Dodaj do ulubionych

Łosoś inaczej?

05.12.12, 12:21
Kochane i Kochani, czy macie jakieś sprawdzone przepisy na łososia?
Opatrzyły nam się już wersje na parowarze i pieczone. Nie mam specjalnego "daru" do kombinowania z rybami więc proszę o Wasze sprawdzone przepisy! :)

Ciepłe pozdrowienia!
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Łosoś inaczej? 05.12.12, 12:35
      Może gravlax, jakieś szaszłyki czy pieczony w folii przekładaniec ze szpinakiem (dwa filety, między nimi szpinak czy inne takie, co kto lubi)? Łososia jemy zwykle na surowo ale testowałam też ten przepis www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/losos_w_papilotach/przepis.html - bardzo przyzwoity.
      :-)
      • marghe_72 Re: Łosoś inaczej? 05.12.12, 12:56
        kilka moich pomysłów
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66087489,66087489.html
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,74474192,74474192.html
        w panierce
        miszmasz-marghe.blogspot.com/2011/12/osos-w-chrupiacej-panierce.html
        z makaronem
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,95039431,95039431.html
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,139397201.html
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,116782330,116782330.html
        w zupie
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,140682967.html
        tatar (można robić z surowego)
        miszmasz-marghe.blogspot.com/2012/09/tatar-z-wedzonego-ososia.html
        itp
      • Gość: pyrka Re: Łosoś inaczej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.13, 11:26
        zrobiłam tego łososia z porami - dla mnie pycha :) chłop marudził, że cytryna i za kwaśny - więc następnym razem jemu zrobię bez cytryny. mniam....
    • marghe_72 Re: Łosoś inaczej? 06.12.12, 17:26
      i ruski szampan
      • calineczkazbajkii Re: Łosoś inaczej? 12.01.13, 22:47
        Tatar z łososia
        Tarta z łososiem na cieście francuskiem
        Placki z łososia nie tylko dla maluchów

szybkowar.blogspot.co.uk/#uds-search-results
      • jackk3 Re: Łosoś inaczej? 13.01.13, 01:49
        Nie ma 'rskiego' szampana. To jest gazowane wino.
    • iwonamarta83 Re: Łosoś inaczej? 12.01.13, 23:51
      ja jutro robię pierogi ze świeżym łososiem, przepisu jeszcze nie mam, ale cos wykombinuję :)
      świeży łosoś, pomidory suszone, czosnek, a do tego szpinak z gorgonzolą :)
      ale koniecznie świeży, nie wędzony :)
      • iwonamarta83 Re: Łosoś inaczej? 17.01.13, 20:26
        Zrobilam, prawidzwy smak umami :) wspaniale pierogi ze zwiezym lososiem :) :)
    • Gość: Endy Re: Łosoś inaczej? IP: *.gdynia.mm.pl 13.01.13, 00:20
      filet z łososia w cieście francuskim,
      tagiatelle z lososiem (wedzonym) w sosie smietanowo-koperkowym,
      placki ziemniaczane z losoiem wedzonym, serkiem smietankowym czosnkiem i koperkiem
      filet z lososia z sosie smietanowo-kurkowym
      tarta z lososiem

chociaz my najlepiej lubimy zwyczajnie, pieczonego z cytryna, koperkiem, pieprzem.

• Gość: paszowiec Re: Łosoś inaczej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.13, 09:33
      Nikt Wam nie każe....
    • Gość: paszowiec Re: Łosoś inaczej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.13, 09:36
      Placki ziemniaczane z plasterkami wędzonego łososia i gęstą śmietaną. Można przyozdobić świeżym koperkiem.
      • kolezanka_galipa Re: Łosoś inaczej? 13.01.13, 18:14
        A ja tydzień temu zrobiłam właśnie pierogi w łososiem. Mój przepis wymyślony na szybko: ugotowany, następnie rozdrobniony łosoś, do tego delikatnie podsmażona i drobno posiekana cebula, drobno posiekana natka pietruszki, trochę świeżo zmielonego pieprzu i pokrojone w cienkie paski suszone pomidory. Do tego sos czosnkowy - ziołowy, na bazie jogurtu naturalnego.

Pyszne:-)
        • jackk3 Re: Łosoś inaczej? 13.01.13, 19:32
          Bardzo fajny przepis! My czasami robimi pulpety z lososia (wlasciwie to moja zona) moga byc np. z sosem pomidorowym (z lekko azjatyckim smakiem) i sa znakomite (b. delikatne).
          Pzdr
    • budzik11 Re: Łosoś inaczej? 13.01.13, 19:08
      tasieks napisał(a):

> Opatrzyły nam się już wersje na parowarze i pieczone.

Najprościej - smażony na maśle.
    • a74-7 Re: Łosoś inaczej? 13.01.13, 19:26
      pomyslow wiele ;-)
      tinyurl.com/aaf87xy
    • Gość: beata_ Re: Łosoś inaczej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.13, 19:55
      Moim zdaniem łosoś, jako surowa ryba do dalszej obróbki, jest przereklamowany :-)
      Próbowałam najprostszego smażenia, bo ryba to dla mnie albo smażona, albo pieczona (możliwości pieczenia nie mam, ale to akurat niewiele zmienia, bo próbowałam pieczonego "w gościach") - sól, pieprz i na smalec (za drugim razem na masło klarowane) + cytryna na gotową rybę i kicha! Ta ryba mi nie smakuje inaczej niż w postaci wędzonej.
      Ale może ja jakaś dziwna smakowo jestem :-)
      Może przestańmy się napinać tylko dlatego, że ktoś powiedział, że łosoś jest dobry - niektórym nie smakuje i niech tak zostanie, po co się katować?
      • jackk3 Re: Łosoś inaczej? 13.01.13, 20:30
        Jesli ci nie smakowala to dlatego ze te przepisy (szczegolnie ten smalec) to 'kicha'. Losos to nie jakis marny pstrag. Poza tym losos lososiowi nierowny. Warto by dodac jaki to byl losos bo od tego wiele zalezy.
        • Gość: beata_ Re: Łosoś inaczej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.13, 21:06
          Próbowałam też smażyć łosposia na maśle klarowanym - widocznie nie zauważyłeś tej uwagi...
          Nie wiem jaki to był łosoś - ze sklepu był i powinien łaski nie robić, tylko być dobry, nie? :-)
          Dodam, że był "świeży", czyli na lodzie i podobno nie mrożony... ale kto go tam wie?
          Tak czy owak - nie jest to ryba, o którą miałabym się zabijać... wolę już tego "marnego pstrąga" - na klarowanym maśle wyszedł cudowny, bez żadnych udziwnień - tylko sól, pieprz i koperek, a na koniec cytryna.
          :-)

ps
          Dodam, że rzecz cała miała się ostatnio w Polsce - może to mieć znaczenie, ale nie musi...
          • jackk3 Re: Łosoś inaczej? 14.01.13, 02:12
            Widzisz nie mowie tego 'zlosliwie' ale to tak jakby ktos powiedzial ze wczoraj jadlem wolowine a na pytanie jaka 'no nie wiem, prosto ze sklepu, itd. Do czego zmierzam? Lososi moze byc co najmniej kilka rodzai i wartosci smakowe sa naprawde rozne. Wlasnie wg mojej skromnej osoby smazony losos bez zadnych 'upiekszen' jast wlasnie taki sobie. Dlatego wlasnie piecze sie go z roznymi dodatkami, czasami marynuje, nadziewa mozna na BBQ czy z roznymi sosami itd. Z tej ryby mozna wyczarowac wiele potraw. Oczywiscie mozna na upartego robic wg twoich przepisow (jaby masla nie wybral ale raczej dobra oliwe).
            • ach_dama_byc_z_kanady Re: Łosoś inaczej? 14.01.13, 03:12
              uwielbiam lososia, szczegolnie z farmy bo jest bardziej tlusty.

akurat widzialam przepis Stefano Faita na lososia nadziewanego szpinakiem i serem feta

www.cbc.ca/inthekitchen/mobile/touch/blog/2012/12/spinach-feta-stuffed-salmon.html
              1 side of salmon (about 2 pounds)
              ok 2 lbs lososia -ok kilogram
              Olive oil, as needed - ile trzeba oliwy z oliwek
              1 (5-ounce) bag baby spinach -paczka ok 140 gram
              2 garlic cloves, finely chopped - 2 zabki czosnku, posiekane
              1 large shallot, finely chopped - 2 duze szalotki, drobno posiekane
              2 tbsp. chopped dill -2 lyzki stolowe koperku
              4 to 5 ounces feta cheese, crumbled (about 1/2 cup) - 100 do 140 gramow serka feta
              2 tsp. lemon zest (optional) - 2 lyzeczki od herbaty skorki cytrynowej
              Salt and freshly ground pepper, to taste - sol pieprz do smaku
              1/2 lemon, sliced and each slice cut in half - pol cytryny w plasterkach, i to na pol

Dill and Caper Sauce - koperkowo -kaparowy sos do polania
              1 cup yogurt -kubek jogurtu
              2 tbsp. chopped fresh dill -2 lyzki stolowe siekanego koperku
              1 tsp. Dijon mustard -1 lyzeczka od herbaty musztardy Dijon
              2 tbsp. capers -2 lyzki stolowe kaparow
              Squeeze of fresh lemon juice - wycisnac swiezy sok z cytryny
              1 tsp. honey -1 lyzeczka od herbaty miodu
              2 tbsp. extra virgin olive oil -2 lyzki stolowe extra virgin oliwy z oliwek
              Salt and freshly ground pepper, to taste - sol i swiezo mielony pieprz do smaku

zagrzac oliwe na patelni, zmiekczyc szpinak na patelni, nastepnie wycisnac sok
              ze schlodzonego szpinaku,
              wymieszac odcisniety szpinak, czosnek, szalotke, koperek, fete, skorke cytrynowa, oliwe,
              sol, pieprz, wymieszac wszystko w misce.

zagrzac piekarnik do 200'C
              odciac koncowki lososia, zarezerwowac do czegos innego. przekroic rybe na pol.
              naciac skore na 7-8 rownych odstepow - tam pojda kawalki cytryny.

wylozyc blaszke papierem do pieczenia
              polozyc na tym kawalek losiosia bez cytryny, skora na dol.
              wylozyc na to farsz, przykryc ponacinana czescia - powkladac w naciecia cytryne.
              posolic, popierzyc, polac oliwa.
              Piec dopoki srodek lososia uzyska min 60'C - ok 15- 20 minut
              w zaleznosci jak gruba jest ryba.

Podac z sosem koperkowo -kaparowym.

-wymieszac wszystkie skladniki sosu w misce. solic i pieprzyc do smaku.

Minnie
            • Gość: beata_ Re: Łosoś inaczej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.13, 18:57
              Jest tylko taki drobiazg, że TU nie bardzo wiadomo jaki ten łosoś jest - o odmianach mało kto słyszał i nigdzie nie spotkałam się jeszcze z jakimkolwiek opisem :-) Nie jestem pewna czy teraz nie skłamię, bo widziałam to raz - leżał sobie na lodzie łosoś z napisem "bałtycki" (?). Czy i czym się różni od norweskiego nikt nie potrafił mi objaśnić. Może mam pecha albo patrze nie tam gdzie trzeba, ale nie widzę innego napisu niż "łosoś" albo "łosoś norweski". WIęc niby JAK mam spróbawać innych i wiedzieć, że one inne są? :-)

Tak czy owak - mnie akurat nie zachwyca.
              Oliwy do smażenia nie używam, ryby na oleju nie lubię - pozostaje mi tylko klarowane masło albo smalec :-)
              • ach_dama_byc_z_kanady Re: Łosoś inaczej? 14.01.13, 23:32
                Gość portalu: beata_ napisał(a):
                Jest tylko taki drobiazg, że TU nie bardzo wiadomo jaki ten łosoś jest - o odmianach mało kto słyszał i nigdzie nie spotkałam się jeszcze z jakimkolwiek opisem smile Nie jestem pewna czy teraz nie skłamię, bo widziałam to raz - leżał sobie na lodzie łosoś z napisem "bałtycki"

jak nigdy, uderzyla mnie trafnosc powiedzenia "punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia" :)

faktycznie, ja przeciez z mojej pozycji siedzacej jadam wylacznie lososia atlantyckiego.
                plus, jezeli mam wybor, to kupuje nie tylko dzikiego z naprawde atlantyku ale jelsi moge
                to z po prostu farmy, hodowlanego bo jest bardziej tlusty.
                nasze gatunki dziela sie na

Chinook salmon (losos) (z Pacyfiku)
                www.bcfishinreport.com/?p=1692
                hairymussel.co.nz/wp-content/uploads/2011/03/fresh-salmon.jpg
                Coho salmon
                www.ontariofishspecies.com/coho-salmon.html
                www.marxfoods.com/core/media/media.nl?id=751&c=659425&h=1668d1ba38b88c9e6021
                Pink salmon
                www.pac.dfo-mpo.gc.ca/fm-gp/rec/species-especes/pink-rose-eng.htm
                www.fly-fishing-discounters.com/images/pink-salmon-filets.jpg
                Sockeye salmon
                www.usataxidermy.com/sockeye-salmon.jpg
                www.tasteofalaskasalmon.com/assets/images/sockeye%20portion.jpg
                Steelhead salmon
                www.reelsilvercharters.com/steelhead.jpg
                www.samrust.com/infopictures/FRKingSalmon.JPG
                te najczesciej widuje w sprzedazy.
                pzoa tym sa
                cherry salmon
                chum salmon
                ale tych to sobie nie przypominam...

a tu info o baltyckim, norweskim. i okazuje sie atlantycki tez pojawia sie w PL
                zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,11642558,Cala_prawda_o_lososiu.html
                jest calkiem mozliwe ze baltycki i norweski maja nieco inny smak niz te atlantyckie..

Minnie

ponownie, przepraszam bardzo ze nie znam polskich odpowiednikow nazw owych gatunkow
                dlatego podaje zdjecia.
                • Gość: beata_ Re: Łosoś inaczej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.13, 00:22
                  Weź mi nawet nie wymieniaj tych rozmaitości! ;-)

Nasza rzeczywistość jest wciąż jednak dość przaśna i póki co, niewiele na to możemy poradzić. I tak jest o niebo lepeij niż było dawnymi laty :D

ps
                  Tak się teraz zastanawiam czy ten widziany na lodzie łosoś nie był jednak atlantycki... No głowy nie dam - uprzedzałam, że mogę "kłamać" :-)
                  • ach_dama_byc_z_kanady Re: Łosoś inaczej? 15.01.13, 00:28
                    beata_ napisał(a):
                    Tak się teraz zastanawiam czy ten widziany na lodzie łosoś nie był jednak atlantycki... No głowy nie dam - uprzedzałam, że mogę "kłamać"

eee, przyznam sie, one wszystkie tak podobne ze sama nie wiem jaki jem :)
                    a w ogole to jak mowie sama najlepiej lubie z farmy wiec hehehehe ale wybieram smaki :D

a tak w ogole he, no tak, mamy w brod lososia a ja marze aby zjesc wiesz co??
                    wedzonego wegorza ... szprotki swieze wedzone... dobra smazona kargulene..
                    sandacza... i inne tego typu rybki ktorych tutaj nie za wiele lub potwornie drogie, o!

Minnie
                    • jackk3 Re: Łosoś inaczej? 15.01.13, 05:59
                      Lososie nawet wygladem (w sklepie) sie roznia i to wyraznie.
              • jackk3 Re: Łosoś inaczej? 15.01.13, 06:09
                Beata nie przejmuj sie! To tylko jedzenie. Ale warto sie czasami zapytac w sklepe co 'zacz'. Ogolnie moje doswiadczenie z lososiami to ze ryby oceaniczne wymagaja krotszych czasow gotowania. Nie m nic zlego w lososiu hodowlanym. To chyba jest troche jak z wolowina dziczyzna. Wg mnie losos pomimo tego ze jest ryba 'tlusta' (ale to b. zdrowy tluszcz) jest bardzo neutralny smakowo (choc sa wyjatki) ale jego glowna zaleta jest delikatnosc i w pewnym sensie 'tekstura' miesa. I wcale nie jest latwy w przyrzadzeniu.
        • Gość: beata_ errata: łososia nie "łosposia" :-) [n/t] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.13, 21:08
        • ach_dama_byc_z_kanady Re: Łosoś inaczej? 15.01.13, 00:40
          jackk3 napisał:
          Losos to nie jakis marny pstrag.

heheh tu akurat nie trafiles bo steelhead to jest wlasciwie pstrag :)
          Morski pstrag.

Minnie
          • jackk3 Re: Łosoś inaczej? 15.01.13, 05:57
            Kto tu napisal o steelhead i gdzie go mozna w Polsce spotkac? Poza tym to jest ryba hodowlana i taka sobie.
            • ach_dama_byc_z_kanady Re: Łosoś inaczej? 15.01.13, 06:31
              jackk3 napisał:
              > Kto tu napisal o steelhead i gdzie go mozna w Polsce spotkac? Poza tym to jest
              > ryba hodowlana i taka sobie

W Polsce czy jest to nie wiem, co do "hodowlanej" - sa takie i takie,
              ruszylbys z raz palcem po guglu zanim cos napiszesz.

www.gosalmonfishing.com/salmon-species-steelhead.php
              Minnie
              • jackk3 Re: Łosoś inaczej? 15.01.13, 16:08
                A ty masz klopoty z czytaniem angileskiego? To nawet nie jest pstrag. Poza tym w sklepach u ciebie to co jest to jest hodowlana ryba no chyba ze chodzis na Granville Island.
                • ach_dama_byc_z_kanady Re: Łosoś inaczej? 16.01.13, 01:28
                  jackk3 napisał:
                  A ty masz klopoty z czytaniem angileskiego? To nawet nie jest pstrag. Poza tym w sklepach u ciebie to co jest to jest hodowlana ryba no chyba ze chodzis na Granville Island.

Nie Jack, dziekuje za troske ale ja nie mam,
                  a ty masz najwyrazniej problemy z czytaniem nawet polskiego
                  bo ja napisalam ze steelhead to jest i taka, i taka ryba czyli i hodowlana i dzika.

Steelhead to nawet nie jest pstrag?
                  zdawalo mi sie ze trout po polsku to pstrag, ale moge sie mylic.. sprawdzamy..
                  Slownik Jana Stanislawskiego... yep, trout to pstrag.
                  I steelhead to losos-pstrag
                  na ktorego mowi sie i pstrag i losos ze wzgledu na jego oceaniczne/morskie migracje . stad ta konfuzja...

answers.yahoo.com/question/index?qid=20080515151704AASrcLA
                  en.wikipedia.org/wiki/Rainbow_trout
                  The steelhead is a rainbow trout that migrates to sea as a juvenile and returns to fresh water as an adult to spawn.
                  www.nefsc.noaa.gov/faq/fishfaq2d.html
                  www.ask.com/answers/196738161/what-is-steelhead-fish
                  Steelhead Trout

Also known as: Steelhead-salmon, salmon-trout and hardhead

www.discoverfishingbc.ca/freshwaterfish/steelheadtrout
                  wystarczy aby rozwiac watpliwosci?

a w ogole to juz raz cie prosilam, abys wpierw sam sprawdzal info
                  zanim przy czyms sie uprzesz.
                  Google jest available dla kazdego, za darmo.

Minnie
                  • jackk3 Re: Łosoś inaczej? 16.01.13, 07:28
                    Steelhead salmon (Oncorhynchus mykiss) are commonly known as trout, but in fact they are a species of salmon native to the Pacific region. Land locked steelheads are also known as rainbow trout; in fact that is their common name. The term steelhead is used to differentiate between those rainbows that stay in fresh water permanently and those that go out to the ocean. Both rainbow and steelhead trout will return to the place where they hatched in order to spawn; therefore, steelheads are an anadromous species. Unlike their Pacific salmon cousins, steelheads and rainbows can spawn numerous times before dying.
                    Jesli tego nie potrafisz zrozumiec to nie mamy o czym rozmawiac. Zapisz sie na jakis wieczorowy kurs angielskiego i wywal ten antyczny slownik Stanislawskiego
                  • jackk3 Re: Łosoś inaczej? 16.01.13, 07:35
                    www.pac.dfo-mpo.gc.ca/fm-gp/species-especes/salmon-saumon/facts-infos/steel-arc-eng.htm
                    • ach_dama_byc_z_kanady Re: Łosoś inaczej? 16.01.13, 09:27
                      Steelhead were at one time considered a trout species but have been discovered by biologists to be more closely related to Pacific salmon than other trout.

boo-hoo, zrobilam powszechna pomylke - w linku ktory sam przytoczyles stoi jak byk:
                      steelhead kiedys byl uwazany za gatunek pstraga
                      wiele ludzi do dzis jest przekonanych ze to pstrag.

ale dobrze juz dobrze - udalo ci sie.
                      widzisz co potrafisz jak sie przysiadziesz do kompa :D

A Stanislawskiego nie ma co wyrzucac, bo trout to dalej po polsku pstrag :)

Minnie
                      • jackk3 Re: Łosoś inaczej? 16.01.13, 09:39
                        Stanislawskiego naprawde daj na makulature. Warto sie zaopatrzyc w dobry slownik przez ludzi ktorzy mowia po angielsku od urodzenia. Nie musialem siedziec przy zadnym 'kompie' bo o tym wiedzialem od lat, jem ta rybe chyba od dobrze ponad 20 lat i zawsze sie dziwilem dlaczego 'pstrag'?
                        • ach_dama_byc_z_kanady Re: Łosoś inaczej? 16.01.13, 09:47
                          O nie, nie moge - to zabytek a poza tym dostalam go od ojca..

Minnie
                          • ach_dama_byc_z_kanady Re: Łosoś inaczej? 17.01.13, 03:23
                            No porsze- wystarczy rzec "nigdy" :)

dzisiaj mam na obiad steelhead
                            do brytfanki polanej olejem z orzechow wloskich,
                            posypany przyprawa do lososia, i do pieca :)

Minnie
                      • Gość: Endy Re: Łosoś inaczej? IP: *.gdynia.mm.pl 18.01.13, 03:50
                        hmm, podepne sie do dyskusji, "pstrąg łososiowy" który ostatnio pojawił sie w ofercie jednego z hipermarketow, to co to właściwie jest?
                        • ach_dama_byc_z_kanady Re: Łosoś inaczej? 18.01.13, 04:52
                          aaa, to pewnie ten losos pstragowy :)

Minnie
                          • Gość: Endy Re: Łosoś inaczej? IP: *.gdynia.mm.pl 18.01.13, 05:21
                            i wszystko jasne;d
                            wahalam sie kupic, bo nie wiedzialam czego sie spodziewac,czy smaku lososia, czy raczej pstraga (zalezalo mi na lososiu, ktorego akurat nie bylo) to wkoncu warto kupic nastepnym razem czy nie? :)
                            • ach_dama_byc_z_kanady Re: Łosoś inaczej? 18.01.13, 05:53
                              Endy napisał(a):
                              wszystko jasne;d
                              wahalam sie kupic, bo nie wiedzialam czego sie spodziewac,czy smaku lososia, czy raczej pstraga (zalezalo mi na lososiu, ktorego akurat nie bylo) to wkoncu warto kupic nastepnym razem czy nie?

prawda :)

moze to ten cholerny steelhead wlasnie - naprawde losos nazywany pstragiem tylko wtedy
                              gdy akurat plywa sobie w rzece.

naprawde bez znajomosci rzeczy - czyli zapytania sprzedawcy lub lepiej- dostawcy,
                              co to wlasciwie za cudo, trudno cokolwiek powiedziec..

Minnie
                              • marbor1 Re: Łosoś inaczej? 18.01.13, 19:47
                                To jest inaczej pstrąg tęczowy. Może ze względu na jego kolor nazywany jest pstrągiem łososiowym.
    • pinkink3 losos hodowlany vs. dziki 18.01.13, 05:37
      ach_dama_byc_z_kanady napisała:

> uwielbiam lososia, szczegolnie z farmy bo jest bardziej tlusty.
      >

Bardzo sie dziwie uwielbieniu "damy" z Kanady dla hodowlanych lososi, bo jesli by tyle wiedziala , ile o tym mowi, powinna znac pare oczywistych faktow:
      -
      -dziki losos ma o 20% wiecej protein za to o 20% mniej tluszczu niz losos dziki; a nadmiar tluszczu to nic dobrego, Damo

-dziki losos ma o ok.30%wiecej dobroczynnych kwasow tluszczowych tluszczy Omega 3, za to znacznie mniej rakotworczych nienasyconych kwasow tluszczowych Omega 6,

-dla utrzymania hodowli w 'zdrowiu' lososie sa nafaszerowane antybiotykami i pestycydami, przez co ich spozycie moze miec wplyw na odpornosc na antybiotyki u ludzi,

-sa sztucznie farbowane, bo ich naturalny kolor jest nieapetycznie szary,

-farmy hodowlane sa zagrozeniem m. in dla dziko zyjacych lososi, ale i calego srodowiska morskiego i nie tylko
      itp.,itd

Poczytaj sobie, bo zdecydowanie malo wiesz choc innym zarzucasz brak wiedzy. To praktyka nie tyle irytujaca, co, powiedzialabym, smieszna, w Twoim wydaniu.
      www.whfoods.com/genpage.php?tname=george&dbid=96

Fakt, lososie z hodowli sa kilka razy tansze niz te same gatunkowo ryby zyjace w stanie dzikim , ale moim zdaniem to nie powinno usprawiedliwiac Twojego dla nich entuzjazmu.
      Oczywiscie, gdybys znala fakty, o ktorych ewidentnie nie masz pojecia.
      • ach_dama_byc_z_kanady Re: losos hodowlany vs. dziki 18.01.13, 05:54
        pinkink3 napisała:
        Bardzo sie dziwie uwielbieniu "damy" z Kanady dla hodowlanych lososi, bo jesli by tyle wiedziala , ile o tym mowi, powinna znac pare oczywistych faktow:

a skad wiesz ze ja tego wszystkiego nie wiem, ale taki jest moj swiadomy wybor
        ze wzgledu na smak, i koniec?

Minnie
        • ach_dama_byc_z_kanady Re: losos hodowlany vs. dziki 18.01.13, 06:00
          ps
          acha, i radze ci sie douczyc o BC salmon farming practices:
          www.bcsalmonfacts.ca/
          Minnie
          • Gość: pinkink zobacz najpierw kto te strone oplaca IP: *.oc.oc.cox.net 18.01.13, 06:46
            ach_dama_byc_z_kanady napisała:

> ps
            > acha, i radze ci sie douczyc o BC salmon farming practices:
            > www.bcsalmonfacts.ca/
            > Minnie

Oprocz przekonania o swojej nieomylnosci masz jeszcze jedna ceche - naiwnosc.

Zwroc uwage, ze przez grzecznosc uzywam eufemizmu [zobacz, co to takiego], choc wiara, ze strona sponsorowana przez hodowcow lososi [British Columbia Farmer Association and Co] poda rzetelne informacje, ktore moga zaszkodzic branzowym interesom, zasluguje na mocniejsze okreslenia.;)
            Wybacz, Minnie, ale to nie sa argumenty na poziomie.
            • ach_dama_byc_z_kanady Re: zobacz najpierw kto te strone oplaca 18.01.13, 08:41
              tak samo wiara w nieskazitelna rzetelnosc kazdego innego lobby.

daj spokoj, Pinkink. napisalam wyraznie ze z farmy jadam bo mi bardziej smakuje,
              a ze tobie sie wydawalo ze robie to bezmyslnie, to juz nie moja wina.

Minnie
            • jackk3 Re: zobacz najpierw kto te strone oplaca 18.01.13, 16:33
              pinkink masz absolutna racje choc to tutaj nie jest puszczone na 'zywiol'. Najbardziej chyba szkodliwe jest wplyw tych 'farm' na dzikie lososie (tak jak slusznie napisalas). Hodowlane lososie maja w zasadzie 3 zalety:
              1. Sa dostepne swieze kiedy sezon na dzikie sie skonczyl
              2. Nie ma problemu z chorobami czy pasozytami (ale za jaka cena?)
              3. Zazwyczaj cena jest nizsza (ale to nie jest 2 lub 3x taniej)
              Jesli chodzi o walory smakowe to niektore odmiany to jak niebo a ziemia, nawet nie ma porownania. No i walory odzywcze do tego dochodza. Na szczescie zyje w kraju gdzie ryby z oceanow sa ogolnie dostepne (nie tylko lososie), sezonowo swieze i to w przystepnych cenach
              (choc sa wyjatki gdzy mowimy o niektorych gatunkach).
              Pzdr
              • Gość: Endy Re: zobacz najpierw kto te strone oplaca IP: *.gdynia.mm.pl 19.01.13, 01:35
                to znaczy, kiedy w PL mozna oczekiwac lososia dziekigo? nie z hodowli? napisales, ze hodowlane sprzedaja sie glownie jak sezon na dzikie sie skonczyl, czy w takim razie losos norweski jest dla PL najlepsza(najbardziej prwdopodonie swieza), dzika dostepna opcja? kiedy w Pl mozna spodziewac sie ze swiezy losos jest dziki?

abstrahujac od lososi...sledzie nasze baltyckie sa masakrycznie zatrute metalami ciezkimi, pomimo, ze zyja "na wolnosci". straszne czasy nastaly..czlowiek chce zjesc zdrowo, chce za ta zdrowa zywnosc zaplacic, a czasem nie ma opcji wyboru...
                • ach_dama_byc_z_kanady Re: zobacz najpierw kto te strone oplaca 19.01.13, 02:03
                  losos tez jest zatruty rtecia, ale w bardzo malej ilosci tak ze media i ministerstwo zdrowia zapewnia ze mozna go spozywac bezpiecznie.
                  za to losos z farmy ma rteci deczko mniej, deczko.
                  z kolei dziki losos z Alaski ma pelno PCB - Polychlorinated biphenyl.
                  www.wfga.net/issues.php?ID=60
                  nie ma juz idealnie "czystej" ryby na swiecie... czy innego zwierzecia.

Minnie
      • 1listekzielony Re: losos hodowlany vs. dziki 18.01.13, 09:02
        Przemawia do mnie argument o faszerowaniu antybiotykami i inną chemią - hodowle przemysłowe przecież muszą być rentowne... Słyszałam też o rakotwórczych dioksynach w karmie dla hodowlanych łososi. Sporo się o tym mówi, pewnie, że to trochę taka eko-histeria, ale jednak coś jest na rzeczy i może warto zacząć zwracać na to uwagę.
        • ach_dama_byc_z_kanady Re: losos hodowlany vs. dziki 18.01.13, 09:22
          no pewnie ze eko-histeria, prawda zawsze lezy posrodku.

poza tym, powtarzam, Pinkink sie przyczepila do mnie glownie ze nie wiem co jem.

WIEM co jem, bo akurat w sprawach zywienia to sie i ja i moja corka calkiem intesnywnie
          interesujemy, ale tez i nie zwariowalysmy do szczetu.

Minnie
          • jackk3 Re: losos hodowlany vs. dziki 19.01.13, 07:30
            Trzeba miec 'shit for brain' zeby probowac udowodnic wyzszosc hodowlanego lososia od tego zyjacego na wolnosci. Daj jeszcze pare linkow, nie tylko od farm lososiowych ale moze od sieci ktore te ryby sprzedaja.
            • ach_dama_byc_z_kanady Re: losos hodowlany vs. dziki 19.01.13, 10:17
              a czy ja udowadniam "wyzszosc" ???? ja tylko mowie ze nie wszystko zloto co sie swieci.
              i dziki losos to nie same "zloto".
              i to i to cos ma.
              tak naprawde to najbezpieczniejsze ryby to taki dobrze z hen hen dalekiego morza i porzadnie glebinowe. czyli tam gdzie ledwo lowia..

Minnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka