Gość: Kasia IP: 195.164.0.* 13.03.13, 10:08 taka malutka, kupiłam wczoraj, żeby wyhodować z niej szczypiorek, da się w doniczce ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
squirk Re: cebula dymka ? 13.03.13, 10:15 Gość portalu: Kasia napisał(a): > taka malutka, kupiłam wczoraj, żeby wyhodować z niej szczypiorek, > da się w doniczce ? Tak, hodowałam rok temu z takich maluchów, bardzo dobrze się miały i energicznie rosły, w tym roku wysiałam dwie odmiany ale jak znajdę gdzieś ładne cebulki to pewnie znów się skuszę. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: cebula dymka ? IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.13, 17:40 Dymki szukaj w sklepach ogrodniczych lub w centrach handlowych, gdzie są stoiska ogrodnicze np. OBI. Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: cebula dymka ? 13.03.13, 19:56 Lepiej sadzić cebulki o średnicy minimum 3-5 cm. Z mniejszych szczypiorek będzie mizerny i długo będziesz na niego czekać. Ja sadzę po prostu małą cebulę wybraną w warzywniaku. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: cebula dymka ? 13.03.13, 20:33 nic podobnego. z tych małych cebulek szczypiorek jest bardzo gruby i smaczny, szybko rośnie, zasadniczo jest bezobsługowy, poza podlewaniem. co roku sadzę w doniczce zimą, a od wiosny w skrzynkach przez całe lato. i co roku na końcówce zimy wypatruję rzeczonych cebulek w obi albo castoramie, albo zwykłym ogrodniczym. ostatnie nasadzenie zrobiłam 23 lutego, szczypior już do polowy zjedzony. musze już kolejną doniczkę obsadzić, żeby była ciągłość szczypiorowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: cebula dymka ? 13.03.13, 20:34 aha, niewysadzone cebulki przechowuję w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: cebula dymka ? 13.03.13, 21:44 Malutka dymka to taka 0,5-1,5cm średnicy...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: cebula dymka ? IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.13, 22:12 Takiej maleńkiej 0,5 cm to raczej nie ma, jest taka 1-2 cm średnicy i ta jest najlepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
pucio09 Re: cebula dymka ? 14.03.13, 09:34 Podajcie proszę instrukcję krok po kroku. Jak głęboko włożyć w ziemię te cebulki, w jakim odstępie od siebie, czy doniczka ma mieć dziurki od spodu? Jak często podlewać. Dzięki ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: cebula dymka ? 15.03.13, 23:05 Dziurki się przydadzą, żeby nadmiar wody uciekał. Wtykasz cebulki do połowy w ziemię. Mogą być blisko siebie, byle się nie dotykały. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: cebula dymka ? 15.03.13, 18:41 W tej chwili w Lidlu za grosze można kupić siatkę cebulek szczypiorku (to jest chyba tzw. szczypiorek czosnkowy - taki leciutko cieńszy od naszej dymki, ale zdecydowanie grubszy od typowego cienkiego szczypiorku "kanapkowego"). Cebulki są malutkie, ok. 2 cm. W zeszłym roku wsadziłam go w ogródku i wyrósl jak marzenie, nic nie musiałam z nim robić poza okresowym podlewaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: cebula dymka ? 17.03.13, 08:46 najlepiej to samemu sprobowac, w ogrodku to ja mam, zima to rosnie u mnie z normalnej cebuli, fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2775663,5,6,59124,szczypiorektam-gdzie-nie-ma-miejscazima,szczypiorektam-gdzie-nie-ma-miejscazima.html Odpowiedz Link Zgłoś
kati792 Re: cebula dymka ? 17.03.13, 12:02 Ja wsadziłam normalną cebulę w doniczki i już mam b.duży szczypior,którego używam na kanapki ,do serka białego,jajecznicy:-)Super sprawa! Odpowiedz Link Zgłoś