cieszy - w kuchni ;) IP: *.proxy.aol.com 30.05.04, 19:57
      Tylko nie odczytujcie tego u góry z angielska...
      :>)
      • eliszka25 Re: male a cieszy - w kuchni ;) 30.05.04, 22:01
        siatkowa przykrywka na patelnie. nic nie pryszcze i nie trzeba po smazeniu
        szorowac kuchenki i okolic
        • linn_linn Re: male a cieszy - w kuchni ;) 31.05.04, 09:42
          Dwie paleczki plastikowe polaczone ze soba, ktorymi mozna wyjac gotujace
          sie "spaghetti" / dokladnie "spaghetto" - sznureczek, gdyz chodzi o jeden /. Na
          koncu maja wyzlobienia, ktore ulatwiaja schwytanie makaronu.
          • eliszka25 Re: male a cieszy - w kuchni ;) 01.06.04, 15:47
            jeszcze mi sie przypomnialo
            garnek z dziurkowana wkladka. gotuje w nim wszystko, co trzeba odlewac. nie mam
            problemow z zadnym makaronem czy innymi kluskami ani zadna rzecza, ktora trzeba
            ugotowac w wodzie, a potem odlac. strasznie ulatwia mi zycie :-).
            • linn_linn Re: male a cieszy - w kuchni ;) 01.06.04, 16:33
              Znowu dwie paleczki plastikowe. Polaczone ze soba, ale tym razem w ksztalcie
              litery T. Chwyta sie paleczke pionowa i krecac / jak baczkiem-zabawkak /
              rozprowadza sie na patelni ciasto nalesnikowe. Nalesniki wychodza cieniutkie.
              Mozna i bez tego oczywiscie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka