Dodaj do ulubionych

wyciskarki- soki

29.02.16, 23:56
czy sa takie wyciskarki abym uzyskała sok z jabłek a jak zechcę to mus? Kupiłam wyciskarkę sliczną ale uzyskuję tylko musy....jestem zawiedziona. Kupiłam philipsa
Obserwuj wątek
    • Gość: siulek Re: wyciskarki- soki IP: *.play-internet.pl 07.03.16, 15:36
      w innych wyciskarkach są rózne sitka, a Ty masz tylko jedno???
      • zeliczka Re: wyciskarki- soki 08.03.16, 23:47
        Trudno powiedzieć, że mam sitka, ale niech tak będzie. Mam takie dwa niby sitka i na tym do klarowniejszych tak sie dzieje. Nie próbowałam na tym drugim bo chyba z buraka wyjdzie też mus?? a tak to przynajmniej z buraka czy marchwi wychodzi ok...
    • sylwiapalkaas Re: wyciskarki- soki 18.04.16, 10:06
      No tak, ja robię musy zwykłym blenderem :)
      • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 12.10.16, 03:22
        Jak długo Ci to zajmuje, wraz z przygotowaniem owoców/warzyw i blendowaniem?
        • frenchie1 Re: wyciskarki- soki 16.10.16, 22:35
          pewnie długo, ja wrzucam jak leci i nie tracę czasu na obieranie
          • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 17.10.16, 16:20
            A z czego najczęściej robisz soki? Kiwi ze skórką też można wrzucić?
            • frenchie1 Re: wyciskarki- soki 17.10.16, 21:34
              w większości owoców i warzyw to włąsnie pod skórką jest najwięcej bogactwa. Tak kiwi ze skórką;] lubie buraki jabłko marchew
              • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 24.10.16, 19:57
                czyli same twarde warzywa, wyciskarka daje z nimi radę?
                • frenchie1 Re: wyciskarki- soki 21.11.16, 22:08
                  oczywiście ! od tego jest. żadną sztuką nie jest wycisnąc sok z pomarańczy to łatwizna, ale z buraka?
    • frenchie1 Re: wyciskarki- soki 18.04.16, 21:44
      musze was oświecić blender czy sokowirówka to niebo , a ziemia, w porównaiu do wyciskarki wolnoobrotowej, wyciskarka zachowuje cenne składniki i nie "zabija" witamin, blenderem masz zwykłą bezwartosciową pulpe
    • kitaneczka Re: wyciskarki- soki 09.06.16, 21:31
      są jak najbardziej, ja mam wyciskarkę Hurom HH2G, mam dwa sita, mogę przestawić czy chce mus czy klarowny bardziej ;)
      • beataandrycz Re: wyciskarki- soki 09.06.16, 21:36
        Na jakiej zasadzie dziala taka wyciskarka ? jak sokowirówka ?
        • kitaneczka Re: wyciskarki- soki 09.06.16, 21:39
          Nieee, to zupełnie co innego, w środku jest silniczek i taki ślimak ze specjalnego tworzywa który się powoli obraca nie podgrzewając przy tym wyciskanego soku, i do zbiorniczka zlewa się wyciśniety płyn a do drugiego wylatują suche resztki skórki i odciśnięty miąższ.
          • beataandrycz Re: wyciskarki- soki 09.06.16, 21:41
            A to nie słyszałam o czymś takim, myślałam ze to coś takiego jak wyciskarka do cytrusów
            • kitaneczka Re: wyciskarki- soki 09.06.16, 21:43
              Nie, nie, zupełnie inaczej. Sokowirówki w porównaniu do takiej wyciskarki strasznie hałasują i szatkują te warzywa i owoce, tworząc pianę na wierzchu, konsystencja nie jest tak fajna jak z wyciskarki.
              • beataandrycz Re: wyciskarki- soki 09.06.16, 21:47
                Czy można oddzielić miąższ ? bo ja takiego nie lubie.
                • kitaneczka Re: wyciskarki- soki 09.06.16, 21:48
                  tak, można zmniejszyć jego ilość, nie musi być tak jak tutaj ktoś wspominał papka ;)
                  • beataandrycz Re: wyciskarki- soki 09.06.16, 21:50
                    Patrz czego to ludzie nie wymyślą :)
                • Gość: pawel Re: wyciskarki- soki IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.10.16, 22:48
                  w wyciskarkach to możliwe, to kwestia doboru odpowiedniego sita, im mniej drobniejszych oczek tym sok będzie klarowniejszy, w dobrych produktach jest kilka sit do wyboru w zestawie
                  • frenchie1 Re: wyciskarki- soki 08.11.16, 23:25
                    w dobrych modelach wyciskarek są różne sita, ale we wszystkich
                    • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 13.11.16, 21:29
                      a jakie mogą być te sita?
                      • Gość: mims Re: wyciskarki- soki IP: *.play-internet.pl 14.11.16, 23:17
                        o większych oczkach i mniejszych, takie , ktore dadzą bardziej gęsty sok i bardziej klarowny
                        • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 18.11.16, 16:15
                          podobno do niektrych wyciskarek są dołączone takie sitka drobne, które kladzie się na pojemniku na sok i one oddzielają miąższ od soku.
                          • frenchie1 Re: wyciskarki- soki 21.11.16, 22:10
                            sito jest elementem między pojemnikiem , a ślimakiem
                        • Gość: pawel Re: wyciskarki- soki IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.11.16, 23:05
                          i drobniejsze oczka sita, lub ich brak, tym sok bedzie bardziej klarowny, im wieksze oczka tym wiecej w soku miazszu
                          • frenchie1 Re: wyciskarki- soki 29.11.16, 23:30
                            te bardziej geste soki tez są ok, bardziej sycace są na pewno
                            • Gość: pawel Re: wyciskarki- soki IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.12.16, 00:15
                              to zdecydowanie, geste soki to juz jak posilek, klarowne to napoj
                              • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 23.12.16, 23:26
                                Dla mnie to super rozwiązanie, bo nie lubię jeść śniadań. Taki sok świetnie pobudza i daje energię na początek dnia.
                                • Gość: rośka Re: wyciskarki- soki IP: *.play-internet.pl 27.12.16, 21:16
                                  to bardzo zdrowe rozwiązanie
                                  • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 28.12.16, 16:18
                                    Samodzielne przygotowywanie posiłków zawsze jest dobrym i zdrowym rozwiązaniem. A jak się przy tym można świetnie bawić z dzieciakami!
                                    • Gość: rośka Re: wyciskarki- soki IP: *.play-internet.pl 16.01.17, 15:35
                                      ubaw po pachy, dużo zabawy i nauki.
                                      • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 17.01.17, 23:12
                                        Mi babcia zawsze pozwalała przygotowywać mikstury z różnych przypraw. Szkoda, że nie było wtedy takich wynalazków, jak wyciskarki..
                              • Gość: rośka Re: wyciskarki- soki IP: *.play-internet.pl 27.12.16, 21:15
                                ja tez stosuje to jako osobny posiłek, podwieczorek lub kolacja
                                • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 28.12.16, 16:17
                                  Na kolację to chyba zbyt energetyczne. Po takim soku z owoców nie mogłabym zasnąć.
                                  • Gość: rośka Re: wyciskarki- soki IP: *.play-internet.pl 16.01.17, 15:36
                                    soki warzywne mają mniej cukrów , więc mniej pobudzoa byś była po nich, a wieecj blonnika więc lepsze nocne trawienie
                                    • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 17.01.17, 23:14
                                      No właśnie. Ewentualnie jakiś sok z marchewki i selera albo buraków.
                                      • Gość: roska Re: wyciskarki- soki IP: 176.114.239.* 24.01.17, 09:06
                                        dużo marchewki też robi pogrom w organizmie :P kolorystyczny ;]
                                        • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 30.01.17, 18:37
                                          Racja! Moja koleżanka uwielbiała kubusie jak była mała i teraz jej skóra bardzo szybko się opala i to od razu na piękny brązowy kolor.
                                          • Gość: mimi Re: wyciskarki- soki IP: *.play-internet.pl 08.02.17, 11:03
                                            a jak jej zęby>? bo kubuś tone cukrów ma... ja piłam jedniodniowy marchewkowy ,ale teraz robie sama
                                            • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 10.02.17, 01:48
                                              Nie wiem. Nie zaglądałam :D Wiadomo, że lepiej pić świeże soki ale w tamtych czasach nie tak łatwo było o wyciskarkę.
                                              • Gość: roska Re: wyciskarki- soki IP: 176.114.239.* 13.02.17, 21:12
                                                co śmieszne wyciskarka jest podobna do analogowej maszynki do mielenia tylko brakuje filtra do oddzielenia miąższu
                                                • Gość: pawel Re: wyciskarki- soki IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.02.17, 09:20
                                                  to bardzo ciekawe porownanie, w sumie cos w tym jest, tylko teraz to bardziej zaawansowane, i typowo do owocow i warzyw
                                                  • Gość: rośka Re: wyciskarki- soki IP: 176.114.239.* 20.02.17, 22:15
                                                    ale wolnoobrotowa ,to sie zgadza;]
                                                • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 20.02.17, 23:56
                                                  Niektóre wyciskarki są poziome ale u mnie nie byłoby gdzie tego trzymać. Dużo lepiej wygląda pionowa.
                                    • Gość: pawel Re: wyciskarki- soki IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.02.17, 09:25
                                      powiem wam ze to tak nie do konca, jest, w sokach wyciskanych owocowych czy warzywnych jest pelno cukru, ale tego zdrowego, fruktozy, naturalnego, i takie soki daja mega kopa, ale bez sztucznego cukru
                                      • Gość: martyna1969 Re: wyciskarki- soki IP: *.ittmedia.pl 14.02.17, 15:49
                                        Paweł ma rację. Lepiej zainwestować w dobrą wyciskarkę i samemu robić soki.
                                        • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 20.02.17, 23:59
                                          Ja jestem zdania, że jak najwięcej powinniśmy przygotowywać własnoręcznie. Wtedy jest pewność co do składu i sposobu przygotowania.
                                      • Gość: rośka Re: wyciskarki- soki IP: 176.114.239.* 20.02.17, 22:17
                                        ten naturalny cukier daje kopa, jest lepszy od sztucznego,ale za duzo go w diecie tez nie jest dobrze
                                      • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 20.02.17, 23:57
                                        Cukier jest potrzebny w organizmie, to bardzo dobra pożywka dla mózgu o ile dostarcza się też dużo innych ważnych elementów.
                                        • Gość: martyna1969 Re: wyciskarki- soki IP: *.ittmedia.pl 22.02.17, 14:57
                                          Polecam wyciskarki wolnoobrotowe. Dają naprawdę dużo soku i nie marnują tak owoców.
                                        • Gość: rośka Re: wyciskarki- soki IP: 176.114.239.* 21.03.17, 22:33
                                          bardzo dużo jest też błonnika w sokach warzywnych, np z dodatkiem buraka
    • sheila.j Re: wyciskarki- soki 03.07.16, 15:40
      Ostatnio w lidlu były wyciskarki za niecałe trzy stówki. Jak za taką kasę, to super rzecz.
      • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 13.11.16, 21:30
        Pewnie były nie najlepszej jakości. Za taką cenę to raczej tylko sokowirówka.
        • Gość: mims Re: wyciskarki- soki IP: *.play-internet.pl 14.11.16, 23:11
          za taką cene wyciskarka jest wyciskarką ale ma duzo obrotów , częsci z tanich plastków i zjara sie przy buraku... cena wazna ale nie ,żeby za grosze kupować
          • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 18.11.16, 16:14
            no i w tym plastiku mogą być szkodliwe substancje jak Bisfenol A itp
            • frenchie1 Re: wyciskarki- soki 21.11.16, 22:11
              o to swoją drogą... niezłe świństwa
    • 9agatka Re: wyciskarki- soki 19.07.16, 08:34
      Czyli co? Lepiej jednak postawić na wyciskarkę?
      • frenchie1 Re: wyciskarki- soki 06.09.16, 22:36
        oczywiscie,że tak, sa o niebo lepsze od blenderów , czy sokowirówek
      • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 12.10.16, 03:20
        Podobno przy produkcji soku zachowuje się więcej minerałów i witamin. Według mnie warto.
        • Gość: pawel Re: wyciskarki- soki IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.10.16, 22:46
          największa różnica między wyciskarką i sokowirówką polega na temperaturze je pracy, sokowirówka rozcina owoce i wytraca z nich sok, kręcąc się bardzo szybko, a w dużej temperaturze giną witaminy, szczególnie witamina C, a wolnoobrotowe wyciskarki, ślimakowo rozgniatają owoce, i wyciskają z nich sok, dobre wyciskarki kręcą się z prędkością 30 obrotów na minutę, przez co nie ma dużego tarcia i jest niska temp, a soki sa bogate w witaminy
          • frenchie1 Re: wyciskarki- soki 24.10.16, 23:46
            dla mnie sokowirówka jest taka jednośladowa , tylko cytrusy, ani ziół,ani bardzo twardych warzyw, no i temp wyciskania... a więcej niż 30 obr/min to zle?
            • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 29.10.16, 01:01
              podobno tak, bo i większa prędkość tym większe tarcie, a pod wpływem ciepła znikają witaminy
              • frenchie1 Re: wyciskarki- soki 01.11.16, 22:33
                ale sa tez wyciskarki, które mają po 80obr/min , więcej, ale wciąż wyciskarki
                • Gość: pawel Re: wyciskarki- soki IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.11.16, 22:16
                  tu właśnie jest paradoks i pułapka, im wiecej obrotów to nie znaczy lepiej, wlaśnie te ok 30 obr na min jest najlepsze, wyciskarki to tzw slow juicer, i to walsnie te wolne obroty sa ich zaletą
                  • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 08.11.16, 00:01
                    30 obr to z tego, co widziałam najwolniejsze wyciskarki. Ciekawe, czy długo się czeka na zrobienie soku
                    • Gość: pawel Re: wyciskarki- soki IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.11.16, 23:10
                      30 obrotów to normalna, poprawna praca, sok robi sie w kilka-kilkanascie minut, to zadne dlugie oczekiwanie
                      • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 27.11.16, 13:09
                        Właśnie ciekawe jest to, że niby wolniejsze obroty ale wcale się jakoś dłużej nie czeka na sok.
                        • frenchie1 Re: wyciskarki- soki 29.11.16, 23:34
                          30 obr/min to fajny wyniki, są wyciskarki , które mają więcej i tez dzialają . oczekiwania nawet bym nie liczyła w min , bo w miedzy czasie posprzątasz sobie wyciągniesz kubek itp itp
                          • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 11.12.16, 01:06
                            Rzeczywiście ale jak urządzenie pracuje, to trzeba je ciągle mieć na oku. Jestem ciekawa, jak długo trwa to w przybliżeniu.
                        • Gość: pawel Re: wyciskarki- soki IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.11.16, 00:57
                          bez przesady, mówimy o minutach wiecej, a nie o godzinach, spokojnie zrobisz szklanke soku w kilka minut
                          • frenchie1 Re: wyciskarki- soki 07.12.16, 00:31
                            nie chodzi tutaj ,czy wycisniesz produkty w 2 min, czy 3 min, to nie zabawa na czas, chodzi o ilośc obrotów , tóre maja znaczenie
                            • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 11.12.16, 01:09
                              Oczywiście ale moc silnika też ma znaczenie. Wtedy wszystko jest bardzo silnie zgniatane i wyciśnięte jest dużo soku za jednym razem.
                              • frenchie1 Re: wyciskarki- soki 19.12.16, 22:07
                                w sensie chyba,że nie będzie się dławił jeżeli przyjdzie miażdżyć buraki ,czy marchew, lub lód . Do tego moc silnika jest ew istotna
                                • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 19.12.16, 23:48
                                  Do lodu to chyba kruszarka tylko, nie? Raczej bym go do wyciskarki nie wrzucała.
                  • frenchie1 Re: wyciskarki- soki 08.11.16, 23:24
                    tak, tak to wiem. Ale wyciskarki po więcej obrotów też są chyba ok. i tak lepsze jak sokowirówka
                    • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 13.11.16, 21:28
                      chyba każda wyciskarka jest lepsza od sokowirówki, już cena to sugeruje
                • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 08.11.16, 00:03
                  no bo to dalej względnie mało..sokowirówki mają do 500 obrotów
                  • frenchie1 Re: wyciskarki- soki 08.11.16, 23:24
                    o aha! oj to faktycznie mega różnica!
                  • Gość: pawel Re: wyciskarki- soki IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.11.16, 23:20
                    sokowirowki "miażdza" owoce, wytrzasacac z nich sok, i pracuja w duzych temperaturach przez te wielkie obory, przez soki sa klarowne bo nie ma miazszu bo owoce sa dalej w kawalkach, i w soku niema witamin
                    • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 27.11.16, 13:08
                      Witaminy jakieś są ale mniej i sok nie ma błonnika, a co za tym idzie nie nasyci nas na długo.
                      • frenchie1 Re: wyciskarki- soki 29.11.16, 23:31
                        przecież pijemy dla witamin właśnie i blonnika i innych mikro i makro elementów, wieć sokowirówka wybijająca wszytsko w pień jest bez sensu
                        • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 11.12.16, 01:04
                          No chyba, że ktoś lubi pić tylko dla smaku ale moim zdaniem, to też trochę strata pieniędzy.
                          • frenchie1 Re: wyciskarki- soki 19.12.16, 22:07
                            to wtedy już woda chyba dobrze zmineralizowana byłaby lepsza
    • maria8128 Re: wyciskarki- soki 06.10.16, 10:10
      Ja szukam dobrej jakościowo wyciskarki, najlepiej do 500 zotych. Prosze o pomoc
      • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 12.10.16, 03:19
        Do 500zł nie dostanie się dobrej wyciskarki. Lepiej wydać więcej na początek i nie mieć później problemów z serwisem, częściami itp.
        • Gość: pawel Re: wyciskarki- soki IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.10.16, 22:44
          ważne też żeby nie wydać za wiele, kompletnie nie widze sensu w kupnie wyciskarek za cenę 2-3 tys zl, musiałby być chyba ze złota żebym się na nie zdecydował, to czyste zdzierstwo
          • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 24.10.16, 19:58
            to ile powinna kosztować wyciskarka wyższej klasy ale bez przepłacania?
          • frenchie1 Re: wyciskarki- soki 24.10.16, 23:49
            Gość portalu: pawel napisał(a):

> ważne też żeby nie wydać za wiele, kompletnie nie widze sensu w kupnie wyciskar
            > ek za cenę 2-3 tys zl, musiałby być chyba ze złota żebym się na nie zdecydował,
            > to czyste zdzierstwo

nawet jakbym miała, to 3 tys? nie , nie ,nie
    • Gość: pawel Re: wyciskarki- soki IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.10.16, 22:42
      to nie tyle kwestia wyciskarki, co dołączonych do niej sit, od gęstości oczek na sitach zależy klarowność soku, i wtedy możesz mieć klarowny sok, lub mus czy smootie
      • frenchie1 Re: wyciskarki- soki 24.10.16, 23:51
        albo loooody :D lub masło orzechowe :D
    • frenchie1 Re: wyciskarki- soki 07.12.16, 00:33
      nie kupuj blendera,żeby robić soki.,, blender jest nie do tego... do soków są wyciskarki
      • laleczka0012 Re: wyciskarki- soki 11.12.16, 01:07
        MI blender służy do przygotowywania zup-kremów albo past warzywnych. Chociaż ostatnio widziałam super przepis na zupę w wyciskarce.
        • frenchie1 Re: wyciskarki- soki 19.12.16, 22:09
          zupa z wyciskarki/? powiedz coś więcej może bede robic ;]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka