Dodaj do ulubionych

serek capri typu włoskiego- z czym to sie je?

IP: *.csk.pl 16.07.04, 21:52
może ktoś ma ciekawe pomysły?
Obserwuj wątek
    • zyrafa Re: serek capri typu włoskiego- z czym to sie je? 16.07.04, 22:01
      ja - nic odkrywczego niestety: z chlebkiem/bulka, z dzemem ulubionym, albo
      tylko z maslem.
      super jest ten serek!
      pozdrawiam,
      z.
    • amj77 Re: serek capri typu włoskiego- z czym to sie je? 17.07.04, 09:54
      Gość portalu: cium napisał(a):

> może ktoś ma ciekawe pomysły?

Ja go jem samego. Jest tak pyszny, że nic mu więcej nie potrzeba :-)
      • anita250480 Re: serek capri typu włoskiego- z czym to sie je? 21.11.17, 19:09
        Dużo czosnku,po trochu śmietsny ,jogurtu naturalnego i majonezu,rzodkieweczki wkroić i mozna koperku troche jak ktos lubi.
    • Gość: cium Re: serek capri typu włoskiego- z czym to sie je? IP: *.csk.pl 17.07.04, 10:23
      ja też jem samego albo na bulce z dżemem...widocznie najprościej jest najlepiej
    • Gość: krasnowo Re: serek capri typu włoskiego- z czym to sie je? IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 17.07.04, 11:04
      mocno posolony na świerzej byłeczce z pomidorem i bazylią.
    • Gość: black Re: serek capri typu włoskiego- z czym to sie je? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.07.04, 11:19
      A ja robię z niego twarożek, jak ze zwykłym białym serkiem- ciekawy smak.
      Ponadto jem na kanapce z pomidorem, albo robię jak mozarellę z bazylią i
      pomidorkiem, jadam go też jak zwykły biały serek. Zastosowań wiele, ale
      najlepiej samemu popróbować- staram się nim zastepować biały ser i smak jest
      bardzo ciekawy gdy stouję go do różnych cudacznych jedzonek:)
      • istotka Re: serek capri typu włoskiego- z czym to sie je? 17.07.04, 11:48
        Ja też ostatni się nim zajadam i tak się w związku z tym zastanawiam, co
        właściwie sprawia, że jest o tyle lepszy od zwykłego twarogu-jest mniej tłusty
        czy coś? Może ktoś wie?
        • Gość: krasnowo Re: serek capri typu włoskiego- z czym to sie je? IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 17.07.04, 12:08
          smakuje tak jakby był zrobiony z zagęszczonego (odparowanego mleka), a chudy to
          on chyba nie jest :o)
      • Gość: swinka a ja lubie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 12:36
        na swiezej buleczce z miodzikiem , mniami:D
    • Gość: ampolion Capri cheese - przepisy (Eng.) IP: *.proxy.aol.com 17.07.04, 16:20
      www.google.com/search?q=%22capri+cheese%22&btnG=Search&hl=en&lr=&ie=ISO-8859-1
    • Gość: sz bardzo przyzwoity wyrób mleczarski! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 22:25
      lubie!
      glownie oliwą, bazylią i pomiddori
      ale i z miodem na slodko do łyknięcia
    • Gość: katt Re: serek capri typu włoskiego- z czym to sie je? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 10:51
      nie wiem, jaka jest procedura przygotowania i z czego capri jest robiony (coś
      mi się wydaje, że z dodatkiem jakieś serwatki albo śmietanki, bo dla mnie to
      smak lekko pod maślano-kremowy podchodzi), ale smak rzeczywiście jest niczego
      sobie!
      jak go jeść?
      ktoś wyżej napisał, że im prościej tym lepiej
      raczej na słono (bo sam w sobie jest lekko słodkawy i wolę tę naturalną słodycz
      przełamać niż podkręcać)
      najlepsza opcja (wczoraj wypróbowana): pokrojony w plastry posypane solą,
      świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem i szczypiorkiem
      ale myślę, że nie najgorzej prezentowałby się w formie sałatki capresse (a więc
      jako zastępstwo mozarelli obok pomidorów).. hmm.. z bazylią (świeżą!),
      pieprzem, oliwą - to jest to!
    • jutka1 Re: serek capri typu włoskiego- z czym to sie je? 18.07.04, 16:18
      przepraszam za moze glupie pytanie: co to jest "serek capri typu wloskiego"?

poza PL jestem... czy wszedzie w Polsce mozna dostac? na polce czy w stoisku
      serowym? niektore opisy narobily mi smaka, a ze niedlugo jade do Polski na
      wakacje...

dzieki :)
      • dethy Re: serek capri typu włoskiego- z czym to sie je? 18.07.04, 16:49
        jutka1 napisała:

> przepraszam za moze glupie pytanie: co to jest "serek capri typu wloskiego"?

To jest bialy serek,zafoliowany,w ksztalcie kulki.U mnie (Legnica)mozna go
        dostac tylko w supermarketach i to nie zawsze :( Ubolewam nad tym,bo czesto
        specjalnie po niego jade,a go nie ma.
        • jutka1 Dethy.... 18.07.04, 17:09
          Czyli jest szansa, ze we Wroclawiu dostane... bede szukac i dziekuje za opis :))))
          • Gość: Doris Re: Dethy.... IP: *.internetia.net.pl 22.04.13, 23:10
            We Wro do kupienia w Almie i w delikatesach w pasażu. Wydaje mi się, że w Piotrze i Pawle też będzie. Pozdrawiam
            • anel_ma Re: Dethy.... 23.04.13, 08:27
              tak... nie a to jak wygrzebanie wątka sprzed 7 lat...
              mysle, ze przez ten czas autor pytania juz dawno sobie poradził

ludzie, pogieło was z tymi wykopaliskami watków?
              • Gość: frytlek Re: Dethy.... IP: 171.192.0.* 23.04.13, 12:22
                > tak... nie a to jak wygrzebanie wątka sprzed 7 lat...

13-4=7 ??

Z matematyka cos kiepsko...
                • anel_ma Re: Dethy.... 23.04.13, 14:39
                  to z nerwów ;)
          • Gość: domkia Re: Dethy.... IP: *.wroclaw.vectranet.pl 16.07.14, 14:54
            we Wrocławiu w sklepie Stokrotka
      • ampolion Re: serek capri typu włoskiego- z czym to sie je? 18.07.04, 17:04
        Prawdziwy capri jest z mleka koziego.
        Można zrobić samemu (Eng.):
        www.gourmetsleuth.com/recipe_goatcheese2.htm
        • jutka1 ampolion.... 18.07.04, 17:11
          Dziekuje! Uwierz lub nie, ale mam nadzieje, ze bede miec dostep do koziego
          mleka, wiec sprobuje :)
          • linn_linn Re: caprino 19.07.04, 09:25
            Zastanawialam sie jaki to ser. "Caprino" sie nazywa we Wloszech, czyli ser
            kozi. Bardzo dobry faktycznie.
            • Gość: amatorka Re: caprino IP: *.wsip.com.pl 19.07.04, 12:49
              Pomidory w 16-tki, serek w grubszą kostke, posypać sola i ziołami(koperek, albo
              bazylia, mogą być tez zioła do sałatek-kamis(najlepsze!!!)).Czasami dodaję do
              tego świży ogórek-też pokrojony w kostkę.
            • Gość: kasiilla Re: caprino IP: *.play-internet.pl 18.09.14, 21:50
              ten polski w żaden sposób nie przypomina tego włoskiego.
              Jest obrzydliwy. Kiedy się otworzy opakowanie i ukroi kawałeczek można odnieść wrażenie, że jest omolały.
              Moja babcia je no codziennie od paru lat - tak jej zasmakował. Nabawiła się w międzyczasie poważnych zaparć. Uważam, że to między innymi zasługa tego "wspaniałego" serka.
              Polecam włoski oryginał, bo to "gówienko" nie nadaje się nawet dla psa.
              • pavvka Re: caprino 30.09.14, 10:28
                Co to znaczy "omolały"?
    • Gość: Gosiek serek capri IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.03.14, 16:21
      a da się go użyć np. do farszu z pieczarkami i papryką do roladek z kurczaka? ;)
      • Gość: fg Re: serek capri IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.14, 21:23
        może 10 lat temu tak, teraz pewnie nie
    • Gość: nessie Re: serek capri typu włoskiego- z czym to sie je? IP: *.rzeszow.mm.pl 24.07.14, 00:04
      Ten serek dobrze zastępuje paneer w przepisach kuchni indyjskiej.
    • Gość: Tymina Re: serek capri typu włoskiego- z czym to sie je? IP: *.dynamic.chello.pl 27.09.14, 00:23
      Serek Capri można jeść na wiele sposobów. Jest dobry zarówno na słodko (np z dżemem, ale można także zrobić z niego placuszki) czy na słono (najbardziej go lubię w dodatku do kuchni włoskiej - ostatnio stosuję go jako zamiennik mozzarelli).
    • sebmroz Re: serek capri typu włoskiego- z czym to sie je? 29.09.14, 11:05
      Ja jem jak twaróg :) z jogutrem i miodem :)
    • Gość: mabi srek capri IP: *.play-internet.pl 05.01.15, 17:42
      swietnie mozna go tez smazyc z ziolami dlatego mysle ze robiony cos jak panir
    • Gość: Marta Re: serek capri typu włoskiego- z czym to sie je? IP: *.play-internet.pl 20.04.21, 21:00
      Dla mnie najbardziej z pesto bazyliowym, pomidorkami, bazylią i orzechami, ewentualnie słonecznikiem 🥰
      • Gość: smacznego Re: serek capri typu włoskiego- z czym to sie je? IP: *.toya.net.pl 26.04.21, 20:40
        Obudziłaś się po 17-u latach od pierwszej daty z tym pytaniem.
    • carameleq Re: serek capri typu włoskiego- z czym to sie je? 19.05.21, 11:33
      Z pomidorem i szczypiorkiem najsmaczniejszy
    • Gość: Karol Re: serek capri typu włoskiego- z czym to sie je? IP: *.jmdi.pl 10.08.21, 21:35
      Do dań smażonych plus oliwa. Dużo zmienia, choć mozarella lepsza
    • waria29 Re: serek capri typu włoskiego- z czym to sie je? 11.08.21, 11:31
      Polecam z pokrojonymi pomidorami, świezą bazylią, oliwą i odrobiną soli i pieprzu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka