anaiss 29.11.12, 20:36 Witajcie, w tym roku będę obchodziła swoje pierwsze wegetariańskie święta. Czy możecie polecić mi jakieś bezmięsne potrawy świąteczne? Chciałabym ugotować coś, czego jednak nie gotuję na co dzień. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triismegistos Re: wegetariańskie święta 29.11.12, 21:11 Za wyjątkiem ryby wszystkie tradycyjne świąteczne potrawy są wegetariańskie. Rybę możesz zastąpić soją albo jakimś seitanem, zrobić "po grecku", albo z pieczarkami, albo jak tam się u was w somu karpia podawało. Większym wyzwaniem byłaby wegetariańska wielkanoc :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata_ Re: wegetariańskie święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.12, 22:11 Święta, to nie tylko postna (co nie znaczy wegetariańska) Wigilia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dvoicka Re: wegetariańskie święta 29.11.12, 22:14 a chodzi Ci o wigilię czy o całe święta? bo wigilia, pomijając ryby faktycznie jest bezmięsna (zakładam, że nie jesz ryb, a to nie jest takie oczywiste). > Chciałabym ugotować coś, czego jednak nie gotuję na co dzień. nie wiedząc co gotujesz na co dzień trudno jest coś poradzić. wegetarianie żywią się trochę inaczej niż mięsożercy. za mną na przykład chodzi domowy pasztet z soczewicy, a dla Ciebie to może być codzienność. albo pierogi z kaszą gryczaną/soczewicą, chociaż na święta pozostałabym przy kapuście i grzybach. u mnie w domu robi się coś w rodzaju kulebiaka - pieróg z kapustą i grzybami, który towarzyszy barszczykowi przez całe święta (moja najulubieńsza potrawa świąteczna, obok kutii) Odpowiedz Link Zgłoś
aaagataaa1 Re: wegetariańskie święta 29.11.12, 22:19 Tu jest zbiór przepisów na wegetariańskie święta wegetarianskieswieta.blogspot.com/ W tym roku też będzie taka akcja www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/wegetarianskie-swieta-z-zielenina-edycja-bozonarodzeniowa Ja też w tym roku obchodzę pierwsze wegetariańskie święta, jeszcze nie wiem do końca co przygotuję. Odpowiedz Link Zgłoś
1-misiu Da się zrobić 15.07.14, 11:11 anaiss napisała: > Czy możecie polecić mi jakieś bezmięsne potrawy świąteczne? To jest super proste. Po prostu przygotowujesz potrawy jak zawsze, tylko bez mięsa i bez produktów odzwierzęcych. Sałatki, krokiety, "Pasztety", ciasta, wszystko da się zrobić bez mięsa. Może później podam jakieś linki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Rzeczywiście proste. Nie dość, że w sierpniu to IP: *.gdynia.mm.pl 15.07.14, 12:27 jeszcze po dwóch latach. Miś jak zwykle o "małym rozumku". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmagi Re: Rzeczywiście proste. Nie dość, że w sierpniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.14, 12:34 gazetowy podbijacz watków;/ Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Rzeczywiście proste. Nie dość, że w sierpniu 15.07.14, 13:51 Archeolog amator, niedługo dokopie się do wątków z epoki Ming :) Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Rzeczywiście proste. Nie dość, że w sierpniu 15.07.14, 15:27 Gość portalu: mmagi napisał(a): > gazetowy podbijacz watków;/ Popatrz na to jak na wskazówkę - tak można skończyć eliminując z diety mięso. Czyli trzeba koniecznie je jeść żeby nie upaść tak nisko. Po eksplozji wegebełkotu zrobiłam to, co dla mnie i rodziny najlepsze - za 2 h kurier przywiezie mi kurczaka, golonki, ryby i wołowinę na daube. Wegetrolle robią dobrą robotę na forum, mój rzeźnik za nimi przepada. Tylko prawdziwych wegetarian niezmiennie mi żal, ta żenująca trollująca podróbka ośmiesza całą społeczność. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: wegetariańskie święta 15.07.14, 14:15 a jakie to swieta w lupcu sa? Odpowiedz Link Zgłoś
eulaliana Co to jest? 15.07.14, 14:19 roseanne napisała: > a jakie to swieta w lupcu sa? Co to jest "lupcu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x a kto z nami nie wypije, tego.... IP: *.unitymediagroup.de 16.07.14, 08:42 miało pewnie być "Łupu cupu" Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Święta to święta 16.07.14, 10:38 Święta bez względu na to jakie nie mogą się obejść bez: Szynki, baleronu, schabu pieczonego , polędwicy łososiowej, boczku wędzonego surowego i parzonego oraz pieczonego, kiełbasy swojskiej, salami i innych specjałów świątecznych. A co do świąt w lipcu, to właśnie jest to najlepszy termin dla wegetroli, trawa duża na łąkach, koniczyna i inne chwasty, Mogą sobie urządzić święta, wyjść na łąkę i paść się do woli. Będą się cieszyć, że objadają biedne krówki i świnki z ich paszy. Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Święta to święta 16.07.14, 15:20 jarek_zielona_pietruszka napisał: > Święta bez względu na to jakie nie mogą się obejść bez: Szynki, baleronu, schab > u pieczonego , polędwicy łososiowej, boczku wędzonego surowego i parzonego oraz > pieczonego Jeśli ktoś ma sprawdzony przepis na pieczony boczek proszę o podzielenie się, mam własny (piekę w czosnku po długim marynowaniu), jest rewelacyjny, ale chętnie wypróbuję coś nowego. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Święta to święta 16.07.14, 16:34 Ja robię tak: robię miksturę z jasnego sosu sojowego, soku imbirowego, czosnku, utłuczonego anyżu, cynamonu i soku z limonki, nacieram nim boczek, marynuje przez dobę. Najpierw go piekę gługo w niskiej temperaturze, jakiś 100 stopniach pod przykryciem, potem odkrywam, właczam termoobieg i dopiekam do rumianości. Pod sam koniec można całość posmarować rozpuszczonym miodem. Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Święta to święta 16.07.14, 16:48 triismegistos napisała: > Ja robię tak: robię miksturę z jasnego sosu sojowego, soku imbirowego, czosnku, > utłuczonego anyżu, cynamonu i soku z limonki, nacieram nim boczek, marynuje pr > zez dobę. Najpierw go piekę gługo w niskiej temperaturze, jakiś 100 stopniach p > od przykryciem, potem odkrywam, właczam termoobieg i dopiekam do rumianości. Po > d sam koniec można całość posmarować rozpuszczonym miodem. Bardzo dziękuję, tylko limonkę muszę dokupić, upiekę na weekend :-) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Święta to święta 16.07.14, 17:56 mam dwie wersje ulubione jedna to czosnek, majeranek, sol i pieprz druga to w stylu pulled pork - cynamon, brazowy cukier, papryka, sol, chili - albo jeszcze lepiej posiekane chipotli z sosem adobe (to ostatnie puszkowe), kumin i kardamon - brazowy cukier mozna zastapic melasa, bedzie wiecej zelaza i bardziej "lepki" sos Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Święta to święta 16.07.14, 18:11 roseanne napisała: > mam dwie wersje ulubione > jedna to czosnek, majeranek, sol i pieprz > > druga to w stylu pulled pork - cynamon, brazowy cukier, papryka, sol, chili - a > lbo jeszcze lepiej posiekane chipotli z sosem adobe (to ostatnie puszkowe), kum > in i kardamon - brazowy cukier mozna zastapic melasa, bedzie wiecej zelaza i ba > rdziej "lepki" sos Zapisane, liczyłam na to, że się odezwiesz, dziękuję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Święta to święta 16.07.14, 23:13 Ja znalazłem w wietnamskim sklepie fajną przyprawę do boczku. Najpierw lekko boczek obgotowuję, później marynuję w tej przyprawie a na końcu piekę pod przykryciem,a pod koniec zdejmuję przykrywkę i piekę, aż skórka zrobi się rumiana i chrupiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
1-misiu Re: Święta to święta 17.07.14, 11:19 mmagi napisała: > jak sie nazywa? Kto? Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Święta to święta 17.07.14, 11:48 mmagi napisała: > jak sie nazywa? Trudno mi nazwę napisać, ale masz tutaj zdjęcie i napisałem krótki opis. tiny.pl/q833x Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Święta to święta 17.07.14, 12:01 nie mam możliwości wejscia,załączniki sie nie otwierają:/ Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Święta to święta 17.07.14, 12:11 Sorki tylko dla zarejestrowanych, zapomniałem o tym. :( Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Święta to święta 17.07.14, 13:29 mmagi napisała: > nie mam możliwości wejscia,załączniki sie nie otwierają:/ Wysłałem zdjęcie na gazetowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Święta to święta 17.07.14, 16:21 nie wcinaj sie w rozmowę,pytanie nie było do ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
filippa.pippa Każdy dzień 18.07.14, 10:51 Dla mnie każdy dzień jest dniem świątecznym. Odpowiedz Link Zgłoś