Gość: pama IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.07.04, 11:09 Poszukuję sprawdzonych przepisów na te duńskie potrawy. Może ktoś ma i się podzieli. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pama Re: krydersild i wienerbrod IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.07.04, 13:12 Nikt nie potrafi mi pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: krydersild i wienerbrod IP: *.bb.online.no 05.07.04, 15:51 Mam, zaraz!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pama Re: krydersild i wienerbrod IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.07.04, 15:59 Czekam cierpliwie i z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: krydersild i wienerbrod IP: *.bb.online.no 05.07.04, 17:30 Nie wiem czy chodzi Ci o sama zalewe, w ktorej moczy sie sledzie, zeby nabraly korzennego smaku, czy sos, w ktorym to sie podaje, ale podam wszystko: 1 kg filetow sledziowych, moga byc pokrojone 50 ml soli (miara objetosciowa) 150 ml cukru lyzka grubo zmielonego bialego pieprzu lyzka grubo zmielonego ziela angielskiego 2 liscie laurowe lyzeczka mielonych gozdzikow lyzeczka mielonego imbiru 1 czerwona cebula w plasterkach Sol, pieprz, cebule i przyprawy wymieszac. Ukladac warstwami w sloju przesypujac mieszanka przyprawowa. Zostawic na dobe w chlodnym pomieszczeniu (10 stopni) zeby dojrzal. Przelozyc do lodowki. Po 4-5 dniach jest gotowy. Trzyma sie w lodowce do 3 miesiecy. sosik: 200 ml jogurtu naturalnego 100 gr lekkiego serka twarogowego ( w oryginalnym przepisie jest kozi) lyzka soku pomaranczowego lyzka miodu lyzeczka startej skorki pomaranczowej sol i bialy pieprz Skladniki wymieszac i odstawic na kilka godzin zeby sie przegryzly. POdawac ze sledziem. Kryddersilda, czyli sledzia na korzenie podaje sie zwykle z pumperniklem albo innym ciemnym pieczywem i jakims smietanowym sosem. Wienerbrødy beda zaraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Drozdzowe ciasto francuskie-wienerbr& oslash;d IP: *.bb.online.no 05.07.04, 17:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: Drozdzowe ciasto francuskie-wienerbr& osla IP: *.bb.online.no 05.07.04, 17:52 Nacisnelo mi sie bez sensu, przepraszam! Mam tu tradycyjny przepis na wienerbrød 300 gr masla 400 gr maki pszennej 200 ml mleka 2 jaja 2 lyzki smietanki 2 lyzki cukru 5 dkg drozdzy Maslo i make ugniesc na grudkowata mase. Jajka, smietanke i wode wymieszac dokladnie, dodac do maki, na koncu dodac drozdze zmieszane z cukrem. Zagniesc ciasto, wyrobic lekko, schlodzic przez 1, 5 godziny i walkowac jak na ciasto francuskie. Ciasto musi rosnac w chlodnym miejscu, inaczej sie rozplynie i bedzie zakalcowate! Wycinac kwadraty o boku 10 cm, nadziewac kremem budyniowym lub musem jablkowym, zostawic na blasze do wyrosniecia przez godzine, posmarowac jajkiem i piec 5-8 minut w temp 250 - 275 stopmi. Po wyjeciu z pieca posypac grubym cukrem. Smacznego! Zrodlo, I. Espelid Høvik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pama Re: Drozdzowe ciasto francuskie-wienerbr& osl IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.07.04, 23:55 Dziękuję ogromnie. Mam jeszcze tylko parę pytań, bo nie jestem wszystkiego pewna. Co to znaczy wałkować jak na ciasto francuskie. Czy mam jeszcze dodawać masło, zawijać i znowu wałkować? Jeśli tak to ile tego masła i ile razy powtarzać tę czynność. Jak nadziewać? Robić koperty z ciasta, czy może jest na to jakiś inny sposób. No i już ostatnie pytanie o nadzienie. Czy może to być po prostu zwykły budyń, czy czymś się różni? Przepraszam, że tak zawracam głowę, ale zależy mi na tym, żeby to wyszło. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: Drozdzowe ciasto francuskie-wienerbr& os IP: *.bb.online.no 06.07.04, 11:35 Walkowac tak jak mowisz, zawijac i powalkowac. Pamietaj, ze musisz to robic w chlodnym pomieszczeniu, bo inaczej padnie jak sznita. Krem budyniowy ti po prostu gestszy budyn gotowany z mniejszej ilosci mleka.Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Nie odpowiedź, ale związane z tematem IP: *.proxy.aol.com 05.07.04, 17:43 www.spangshus.dk/dpi/wpkuchnia.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pama Re: Nie odpowiedź, ale związane z tematem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.07.04, 09:31 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: Nie odpowiedź, ale związane z tematem IP: *.bb.online.no 06.07.04, 11:36 A sledzie mozna tez podprawic octem, bo moga byc za slodkie bez! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pama Re: Nie odpowiedź, ale związane z tematem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.07.04, 20:59 Helu a może znasz jakieś inne duńskie ciasto lub deser? Trochę się obawiam robienia ciasta francuskiego, no i za bardzo nie mam warunków. Wszędzie jest teraz raczej ciepło. A może ktoś inny zna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Dunskie ciasto IP: *.bb.online.no 06.07.04, 21:09 No pewnie, zaraz czegos poszukam fajnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pama Re: Dunskie ciasto IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.07.04, 21:10 Dzięki. Jesteś boska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: Dunskie ciasto IP: *.bb.online.no 06.07.04, 21:22 Tu jest ciasto pieczone na blaszce Danske kaker 150 gr masla 150 gr cukru 2 duze jaja skorka otarta z cytryny 175 gr maki 25 gr mielonych migdalow, czyli lyzka lyzeczka proszku do pieczenia do ozdoby lyzka siekanych migdalow 3 lyzki rodzynek 2 lyzki grubego cukru Maslo utrzec z cukrem do bialosci. Dodac zoltka, skorke z cytryny, migdaly i make z proszkiem i piane z bialek. Wylac ciasto na blaszke lub do tortownicy, posypac migdalami, cukrem i rodzynkami. Piec w srednio nagrzanym piekarniku (180) az bedzie jasnobrazowe czyli jakies 35-40 minut. Pokroic w raby i podawac. Mozna tez na spod dac 2 jablka pokrojone w polasterki i zalac ciastem, tez bedzie po dunsku i bardziej soczyscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz kuchnia duńska IP: *.proxy.aol.com 06.07.04, 21:42 www.google.com/search?hl=en&ie=ISO-8859-1&q=potrawy+kuchni+du%26%23324%3Bskiej&btnG=Google+Search Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pama Re: kuchnia duńska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.07.04, 14:53 Dziękiuję za wszystkie przepisy. w piątek dam znać , jak mi poszło. Śledzie już się marynują i chyba będą pyszne! Odpowiedz Link Zgłoś