Dodaj do ulubionych

Czy możecie polecić dobrą śmietanę

18.07.13, 09:50
Bez różnych syfów typu mączka chleba świętojańskiego itp. Przejrzałam ostatnio w Realu składy wszystkich śmietan i nie znalazłam żadnej bez tego świństwa.
Obserwuj wątek
    • Gość: x piwo z rana jak śmietana! IP: *.unitymediagroup.de 18.07.13, 10:23
    • momas Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 18.07.13, 10:30
      Warszawa: Real: Krasynstaw (12%)
      Lidl- Pilos (12%) ,ale ważne by zakład był z Kościana (Kod K).
      No chyba , że w ostatnim miesiącu zmiany nastąpiły...

Coraz częsciej trzeba się mocno naszukać smietany bez dodatków :(
      • alina.g.t Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 05.07.17, 21:00
        Lidl Pilos to mleczarnia ze Środy Wlkp , śmietany z Kościana też mają w swoim składzie karagen. Nawet w zeszłym roku dzwoniłam do mleczarni z Kościana. Śmietanka o zawartości 34 % jeszcze dobrze nie ubita a już się warzy. Dodam jeszcze, że przez ten karagen, ubita śmietanka nie jest taka puszysta i lekka jak kiedyś. O smaku nie wspomnę. To już się robi horror. Wszędzie chemia i wypełniacze.
    • Gość: mim_maior Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę IP: 213.73.9.* 18.07.13, 10:36
      I jeszcze "Maluta".
    • Gość: kim Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.07.13, 10:56
      mam taką mąka w kuchni
    • ines1977 Śmietana w moim kraju... 18.07.13, 13:14
      ...ponoć mlekiem płynącym

Uwagi wstępne:
      W analizie pomijam śmietany UHT, ponoć słodkie, przeważnie w kartonikach, z odległym terminem ważności, stojących poza chłodnią, których specyficznego zapachu nie znoszę. Ostatni raz nabyłam rok temu w przypływie desperacji i smak zupy jagodowej był nieznośny. Można się oczywiście przyzwyczaić ale nie zamierzam. (Choć widzę w temacie o kurkach, że są powszechnie używane).
      Mam też na myśli ogólnie dostępne sklepy małe i duże, śmietany jakie w nich spotykam to:
      Danon, Piątnica, Mlekpol (Rolmlecz), Bieluch, Garwolin, Mlekowita, Bakoma, President, Zott, Włoszczowa, Robico, Krasnystaw, OSM Siedlce, Jana + marki własne (z tych co pamiętam bo pewnie jeszcze kilka innych),

Znam rynek Poznański i Warszawski. Jak u kogoś jest inaczej to niech się cieszy. (Chyba, że jest gorzej)
      Opracowanie może zawierać błędy bo jeszcze nie cała terminologia jest dla mnie do końca jasna. Uprzejmie proszę o uprzejme sprostowania:)

ŚMIETANY SŁODKIE (zwane przez niektórych potocznie "śmietankami"),
      Z reguły w sklepach brak. W "osiedlowych" dodatkowo widzimy oczy sprzedawcy jakbyśmy pytali o UFO. Często są starsi ode mnie ale słodką śmietanę wyparli z pamięci.

Powyżej 30% to temat prawie tabu. Znam aż jedną (szał!) 36% Piątnicy z chyba trzema dodatkami...super.

30% jest już kilka (jeszcze do niedawna też był spory problem). Wiele z nich z dodatkiem stabilizatora: karagen (Piątnica, Zott, chyba Garwolin). Karagenu nie znalazłam w marce własnej Tesco, Biedronki, oraz czasami jak kupuję na jakimś rynku w folii 0,5 l np. OSM w Sokołowie Podlaskim

18%, 12% słodka to towar deficytowy. Widuję w Poznaniu z mleczarni "Jana". W Warszawie ostatnio pojawiła się Zott i to bez dodatków!, żółty kubeczek, którego ze świecą szukam i nawet czasami znajduję i zaopatruję się niemalże hurtowo. Często jest w towarach przecenionych i się boje, że nie będzie się sprzedawać i zniknie. A to dla mnie szczyt szczęścia, że nie muszę wyciągać specjalnego narzędzia i uparcie mieszać, żeby w zupie nie było śmietanowych grudek.

ŚMIETANY GĘSTE, homegenizowane, ukwaszane, tremizowane (często na opakowaniu dokładnie nie jest napisane i nie wiem czy śmietana jest gęsta bo zagęszczona czy też kwaśna i co dokładnie oznaczaja te epitety).
      Gdybym zawsze dostawała słodkie to te kupowałabym tylko do blinów, placków ziemniaczanych itp ale zmuszona jestem dużo częściej.

To z reguły 18%, 12%. rzadziej 10%, 22%
      Składniki dodatkowe to często: skrobia modyfikowana, guma guar, guma ksantanowa, pektyna, żelatyna.
      Królową małych sklepów jest Piątnica. Tylko, że jak ja chcę dodać skrobi to robię to sama i nie koniecznie używam do tego gumy guar. Ukwasić samemu to też żaden problem. Odwrotnie niestety nie potrafię...
      Pewniaki bez dodatków to u mnie Zott, Krasnystaw ale to już tylko w większych sklepach. Jeszcze inne były ale już nie pamiętam.

W czasach PRLu były 2 śmietany w sklepach:
      żółty kapsel: tłusta-zwana kremówką, 30% i biały kapsel:chuda (18? 12? nie wiem). Obie słodkie. Jak moja mama wracała ze sklepu robiła w kapslu chudej dwie dziurki i piłam ją prosto z butelki przegryzając świeżą bułką. (Takie wspomnienie z dzieciństwa).

Potem nadszedł czas przemian...
      • ruda_80 Re: Śmietana w moim kraju... 18.07.13, 13:32
        Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Do tej pory najczęściej jestem atakowana przez Piątnicę, którą można dostać chyba wszędzie, teraz będę polowała na Krasnystaw, chociaż jestem zaskoczona że i Zott jest bez dodatków.
        Dzięki również za przywołanie wspomnień, ja też pamiętam że jako dziecko popijałam świeżutką kajzerkę śmietaną z butelki, tyle że ja kapselek (takie miękkie sreberko) zdejmowałam bez robienia dziurek :-)
      • beata_ Re: Śmietana w moim kraju... 18.07.13, 18:03
        ines1977 napisała:

. [...]
        > W czasach PRLu były 2 śmietany w sklepach:
        > żółty kapsel: tłusta-zwana kremówką, 30% i biały kapsel:chuda (18? 12? nie wiem).
        > Obie słodkie. Jak moja mama wracała ze sklepu robiła w kapslu chudej dwie
        > dziurki i piłam ją prosto z butelki przegryzając świeżą bułką. (Takie wspomnienie
        > z dzieciństwa).

No to coś Ci się z tymi kapslami pomyliło - bo biały (chude) i żółty (tłuste), to miało mleko :-)

Śmietana miała bodaj pomarańczowy kapsel, a kremówka taki bardziej intensywny, prawie czerwony - niech mnie ktoś poprawi ewentualnie...
        Były jeszcze kapsle w kratkę, ale dalibóg nie pamiętam na czym i jakie kolory... a może ta kratka, to jako oszczędność była w zużyciu danego koloru była stosowana? :-)
        • ines1977 Re: Śmietana w moim kraju... 19.07.13, 07:53
          Z pewnością masz rację. Im tłuściejsze tym kolor był bardziej intensywny ale dokładnie to tych odcieni już nie pamiętam a zdjęć brak. W Internecie znalazłam, że jakaś OSM produkuje jeszcze kefir z zielonym kapslem w kratkę. bomimi.decostyl.pl/2011/01/17/jeczmienna-perlowa-krolowa/
    • coralin Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 18.07.13, 13:38
      Polecam rozejrzenie się za lokalnymi wyrobami.
      • ines1977 Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 18.07.13, 13:49
        Ależ rozglądam się. Nawet sobie nie wyobrażasz jak bardzo.
        W tym roku drążyłam temat u kilkunastu producentów np. na targach Regionalia czy na pikniku "Poznaj dobrą żywność".
        Trudno też specjalnie po 3, 4 kubeczki śmietany jeździć nie wiadomo gdzie.
        • coralin Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 18.07.13, 13:53
          U mnie śmietany 2,3 regionalnych producentów można kupić łatwo w wielu sklepach. Oczywiście nie ma ich w hipermarketach i dyskontach.
          • momas Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 18.07.13, 14:02
            Piszę z perspektywy stolicy...
            niestety - lokalni producenci tu to:

Garwolin, Siedlce, Piatnica, Danone, Zott, itp.

wrrrrrr......
          • ines1977 Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 18.07.13, 14:04
            Ja jak się "osiedliłam" rozpoczęłam wycieczkę po okolicznych małych sklepach. W temacie śmietan wszędzie mi oferowano góra dwie: Piątnica i Danon oraz dodatkowo wielkie oczy, gdy grzecznie dziękowałam, czasami dodatkowo jakieś burknięcie gratis :)
            • coralin Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 18.07.13, 14:17
              Temat nabiału powtarza się często na tym forum. Małe osiedlowe sklepiki mają w ofercie produkty o długiej dacie przydatności do spożycia, w dużych hipermarketach mniejsi producenci się nie przebiją. Ja zakupy robię najczęściej w takich średnich, w tym w Carrefour Express, w którym jest nabiał z 3 regionalnych mleczarni (Jasienica Rosielna, Sanok, Trzebownisko- niestety to ostatnie psuje się, bo sprzedane Mlekovicie). Nie wszystkie mają pełny asortyment, ale twaróg, kefiry, masła, śmietanę kupuję tylko od nich. Jeśli potrzebuję jogurtu i maślanki to również.
              • momas Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 18.07.13, 14:25
                I na tym polega urok "prowincji" :)
                Coralin, bez obrazy! Zazdoroszczę wyboru.
                U nas w małych to tak jak Ines napisała...
                Pozostają bio-eko-sreko targi zywności oraz tegoz typu sklepy z cenami hmmmmm.....
                Ewentualnie targ na wolumenie/pod halą mirowską od "baby" Ale tu mam wątpliwości - bo nie znam "baby" I plastikowa butelka po jakmś sku nie przekonuje mnie...
                Co innego, gdybym miała zaufana "babę"

-

Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
                • coralin Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 18.07.13, 14:58
                  Te produkty w porównaniu z reklamowanymi są droższe, ale że osiągalne w wielu sklepach to zasługa klientów. Jestem wdzięczna mieszkańcom Podkarpacia, że je powszechnie wybierają, bo gdyby tak nie było musiałabym za tymi produktami zjeżdżać całe miasto. Kefir z Trzebowniska jest kultowy, szkoda, że sprzedając się Mlekovicie dają w nim majstrować.
                  • hazo Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 18.07.13, 15:29
                    Ja ostatnio kilka razy robiłam sobie sama z tego przepisu:
                    www.cincin.cc/index.php?showtopic=37625&hl=%B6mietana
                    Użyłam śmietanki 30% łaciatej i jedynego jogurtu jaki znalazłam bez dodatku np. mleka w proszku czyli jogurtu naturalnego bakomy łagodny smak. To nie reklama tylko piszę jak ja robię, a przejrzałam dziesiątki jogurtów na półkach i każdy, oprócz tego "łagodnego smaku", miał jakieś dodatki wg mnie zbędne.
                    Tak wyglądała moja zrobiona pierwszy raz:
                    fotoforum.gazeta.pl/photo/4/wg/ui/joxz/PWZSsMYOWcT1bhHUzX.jpg
                    Wyszła bardzo dobra; odpowiednio gęsta i kwaśna.
      • Gość: miu Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę IP: *.fbx.proxad.net 18.07.13, 14:39
        Jesli mowa o lokalnych, to odradzam warszawiakom i mieszkancom Mazowsza smietane z Garwolina. Zaklad produkuje swietne twarogi, wiec bez zastanawiania i bez czytania etykiety kupilam ich smietane. Niestety, jej ohydnie sztuczny smak po prostu scial mnie z nog. Bylo w niej chyba wiecej maczki swietojanskiej niz pochodnych krowiego mleka :((

Zdaje sie, ze smietany Piotra i Pawla, ich marka wlasna, sa przyzwoitej jakosci i sa tez tanie. Pisze "zdaje sie", bo to sie szybko zmienia.
        • rozalia.olaboga Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 18.07.13, 15:51
          Śmietana marki własnej PiP jest z żelatyną. To ja dziękuję, wolę już karagen i mączkę chleba świętojańskiego.
          • Gość: miu Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę IP: *.fbx.proxad.net 19.07.13, 23:51
            :(
            Dzieki, jak ostatnio czytalam etykiete, nie byla.
    • budzik11 Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 18.07.13, 16:12
      Na pewno śmietana marki Tesco jest bez dodatków, w składzie (18%) jest ukwaszona śmietana albo śmietana i żywe kultury bakterii czy jakoś tak. Warzy się w zupie - rozpieszczona niewarzącą się Piątnicą wlałam po prostu bez hartowania i klops. Dlatego mimo wszystko ja osobiście wole jednak Piątnicę, cuda można z nią robić i nie zmienia konsystencji.
      • momas Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 18.07.13, 18:25
        na Piątnicę obraziłam sie wiele lat temu, gdy robiąc sos do sałaty ( tak!:P) po dodaniu odrobiny soku z cytryny zrobiła się woda z wyczuwalnymi grudkami "kaszki"....

Rzadko uzywam śmietany, ale zwykle to Krasynstaw lub Pilos...

Kiedyś była dobra z Mławy - jeszcze niedawno w butelkach szklanych z aluminiowym kapslem!, 30-stka, ale ostatnio trudno osiągalna,
    • Gość: krewka Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę IP: *.opera-mini.net 18.07.13, 16:20
      ja jesem Podlasianka i polecić mogę śmietany z mleczarni w Łapach. właśnie zaśmietanowiłam zupkę ogórkową śmietaną 18stką o składzie jak następuje: śmietanka, kultury bakterii mlekowych.
      obserwacje kulinarne? nigdy, ale to zupełnie nigdy nie zwarzyła mi się w zupie ani sosie. jest lokalna chociaż niedawno nabyłam kilka jej sztuk w auchan.
    • bene_gesserit Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 18.07.13, 20:23
      Nie pamiętam, kto robi smietanę dla Lidla, ale chwyciłam ostatnio z półki ich 30% bez czytania składu i bardzo miło mnie zaskoczyła. Tzn składu nadal nie znam, ale fajnie się ubiła i nie puściła ton wody, kiedy się przegryzała w deserze w lodówce.
    • ines1977 Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 19.07.13, 08:44
      >Ja ostatnio kilka razy robiłam sobie sama z tego przepisu:
      >www.cincin.cc/index.php?showtopic=37625&hl=%B6mietana
      >Użyłam śmietanki 30% łaciatej

hazo a ta śmietanka łaciata to nie UHT? Bo chyba nie widziałam jej w świeżych.

>rozpieszczona niewarzącą się Piątnicą wlałam po prostu bez hartowania i klops.

budzik11 A czy to nie jest tak (może ktoś mnie uświadomi), że to właśnie dodatek skrobi pomaga, że się nie warzy? I jak się do "czystej" doda mąki to efekt będzie taki sam?
      Ale jak robię mizerię to na co mi ta skrobia w Piątnicy?

A czy nikomu z Was nie brakuje tych słodkich śmietanek np. 18%? Nie wolelibyście hartować, czy nawet wlewać bez hartowania śmietankę słodką bez tego całego rozrabiania? No i nie do wszystkiego pasują kwaśne.
      No bo ja nie mogę zrozumieć dlaczego mleczarnie wycofały się z tego tak dawniej powszechnego produktu.
      Widuję je nieprzerwanie tylko w Poznaniu tej mleczarni www.jana.com.pl/?lang=pl&page=oferta&id_grupy=11 i dość szybko się kończą więc tam jednak popyt na nie jest a konkurencji żadnej. W Warszawie w Auchan wiele produktów Jana jest ale śmietanek nie...
      A z mleczarni w Łapach też na pewno poszukam.
      Póki co tropię tę www.spolem.bielsko.pl/33524,zott-smietana-12-200g.html
      • coralin Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 19.07.13, 16:41
        ines1977 napisała:

> A z mleczarni w Łapach też na pewno poszukam.
        > Póki co tropię.

Zachęcam do wytropienia produktów regionalnych mleczarni. Podałam Ci moje 3 (a przypomniałam sobie jeszcze o OSM w Stalowej Woli), ale tylko produkty jednej z nich są praktycznie w każdym okolicznym sklepie. Tych mniejszych mleczarni w Polsce jest naprawdę sporo. Ja kojarzę z centralnej Polski OSM Łowicz, ale śmietany nie próbowałam od nich.
        • ines1977 Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 22.07.13, 13:59
          Oczywiście skrupulatnie odnotowałam co i ew. gdzie szukać (choć tych regionalnych to pewnie marne szanse) z tym, że jeśli chodzi o śmietanki słodkie, na które się ostatnio uparłam (przynajmniej wg info w necie) jest bardzo słabo:
          - Jasienica Rosielna (www.osm-jasienica-rosielna.pl/4/produkty/110/smietana.html śmietanka 30%)
          - Sanok (www.osm.sanok.pl/index.php?id=15 słodkich brak)
          - Trzebownisko (Mlekovita)
          - OSM w Stalowej Woli (www.osmstwola.pl/smietany-i-smietanki/ śmietanka 30%)
          - Sudowia (Suwałki) (Leclerc, Uniwersam na Grochowie) (www.sudowia.com.pl/produkty/smietany/ tylko UHT???)
          - Łapy (Auchan) (www.sot.pl/?pl,oferta,17 słodkich brak)

OSM Łowicz oczywiście znam, ma na swojej stronie jakieś słodkie (nie pod marką Łowicz tylk OSM Kalisz i MONA www.mleczarnia.lowicz.pl/lowicz/index.php?strona=smietany-i-smietanki-pasteryzowane) ale nigdy ich w sklepach nie widziałam.

Już nie w temacie słodkich to z mniejszych mleczarni znalazłam w sklepiku jeszcze SM Siedlce ale tylko jogurtową z żelatyną.
          • coralin Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 22.07.13, 15:35
            Trzebownisko psuje się z każdym miesiącem od kiedy sprzedało się Mlekovicie. Ja widzę to po twarogu, rodzina lubiąca masło na surowo po maśle. Wielu ludzi przerzuciło się na produkty innych mleczarni z tym, że te regionalne nie mają pełnego asortymentu. Sanok słynie z jogurtów, Stalowa Wola z twarogów, niestety żaden z tych producentów nie ma dobrego kefiru i mieszkańcy regionu nadal są wierni kefirowi z Trzebowniska. Bardzo często zdarza się, że zabraknie w sklepie wyrobów z Jasienicy Rosielnej, bo sporo mieszkańców przerzuciło się na ich produkty.
    • Gość: i Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.13, 12:27
      Mogę polecić śmietanę 18% Sudowia (Suwałki). Jest w przezroczystym kubełku (360 ml) z pomarańczowym wieczkiem. Skład przepisuję z opakowania: śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej. Koniec.
      Jest bardzo smaczna (to nie tylko moja opinia). Trudno ją upolować. W Warszawie jest w sieci Leclerc.
      • brykanty Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 20.07.13, 02:04
        Potwierdzam, do dostania w Uniwersamie na Grochowie.
        • momas Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 20.01.14, 17:12
          W koncu udało mi sie dotrzec do Uniwersamu Grochowskiego. Sudovia - to jest to!!!!!!!!
          Dawno takiej śmietany nie widziałam :)
    • Gość: gość Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę IP: *.dynamic.chello.pl 19.07.13, 18:24
      dobra jest śmietana Polana, nie ma w składzie dodatków i smakuje jak dawna śmietana
    • k.koral Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 22.07.13, 22:35
      Jak dla mnie łowicka różowa nie wiem czy ma mączkę ale jedyna zakwaszana jaką znam.
      • Gość: AnkaKw Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę IP: *.ennet.pl 23.07.13, 13:37
        Z Chełma lub z Piask.Najlepsze.W smaku są po prostu śmietaną.Nie kwasem z żelatyną.
        Krasnystaw ma zbyt gęstą i kwaśną.
        • Gość: aniko Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę IP: 195.85.196.* 25.07.13, 15:11
          Lidl (zdaje się Pilos, ich "firmówka"), śmietana "carrefour" czyli też firmowa sieci Carrefour, Krasnystaw. Te na pewno nie mają dodatków. Piątnica, danone, bakoma - omijaj szerokim łukiem.
          • squirk Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 25.07.13, 15:16
            Po tym, jak dwa dni temu odkryłam, że dwa jogurty typu greckiego Pilos zepsuły mi się w lodówce (spleśniały zyskując urokliwy zielony kożuszek w ogromnej ilości) w nietkniętych opakowaniach tydzień przed końcem terminu ważności nie kupię więcej żadnego kefiru, jogurtu ani śmietany z Lidla - straciłam zaufanie, nie ma szans żeby produkt był dobrze przechowywany czy trasportowany, więcej nie zaryzykuję, takiej ilości pleśni w szczelnym, nienaruszonym opakowaniu jeszcze nie widziałam.
          • jolunia01 Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 20.01.14, 21:07
            Gość portalu: aniko napisał(a):

> Lidl (zdaje się Pilos, ich "firmówka"), ...

tylko 18% nie jest psuta dodatkami, 30% zagęszczają, niestety.
    • Gość: Merlen Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę IP: 212.160.175.* 04.06.17, 13:10
      W Biedronce 30% ma rakotwórczy karagen!!!
      • japoneczka01 Re: Czy możecie polecić dobrą śmietanę 28.06.18, 19:24
        Przeważnie śmietany w kartonikach mają zagęstnik karagen, a w kubeczkach nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka