Dodaj do ulubionych

krydersild i wienerbrod

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.07.04, 11:09
Poszukuję sprawdzonych przepisów na te duńskie potrawy. Może ktoś ma i się
podzieli.
Obserwuj wątek
    • Gość: pama Re: krydersild i wienerbrod IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.07.04, 13:12
      Nikt nie potrafi mi pomóc?
      • Gość: Hela Re: krydersild i wienerbrod IP: *.bb.online.no 05.07.04, 15:51
        Mam, zaraz!!!!!!!!!!!
        • Gość: pama Re: krydersild i wienerbrod IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.07.04, 15:59
          Czekam cierpliwie i z góry dziękuję.
          • Gość: Hela Re: krydersild i wienerbrod IP: *.bb.online.no 05.07.04, 17:14
          • Gość: Hela Re: krydersild i wienerbrod IP: *.bb.online.no 05.07.04, 17:30
            Nie wiem czy chodzi Ci o sama zalewe, w ktorej moczy sie sledzie, zeby nabraly
            korzennego smaku, czy sos, w ktorym to sie podaje, ale podam wszystko:

1 kg filetow sledziowych, moga byc pokrojone
            50 ml soli (miara objetosciowa)
            150 ml cukru
            lyzka grubo zmielonego bialego pieprzu
            lyzka grubo zmielonego ziela angielskiego
            2 liscie laurowe
            lyzeczka mielonych gozdzikow
            lyzeczka mielonego imbiru
            1 czerwona cebula w plasterkach

Sol, pieprz, cebule i przyprawy wymieszac. Ukladac warstwami w sloju
            przesypujac mieszanka przyprawowa. Zostawic na dobe w chlodnym pomieszczeniu
            (10 stopni) zeby dojrzal. Przelozyc do lodowki. Po 4-5 dniach jest gotowy.
            Trzyma sie w lodowce do 3 miesiecy.

sosik:

200 ml jogurtu naturalnego
            100 gr lekkiego serka twarogowego ( w oryginalnym przepisie jest kozi)
            lyzka soku pomaranczowego
            lyzka miodu
            lyzeczka startej skorki pomaranczowej
            sol i bialy pieprz

Skladniki wymieszac i odstawic na kilka godzin zeby sie przegryzly. POdawac ze
            sledziem.

Kryddersilda, czyli sledzia na korzenie podaje sie zwykle z pumperniklem albo
            innym ciemnym pieczywem i jakims smietanowym sosem.

Wienerbrødy beda zaraz.

• Gość: Hela Drozdzowe ciasto francuskie-wienerbr& oslash;d IP: *.bb.online.no 05.07.04, 17:35
            • Gość: Hela Re: Drozdzowe ciasto francuskie-wienerbr& osla IP: *.bb.online.no 05.07.04, 17:52
              Nacisnelo mi sie bez sensu, przepraszam!

Mam tu tradycyjny przepis na wienerbrød

300 gr masla
              400 gr maki pszennej
              200 ml mleka
              2 jaja
              2 lyzki smietanki
              2 lyzki cukru
              5 dkg drozdzy

Maslo i make ugniesc na grudkowata mase. Jajka, smietanke i wode wymieszac
              dokladnie, dodac do maki, na koncu dodac drozdze zmieszane z cukrem. Zagniesc
              ciasto, wyrobic lekko, schlodzic przez 1, 5 godziny i walkowac jak na ciasto
              francuskie. Ciasto musi rosnac w chlodnym miejscu, inaczej sie rozplynie i
              bedzie zakalcowate!
              Wycinac kwadraty o boku 10 cm, nadziewac kremem budyniowym lub musem jablkowym,
              zostawic na blasze do wyrosniecia przez godzine, posmarowac jajkiem i piec 5-8
              minut w temp 250 - 275 stopmi.
              Po wyjeciu z pieca posypac grubym cukrem.
              Smacznego!

Zrodlo, I. Espelid Høvik
              • Gość: pama Re: Drozdzowe ciasto francuskie-wienerbr& osl IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.07.04, 23:55
                Dziękuję ogromnie. Mam jeszcze tylko parę pytań, bo nie jestem wszystkiego
                pewna. Co to znaczy wałkować jak na ciasto francuskie. Czy mam jeszcze dodawać
                masło, zawijać i znowu wałkować? Jeśli tak to ile tego masła i ile razy
                powtarzać tę czynność.
                Jak nadziewać? Robić koperty z ciasta, czy może jest na to jakiś inny sposób.
                No i już ostatnie pytanie o nadzienie. Czy może to być po prostu zwykły budyń,
                czy czymś się różni?
                Przepraszam, że tak zawracam głowę, ale zależy mi na tym, żeby to wyszło.
                Dzięki
                • Gość: Hela Re: Drozdzowe ciasto francuskie-wienerbr& os IP: *.bb.online.no 06.07.04, 11:35
                  Walkowac tak jak mowisz, zawijac i powalkowac. Pamietaj, ze musisz to robic w
                  chlodnym pomieszczeniu, bo inaczej padnie jak sznita. Krem budyniowy ti po
                  prostu gestszy budyn gotowany z mniejszej ilosci mleka.Powodzenia!
    • Gość: Pichciarz Nie odpowiedź, ale związane z tematem IP: *.proxy.aol.com 05.07.04, 17:43
      www.spangshus.dk/dpi/wpkuchnia.htm
      • Gość: pama Re: Nie odpowiedź, ale związane z tematem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.07.04, 09:31
        up
        • Gość: Hela Re: Nie odpowiedź, ale związane z tematem IP: *.bb.online.no 06.07.04, 11:36
          A sledzie mozna tez podprawic octem, bo moga byc za slodkie bez!
          • Gość: pama Re: Nie odpowiedź, ale związane z tematem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.07.04, 20:59
            Helu a może znasz jakieś inne duńskie ciasto lub deser? Trochę się obawiam
            robienia ciasta francuskiego, no i za bardzo nie mam warunków. Wszędzie jest
            teraz raczej ciepło. A może ktoś inny zna?
            • Gość: Hela Dunskie ciasto IP: *.bb.online.no 06.07.04, 21:09
              No pewnie, zaraz czegos poszukam fajnego.
              • Gość: pama Re: Dunskie ciasto IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.07.04, 21:10
                Dzięki. Jesteś boska!
              • Gość: Hela Re: Dunskie ciasto IP: *.bb.online.no 06.07.04, 21:22
                Tu jest ciasto pieczone na blaszce

Danske kaker

150 gr masla
                150 gr cukru
                2 duze jaja
                skorka otarta z cytryny
                175 gr maki
                25 gr mielonych migdalow, czyli lyzka
                lyzeczka proszku do pieczenia

do ozdoby

lyzka siekanych migdalow
                3 lyzki rodzynek
                2 lyzki grubego cukru

Maslo utrzec z cukrem do bialosci. Dodac zoltka, skorke z cytryny, migdaly i
                make z proszkiem i piane z bialek. Wylac ciasto na blaszke lub do tortownicy,
                posypac migdalami, cukrem i rodzynkami. Piec w srednio nagrzanym piekarniku
                (180) az bedzie jasnobrazowe czyli jakies 35-40 minut. Pokroic w raby i podawac.

Mozna tez na spod dac 2 jablka pokrojone w polasterki i zalac ciastem, tez
                bedzie po dunsku i bardziej soczyscie.
    • Gość: Pichciarz kuchnia duńska IP: *.proxy.aol.com 06.07.04, 21:42
      www.google.com/search?hl=en&ie=ISO-8859-1&q=potrawy+kuchni+du%26%23324%3Bskiej&btnG=Google+Search
      • Gość: pama Re: kuchnia duńska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.07.04, 14:53
        Dziękiuję za wszystkie przepisy. w piątek dam znać , jak mi poszło. Śledzie już
        się marynują i chyba będą pyszne!
        • hela1 Re: kuchnia duńska 07.07.04, 15:38
          Powodzenia zycze i czekam na raport!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka