floress 14.11.12, 10:11 Ktoś może polecić gotowy mak mielony? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marbor1 Re: mak mielony gotowy IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.12, 10:18 Kupuję mak mielony w białych torebkach, sprowadzany z Czech. Jestem z niego zadowolona. Co prawda innego mielonego nie widziałam w sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: mak mielony gotowy 14.11.12, 10:21 W watku o masie makowej , kilka osób narzekało na te mak. Nie wiem, moze mam szczęście, może spaczony smak, ale dla mnie ten mak w białych torebkach był w porządku. Namaczam go w mleku, podgotowuje i odsączam. I nie mialam z nim kłopotu, a uzywam go od jakis trzech lat ( po wpadce z gorzkim - zjełczalym- makiem ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: mak mielony gotowy IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.12, 11:59 Ja ten mak stosuję w kuchni już dość długo. Robię troszkę inaczej: do wrzącego mleka sypię mak [na 50 dag. maku. 300 ml wrzącego mleka], odstawiam z ognia, dodaję miód, bakalie wg uznania i czekam aż wystygnie. Jeszcze nie zdarzyło mi się aby mak był gorzki. Zjełczały to może być jeśli dość długo leży. Dlatego nie można sobie robić zapasów na "zaś". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniani Re: mak mielony gotowy IP: *.doplaty.gov.pl 19.11.12, 13:30 No właśnie. Ja kupiłam w zeszłym roku ten suchy mielony i to, czego nie zużyłam, leży nadal w szafce:) jak myslicie - bedzie jeszcze dobry? jak sprawdzić, czy nie zjełczał czy coś takiego...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: mak mielony gotowy IP: *.dynamic.chello.pl 19.11.12, 17:16 Mnie się raz zdarzyło, że właśnie taki przetrzymany przez dłuższy czas, po upieczeniu okazał się być zjełczałym. Myślę, że warto zrobić taką próbę: 1 łyżkę suchego maku zalać niewielką ilością gorącej wody, poczekać trochę i spróbować czy jest OK, czy ma smak zjełczałego. Teraz sprowadzają ten mak w 1-kilogramowych paczkach, jak dla mnie to trochę za dużo. Kiedyś można było kupić go w paczkach 30 dag. Odpowiedz Link Zgłoś
maja307@autograf.pl Re: mak mielony gotowy 23.12.14, 01:29 Ja dzisiaj kupiłam w Tesco czeski mak mielony i niestety dwie torebki do wyrzucenia. Tak wstrętnego, gorzkiego smaku nigdy jeszcze nie miał żaden mak, ani mielony ani do mielenia a piekę już długie lata. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: mak mielony gotowy 14.11.12, 11:21 Teraz polowa watkow bedzie o maku z puszki i pieniku staropolskim. Odpowiedz Link Zgłoś
hazo Re: mak mielony gotowy 14.11.12, 11:54 Raz skusiłam się na mielony mak (Bakallandu), piasek trzeszczał nam w zębach i nigdy więcej mielonego maku nie kupię. Być moze to jednorazowa wpadka producenta, ale mnie zniechęciła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anita Re: mak mielony gotowy IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.12, 13:53 Dobry mak mielony jest z firmy BackMit. Kilka razy go używałam i nie zawiodłam się. Doprawiłam wg uznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniani Re: mak mielony gotowy IP: *.doplaty.gov.pl 14.11.12, 13:53 Ja w zeszłym roku kupiłam w Kaufladzie gotowy mielony mak i byłam zadowolona:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: mak mielony gotowy IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.12, 18:01 Też używałam maku firmy BackMit, jest w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majala Re: mak mielony gotowy IP: *.rzeszow.mm.pl 14.11.12, 18:39 Też używam czeski mak mielony. Po jednorazowej wpadce z b. gorzkim, nie zniechęciłam się. Wygoda przeważyła, robię go zgodnie z przepisem na opakowaniu, oczywiście bakalie i inne dodatki daję wg swoich preferencji. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: mak mielony gotowy 14.11.12, 22:38 Używałam juz mielony mak rożnych firm i zawsze byłam zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: mak mielony gotowy 15.11.12, 09:31 tylko taki, pamietam te meczace czasy mielenia maku, Odpowiedz Link Zgłoś