Dodaj do ulubionych

jaka rybka?

IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.11, 15:20
Hej, szukam pomysłu na jakiś smaczny rybny obiad, ale znudziły mi się już wszelkie pagni, tilapie itp. Macie może jakies nowe propozycje? :>
Obserwuj wątek
    • cuttle_fish Re: jaka rybka? 13.12.11, 15:28
      makrelka z piekarnika pieczona z ziołami i cytryną w folii + sałatka z pomidorów i cebuli
      • annjen Re: jaka rybka? 13.12.11, 16:49
        wiesz może, skąd wziąć makrelę?
        • cuttle_fish Re: jaka rybka? 13.12.11, 18:51
          > wiesz może, skąd wziąć makrelę?

Z rybnego:)
          Ale ja nad morzem mieszkam.
    • 83kimi Re: jaka rybka? 13.12.11, 15:39
      Łosoś albo pstrąg z piekarnika w ziołach albo z porem i sosem sojowym.
      • annjen Re: jaka rybka? 13.12.11, 16:52
        dobra propozycja. a jesli chodzi o taką tradycyjną rybę w panierce, to zamiast tego paskudztwa w rodzaju pangi kupuję mirunę, tylko nie w foliowych workach, ale płaty luzem. z mrożonych lubię też dostępnego w moim rybnym karmazyna.
    • 83kimi Re: jaka rybka? 13.12.11, 15:39
      Tu masz wersje z porem.
      • sposobuzycia Re: jaka rybka? 13.12.11, 16:00
        Pstrąg z masłem czosnkowym
        Dorsz na wszelkie sposoby - polecam szczególnie. Poczytaj o pandze, jak jest hodowana, to odechce Ci się jej jeść. Ja już dawno się zielona robię, jak o niej słysze...
        • Gość: KasKas Re: jaka rybka? IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.11, 19:45
          O pandze już kiedyś przeczytałam i ograniczam ja, niemniej jednak czasem rodzice kupią, więc się je... pomysł na pstrąga wydaje się smakowity, może w najbliższy piątek go uskutecznie ;-)
    • roseanne Re: jaka rybka? 13.12.11, 16:45
      najczesciej kupuje sole lub lososia, czasami dorsza - zwlaszcza solonego lubie
    • princesswhitewolf Re: jaka rybka? 13.12.11, 19:01
      tam "mięsko" tu "rybka", zaraz bedzie watek o "chlebusiu" i "ryżyku"
      • vandikia Re: jaka rybka? 14.12.11, 21:48
        PMS? :P
        • princesswhitewolf Re: jaka rybka? 14.12.11, 23:19
          to twoje dolegliwosci. Ja po prostu nie rozumiem jakiegos nieustannego zdrabniania. Zdrobnienia sie stosuje aby okreslic maly rozmiar albo czule sie wypowiadac o czyms. Nie sadze aby byla tutaj 2 cm rybka albo aby jakos sie wabila:)))
          • vandikia Re: jaka rybka? 14.12.11, 23:24
            no raczej nie, bo nie obruszam się za to, że ktoś zamiast ryba napisał rybka
            bez przesady w drugą stronę, chyba co?
            • princesswhitewolf Re: jaka rybka? 15.12.11, 19:32
              Nikt sie nie obrusza tylko delikatnie zartuje z czegos, a to roznica

Poza tym kwestia gustu. Dla mnie to objaw zdziecinnienia i dziwacznego j. polskiego.
              • coralin Re: jaka rybka? 15.12.11, 19:41
                To co zaprezentowałaś to raczej irytacja bliska obruszeniu. Co dziwacznego w zdrobnieniu?
                Ktoś kiedyś zaprzeczył, że na tym forum czepiają się jednego zdrobnienia. Potwierdziłaś moją tezę, że to norma.
              • Gość: ha Re: jaka rybka? IP: *.unknown.vectranet.pl 17.12.11, 13:35
                kto delikatnie żartuje, ty? doskonałe:D
          • coralin Re: jaka rybka? 15.12.11, 18:18
            Nie musisz rozumieć. W sumie czepiać też się nie musiałaś, bo nie o wyjaśnienie niezrozumiałego chodziło Ci tylko o czepienie się.
            To forum jednak niezmiennie czepia się zdrobnień. Taki constans.
            • princesswhitewolf Re: jaka rybka? 15.12.11, 23:44
              > To forum jednak niezmiennie czepia się zdrobnień. Taki constans

Jesli faktycznie tak jest to dobrze swiadczy o poziomie jezykowym tegoz forum. :)
              • Gość: X Re: jaka rybka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.11, 11:22
                jasne
                świadczy raczej o tym, że do wszystkiego się można przychrzanić
                :/
                • princesswhitewolf Re: jaka rybka? 16.12.11, 19:12
                  to forum publiczne a nie prywatne. Wszystko mozna skomentowac i wyrazic swoja opinie. Byle w kulturalny sposob. Kazdy ma prawo do swojej opinii. Jesli ktos szuka przytakiwaczy to byc moze nie powinien bywac w tego typu miejscach.
            • jhbsk Re: jaka rybka? 28.12.11, 11:16
              I dobrze, że się czepia. Zdrobnienia w nadmiarze świadczą o infantylizmie.
              • coralin Re: jaka rybka? 28.12.11, 11:49
                jhbsk napisała:

> I dobrze, że się czepia. Zdrobnienia w nadmiarze świadczą o infantylizmie.

Gdzie masz ten nadmiar w wpisie założycielki wątku? Jest tylko 'rybka'.
          • Gość: kaja Re: jaka rybka? IP: *.aster.pl 18.12.11, 13:02
            dla mnie slowo rybka brzmi naturalniej niz miesko czy chlebus:P moze przez czestsza obecnosc tego slowa w uzyciu np powiedzenie rybka lubi plywac, albo znana komedia "rybka zwana wanda", badz tez piosenka naszego dziecinstwa raz rybka w morzu brala slub:P
            czepianie sie rybki to przesadyzm
    • vandikia Re: jaka rybka? 14.12.11, 21:46
      smażony na patelni grillowej łosoś dzwonka (gdy brak patelni - pieczony)
      pstrąg nadziany zielskiem pieczony
      dorsz smażony na patelni
      halibut smażony na patelni
      łosoś filet zawinięty w folię pieczony
      sola smażona lub pieczona w ziołach

to dobre rybki, będziesz zadowolona
      doprawiaj natką, koperkiem, niczym sztucznym, przed podaniem sól, cytryna
      będziesz zadowolona
    • coralin Re: jaka rybka? 15.12.11, 18:26
      Nie wiem jaki masz dostęp do ryb. Polecam kergulenę, barramundi i generalnie dobre ryby w skromnej oprawie (koperek, cytryna).
      Mrożone i te niby gorsze wspaniale komponują się z porami lub szpinakiem.
    • czeremcha4 Re: jaka rybka? 15.12.11, 22:54
      Fisherman's pie. W skrócie - mieszanka kilku gatunków ryb /lub jednogatunkowo, jak wypadnie/ obgotowanych, zalanych białym sosem i zapieczona pod ziemniaczanym puree. Brzmi byle jak, ale smakuje... Mmmm...

Ania
    • coralin Re: jaka rybka? 16.12.11, 00:05
      princesswhitewolf napisała:

> Co dziwacznego w zdrobnieniu?
      >
      > Niepoprawnosc jezykowa.

Zdrobnienia są poprawne.
      • princesswhitewolf Re: jaka rybka? 16.12.11, 00:08
        ale nie naduzycia. Naprawde to sa sprawy omawiane na j. polskim w podstawowce.
        Jeszcze raz sie powtorze: czy to byla 2 cm rybka ( maly rozmiar) ani rybka wobec jakiej wyrazamy czulosc.
        • coralin Re: jaka rybka? 16.12.11, 17:48
          Gdzie było nadużycie?? Uczepiłaś się i teraz próbujesz podeprzeć to wydumanymi argumentami (2 cm to rybka:)) ale już 3 to ryba. Jaką wielkość może mieć ziemniak, żeby nazwać go ziemniaczkiem, albo mieszkanie, żeby nazwać je mieszkankiem?
          • princesswhitewolf Re: jaka rybka? 16.12.11, 19:11
            coralin, przepraszam albo nie czytasz ze zrozumieniem, albo nie chcesz zrozumiec. Bo zakladam ze mam do czynienia z inteligenta osoba jaka sama moze rowniez poczytac chocby w internecie KIEDY STOSUJE SIE ZDROBNIENIA. Poczytaj, bo byc moze tylko czytajac zrodla poparte autoryterami sprawia, ze zrozumiesz o czym mowie.
            Chyba ze poprawnosc jezykowa jest dla Ciebie rzecza wydumana.... Dla innych ortografia tez zapewne jest, a jeszcze inni powiedza "nie" gramatyce:))))
            • coralin Re: jaka rybka? 16.12.11, 19:22
              Ooo, wchodzimy w przytyki personalne. Nic nowego.
              To w poważnych zródłach jest info o nazywaniu 2 cm ryby rybką:))? Czy to raczej Twoje kryterium? Na tym forum wrogowie wszelkich zdrobnień, nawet uzasadnionych mają tak silne wpływy, że stali bywalcy nawet tłumaczą się z użycia słowa koperek itp.
              Czy wiesz, że puryzm językowy jest również zródłem błędów? (najwięcej tego typu błędów jest z zakresu fonetyki- purysta stara się być tak poprawny, że w efekcie popadając w przesadę robi błąd). Przesada nie jest wskazana.
              • princesswhitewolf Re: jaka rybka? 16.12.11, 21:14
                > To w poważnych zródłach jest info o nazywaniu 2 cm ryby rybką:))?

Tak, przeczytasz tam ze zdrobnienia uzywa sie w przypadku malych obiektow, osob jak i aby wyrazic emocje czulosci itd. Czy jak powtorze 15 razy to nadal nie zrozumiesz? Z przekory czy naprawde nie rozumiesz?

Przepraszam ale jest duza roznica pomiedzy puryzmem jezykowym a infantylizacja jezyka jaka jest powszechnie znanym bledem jezykowym.

Wiesz, ale szczerze mowiac mozesz mowic jak chcesz. Jak rowniez jesli bede chciec bede komentowac zartobliwie owe kotleciki, chlebusie, rybki, szyneczki, wolowinki, kredyciki, pieniazki itd.

> Czy to raczej Twoje kryterium?
                Jak napisalam wyraznie: porozmawiaj o tej 2cm rybce versus rybie jako danie chocby z prof Miodkiem. Moze autorytet cie przekona. Ale jednak wydaje sie, ze tu chodzi o jakis czuly punkt Twoj... trauma szkolna czy jak? Warto jednak: jest nadzieja , ze zapamietasz na dlugo nasza rozmowe zanim powiesz w sklepie 'Dzień doberek. Poproszę bułeczki na śniadanko. Może jeszcze troche masełka i tego serka z 10 plastereczków'
                • coralin Re: jaka rybka? 16.12.11, 22:20
                  Ja nie nadużywam zdrobnień choć to zakładasz.

>Warto jednak: jest
                  > nadzieja , ze zapamietasz na dlugo nasza rozmowe zanim powiesz w sklepie 'Dzi
                  > eń doberek. Poproszę bułeczki na śniadanko. Może jeszcze troche masełka i tego
                  > serka z 10 plastereczków'

Kolejny punkt po przytyku personalnym się pojawił czy próba diagnozy (u mnie zdiagnozowałaś traumę szkolną). Twoje odpowiedzi układają się dokładnie według schematu nieporadnego dyskutanta, bo nie potrafisz się przyznać, że uczepiłaś się jednego zdrobnienia (nie mojego wiec mnie nie edukuj:)) bez powodu.
    • reniam_123 Re: jaka rybka? 16.12.11, 19:28
      Miruna dobra ryba i nie "kurczy" się na patelni, ale jej mocny, morski zapach trochę mnie odstrasza.
    • jopowa Re: jaka rybka? 16.12.11, 21:13
      losos
    • princesswhitewolf Re: jaka rybka? 16.12.11, 21:18
      czyli ktos kto dba o j.polski nie ma prawa mowic ani uzywac zwrotow w obcym jezyku, a bron boze byc emigrantem.:)
    • princesswhitewolf Re: jaka rybka? 16.12.11, 21:22
      Tu się dyskutuje o przepisach, od poprawności językowej są inne fora.
      I że zacytuję klasyka.. "skończ waść, wstydu oszczędź", bo wiesz co, jeden błąd jest mniejszym obciachem niż takie zacietrzewienie, które prezentujesz.

wiec po co podsycasz ta rozmowe ciaglymi wpisami? badz konsekwentna. Ja zazartowalam i chyba na odcisk komus nacisnelam bo tu obroncy chlebusiow rybek i kotlecikow sie pojawili.

zacietrzewienie? Nie nalezy osadzac innych wnioskujac o swoich czy swoich bliskich reakcjach jakie znamy. Jestem logicznym spokojnym czlowiekiem. Ogladam wlasnie TV, rozmawiam z obok siedzaca mama i sobie tu pisze. Jak napisalam wyzej nie emocjonuje sie wypowiedziami na forum. Ja lubie rozmawiac z ludzmi.

To jak zakonczymy o rybce dyskusje czy drazymy dalej w kolko to samo??

• cucinissima Re: jaka rybka? 17.12.11, 12:59
      Pieczona w soli dorada lub okon morski.
      Stek z tunczyka
    • mel.la Re: jaka rybka? 17.12.11, 21:19
      No wiec jesli chodzi o rybke to ostatnio zachwycona jestem tagliatelle z lososiem i szpinakiem.
      Lososia kroje na kawalki i smaze, potem na woku praze cebulke z czosnkiem, dodaje szpinak, troche smietany, ugotowane wczesniej tagliatelle, wszystko mieszam, lososia daje na samym koncu i tez lekko mieszam, zeby sie nie rozpadl. Mozna posypac serem i zapiec, polecam :-)
    • Gość: (gość portalu) one sa smaczne, u nas za drogie IP: *.dip.t-dialin.net 18.12.11, 10:54
      Gość portalu: KasKas napisał(a):

> Hej, szukam pomysłu na jakiś smaczny rybny obiad, ale znudziły mi się już wszel
      > kie pagni, tilapie itp. Macie może jakies nowe propozycje? :>
    • irena4444 Re: jaka rybka? 18.12.11, 14:43
      Teraz to tylko czas na karpia nasmaczniejszą rybkę jaka plywa w wodach.
    • mhr2 z kazdej zrobisz cos dobrego, 28.12.11, 12:24
      Gość portalu: KasKas napisał(a):

> Hej, szukam pomysłu na jakiś smaczny rybny obiad, ale znudziły mi się już wszel
      > kie pagni, tilapie itp. Macie może jakies nowe propozycje? :>

u nas smakowa panga jest w takiej samej cenie jak inne rybki,
      ja ja lubie na salatce z soczewicza,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka