Dodaj do ulubionych

Jak se jaja robicie?

31.05.12, 10:56
Witam,

Jestem w trakcie otwierania przewodu habiltacyjnego przy Wyższej Szkole Gotowania Na Gazie i zbieram materiały do przełomowej pracy z dziedziny obróbki jaj. Na podforum Kurnictwo foruma Rolnictwo, Rybactwo i Leśnictwo rozesłałam już pośród kurzych farmerów ankietę dotyczącą różnorodnych zasad i metod hodowli niosek oraz obyczajów wysiadowniczych tychże. Jak na razie zadowolona jestem z odzewu oraz wartości poznawczej udzielanych odpowiedzi.

Ufam, że i tutaj się nie zawiodę, przeto Was natomiast, statystycznych konsumentów, spytać pragnę o różnorodne sposoby przyrządzania jaj, jakie panują w Waszych gospodarstwach domowych. I chodzi mi o najprostsze rzeczy, nie tam jakieś cuda wianki-pisanki, tylko o to, co się z mrocznego styczniowego rana na przykład wpoły zaspanemu dziecku daje, żeby w pół drogi do szkoły nie przymarzło do śnieżnej zaspy, albo skacowanemu mężowi w niedzielę przyrządza, żeby mu oddech nieświeży choć odrobinę proteiną związać i znaturalizować. Zatem jeśli podzielić mogłybyście się tajemną wiedzą na temat gotowania, smażenia, frytowania, pieczenia i parowania jaj, jajeczek w koszulkach, sadzonych, rozbełtanych, słodkich i słonych, to będę ogromnie wdzięczna i nie omieszkam imiennie wspomnieć w rozdziale Podziękowania gotowej pracy, z ilustracjami na kredowym papierze i sztywnej okładce z koźlęciej skórki.
Obserwuj wątek
    • tralalumpek Re: Jak se jaja robicie? 31.05.12, 11:12
      wyobraz sobie ze za siedmioma wodami, za siedmioma gorami ....zyje plemie ktore jajka maluje
    • vandikia Re: Jak se jaja robicie? 31.05.12, 11:38
      u mnie prosto, aż zbyt
      na śniadanie jajecznica (jajka do miski wbijam, na patelni podsmażam cebulę, boczek, grzyby, w to jajka, rach ciach i już)
      albo na miękko (jajko w temperaturze pokojowej na wrzątek 3minuty)
      albo na twardo z majonezem (jajko na zimną wodę, 10 minut od zagotowania)
      albo omlet (z dodatkiem mleka ala francuski, rozwalający się i złożony na pół przed podaniem albo z dodatkiem mąki i jako prawie placek)

na obiad - sadzone - wbijane prosto na patelnię, na chwilę przykryte

jedyna ekstrawagancja jajeczna, to zapiekanka od grumko, przepyszna:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,119805388,119805388.html
      • aqua48 Re: Jak se jaja robicie? 31.05.12, 12:21
        Najbardziej lubię dwie grzanki, w środek dwa plastry żółtego sera, dwa plastry szynki i sadzone jajko z nieściętym żółtkiem. Czasami jak mam ochotę na coś prostego, a nadzwyczajnego to sobie przyrządzam.
        Albo puchaty omlet biszkoptowy - trzy jaja, trzy łyżki mąki, łyżeczka cukru. Białka ubijam osobno, dodaję żółtka rozmieszane z cukrem i ziuuu na patelnię. Smażę krótko po obu stronach. Dobry ze świeżymi owocami i bitą śmietaną.
      • vandikia Re: Jak se jaja robicie? 31.05.12, 15:05
        zapomniałam o tak zwanym "grzybku" kiedyś to był mój numer jeden na codzienną przekąskę po szkole (więc już jakiś czas minął:P)
        nawet dokładnie nie pamiętam jak to się robiło, na pewno oddzielało się żółtko od białka, białko na pianę, potem delikatnie mieszało, na pewno był cukier dodawany, smażyło się na małym ogniu, by pięknie sobie wyrósł

podawało się z dżemami lub powidłami - najbardziej pasował śliwkowy
    • squirk Re: Jak se jaja robicie? 31.05.12, 12:26
      Biorę małą formę ceramiczną, maziam masłem, na dno plaster szynki albo boczku tak, żeby trochę wystawało, na to 2-3 jajka (bez rozdyźdywania), sól, pieprz, starty ser. Do piekarnika, podaję posypane dymką. Wystająca wędlina robi się chrupka, dymka dodaje świeżości, wszyscy poczęstowani są na punkcie tej prostej zapiekanki obłąkani i kiedy mam nocujących gości jest jasne, co będzie na śniadanie.

Inne coś, co robię co jakiś czas i bardzo polecam - rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2009/08/jajka-po-kardynalsku.html - zaraz sobie zrobię na sniadobiad, o.
      :-)
      • vandikia Re: Jak se jaja robicie? 31.05.12, 14:58
        oh jajka po kardynalsku wyglądają obłędnie
        muszę muszę zrobić
        • squirk Re: Jak se jaja robicie? 31.05.12, 15:07
          vandikia napisała:

> oh jajka po kardynalsku wyglądają obłędnie
          > muszę muszę zrobić

Właśnie zniknęłam jedno, dziś z dodatkiem cukinii i na plasterku salami, bo innej wędliny nie miałam. Yummie, naprawdę polecam.
    • gosiownik Re: Jak se jaja robicie? 31.05.12, 12:36
      Najbardziej lubie jajecznice i jajka na miekko.
      Jesli jajecznica, to na boczku i ze szczypiorkiem. Jaja wbijane wprost na patelnie i tamze mieszane.
      Jesli na miekko to gotowane 3 minuty od zagotowania, z majonezem, sola i pieprzem.
      Ewentualnie sadzone na sniadanie jako czesc full irish breakast :)
    • Gość: asiakusy Re: Jak se jaja robicie? IP: 59.103.207.* 31.05.12, 12:58
      Twoje wymogi spełniają u nas w domu:

sadzone jajko śniadaniowe - sporo rozgrzanego oleju, żółtko ma być płynne, żeby można było w nim zanurzać kawałek placka, białko ścięte, trzeba polewać olejem brzegi jajka (łyżką) - z przypraw sól i pieprz; udane jajko jest jak najmniejsze :) (białko nie powinno się rozpłynąć po całej patelni)

i omlet - przyprawy: sól, pieprz, zielone czili pokrojone, można sypnąć czerwonego czili też, czerwona cebula drobno posiekana, cieniutki ma być

• kocila Re: Jak se jaja robicie? 31.05.12, 13:12
        Na miękko z majonezem - zdecydowanie numero uno
        Jajecznica, ale taka na maśle, gdzie białko i żółtko niezmieszane razem
        Ostatnie odkrycie, to kokilka wyłożona sprasowanym pieczywem, plaster szynki, jajko, ser i do piekarnika.
        Bardzo nie lubię omletów, a jajko w koszulce mnie brzydzi.
      • Gość: asiakusy Re: Jak se jaja robicie? IP: 59.103.207.* 31.05.12, 14:19
        moja teściowa czasem gotuje jajko na twardo, obiera ze skorupki i chlup na gorący olej (głęboki)
        na twardo też jemy, ale rzadziej

robi się też halwę jajeczną, ale to już sporo zachodu jest, więc nie pasuje do takich codziennych praktyk
        • Gość: asiakusy Re: Jak se jaja robicie? IP: 119.154.195.* 01.06.12, 08:58
          jeszcze pain perdu czyli tosty francuskie przecież :)
          głównie dzieci, na słodko z odrobiną wanilii, dorośli ponoć na ostro, danie raczej podwieczorkowe, ale bardzo szybkie
        • amaroola Re: Jak se jaja robicie? 02.06.12, 02:05
          Gość portalu: asiakusy napisał(a):

> moja teściowa czasem gotuje jajko na twardo, obiera ze skorupki i chlup na gorą
          > cy olej (głęboki)

O, to, to!

moj malz tez tak robi - jajka dodaje do curry, albo ja do salatki - fajnie wygladaja, no i ta skorka, swietnie sie ja zuje
    • triismegistos Re: Jak se jaja robicie? 31.05.12, 13:22
      Śniadaniowo jadam albo jajecznicę na boczku lub kiełbasie ze szczypiorkiem, albo sadzone obok kiełbasek, albo, rzadziej omlet z szynką i groszkiem.
      Obiadowo to sprawa jest skomplikowańsza. Bardzo lubię ryż z warzywami, do którego wbijam jajko bez rozbełtania i zapiekam. Uwielbiam "chińczyzny" bądź "tajszczyzny" z pociętym w paski omletem zamiast mięcha. Bardzo lubię suszi z paskami omletu i np. wędzoną makrelą, bądź rzodkiewką. Uwielbiam frittatę, z szynką lub boczkiem, groszkiem zielonym i jalapenio.
      Lubię też jajka na twardo jako składnik kanapek, pasują mi do jakiejś charakternej kiełbasy i ostrej pasty paprykowej.
    • shachar Re: Jak se jaja robicie? 31.05.12, 13:24
      na miętko -jajo prosto z lodówki i 5 min od zagotowania wody

o, przy okazji zapytam, jak robicie sadzone żeby zółtko było płynne, białko ścięte ale nie podeszwa? bo mi straszne podeszwy wychodzą, a już taka sztuczka jak over easy to wogle.
      • squirk Re: Jak se jaja robicie? 31.05.12, 13:28
        shachar napisała:

> o, przy okazji zapytam, jak robicie sadzone żeby zółtko było płynne, białko ści
        > ęte ale nie podeszwa? bo mi straszne podeszwy wychodzą, a już taka sztuczka jak
        > over easy to wogle.

Smażę na maśle (niedużo) na małym ogniu, zawsze się udają.
      • kocila Re: Jak se jaja robicie? 31.05.12, 15:00

> o, przy okazji zapytam, jak robicie sadzone żeby zółtko było płynne, białko ści
        > ęte ale nie podeszwa? bo mi straszne podeszwy wychodzą, a już taka sztuczka jak
        > over easy to wogle.

Pod przykrywką na małym ogniu. Wtedy nawet białko na żółtku się zetnie, a żółtko płynne.
      • vandikia Re: Jak se jaja robicie? 31.05.12, 15:02
        wbijam na patelnię - gaz na maksa, po chwili zmniejszam do minimum, przykrywam pokrywką, po chwili odkrywam i jeśli gdzieś jest płynne białko, to dosmażam ale ogólnie raczej podeszwy mi nie wychodzą, a żółtko jest płynne
    • Gość: miu Re: Jak se jaja robicie? IP: *.free.aero2.net.pl 31.05.12, 13:33
      -na miekko najchetniej po wiedensku, czyli z maslem w szklance, na szybko: po odcieciu czubka wkladam do zoltka odrobine masla i pozwalam sie roztopic, bardzo ostroznie mieszam
      -jajecznica na masle, czasem ze szczypiorkiem
      -sadzone po azjatycku, czyli wbijane na goracy olej, sa bardzo chrupiace a rownoczesnie zoltko pozostaje plynne, trzeba dokladnie odsaczyc resztki oleju na reczniku, co wymaga wprawy
      -rzadziej omlet wg mere Poularde (bardzo puszysty i wysoki)
      -na twardo do kanapek, z majonezem, itd. gotowane 6-7 minut od zagotowania wody.
      • Gość: evro444 Re: Jak se jaja robicie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.12, 14:15
        wersje na miekko czy twardo j/w, jajecznica z różnymi dodatkami, sadzone, poszetowe ale robię równie często pastę jajeczną z dodatkiem szczypiorku lub dymki, musztardy i majonezu do związania albo w sosie tatarskim (ogórki kons., grzyby maryn. zielenina mix smietany, majonezu i musztardy). Zrobiłam się głodna:)
    • roseanne Re: Jak se jaja robicie? 31.05.12, 15:02
      jajka przepiorcze zamieniam w omlet ze szczypiorkiem
      sadzam na masle lub gotuje natwardo, wypieki pomijam bo to chyba nie temat

kurzecie
      dla reszty rodziny rowniez sadzam na masle
      gotuje na miekko 3 minuty
      robie jajecznice ze szczypiorkiem lub bez
      zapiekam w kokilkach z wedzinym lososiem
      zapiekam w pomidorach i papryce na ostro
      • Gość: en Re: Jak se jaja robicie? IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.12, 19:26
        - śniadaniowo na miękko, ale nie tak całkiem, albo na twardo, ale cieple.
        - jajecznica głównie na maśle, jajka roztrzepane, ale nie do końca; w środku smażenia jeszcze krzynkę masła
        - do zielonej sałaty lubię jajko w koszuli, obtoczone dekoracyjnie w szczypiorku. Jeszcze grzanki, anchois i strużki parmezanu
        - lubię tez maca braj - dwa i pół arkusika macy potrzymać chwilę pod kranem z zimną wodą, rozkruszyć w miseczce, zalać roztrzepanym jajkiem, posolić, usmażyć; taki omlet wychodzi.
        • aqua48 Re: Jak se jaja robicie? 31.05.12, 19:38
          Jajecznicę na kiełbasie, szynce, boczku, pomidorach bez skórki. Albo na maśle. A i tak najlepsza jest na resztkach lecza. Jajka sadzone (spod pokrywki, żeby białko na płynnym żółtku się ścięło) z młodymi ziemniakami i kalafiorem. Pasta jajeczna do kajzerek z masłem - jaja na twardo przecierane przez sitko z dodatkiem pieprzu i majonezu. Kogel-mogel z dużym chlupem cytrynówki. Lubię sobie robić jaja.
      • roseanne Re: Jak se jaja robicie? 31.05.12, 22:08
        techncznie
        przepiorcze zawsze wybijam najpierw do miseczki, inaczej pierwsze by bylo sciete zanim ostatnie trafi na patelnie

kurze bezposrednio na patelnie

do omletow nie dodaje ani mleka, ani maki - same jajka + ewentualnie ziolka
      • amaroola znaczy sie, robisz omlet z jaj przepiorczych?? 02.06.12, 11:33
        wow!!!
        • roseanne Re: znaczy sie, robisz omlet z jaj przepiorczych? 02.06.12, 13:49
          tak, na kurze jestem uczulona

jednorazowo 4 -6 jajeczek i akurat omlecik w sam raz wielkosci sniadaniowej
    • beata_ Ja se robię jaja wypasione... 31.05.12, 22:35
      ... takie zamiast obiadu czasem, coś w rodzaju omletu.
      Wybijam ze cztery - pięć do dużego kubka (zależy na ile osób), roztrzepuję porządnie z solą, pieprzem i ziołami (majeranek, oregano, bazylia) odstawiam na trochę, bo w tym czasie podsmażam dobrą kiełbasę w półplasterkach. Usmażone wyjmuję i na tłuszcz wlewam jajka. Średni ogień, chwilę czekam, żeby się nieco ścięły, przez środek robię dość szeroki rządek z kiełbasy, chwilę znów czekam, żeby się jajka jeszcze ścięły. Jak już prawie "płynu" nie ma zawijam brzegi do środka, żeby się skleiły i zakryły nadzienie. Łapię po patelni co tam jeszcze wypłynie i przemieszczam na zawijańca. Na koniec zmniejszam bardzo gaz, posypuję tartym serem (sporo) i słodką papryką i pod przykrywkę. Jak ser się rozpłynie, a jajka wręcz przeciwnie, danie gotowe. Przed podaniem jeszcze posypuję ziołami tymi samymi, co do środka dałam, chwilę trzymam pod przykrywką.
      Polane keczupem jemy z pieczywem.

Cholernie niezdrowe, ale jakie dobre! :-)
      • Gość: beata_ Albo na twardo w sosie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.12, 11:37
        ... koperkowym lub chrzanowym.
        W musztardowym czasem też, ale mniej lubię.
    • izabelski Re: Jak se jaja robicie? 31.05.12, 23:55
      jajeczn ica ( jajka rozbeltane) na 2 lyzkach pelnotlustej smietany (podgrzewa sie do wrzenia) - super delikatna jajecznica

nop i kogel-mogel - 2 lyzeczki czubate cukru trzcinowego na 1 duzawe jajko
    • trypel Re: Jak se jaja robicie? 01.06.12, 08:12
      prostota na maxa :)
      uwielbiam na twardo z majonezem,

i na miekko ale to na bardzo miekko na śniadanie - wkładane do zimnej wody, czekam aż sie zagotuje i liczę w zależnosci od jajka do 20 lub 30 s.

Jak mam fazę i tesknotę za Balkanami to robię jajca po panagiursku.
    • alina.g.t Re: Jak se jaja robicie? 01.06.12, 09:11
      Kiedyś pracowałam w dużym hotelu. Goście najchętniej zamawiali ( lub wybierali przy stole szwedzkim) jaja sadzone na szynce lub jajecznicę na szynce, potem sadzone na maśle i jajecznicę na maśle, jaja gotowane. Ser żółty, szynka, czy twarożek wydawane były w dużo mniejszych ilościach. Polacy i Niemcy przeważnie zamawiali sadzone i jajecznicę na boczku. To dane z lat 1990- 2000 (wydawano tam dziennie od 300 do 700 śniadań)
      Na pewno kultura jedzenia się zmieniła, ale nie posiadam danych z ostatniego okresu. Może uda się Tobie je zdobyć. Oczywiście jeżeli miałyby się przydać. :)

--
      slodkoscialll.blogspot.com/
      • Gość: miu Re: Jak se jaja robicie? IP: *.free.aero2.net.pl 01.06.12, 12:58
        O Panie, to chyba najwiekszy hotel w Polsce - 700 miejsc noclegowych????!
        Ktory to????
        • alina.g.t Re: Jak se jaja robicie? 02.06.12, 07:24
          Wydawanych było nie tylko 700 śniadań a w dniach targowych liczba sięgała nawet tysiąca. 600 było śniadań hotelowych, ale przychodziło też bardzo dużo osób nie mieszkających w hotelu.
          Musisz wiedzieć, że w Poznaniu były tylko 3 duże hotele . Ten w którym pracowałam miał 5 gwiazdek, a nowobogaccy ciągnęli tam jak do ula.
          Później to już klapa była. Odejmowano gwiazdki, aż został sprzedany i dzisiaj ma już inną nazwę.
          Jak prosperują nie mam pojęcia.
          • Gość: miu Re: Jak se jaja robicie? IP: *.free.aero2.net.pl 02.06.12, 09:01
            Ok, Poznan :) Jeden z poznaniskich gigantow jest dzis szpitalem, a drugi w remoncie od wielu lat. Ciekawe z tymi gwiazdkami, bo podobno pierwszym hotelem pieciogwiazdkowym w Poznaniu jest Sheraton otwarty w 2006 roku.
            • alina.g.t Re: Jak se jaja robicie? 02.06.12, 22:34
              Kiedy ja zaczęłam pracować miał 4 ale ktoś mi opowiadał, że miał wcześniej 5. Nigdy nie drążyłam tematu, nie sprawdzałam. Może to i nieprawda.
    • para-buch Re: Jak se jaja robicie? 01.06.12, 10:16
      U nas jajecznica rzadko, sadzone ze szczypiorkiem(częściej, chętnie na śniadanie i obiad), makaron z jajkiem, gotowane na miękko i na twardo (także na kanapki). Jajka marynowane w curry, occie lub occie i sosie sojowym. Na koniec jaja z warzywami - omlety, tortille i jaja w kokilkach.
    • mhr2 Re: Jak se jaja robicie? 01.06.12, 10:56
      gotowane na twardo w solonce albo wedzone,
    • sznupkowie Re: Se jaj nie robimy 01.06.12, 12:11
      A ja najbardziej lubie jaja hindusa,zreszta nie tylko ja,bo moj chlop tez lubi...:)

Jak wygladaja jaja Hindusa?Ponizej przepis i zdjecia..:-D

sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/2012/05/miedzynarodowy-dzien-lenia-i-jaja.html
    • 363636r Re: Jak se jaja robicie? 01.06.12, 13:04
      A różnie. Czasem komuś krzesło znienacka odsunę, jaja są jak berety, kiedy rąbnie jak długi.
      :0)
      A tak w ogóle to w każdej postaci, uwielbiam jaja.
    • kropkaa Re: Jak se jaja robicie? 01.06.12, 13:22
      Z białej połowy dacquoise (teraz Pavlova z truskawkami może raczej), z zółtej - tiramisu, ach się rozmarzyłam...
    • aqua48 Dzisiaj zrobiłam 01.06.12, 16:00
      W postaci naleśników, z pesto i serem brie. Pycha!
    • Gość: anthonyb Re: Jak se jaja robicie? IP: 94.167.13.* 02.06.12, 08:53
      Sadzone w sosie pomidorowym.
      Najczesciej , gdy zostanie mi sos pomidorowy z ragù. Na dno rondla daje wtedy sos (sporo). Podgrzewam. wbijam jajka, sol, pieprz i troche drobno startego parmezanu. Przykrywam pokrywka. czekam , az jajka sie zetna tak jak lubie czyli bialko sciete i zoltko nie i podaje.
      • lashqueen Re: Jak se jaja robicie? 02.06.12, 09:19
        Tej metody nie znam, muszę kiedyś spróbować. Ja lubię jajka na twardo w sosie pomidorowo-tuńczykowym, z dodatkiem kaparów.
        Poza tym frittaty z przeróżnymi dodatkami, najlepiej warzywnymi.
        Jaka sadzone na boczku (pancetta) pokrojonym w kostkę.
    • hester83 Re: Jak se jaja robicie? 02.06.12, 09:11
      -jajecznica z pomidorem i szczypiorkiem (pomidor oczyszczony z nasion i dobrze odparowany) koniecznie z masłem
      -na miękko, w szklance ze szczypiorkiem i masłem
      -sadzone na pokrojonym w kostkę i przesmażonym boczku, koniecznie z płynnym żółtkiem, które rozlewa się na talerzu, a ja wycieram to żółtko świeżym chlebem...
    • mumia_ramzesa Re: Jak se jaja robicie? 02.06.12, 19:34
      Na twardo z sosem tatarskim albo majonezem.
      Na miekko - bialko sciete calk. zoltko plynne.
      Jajecznica - z dod. mleka.
      W prostej salatce: por i jajko - oba pociete na krazki i majonez.
    • squirk Re: Jak se jaja robicie? 02.06.12, 19:52
      Przypomniał mi się jeszcze jeden sposób, dawno nie robiłam - z kajzerek odcina się wierzch w 1/4 wysokości, środek się wydrąża (i ściera albo używa do zagęszczenia sosów albo co komu do głowy wpadnie), powstałą miseczke owija folią aluminiową tak, żeby zasłonić także jak największą część brzegów (chyba, że ktoś lubi bardzo chrupiące), wbija się jajko, soli, pieprzy i wstawia do piekarnika żeby sie zapiekło. Proste i bardzo dobre, pewnie można też dorzucić wędlinę abo zjeść z jakąś salsą.
      Nie wiem, jak mogłam zapomnieć o tym przepisie, idę piec kajzerki.
    • komanchu Kogel-mogel 02.06.12, 21:16
      Żółtko ucieram z cukrem, kakao i odrobiną rumu lub esencji rumowej/arakowej, białko ubijam na sztywną pianę i łączę z utartym wcześniej żółtkiem.
      • ania_m66 jaja malorolnych 02.06.12, 21:50
        czyli huevos rancheros w niedziele sa u mnie standardem jesli partner zyciowy spedza ze mna weekend u mnie w domu, bo na jedna osobe jakos mi sie nie opaca.
        tortille kukurydziane miekkie kupuje, refried beans czasami mam z puszki, czasami robie sama, ostry sos pomidorowy robie sama ze swiezych pomidorow, cebuli, kolendry i chili albo jak czegos zapomne kupic, leje bez skrupolow gotowca pt salsa texicana maggi z butli (zupelnie niezly jest), jak mam awokado, to sa czastki awokado, jak paleta sie po lodowce cheddar, to posypuje startym no i oczywiscie jaja sadzone :)
        jaja benka to u mnie drugi standard - angielski muffin jako spod najczesciej pomijam. czasami tostuje takie jakby buleczki do tostera, ktore u mnie nazywaja sie toasties, ale to rzadko.
        na to kawalek zgrillowanego kanadyjskiego bekonu (praktycznie bez tluszczu) albo plaster "kassler" z indyka z grilla, jajo w koszulce - dokladnie rzecz biorac nawet dwa jaja na leb i gotowy sos holenderski z kartonika :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka