undiscover
13.05.07, 01:51
Wegetarianizm jest oczywiście tak stary, jak stary jest świat. Pierwsi ludzie
byli wegetarianami. Nie jest to jakaś hipisowska koncepcja, mająca swoje
korzenie w mistycznej idei nirwany. Tak stworzył nas dobry Bóg lub jak wolą
niewierzący Matka Natura. Dlaczego więc dzisiaj mówi się o tym, że człowiek
jest istotą mięsożerną? Jest tak dlatego, ponieważ istnieje wiele mitów, które
funkcjonują w naszym społeczeństwie. Niekwestionowanym dowodem na
"roślinożerność" człowieka jest porównanie cech drapieżników z właściwościami
zwierząt roślinożernych czy w szczególności owocożernych. Wskazuje ono
jednoznacznie, że budowa i sposób funkcjonowania tych części organizmu
ludzkiego, które służą zdobywaniu pokarmu i jego przyswajaniu, są identyczne,
jak u tak niewątpliwych owocożerców, jakimi są małpy. Warto poświęcić kilka
chwil, aby rozwiać zakorzenione w naszym społeczeństwie mity.
Zwrócie uwagę na poniższe zestawienie.
Części ciała
1. Zęby
Mięsożercy (M)
Słabo rozwinięte siekacze. Trzonowce ostre, długie i spiczaste,
nieprzystosowane do rozcierania. Kły są dłuższe i kilkakrotnie twardsze niż u
roślinożerców dzięki czterokrotnie większej zawartości fosforu i magnezu.
Roślinożercy i człowiek (RiCz)
Dobrze rozwinięte siekacze. Trzonowce płaskie, przystosowane do rozgniatania
roślin. (Posiadanie kłów przez człowieka nie świadczy o mięsożerności,
ponieważ typowi roślinożercy jak np. małpy, wielbłądy, i piżmowce też je mają).
2. Ślina
M
O odczynie kwaśnym. Nie zawiera ptialiny - enzymu potrzebnego do trawienia
skrobi z ziarna.
RiCz
Zasadowa, z dużą zawartością ptialiny.
3. Gruczoły ślinowe
M
Słabo rozwinięte, (nie są potrzebne do wstępnego trawienia ziarna i owoców).
RiCz
Dobrze rozwinięte, potrzebne przy wstępnym trawieniu zbóż i owoców.
4. Żołądek
M
Kształt okrągły. Wydziela mocno stężony kwas solny, dzięki czemu może trawić
mięso i kości
RiCz
Kształt podłużny, o złożonej strukturze, zwinięty, z dwunastnicą. Wydziela
kwas solny 10-krotnie słabszy, niż żołądki zwierząt mięsożernych.
5. Jelita
M
Jelita tylko 3 razy dłuższe niż tułów, co pomaga w szybkim wydaleniu resztek
mięsa rozkładającego się już w przewodzie pokarmowym.
RiCz
Jelita 12 razy dłuższe niż tyłów, ponieważ pokarm roślinny później niż mięso
ulega procesom rozkładu.
6. Wątroba
M
Duża zdolność usuwania z organizmu kwasu moczowego, (którego duże ilości
zawiera mięso).
RiCz
Wątroba małpy i człowieka ma 15 razy mniejszą zdolność usuwania kwasu
moczowego niż wątroba mięsożernych.
7. Ręce (Kończyny)
M
Mają twarde i ostre pazury.
RiCz
Długie i ruchliwe palce przystosowane do zrywania owoców.
8. Skóra
M
Brak porów. Pocenie następuje przez język.
RiCz
Ma pory, przez które wydzielany jest pot.
9. Język
M
Szorstki.
RiCz
Gładki.
Przewód pokarmowy człowieka, czterokrotnie dłuższy od przewodu trawiennego
drapieżników, nadaje się do trawienia pokarmów roślinnych, które później niż
mięso ulegają procesom rozkładu. Mięso natomiast nie jest właściwym pokarmem,
ponieważ już w przewodzie pokarmowym ulega procesom gnilnym.
Do najpospolitszych schorzeń spowodowanych nieustannymi procesami gnilnymi i
nadmiarem białka należą: rak odbytnicy, zaparcia, cukrzyca, miażdżyca i inne
choroby układu krążenia oraz choroby reumatyczne.