Dodaj do ulubionych

staroświecki wyrób masła

IP: *.proxy.aol.com 21.06.04, 03:53
Czy mam rację, że to urządzenie do domowego robienia masła zwało
się "maselnica", czy też miało i inne nazwy?
www.ekomebel.wm.pl/maselnica_d.JPG
I angielskojęzyczne objaśnienie tegoż procesu:
waltonfeed.com/old/butter.html
Obserwuj wątek
    • Gość: Pichciarz Re: staroświecki wyrób masła IP: *.proxy.aol.com 21.06.04, 04:06
      I jeszcze jeden obrazek:
      www.poster-und-kunstdrucke.de/images/product-pics/artist/millet/millet_woman_churning_butter.jpg
      • Gość: ba Re: staroświecki wyrób masła IP: 5.2.* / *.chello.pl 21.06.04, 17:13
        maśnica, maśniczka(maśnicka) południe Polski
    • wedrowiec2 Re: staroświecki wyrób masła 21.06.04, 17:34
      Istnieje tez nazwa kierzanka (kierzynka).
      • Gość: Pichciarz Re: staroświecki wyrób masła IP: *.proxy.aol.com 21.06.04, 21:43
        A no właśnie, kierzanka. Dziękuję za przypomnienie.
    • krasnowo Re: staroświecki wyrób masła 21.06.04, 19:06
      Tu gdzie mieszkam - na suwalszczyźnie, nadal niektóre gospodynie w ten sposób
      robią masło, w takich właśnie maselnicach - ale tylko duże ilości, bo małe
      ilości proszę Państwa nowoczesna gospodyni ubija w butelkach typu pet :o)) (
      sama często tak robię -trwa to ok. 20 min). Właśnie dzisiaj przywiozłam od
      sąsiadki 1/2 kg świeżutkiego, pachnącego masełka zapakowanego w pudełko po
      margarynie.
      • Gość: dixi pixi Re: staroświecki wyrób masła IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.06.04, 21:09
        A może coś bliżej jak , gdzie kiedy to zrobić!
        • krasnowo Re: staroświecki wyrób masła 21.06.04, 22:11
          Masło w butelce robi się z pełnej, tłustej śmietany - w warunkach wiejskich
          zdejmowanej z odtawionego na noc mleka (są do tego też specjalne skopki z
          kranikiem na samym dole - odstałe mleko zlewa się do momentu gdzie styka się
          mleko ze śmietaną), w warunkach miejskich pewnie pójdzie kremówka - tylko nie
          ręczę za efekt, bo z takiej nie robiłam - może ktoś się dopisze. Śmietanę
          wlewamy do butelki typu pet (sparzonej), powinna zajmować mniej więcej 3/4
          objętości butelki, śmietana powinna mieć temperaturę pokojową, ale nie może
          być kwaśna.Ubijanie polega w tym wypadku na potrząsaniu rytmicznym butelką
          (doskonale zastępuje ćwiczenia z hantlami :o)) - 20 do 30 min. Po jakimś czasie
          (ok 10 min) zaczyna być widać małe grudki tłuszczu, które robią się coraz
          większe w miarę ubijania, na końcu są to dwie, trzy duże grudy i rzadki, biały
          płyn - maślanka. Maślankę wylewamy i wypijamy, butelkę rozcinamy i przekładamy
          masło do maselniczki.
      • soova Re: staroświecki wyrób masła 22.06.04, 13:04
        Wspomnienie z lat stanu wojennego: w sklepach nie ma nawet tego kartkowego
        masła, moja mama kupiła od znajomej kobiety ze wsi prawdziwa wiejską śmietanę w
        dużej butelce szklanej po mleku. Do dziś słyszę, jak dźwięczy obrączka na mamy
        palcu podczas obracania butelki między dłońmi, zeby z tej wspaniałej śmietany
        uzyskać masło...
    • ampolion Re: staroświecki wyrób masła - ciekawa metoda 22.06.04, 05:38
      Kto by pomyślał o takim wykorzystaniu zaparzczki do kawy!...

www.thesustainablevillage.com/servlet/display/product/detail/26566/
    • Gość: Pichciarz Re: staroświecki wyrób masła w domu IP: *.proxy.aol.com 22.06.04, 05:50
      www.google.com/search?hl=en&ie=UTF-8&q=Homemade+butter&spell=1
      • linn_linn Re: staroświecki wyrób masła w domu 22.06.04, 09:29
        Podobno mozna zrobic w blenderze.
        • Gość: plaska Re: staroświecki wyrób masła w domu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.06.04, 11:11
          Do Linn zagorzałej przeciwniczki termomixa -ja masełko robię w termomixie 3
          minuty właściwie on to robi wlewam tam kremówkę i nastawiam maszyne na 3
          minuty,po tym czasie wylewam maślankę masło polewam zimną wodą i mam pycha
          masełko.Fajne co?
          • linn_linn Re: staroświecki wyrób masła w domu 22.06.04, 11:21
            Nie jestem przeciwniczka. Chetnie kupilabym go za 25% ceny. Tyle wlasnie jest
            wart. Blender juz mam.
            • Gość: plaska Re: staroświecki wyrób masła w domu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.06.04, 12:08
              Oj kochana blender to i ja mam ale teraz wisi na ścianie i się kurzy ,a co do
              ceny to pewnie ,że duża ale zapewniam cię ,że warto .
              • linn_linn Re: staroświecki wyrób masła w domu 22.06.04, 14:00
                Mamy rozne zdania na ten temat. Ja uwazam, ze nie warto.
        • Gość: Pichciarz Re: staroświecki wyrób masła w domu w procesorze IP: *.proxy.aol.com 22.06.04, 15:44
          Jeden z linków wśród tych powyżej:
          www.milkpail.com/hbuttr.htm
          • byhanya mikser reczny 22.06.04, 15:50
            nadaje sie ideanie. mieszkajac na polnocy norwegii, tam gdzie nie bylo
            slodkiego masla w sklepie (tylko solone), robilam tak- smietanke wlewalam do
            miski i miksowalam tak dlugo, az zrobila sie bita smietana, a potem jeszcze
            dluzej zeby zrobilo sie maslo. potem to maslo plukalam w BARDZO zinej wodzie -
            nie jest to konieczne, zeby wyplukac serwatke.
            tak robilam wlasnie maslo
            • Gość: krasnowo Re: mikser reczny IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 22.06.04, 16:09
              Jeżeli śmietana będzie miała temp. pokojową - powinno od razu zacząć się robić
              masło.
              • krasnowo Re: mikser reczny 22.06.04, 16:28
                A! Na średnich obrotach - przynajmniej na początku.
            • Gość: Pichciarz Re: mikser reczny IP: *.proxy.aol.com 22.06.04, 17:00
              Mikśer ręczny o ręcznym napędzie (są takie plastikowe do ubijania śmietany),
              czy też ręczny elektryczny?
              • byhanya Re: mikser reczny 22.06.04, 17:11
                jaki wolisz, ale szybciej bedzie elektycznym trzymanym w reku.
    • Gość: kohol Re: staroświecki wyrób masła IP: *.crowley.pl 23.06.04, 09:30
      Znam pod nazwą maselnica.
      jakieś 20 lat temu mój ś.p. dziadek ubijał tak masło. Było najpyszniejsze.
      Żadna margaryna, chociażby "smakowała jak masło", tego nie zastąpi.
      Nigdy nie zapomnę tego dźwięku i widoku - w kuchni masa ludzi, a dziedek siedzi
      i ubija. I jeszcze babcia z kołowrotkiem... I chleb ze swojskim zakalcem... I
      kiełbasa "gruboziarnista", wędzona w piwnicy...
      • Gość: Pichciarz Re: staroświecki wyrób masła IP: *.proxy.aol.com 23.06.04, 22:52
        Doskonale wiem o czym mówisz, choć tylko z okazyjnych wizyt. Dodam jeszcze
        drewniane krosno pocześnie w izbie ustawione...
        Mój ojciec nazywał taki wiejski chleb razowy "piernikiem". Ale dlaczego
        nazywasz ten chleb "zaklcem"? Nigdy nie był.
        • kohol Re: staroświecki wyrób masła 24.06.04, 09:24
          Gość portalu: Pichciarz napisał(a):

> Mój ojciec nazywał taki wiejski chleb razowy "piernikiem". Ale dlaczego
          > nazywasz ten chleb "zaklcem"? Nigdy nie był.

Bo to nie ten dom :D
          Babcia zwalała wine na piec (kaflowy, opalany węglem i drewnem, oczywiście),
          ale chleb z foremki miał zawsze pyszny zakalec na dnie :D
        • Gość: krasnowo Re: staroświecki wyrób masła IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 24.06.04, 12:42
          > ...Dodam jeszcze
          drewniane krosno pocześnie w izbie ustawione...< - www.kilim.pl
      • aga857 Re: staroświecki wyrób masła 23.06.04, 23:51
        Ja jeszcze wspominam ser biały robiony przez babcię, wiszący obok kuchni
        węglowej i odciekający w takiej tetrowej pieluszce zszytej na rogach- wychodził
        dzięki temu twaróg trójkątny :)
        • ampolion Re: staroświecki wyrób masła 24.06.04, 00:02
          Ale chyba był jeszcze prasowany i odwadniany pod deseczką obciążoną kamieniem?
          • hania55 Re: staroświecki wyrób masła 24.06.04, 09:30
            Nie musiał - pod własnym ciężarem wygniatał z siebie wilgoć. Moja babcia też
            robiła ser albo na sitku albo w tetrowej pieluszcze, czy lnianej ściereczce
            zawieszonej na czymś. Woda sobie spokojnie kapała do ustawionego niżej garnka
            (b. orzeźwiający napój z niej był), a na sitku czy w ściereczce zostawał
            wspaniały, wilgotny twaróg.
            • ampolion Re: staroświecki wyrób masła 24.06.04, 16:22
              A no właśnie: twaróg! Ja mówię o serze w gomółce.
              • hania55 Re: staroświecki wyrób masła 24.06.04, 16:36
                Ja tam wolę taki kremowy twaróg.
          • Gość: wini3 Re:maślanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 09:43
            Masło , ser a nic o maślance. Czuję się ekspertem od robienia
            masła /powiedziałabym raczej masełka/. Od lat jak zatęsknię za naprawde dobrym
            masłem lub maślanką zabieram się do trzepania w butli lub słoju - zależy od
            ilości śmietany. Śmietana kwaśna! Ze słodkiej masło mdłe, maślanka musi czekać
            aż skwaśnieje. Z tłustej śmietany robi się szybko, ale maślanki mało. Jeśli
            masło nie chce się pod koniec zbijać w grudę polewam słój gorącą wodą. Masło
            po odlaniu maślanki wielokrotnie zalewam zimną wodą i przerabiam łyżką, aż woda
            bedzie czysta. Czasem mamy resztki starej śmietany - masło z niej jest równie
            dobre, tyle że maślankę wylewam. W tej chwili nie tęsknię za pyszną maślanką
            czy dobrym masłem bo wiem jakiej firmy kupować ale jesienią zaczynam produkcję -
            nie posługuję się żadnym sprzętem bo to trzepanie słojem, zaglądanie czy są
            krupki, czy już polewać wrzątkiem to swoista przyjemność i rytuał odziedziczony
            rodzinnie. Polecam na jesienne wieczory przed telewizorem - a rodzina patrzy w
            słój.
            • linn_linn Re:sery & Co. 24.06.04, 10:06
              Jesli o serach, zajrzyjcie tutaj / ktos podal ten link w innym watku /:
              biology.clc.uc.edu/fankhauser/Cheese/CHEESE.HTML
              Wszystko na zdjeciach.
            • Gość: niewiedząca Re:maślanka IP: 213.25.101.* 24.06.04, 10:57
              Też bym chciała zrobić takie masełko ale mieszkam w mieście i o śmietanę
              wiejską tu trudno a jak już to nie mam zaufania....
              czy jest coś takiego w sklepach jak kwaśna kremówka?
              p.s.
              Jaki masła ze sklepu polecacie?
              • krasnowo Re:maślanka 24.06.04, 17:14
                Z kremówki wyjdzie, jak ją postawisz w ciepłym miejscu powinna skwaśnieć (
                najlepiej chyba taka w kubeczku, z krótkim terminem ważności), ale spróbuj
                zrobić z takiej i z takiej, - ja na przykład nie lubię masła z kwaśnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka