Dodaj do ulubionych

Semmel knoedel

10.01.13, 11:59
Nie wiem jak to przetłumaczyć, piszę więc taką mieszaną, polsko-niemiecką wersję nazwy.

Jadłam coś pod tą nazwą jako dodatek do mięsa w sosie. Przy czym były to PŁASKIE KRĄŻKI (wyszukiwarka pokazuje coś na kształt klopsów, kulistych), baardzo smaczne.

Czy ktoś mógłby podzielić się przepisem? Podkreślam że nie chodzi mi o danie główne ale o dodatek "węglowodanowy".

Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Semmel knoedel 10.01.13, 12:10
      widocznie zamiast kul zrobiono je w postaci walca i po ugotowaniu pokrojono struna (nozem nak ladnie nie wyjdzie). robi sie tak w gastronomii.
      przepis jest b. prosty: czerstwe bulki pokrojone w plastry lub grubsza kostke zalac goracym mlekiem zeby sie utworzyla b. gesta masa. wymieszac. przykryc. odstawic. po jakiej pol godzinie dodac jaja. niektorzy dodaja duzo, niektorzy tylko jedno, troszke zeszklonej cebuli i posiekanej pietruszki. popieprzy. posolic. uformowac kule. wsrzucic do osolonego wrzatku. musza b. lekko "mrugac", a nie sie gotowac. tak z pol godziny, moze krocej. jak wyplyna, sa gotowe.
      ja robie na oko, ale przepis np tu www.marions-kochbuch.de/rezept/0930.htm
      • hazo Re: Semmel knoedel 10.01.13, 12:24
        Może taki: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,108366556,108366556.html?wv.x=2
        lub taki: www.mniammniam.com/Houskowe_knedliky-12279p.html
        • ania_m66 nie myl pojec 10.01.13, 12:54
          knedle czeskie a bawarskie bulczane o ktore pyta nisar to zupelnie co innego.
          wystarczylo rzucic okiem na to co napisalam i na to co najwyrazniej nie czytajac wyguglalas pod slowem "knedle" :)

hazo napisała:

> Może taki: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,108366556,108366556.html?wv.x=2
          > lub taki: www.mniammniam.com/Houskowe_knedliky-12279p.html
          • bucefal_macedonski Re: nie myl pojec 10.01.13, 15:14
            Tak, ZUPEŁNIE co innego. Jak herbata z cytryną i herbata z mlekiem. Dwa różne światy. Żeby wyguglować trzeba przed dwoma odrębnymi komputerami zasiąść, inaczej się serwery pozawieszają, tak zupełnie różne dwie rzeczy są to. Otwarcie w nowej karcie, a nawet w drugiej przeglądarce nie wystarczy, tak się żrą knedlowe bestie.
          • bucefal_macedonski Można się dowiedzieć...? 11.01.13, 00:22
            ... dlaczego skasowany został mój post odnoszący się do wypowiedzi koleżanki powyżej kategorycznie rozdzielającej czeskie knedle od bawarskich knoedli?
            • ania_m66 Re: Można się dowiedzieć...? 11.01.13, 00:35
              nie mam zielonego pojecia :(
              knedle czeskie sa z dodatkiem drozdzy i maja zupelnie inna konsystencje i smak.
              sa rowniez pyszne, ale inne.

bucefal_macedonski napisał:

> ... dlaczego skasowany został mój post odnoszący się do wypowiedzi koleżanki po
              > wyżej kategorycznie rozdzielającej czeskie knedle od bawarskich knoedli?
              >
              • bucefal_macedonski Re: Można się dowiedzieć...? 11.01.13, 01:04
                W każdym razie z tym "zupełnie" nie przesadzajmy. W ustach, przy odpowiedniej mastykacji są łudząco podobne.

"Zupełną inność" to rezerwowałbym dla wody i kamienia, a z rzeczy do jedzenia to nie wiem, sufleta a suchara? Nawet chyba nie. Inne, ale nie zupełnie.

IMO, że się tak po beneowsku wyrażę, więcej poznawczego pożytku przynosi dopatrywanie się podobieństw niż wynajdywanie drobnych różnic. Knedle jako takie to środkowoeuropejski (niemiecki z ducha) gotowany pudding, przez co (pudding znaczy się) rozumiem produkt (często wtórnie) wykorzystujący skrobię do związania masy. Jasne, że wystąpią regionalne, czy nawet jeszcze niższego stopnia różnice w doborze składników, ich proporcjach, sposobie przygotowania, ale kaman! Nie bądźmy pedantami tylko dlatego, że Czesi najwyraźniej swego czasu zamożniejsi byli od Bawarczyków i stać ich było na odrobinę mąki i spulchniającego dobrodziejstwa drożdży.
                • ania_m66 Re: Można się dowiedzieć...? 11.01.13, 10:53
                  no widzisz, a ja jako weekendowa mieszkanka frankonii bedaca czescia bawarii - uwielbiajaca rowniez czeskie knedle btw - moge ci z zawiazanymi oczetami powiedziec co konsumuje :)
                  poza tym do niektorych dan niektore sorty knedli sa po prostu lepsze.
                  np bulczane duzo lepiej smakuja do schwammerl, czyli grzybow, a czeskie do ichnich zawiesistych gulaszy.
                  dla mnie najbardziej czeskie sa takie drozdzowe na parze bez dodatku czerstwej bulki.
                  a w regionie gdzie bywam z powodu bliskosci turyngii najpopularniejsze sa kartoffelklöße, czyli kluchy z surowych ziemniakow wymieszanych z czecia gotowanych z grzankami z bulki w srodku.
                  tez pyszne :)
    • 363636r Re: Semmel knoedel 10.01.13, 12:35
      Po polsku to będzie knedel bułczany. Najczęściej robi się kuliste:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,137275133,137275133.html
      Ale można też tak:
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1662821,1,0,777,Ozorki-w-sosie-musztardowym.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1682710,1,0,777,Gulasz-szegedynski.html
      ugotować w postaci walca i po ugotowaniu pokroić w plastry.
      • ania_m66 Re: Semmel knoedel 10.01.13, 13:01
        o to, to :)
        z tym, ze zadna szanujaca sie niemiecka pani domu nie doda maki. znaczy doda, jesli sknocila mase za duza iloscia plynu. ale wierze, ze takie z maka dadza sie lepiej pokroic na plastry.
        poza tym jaja podobno zawsze lepiej dodac pozniej, jak masa napecznieje.
        robic bulczane kedle uczyla mnie przed laty pewna babcia z bawarskiej wioski prowadzaca w niej gospode.
        robila wszystko od a do z sama, gotowala wywary z kosci i warzyw na zupe godzinami, nie wiedziala co to vegeta, polprodukty itp.
        umarla juz z 10 lat temu, ale do tej pory to pyszne domowe jedzenie w jej knajpce wspominam.
        363636r napisał:

> Po polsku to będzie knedel bułczany. Najczęściej robi się kuliste:
        > fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,137275133,137275133.html
        > Ale można też tak:
        > fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1662821,1,0,777,Ozorki-w-sosie-musztardowym.html
        > fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1682710,1,0,777,Gulasz-szegedynski.html
        > ugotować w postaci walca i po ugotowaniu pokroić w plastry.
        • nisar Re: Semmel knoedel 10.01.13, 13:41
          Dziewczyny, ale to się gotuje? Przysięgłabym że były smażone albo opiekane...
          • 363636r Re: Semmel knoedel 10.01.13, 13:57
            Nisar, knedle bułczane pokrojone w plastry nieraz się odsmaża, też tak nieraz robię.
            A w ogóle to jak to "dziewczyny"? A ja to pies? :0)
            • nisar Re: Semmel knoedel 10.01.13, 14:45
              A Ty jezdeś Facet???

A to soreczki :)
        • 363636r Re: Semmel knoedel 10.01.13, 13:53
          Aniu, robiłem na różne sposoby, z mąką i bez mąki i moim domownikom zdecydowanie bardziej smakują te pierwsze z tym, że mąki dodaję niewiele - jakąś czubatą łyżkę, może dwie na 40 dag bułki.
          • ania_m66 Re: Semmel knoedel 10.01.13, 15:25
            363636r napisał:

> Aniu, robiłem na różne sposoby, z mąką i bez mąki i moim domownikom zdecydowani
            > e bardziej smakują te pierwsze z tym, że mąki dodaję niewiele - jakąś czubatą ł
            > yżkę, może dwie na 40 dag bułki.

te z maka sa z pewnoscia troszke bardziej zwarte. sztuka jest wycelowanie konsysencji bez niej. a tego mozna jedynie dokonac majac pieczywo naprawde dobrej jakosci.
            jako ratunek maka na pewno nie jest zla, ale w bawarii u starych gospodyn maka to zuo ;)
    • mhr2 Re: Semmel knoedel 12.01.13, 09:20
      nisar napisała:

> Jadłam coś pod tą nazwą jako dodatek do mięsa w sosie. Przy czym były to PŁASKI
      > E KRĄŻKI (wyszukiwarka pokazuje coś na kształt klopsów, kulistych), baardzo sma
      > czne.

mozliwe ze jadlas"Serviettenknödel"to jest ta sama masa tylko zawijana w"sciereczke"
      oczywiscie czysta, robie je czesto zawijajac w folie, nie wiem czy to pomoze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka