Dodaj do ulubionych

Geekowy tort urodzinowy a nawet dwa. Jaka masa?

20.06.12, 16:27
Mój mąż ma niedługo okrągłe 25 urodziny. Z tej okazji chce dla niego przygotować tort urodzinowy. Znaleźliśmy świetny kanał na youtubie i obiecałam mu, że upiekę mu geekowe słodycze. ;) Z tym, że takie torty są trochę inne od naszych i ponieważ chce żeby nie tylko były ładne ale też smaczne zastanawiam się nad jakąś dobrą masą do środka.

Pierwszy tort na imprezę urodzinową to będzie tort kapitana Ameryki, tak na kanwie Avengersów:

Tutaj można trochę poszaleć bo impreza w domu więc tortu nie trzeba nigdzie transportować.

Drugi jest do pracy i tutaj jest większy problem bo trzeba go jakoś przetransportować(przez dosyć duży kawałek Warszawy) a oprócz tego musi być mało brudzący itd. Z tą masą mam większy problem.

Na ślubie mieliśmy ciasto w takim stylu i było przełożone owocową masą podobną do dżemu też dość cieniutko, ale chciałabym coś bardziej smakowego. Pomożecie? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ciocia Dobra Rada Re: Geekowy tort urodzinowy a nawet dwa. Jaka mas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.12, 18:28
      niedawno pisałaś, ze w kuchni działasz od niedawna. Tu porywasz się z motyką na słonce - radzi ci ciocia Dobra Rada - moze cos mniej skomplikowanego znajdziesz na youtubie, a przy okazji poszukaj filmiku podajacego skladniki i sposob wykonania Tak bedzie latwiej. Poza tym niebieski kolor w jakichkolwiek potrawach zniecheca do jedzenia - jest taki ewidentnie sztuczny.
      • Gość: Ewa Re: Geekowy tort urodzinowy a nawet dwa. Jaka mas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.12, 20:04
        mnie te kolory przerazaja... do ust bym tego nie wzięła...
        • aqua48 Re: Geekowy tort urodzinowy a nawet dwa. Jaka mas 20.06.12, 20:22
          Te upiorne neonowe kolorki muszą być wywołane chemią, a smak osiąga się starymi dobrymi naturalnymi składnikami w postaci masła, jajek, śmietany, mleka, ewentualnie kakao, czy czekolady lub cykaty.
          Tort z naturalnych składników jest pyszny, ale nie tak podatny na kształtowanie i z całą pewnością nie tak "czernobylowy" w kolorze jak ten z dodatkiem sztuczności.
          • Gość: Ewa Re: Geekowy tort urodzinowy a nawet dwa. Jaka mas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.12, 21:16
            Mnie osobiscie byłoby wstyd podac cos takiego moim gosciom, wiem ze moi znajomi i rodzina preferuja jedzenie jak najbardziej naturalne a to cos to cała tablica Mendelejewa...
            • shachar Re: Geekowy tort urodzinowy a nawet dwa. Jaka mas 20.06.12, 21:54
              A gdybyś się tak nie wstydziła i raz zrobiła coś dla zabawy, to co byś podała ? :-) Tablica Mendelejewa to jest w jajku.
              • Gość: Ewa Re: Geekowy tort urodzinowy a nawet dwa. Jaka mas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.12, 22:32
                Jedz na zdrowie, mnie to osobiscie nie przeszkadza, ja wybieram tablice Mendelejewa z jajka wiejskiego a nie z tubki ...
                • shachar Re: Geekowy tort urodzinowy a nawet dwa. Jaka mas 20.06.12, 22:42
                  dobrze, tylko się napompuję helem :-)
      • zia86 Re: Geekowy tort urodzinowy a nawet dwa. Jaka mas 21.06.12, 11:05
        Spoko. :) Umiem piec sama biszkopty, skromnie powiem, że wychodzą mi świetne, dlatego upiekę po prostu kolorowe biszkopty nie będę korzystać z żadnych gotowych mieszanek. Ten filmik jest raczej inspiracją estetyczną, czyli jak zrobić żeby wyglądało tak samo. Co prawda moje manualne zdolności są nie za wysokie ale myślę, że z wydrukowaniem szablonu i wycięciem z masy czy lukru plastycznego tych ozdób nie będę miała problemu, jak mi nie będzie szło to na mam zdolniejsze koleżanki w tym temacie, poproszę o pomoc.
    • kosmopolitesiorbut Re: Geekowy tort urodzinowy a nawet dwa. Jaka mas 20.06.12, 21:47
      Prawdę powiedziawszy widok tych kolorków budzi we we mnie odruch wymiotny i oczopląs jednocześnie.
    • Gość: Magda Re: Geekowy tort urodzinowy a nawet dwa. Jaka mas IP: *.229.148.114.dmk-alpha.eu 21.06.12, 09:34
      Nie chciało mi się oglądać filmiku, więc tylko zerknęłam, ale co jest takiego skomplikowanego w zrobieniu ciasta z proszku przełożonego nutellą, bo nie łapię? I do tego gotowe masy?
      • zia86 Re: Geekowy tort urodzinowy a nawet dwa. Jaka mas 21.06.12, 11:08
        No ja nie chce zrobić ciast z proszku. Ale nie ciasto jest tutaj problemem a masa, chciałabym je przełożyć czymś bardziej skomplikowanym niż nutellą i tutaj pojawia się problem bo nie wiem co by to mogło być. Chciałabym żeby masa była dobra ale równocześnie musi spełniać techniczne warunki potrzebne do tego żeby tort się tak ładnie trzymał. Urodziny są w lecie więc pewnie będzie ciepło, kiedyś robiłam tort czekoladowy z malinami, to się totalnie rozjechał przy transporcie, chciałabym takiej sytuacji uniknąć.
    • kocila Re: on jeszcze taki dziecinny? 21.06.12, 10:50
      Ja swojemu geekowi upiekłam kiedyś coś takiego
      grubajadzia.blogspot.com/search?q=goblinowe
      Koledzy z którymi gra w "czterdziestkę" byli zachwyceni.
      • zia86 Re: on jeszcze taki dziecinny? 21.06.12, 11:01
        Śliczne! :) U nas przez długi czas byli space marines ale teraz wróciliśmy do klasycznego Warhamera i zamieszkały u nas krasnoludy. ;)
        • buddy_valastro Re: on jeszcze taki dziecinny? 21.06.12, 11:08
          Gotowe masy są na Allegro, do przekładania również.
          • zia86 Re: on jeszcze taki dziecinny? 21.06.12, 11:10
            Tyle tylko, że ja nie chce gotowej masy. :)
        • kocila Re: on jeszcze taki dziecinny? 21.06.12, 11:21
          Krasnoludy były na początku, teraz Grey Kniightsi. Gobliny są moje, choć je tylko kolekcjonuje a nie gram. Co do masy nie podpowiem, ale jestem ciekawa jak Ci wyjdzie ten Mincraftowy tort, sporo roboty, ale pewnie goście docenią, jak lubią te klimaty.
    • zia86 Re: on jeszcze taki dziecinny? 21.06.12, 11:09
      Od kiedy geekowstwo jest dziecinne? Znam geeków 30 a nawet 40 letnich, którzy mają rodziny, dzieci i urządzają turnieje u siebie w domu. Trochę luzu. :)
      • mhr2 Re: on jeszcze taki dziecinny? 21.06.12, 11:56
        nawet 60cio latki, dlatego uwazam za "dziecinne", nic w tym zlego
    • zia86 Wyjaśnienie 21.06.12, 11:16
      Chyba coś pokręciłam w pierwszym poście. ;)
      Ja nie szukam miejsca gdzie kupię te składniki, które są pokazane na filmiku. Wiem gdzie kupić barwniki(większość została mi jeszcze z Halloween w domu) czy taką masę cukrową do dekoracji. Umiem też upiec dobry biszkopt z normalnych składników, więc nie ma problemu z ciastem.
      Naszym gościom też nie przeszkadzają barwniki, czasem fajnie jest się pobawić, na Halloween zrobiliśmy różne "groźne" słodycze i było ok, wszyscy zjedli ze smakiem, nikt nie umarł. ;) Poza tym tak jak napisałam torty mają być geekowe, bo i nasze towarzystwo prywatne i w pracy Miko się z takich ludzi składa i na pewno zrozumieją i docenią zabawę formą. :)
      Ja bym się chciała dowiedzieć jaką masę(nie gotową) proponujecie do takiego tortu. Coś żeby można było normalnie zrobić, przełożyć ale żeby równocześnie się trzymało. Zrobiłam już kilka dużych tortów w swoim życiu i robiłam przeróżne masy(kremowe, owocowe, czekoladowe itd.) ale po prostu nie wiem która z nich najbardziej będzie pasować technicznie. Tak jak już pisałam kiedyś robiłam tort rubinowy, cały mocno czekoladowy z przełożeniem z dżemu i masą czekoladową i po prostu piętra przy transporcie się rozjechały, chciałabym tego uniknąć. ;)
      • buddy_valastro Re: Wyjaśnienie 21.06.12, 11:26
        Użyj masy serkowo - maślanej z serka Philadelphia. Takie jak używa się do red velvet lub ciasta marchewkowego. Konsystencja musi być zwarta (duuuża ilość cukru pudru). Utrzyma ciężar.
        • zia86 Re: Wyjaśnienie 21.06.12, 11:31
          Niestety wszystkie serkowe(oprócz mascarpone) odpadają, mój mąż nie jada białego sera i większości jego pochodnych.
          • buddy_valastro Re: Wyjaśnienie 21.06.12, 11:35
            No dobra, gramy dalej w grę "tak ale....."
            Zrób klasyczny maślany.
            • zia86 Re: Wyjaśnienie 21.06.12, 11:38
              A będzie się trzymać? Robię dobre maślane kremy ale one są takie śliskie więc nie wiem czy by się nadawały. :)
              • buddy_valastro Re: Wyjaśnienie 21.06.12, 12:06
                Tak , krem maślany będzie się trzymał jeśli będzie "tępy". Jeśli robisz wiesz o co chodzi, reguluje sie śliskość ilością cukru pudru. Na krem maślany dobrze sie "klei" masa cukrowa, chociaż głądsze torty wychodzą jeśli pod masę położy sie warstwę marcepanu, przejedzie po niej pędzelkiem z alkoholem i położy na to dopiero masę.

W moje subiektywnej ocenie zaczynająć od tortu angielskiego dla kolegów z pracy strzelasz sobie samobója. Cyba że masz na imię Barbie........
                • zia86 Re: Wyjaśnienie 21.06.12, 12:17
                  buddy_valastro napisał(a):

> W moje subiektywnej ocenie zaczynająć od tortu angielskiego dla kolegów z pracy
                  > strzelasz sobie samobója. Cyba że masz na imię Barbie........

?? Możesz wyjaśnić, bo nie do końca rozumiem? Dlaczego tort z Minecraft'a ma być samobójem?
                  • buddy_valastro Re: Wyjaśnienie 21.06.12, 12:26
                    To trudny tort. Trzeba dobrze balansować pomiędzy smakiem a wyglądem. Jesli robiłaś już torty angielskie to ok, jeśli nie dla ochłody obejrzyj czym się "chwalą" ludzie na forum pokazując swoje pierwsze wypieki.
                    Upiecz w domu a do pracy zamów i porównaj wygląd i smak. Najbezpieczniejsza opcja :)

PS. Zrób zwarty, rzucany biszkopt albo zastąp go ciastem ucieranym. Lepiej sie wycina.
    • zia86 Truskawki i jogurt? 04.07.12, 13:45
      Podoba mi się ta masa - klik Wygląda na zbitą i pasuje mi kolorem do tortu, poza tym wydaje się być pyszna. :) Myślicie, że nada się do tego angielskiego urodzinowego tortu?
    • corrina_f1 Re: on jeszcze taki dziecinny? 04.07.12, 14:34
      mhr2 napisała:

> zia86 napisała:
      >
      > > Mój mąż ma niedługo okrągłe 25 urodziny. Z tej okazji chce dla niego przy
      > gotowa
      > > ć tort urodzinowy.

No właśnie wygląda na to że dzieciak jeszcze, w sumie fakt, 25 lat to szczawik ;)
      Btw 25 urodziny raczej nie są okrągłe... 30, 40,50 jak najbardziej. Ale 25 ?
      • zia86 Re: on jeszcze taki dziecinny? 04.07.12, 14:39
        No, ćwierć wieku. :) To tak moim zdaniem dość okrągłe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka