kika_kika 21.07.04, 12:26 Kiedys koleżanka mi mówila ze niekupuje tylko sama robi z bazylii ziemniaka, pestek dyni i słonecznika, oliwy, soli piperzu.... znacie może proporcje?? KIKA Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: Pesto - jak dokładnie to zrobic?? 21.07.04, 12:31 pesto.art.pl/kuchnia/dania/makarony/pesto_przepis.htm pesto.art.pl/kuchnia/dania/makarony/pesto2002.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Pesto - jak dokładnie to zrobic?? IP: *.proxy.aol.com 21.07.04, 16:04 www.restaurants.pl/przepisy/sosy/drssingi_pesto.htm www.jawsieci.pl/zdrowie/kuchnia/surowe/ www.zwierciadlo.pl/arch/kuchnia.asp Uwaga: pesto nie musi być klasyczne, może też być pesto z suszonymi (na słońcu) pomidorami: www.indianchild.com/Recipes/dips_salads_recipe/sun_dried_tomato_pesto_recipe.htm Albo z czymkolwiek: www.recipesource.com/side-dishes/pesto/index1.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: Pesto - jak dokładnie to zrobic?? IP: *.acn.pl 21.07.04, 12:33 Ziem... czego??? Pesto robię tak: do malaksera wrzucam co następuje: - oberwane z łodyg świeże liście bazyli (100 g) - tary parmezan (6 łyżek) - orzechy piniowe (0,25 szklanki) - czosnek (2 ząbki) ... teraz właczam malakser i *powolutku* dolewam oliwę (0,5 szklanki) I gotowe! Dyskwalifikuje w przedbiegach wszystkie kupne sosy pesto :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: Pesto - jak dokładnie to zrobic?? IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 21.07.04, 14:04 a sól trzeba dodać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: Pesto - jak dokładnie to zrobic?? IP: *.acn.pl 21.07.04, 14:11 Ja nie dodaję, bo parmezan mi wystarczy. Jak dajesz inny twardy ser, to wtedy rzeczywiście moze warto - spróbuj i zdecyduj :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik pesto p istacjowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 14:18 wysmienite do makaronu 12 1/2 dag pistacji Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pesto 21.07.04, 14:43 Macie szczescie. Wlasnie mi wpadlo na monitor: www.coquinaria.it/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic;f=3;t=006356 Jedyny problem: bazylia musi byc z Genui. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: pesto IP: *.proxy.aol.com 21.07.04, 19:34 A no właśnie! Coś mi tak podszeptywało, że PRAWDZIWE pesto to nie w malakserze czy blenderze lecz utarte w moździerzu. Nie papciany sosik lecz rozdrobnione składniki uwalniające swe smaczki i aromaty. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pesto 22.07.04, 11:13 "Pesto" pochodzi od "pestare" - miazdzyc, tluc, zgniatac, bic. Ostatecznie mozna uzyc blendera, ale zaden Genuenczyk nie zgodzi sie z tym. Nawet do Waszej bazylii bedzie mial zastrzezenia. www.pestogenovese.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: pesto 22.07.04, 12:24 Jasne, że pesto wynaleziono przed malakserami! Przystawek do piergów tez nie było :) Ale przecież w moździerzu *ucierasz*, a nie *szatkujesz*, więc tym bardziej wychodzi... ciapka ;) Ja używam w malakserze pojedynczego ostrza do robienia pesto. Wychodzi super. Pamiętam jak mój mąż robił kilka lat temu sos holenderski - ręcznie, w naczyniu nad parą. A wczoraj widziałam jak Delia Smith robiła ten sam sos ... w malakserze! I wyszedł piękny, gładki, idealnie połączony. Nie ma to jak technologia! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pesto 22.07.04, 13:31 Efekt zalezy od uzytej sily, ale w tym wypadku mozna spokojnie robic w blenderze. Tym bardziej, ze ten kazdy ma w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz ilesz ja sie ceramicznego mozdzierza naszukalem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 14:45 .. ale warto jest czad zabawa makaroni sie gotuje a my ucieramy pomaleńku Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: ilesz ja sie ceramicznego mozdzierza naszukal 22.07.04, 14:59 No to tu przyznaję - to jest jeden z przejawów magii kuchennej. Jak mam czas, to uwielbiam sama mielić ziarna kawy i zaraz je zaparzać :-) A takie ceramiczne moździerze są w Wawie na ul. Świętokrzyskiej. Ostatnio Teściówce kupowałam, bo sobie na imieniny zamarzyła :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz polecam składy chemiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 16:15 albo aukcje na allegro lub E-bay.de mozna dostać piękne możdzierze (nowe chemiczne, lub stare apteczne) albo nawet granitowe z tajlandii (do ucierania pasty cury) za cenę lepszą niż luXusowy sklep warszwski Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: ilesz ja sie ceramicznego mozdzierza naszukal 25.07.04, 23:31 Przepraszam, ale winna jestem sprostowanie - ja kupiłam moździeż MARMUROWY. Być może mają na Świętokrzyskiej także ceramiczne, ale ja kupiłam z marmuru [są w dwóch kolorach - szare i jasne]. Tam są 2 sklepy obok siebie i w obu są te same moździeże, ale mają inne ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P. Re: pesto IP: *.proxy.aol.com 23.07.04, 17:21 W moździerzu ucierasz, rozgniatasz i rodrabniasz. Tutaj chodzi o wszystkie trzy działania, ale nie o "siekanie" czy pulwersowanie na papkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Pesto - jak dokładnie to zrobic?? IP: *.fastres.net 21.07.04, 19:00 wersja z ligurii (region polnocnych wloch) to ta klasyczana bazylia-parmezan- oliwa-orzechy) pesto sycylijskie: bazylia+pomidory+orzechy+ricotta+oliwa pesto z calabrii: zamiast pomidorow papryka czerwona. smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Pesto - jak dokładnie to zrobic?? IP: *.fastres.net 21.07.04, 19:02 aha, razem z makaronem gotuje sie ziemniaka pokrojonego w kostke i kilka fasolek szparagowych (po energicznym wymieszaniu makaronu z pesto ziemniak zmienia sie w krem ktory doskonale laczy sie z pesto) Odpowiedz Link Zgłoś
sabba wpadlam 23.07.04, 09:06 jakos nigdy nie odwazylam sie zrobic pesto sama bo sobie wmowilam ze to ze sklepu jest okej. No i wczoraj widzialam w warzywnym taka zajebiscie wielka bazylie, kupilam ja (choc w ogrodku dwa krzaki rosna:)...i najprostszym przepisem (bazylia, czosnek, pinie, oliwa, parmezan) ukrecialm mase. No, byla ostra bo dalam strasznie duzo czosnku ale...teraz to juz koniec. Ja moglabym w tym pesto plywac, tapklac sie, smarowac sie nim...i nie wiem co jeszcze. NIgdy wiecej pesto ze sklepu!"!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sabba :)) 23.07.04, 09:17 mam w zwiazku z tym pytanie:) Bo narobilam tego pesto mnostwo. wiem ze troche polezec moze ale z czym to jeszcze mozna jesc? Na chlebek samrowac i mozzarelka do pieca? A moze farsz do tortelini? KI pieron.... Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: :)) 23.07.04, 09:25 Pesto jest cudne :) Pasuje do wszystkiego: makaronów, gnocchi, łososia z pergaminu, grzanek. Jeśli mimo wszystko nie zużyjesz, to ja wypróbowałam mrożenie i polecam! Sos ciemnieje co prawda, ale zachowuje ten cudny aromat bazyli. Niektórzy proponują zalanie pesto warstwą oliwy, ale mnie nie smakowało, bo sos był po prostu za tłusty. Odpowiedz Link Zgłoś
sabba Re: :)) 23.07.04, 09:30 Dzieki, o zamrozeniu tez myslalam:) I mysle tez o rozszerzeniu skladnikow sosu o orzechy pistacjowe oraz ziarna slonecznika, czarne oliwki...i ciekawe czy z odrobina miety tez dobrze smakowac bedzie. No i w glowie mam juz pesto z suszonych pomidorow i papryki...a moze i chlebek pestowy. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: przechowywanie pesto 23.07.04, 09:38 Pesto mozna przechowywac w lodowce przez okres okolo 1 tygodnia, w pojemniku hermetycznym i pokryte oliwa / na 1 cm /. Mozna je zamrozic, ale wtedy starty ser dodaje sie bezposrednio przed uzyciem / pesto nalezy uprzednio rozmrozic wstawiajac do lodowki na niezbedny okres czasu /. Pesto nie moze byc nigdy gotowane ani rozgrzewane. Dodawanie do makaronu: Do miski / wazy / wlozyc kilka lyzek pesto, dodac 1-2 lyzki wody / w ktorej gotowal sie makaron /, polaczyc, dodac makaron, dodac reszte pesto, wymieszac i podawac natychmiast. Pesto mozna dodawac do makaronow typu: tagliatelle, lasagne, farfalle, spaghetti, linguine, a takze gnocchi. Mozna tez dodawac je do makaronow robionych z maki bialej z dodatkiem kasztanowej. Mozna do makaronu dodawac zielona fasolke i ziemniaki pokrojone w kostke / gotuje sie je w wodzie, do ktorej pozniej wrzucony zostanie makaron / mozna je dodawac takze jako nadzienie do lasagni /. Dokladniejsze ilosci skladnikow: 100 g bazylii, 50 g orzeszkow piniowych, 60 g parmigiano / grana padano /, 30 g pecorino, 1-2 zabki czosnku, kilka krysztalkow grubej soli, oliwa az do uzyskania wlasciwej konsystencji. Proporcje serow wg indywidualnego smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
sabba czemu nie mozna gotowac? 23.07.04, 09:44 czyzby tracilo smak? szkoda:(( ale jak znam siebie, to wyprobuje... Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: pytanie upierdliwe 23.07.04, 10:08 > a ktory skladnik decyduje o gorzkosci? Bazylia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz gotować - pasteryzować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 11:18 a pesto w słoiku lub bazylia w słoiku z oliwą [baza do zimowego pesto i nie tylko] jest gotowane czyli pasteryzowane raczej krótko i mozna kupić takie w sklepie, i można samemu z tony bazyli z ogrodu efeket i smak podobny domowe oczywiście lepsze bo bez zajzarow chemicznych Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: :)) 23.07.04, 09:41 O, pesto z suszonych pomidorów jest super do pieczonego camemberta. O dodawaniu mięty czytałam pozytywne opinie, ale z orzeszkami pistacjowymi się nie spotkałam, ale hej! toć gotowanie polega na eksperymentowaniu. Tylko żeby nie było szkoda całego krzaczka bazyli, to chyba warto eksperymentować na małych ilościach, bo kto to potem zje? ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
sabba ja zjem:)) 23.07.04, 09:50 a co do bazylii..(moze üpowinnam sie przeniesc z tym na odpowiedni watek)to wbrew opiniom znajomych slimaki jej nie zzarly, dobrze rosnie, jest jedrna i soczytsa jeno juz nie taka zielona mocno jak na octaku...ale smakuje tak samo... Odpowiedz Link Zgłoś
ka2 Re: :)) 23.07.04, 19:07 ja tylko z pistacjowymi robię bo piniowe w okolicy trudno dostać i he,he jeszcze się nie zdażyło, żebym za dużo zrobiła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaciekawiona Re: Pesto - jak dokładnie to zrobic?? IP: 213.17.230.* 23.07.04, 11:25 Jeszcze sama nie robiłam. Mam w domu doniczkę z bazylią. Jak czytam 100g bazylii - to chyba musi być worek liści. Chyba trzeba poszerzyć hodowlę:) Odpowiedz Link Zgłoś
kika_kika Re: Pesto - jak dokładnie to zrobic?? 23.07.04, 22:42 Pesto zrobione... chyba za mało czosnku dałam.. ale śladu po nim nie ma :) Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc. KIKA_pestojad Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: Pesto - jak dokładnie to zrobic?? 25.07.04, 23:39 > chyba za mało czosnku dałam.. ale śladu po nim nie ma Nie szkodzi. Spróbuj w daniu i jeśli faktycznie za mało wyraziste dla Ciebie to przecież możesz dodać więcej :) Fajnie, że się udało :) Odpowiedz Link Zgłoś
kika_kika Re: Pesto - jak dokładnie to zrobic?? 29.07.04, 13:22 Zrobiłam kolejny raz Pesto... tym razem wyszło perfekcyjnie pyszne :) carbonara, pesto... a spodnie coraz ciaśniejsze :( Teraz czas na jakieś lekkie potrawy :) Pozdrawiam KIKA Odpowiedz Link Zgłoś