Dodaj do ulubionych

Łączenie ziół

21.05.12, 18:33
zapiecek.wordpress.com/2009/11/12/pieczony-schab/
Bardzo lubię ten przepis ale w mojej rodzinie jest gromkie veto na szałwię. Nic nie poradzę. Chcę zrobić ten schab na uroczystą kolację i mam sporo ziółek, czy uważacie, że można połączyć w tej pieczeni bazylię, rozmaryn i pietruszkę? Mam też mnóstwo oregano, mięty i majeranku. Rośnie toto aż miło.
Pytanie nie jest z serii naiwnych - mój wielce szanowny father zwykle nie jada tego co przyrządzam gdyż uważa, że "to wszystko jakieś naperfumowane", karkówki na soli też nie jadł z powodu zbyt dużej ilości musztardy. Wkurza mnie staruszek ale chyba cos jest na rzeczy z tym moim doprawianiem. Moze macie jakieś uwagi dot. łączenia aromatycznych ziół. Podstawy znam tj. nie dodaję curry i pięciu smaków do kuchnii europejskiej ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: en Re: Łączenie ziół IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.12, 19:13
      Bazylii w tym przepisie nie ma. Rozmaryn jest bardzo dominujacy, mysle ze wystarczy (z czosnkiem).
      • shiva772 Re: Łączenie ziół 21.05.12, 21:05
        Uważasz, że do rozmarynu pietruszka pójdzie? Sam rozmaryn to moze być przegięcie i wyjdzie właśnie taki schab perfumowany.
        Gdzieś, kiedyś czytałam czego absolutnie nie można łączyć, teraz właśnie zryłam internet i nie mogę tego namierzyć....
        • Gość: en Re: Łączenie ziół IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.12, 22:22
          Lubie ziola, ale skoro ojcu nie smakuja "perfumy" (a - jak rozumiem - zapraszasz go na ten schab), moze powsciagnij swoja chec ziolowania miesa? Ziola powinny podkreslac smak miesa, a nie dominowac. Do schabu dalabym raczej majeranek i czosnek; z rozmarynem tez moze byc dobry. Swieza pietruszka po dlugim pieczeniu traci smak. Swieze ziola maja w gotowaniu mniej intensywny smak niz suszone, dlatego trzeba ich dac wiecej. Do schabu, ktory jest chudy, wymieszalabym ziola i czosnek z maslem albo oliwa.
    • Gość: znana jako ggigus oregano do pieczenia IP: *.dip.t-dialin.net 21.05.12, 20:59
      tylko suszone, bo inaczej potrawa bedzie gorzka
      ja bym dala ziol i niech sprobuja grymasic:)
      wychowywac trzeba
      • shiva772 Re: oregano do pieczenia 21.05.12, 21:07
        A to ciekawe, że oregano tylko suszone, zaraz sobie zapiszę do pamiętnika, bo mi rośnie toto w ogródku jak dzikie i niechybnie bym zaraz poeksperymentowała....
        • lashqueen Re: oregano do pieczenia 22.05.12, 08:21
          Oregano, majeranek i liść laurowy to tylko suszone. Świeże się nie umywają jeśli chodzi o intensywność aromatu.
          W niektórych przypadkach lubię łączyć różne zioła, zupelnie z innej parafii, np. do twarożków wszelkiej maści, ale generalnie staram się używać solo, albo rozmaryn, albo szalwię, albo tymianek.
          Gdyby ktoś u mnie nie lubił ziół, to bym mu ich na siłę nie wciskała, tylko zrobiła do mięsa osobno jakiś sos po prostu.
    • siwa_a00 Re: tata miał rację, karkówka na soli 22.05.12, 15:15
      Dokładnie. Ja jak coś przygotowuję to staram się aby takie rzeczy, które mogły komuś nie smakować podawać osobno. Kto chce to weźmie.
      • shiva772 Re: tata miał rację, karkówka na soli 22.05.12, 17:02
        No tak ale ten przepis na karkówkę na soli wygląda tak:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75534534,75534534,0,2.html?v=2
        • ania_m66 Re: tata miał rację, karkówka na soli 22.05.12, 17:10
          shiva772 napisała:

> No tak ale ten przepis na karkówkę na soli wygląda tak:
          > fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,75534534,75534534,0,2.html?v=2

i efekt koncowy jest przeochydny. wiem, bo wyprobowalam. ale w sumie moja wina, wystarczylo przeciez pomyslec logicznie, ze spalona musztarda i tona soli naprawde nie sa najlepszymi przyprawami na swiecie.
          • shiva772 Re: tata miał rację, karkówka na soli 22.05.12, 18:32
            Nie było tak źle - po pierwsze piekłam to pod przykryciem, w niższej temp. ale dłużej. Karkówka była idealna do soli i soczysta - taka mocno polska - bez aromatów, jedynie ta gorczyca z wierzchu...u mnie się nie przypaliła - wtedy to by była naprawdę katastrofa. Nie zrobię już tej karkówki z innego powodu - po dwóch godzinach pieczenia mięsiwa cała kuchnia śmierdziała mi octem - to od tej musztardy, do tego dziwny (jakby chemiczny?) zapaszek soli. A sól była juz poaferowa, raczej nie ta drogowa ;)
            Schab zrobię jednak z rozmarynem, pietruszką i czosnkiem najwyżej ojciec znowu zje cuś innego ;)
    • lonely.stoner Re: Łączenie ziół 22.05.12, 18:24
      wydaje mi sie ze nie przesadzasz, ziola sa fantastyczne w zasadzie w kazdym polaczeniu. Twoj tata moze nie lubic takich smakow bo pewnie przyzwyczajony jest do typowo polskiej kuchni- gdzie glowne ziola to natka pietruszki w zupie, a wszelkie miesiwa nalezy podawac jedynie z sosem wlasnym. Rob jak uwazasz, ja bym zrobila tak zeby wszystkim smakowalo a nie tylko jednej osobie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka