Dodaj do ulubionych

Ikra, co z nią robić?

12.05.12, 12:13
Podczas bytności w Suwałkach odkryłam znakomity sklep rybny. Między innymi można tam nabyć ikrę. Co z tym robić? Zjeść na surowo? Podpiec? Podsmażyć? Proszę się ze mnie nie śmiać, podejrzewam, że na surowo, ale to wyglądało tak mrocznie...
Obserwuj wątek
    • mhr2 Re: Ikra, co z nią robić? 12.05.12, 12:20
      jem taka jak kupuje, mozliwe ze sa rozne przepisy
    • Gość: pasqda Re: Ikra, co z nią robić? IP: *.olsztyn.vectranet.pl 12.05.12, 12:49
      Wiem, że można smażyć, ale nie znam szczegółów :)
      Inna opcja - ikrę soloną wymoczyć w zimnej wodzie, ułożyć w salaterce kawałki wielkości kęsa, posypać drobno posiekaną cebulą, polać olejem i sokiem z cytryny - dość sporo (ew. octem, wtedy ostrożniej). Odstawić do przegryzienia. Ze świeżym chlebem pycha!
    • Gość: miu Re: Ikra, co z nią robić? IP: *.free.aero2.net.pl 12.05.12, 13:03
      Ta ikra jest w sloiczku czy "prosto z ryby"?
      • triismegistos Re: Ikra, co z nią robić? 12.05.12, 13:10
        Prosto z ryby.
        • 363636r Re: Ikra, co z nią robić? 12.05.12, 13:22
          Ja smażę, na przykład z zielonych śledzi. A dawnymi czasy jak się złowiło parę leszczy ikrzaków, to było mniam mniam. Osobno nigdy nie kupowałem.
          • triismegistos Re: Ikra, co z nią robić? 12.05.12, 13:37
            Smażysz, ale jak? Przepraszam za szczegółowe pytania, ale pierwszy raz sie z tym spotykam. Na oleju czy maśle? Saute czy z cebulką/koperkiem/czosnkiem?
            • 363636r Re: Ikra, co z nią robić? 12.05.12, 15:48
              Na czymkolwiek, czego używam akurat do smażenia - olej, masło klarowane. Z przypraw używałem tylko soli i pieprzu. I na chlebek.
            • horpyna4 Re: Ikra, co z nią robić? 13.05.12, 07:58
              Tak, jak smażysz rybę. Możesz nawet opanierować przed smażeniem, jeśli lubisz.
    • Gość: jagoda Re: Ikra, co z nią robić? IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.12, 14:52
      Ikrę kupowaną u marynarzy, swego czasu jadłam dość sporo na wybrzeżu, ale robiła to śp. kuzynka, więc przepisu nie podam, wiem, że był w niej majonez. Natomiast ja często kupowałam śledzie mrożone w całości, z których ikrę marynowałam razem ze śledziami. Przyznam, że zanim zaczęłam jeść śledzie najpierw wyjadałam ikrę, super smak, ale mi narobiłaś smaku.
    • kk345 Re: Ikra, co z nią robić? 12.05.12, 16:03
      Moja mama zawsze taką ikrę ( i mlecz) po wymoczeniu w wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli, rozcierała w miseczce z pieprzem, cytryną i odrobiną cukru i zalewała gęstą śmietaną, do konsystencji lżejszej pasty- alez to było pyszne!
      Muszę poszukać porządnego rybnego, bo to chyba już sezon na ikrę:)
      • 363636r Re: Ikra, co z nią robić? 12.05.12, 16:08
        kk345, to o czym piszesz to potrawa z ikry z solonego śledzia, bardzo dobra zresztą, ale my tu chyba o świeżej ikrze. Chyba się nie mylę?
        • kk345 Re: Ikra, co z nią robić? 13.05.12, 00:32
          A nie wiem, w Poznaniu w rybnych sprzedają tylko soloną, swiezej nigdy nie widziałam...
          • mhr2 Re: Ikra, co z nią robić? 13.05.12, 12:32
            wedzona jest smaczniejsza, zalezy jak przaprawiona
    • tralalumpek Re: Ikra, co z nią robić? 12.05.12, 16:41
      u nas (w Austrii) mozna kupic w sklapach rybnych, ja smaze na masle bo moj malzonek uwielbia :)
    • Gość: posenerka Moja ulubiona przekąska z ikry IP: *.147.238.114.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.05.12, 10:26
      Z ikry śledziowej.
      Opłukuję, soloną moczę jak śledzie, bo inaczej jest niejadalna.
      Osuszam delikatnie papierowym ręcznikiem, stąd ważne jest by mieć ładne płaty ikry, ciężko taką zdobyć. Często mi 1/3 ikry spływa do zlewu :(
      do smażenia nadaje się ta zwarta, twarda, w błonce.
      obtaczam w mące, można dodać do mąki ostrej papryki i ew. innych przypraw, trzeba wyczuć co by wam pasowało. i taką wrzucam na głęboki, rozgrzany tłuszcz, smażąc z obu stron na złoto.
      I mamy chrupką, jędrną, słoną przystawką idealną do piwa. Kawior w wersji plebejskiej. ;)
    • Gość: posenerka Pasta z ikry do halloumi IP: *.147.238.114.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.05.12, 10:31
      Robił mi to swego czasu Cypryjczyk:
      rozcierał mlecz, do tego wrzucał ikrę, mieszał, dodawał majonezu i soku z buraków by nabrała koloru. Taramasalata się to nazywa o ile pamiętam, mówił, że w domu używa ikry i mlecza z karpia, w Polsce użył ze śledzia.
      Bardzo popularna na Cyprze pasta do haloumi z grila.

Skusiłam się ale mnie nie powaliła bo mam obrzydzenie do mlecza. Potem robiłam już sobie wersję bez mlecza, z samym majonezem i było ok.
    • Gość: l Re: Ikra, co z nią robić? IP: *.icpnet.pl 18.05.12, 22:50
      Mała rada: jeśli masz ambicje prowadzenia bloga kulinarnego, to warto, byś odróżniał kawior od ikry np. sledziowej. Wbrew pozorom to jest coś innego
    • Gość: Y. Re: Ikra, co z nią robić? IP: *.dynamic.chello.pl 18.05.12, 23:00
      Uważasz ludzi za idiotów, którzy nie zauważą zmiany nicka i nie skojarzą po IP - nie spodziewaj się wielu wizyt na swoim kiepskim najwyraźniej blogu. Może lepiej nie pisz bloga, skoro jest tak beznadziejny, że bez spamu sobie nie radzi.
    • Gość: kaska Re: Ikra, co z nią robić? IP: *.w90-9.abo.wanadoo.fr 26.05.12, 16:28
      Wszystkie te przepisy na 'cos' z ikry sa z pewnoscia smaczne.Ja znam jeden przepis ktory przygotowuje na apéritif ,moze ktos chetny wyprobuje
      Tarama(nie pytajcie co znaczy to barbarzynskie slowo bo sama nie wiem)
      1 plat duzy slonej ikry z dorsza
      1 sredniej wielkosci cebula pokrojona , 2 zabki czosnku pokrojonego
      sok z pol cytryny
      2 lub 3 kromki chalki bez skorki(nie slodkiej) namoczonej w mleku i dobrze odcisniete
      'cwiartke' oleju slonecznikowego
      wszystko do miksera i zmiksowac na glagka mase.
      Podawac z tostowanymi kromeczkami chleba
      Mam z tego 3 sloiczki takie z confitury.
      Konserwacja w lodowce lub mozna mrozic.Nigdy nie odsalalam ikry ,ale jesli ktos woli mniej slone to dlaczego nie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka