makonda 03.08.04, 11:49 Szukam przepisów z Domowej Kawiarenki, może ktoś ma spisane. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: Domowa Kawiarenka 03.08.04, 13:07 a szukałaś na ich stroni internetowej? zapewne mają takową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Domowa Kawiarenka IP: *.proxy.aol.com 03.08.04, 16:37 Mają: www.gellwe.com.pl/x.pro/ModRecipes/DisplayCategory/1/ Odpowiedz Link Zgłoś
atagha Re: Domowa Kawiarenka 03.08.04, 13:17 Ja mam kilka wiec jakbys nie znalazla w Intrze to daj znac Odpowiedz Link Zgłoś
atagha Re: Domowa Kawiarenka 03.08.04, 13:27 To jeszcze raz ja bylam przed chwila na stronie Domowej... ale przepisow tam maja niewiele Ja w swych domowych zbiorach mam na pewno nalesniki a'la Gundel Odpowiedz Link Zgłoś
makonda Re: Domowa Kawiarenka 03.08.04, 13:32 No właśnie ja też nic nie znalazłam w internecie. atagha byłabym bardo wdzięczna za przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Domowa Kawiarenka IP: *.lubin.dialog.net.pl 04.08.04, 00:38 Mnie też intrsują te przepisy, czy nikt nie ogląda tego programu? Odpowiedz Link Zgłoś
makonda Re: Domowa Kawiarenka 04.08.04, 09:18 Może ktoś zna choć jakąś stronę z tymi przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała Re: Domowa Kawiarenka IP: *.lubin.dialog.net.pl 04.08.04, 15:23 Odwieżam Odpowiedz Link Zgłoś
atagha Re: Domowa Kawiarenka 05.08.04, 09:19 Sorry że tak późno ale wczoraj zapomniałam wziąć do pracy tych przepisów, ale już wklejam te które posiadam. Oprócz nich mam tylko przepis na babeczki z owocami ale ten jest na stronie internetowej Naleśniki a’la Gundel 250 ml wody gazowanej, 250 g mąki, 3 jajka, 200 ml mleka Mleko, jajka, 2 łyżki cukru i szczyptę soli zmiksować. Odstawić na 1/2 godz. Następnie dodać wodę. Nadzienie orzechowe: Cukier waniliowy i 100 ml śmietany słodkiej rozpuścić na małym ogniu. Dodać 120 g cukru, 1 łyżeczkę cynamonu. Zestawić z ognia. Dodać 40 g rodzynek (namoczonych w rumie) i 20 g posiekanej skórki pomarańczowej, Wstawić na gaz. Stopniowo wsypywać 120 g zmielonych orzechów włoskich. Odstawić do wystygnięcia. Dodać kieliszek rumu. Sos czekoladowy: 1 szkl mleka, 110 g cukru, 50 g kakao, 150 ml śmietany 30%, cukier waniliowy, kieliszek rumu, tabliczka czekolady, 3 żółtka, odrobina mąki Oba cukry wsypać do podgrzanego mleka. Dodać startą czekoladę (raczej gorzką). Zdjąć z ognia. W masie rozbełtać żółtka. Dodać kakao. Wstawić na gaz, uważać żeby się nie zagotowało (jeśli jest bardzo żadkie dodać mąkę). Ubić śmietanę. Dodać do sosu razem z kieliszkiem rumu. Naleśniki posmarować nadzieniem, złożyć i polać sosem. Gruszki z kulkami orzechowymi. Ugotować syrop z cukru i 2 łyżek soku z cytryny. Włożyć na 5-10 min do gotującego się syropu połówki 4 gruszek. Ugotować na półtwardo. Zrobić masę ze zmielonych orzechów włoskich, do krórych dodać cukier waniliowy, 1 łyżkę soku z cytryny i tyle kwaśnej śmietany, żeby z masy dało się utoczyć kulki. Gruszki ułożyć na ubitej śmietanie - zagłąbieniami po ogryzce do góry. W nie włożyć kulki z masy orzechowej. Polać sosem czekoladowym ( z przepisu na naleśniki) Kremy do ptysiów Waniliowy (przy tym baza do pozostałych) Ubić litr śmietany kremówki. Dodać 4 łyżki cukru pudru i cukier waniliowy. Ananasowy Do kremu waniliowego dodać posiekanego ananasa z puszki i 3 łyżki rumu. Jagodowy Jagody zmiksować. Dodać do kremu waniliowego z 3 łyżkami nalewki wiśniowej i 2 łyżkami soku z jagód. Kawowy Roztrzepać 3 jaja z odrobiną cukru. Ubijać w kąpieli wodnej stopniowo dodając 20 dkg cukru. Dodaę 2 dkg mąki ziemniaczanej i 1/2 l mleka. Wymieszać z ziarenkami wanili i 6 łyżkami mocnego naparu kawy. Ubijać do zgęstnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
makonda Re: Domowa Kawiarenka 05.08.04, 12:42 Atagha dziękuję Ci serdecznie za przepisy. Tylko to dziwne, że nie publikują tych przepisów w internecie, a ja mam małe dziecko i nigdy nie uda mi się całego spisać, a nawet obejrzeć całego programu. Odpowiedz Link Zgłoś
atagha Re: Domowa Kawiarenka 06.08.04, 10:35 A co myślicie o facecie który prowadzi program Jest pocieszny, prawda? Mówi z jakimś dziwnym akcenetem. Nie wiecie z jakim? Moja koleżnaka twierdzi, że wielkopolskim... Odpowiedz Link Zgłoś
szycha80 Re: Domowa Kawiarenka 06.08.04, 12:15 to na pewno nie jest akcent wielkopolski, choć co prawda facet faktycznie pocieszny :) my tu mamy zaspiew na ostatniej sylabie, a z tego co sie wsłuchałam, to on tak nie mówi jak w Poznaniu przynajmniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
berka30 Re: Domowa Kawiarenka 18.08.04, 23:11 program jest nagrywany w Krakowie, jest to więc prawdopodobnie tamtejszy akcent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: Domowa Kawiarenka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 10:47 A ja dziękuję Pichciarzowi. Siedzi daleko a lepiej wie co w naszej trawie piszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niemka Re: Domowa Kawiarenka IP: *.pool.mediaWays.net 17.08.04, 21:59 Szukam przepis z Domowej Kawiarenki "ciasto borówkowe". Czy ma ktos tego przepisu? Odpowiedz Link Zgłoś
yuna123 Re: Domowa Kawiarenka 18.08.04, 16:00 Ciasto borówkowe z bezą ciasto: 3 żółtka 20 dkg masła 10 dkg c. pudru 30 dkg mąki c. waniliowy Przesianą mąkę, wymieszać z c.waniliowym, wsiekać masło, dodać żółtka. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godz. Wyłożyć na formę, z reszty ciasta uformować brzeg. Ciasto nakłuć widelcem. Piec w tmp. 180 przez 20 min. Masa: 40 dkg borówek 0.5 szklanki wody 1 łyżka cukru 1 łyżka kisielu truskawkowego Wodę zagotować, dodać łyżkę cukru, łyżkę kisielu i borówki. Wymieszać, odstawić aby wystygło. Spód upieczonego ciasta pomalować dżemem agrestowym. Wyłożyć ostudzone borówki. Ubić pianę z 3 białek i 6 łyżek c. pudru. Za pomocą szprycy narysować na cieście kratkę. Piec w tmp. 130, kilka minut do wysuszenia bezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niemka Re: Domowa Kawiarenka IP: *.pool.mediaWays.net 19.08.04, 14:26 Dezienkuje bardzo za ten przepis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: memo Re: Domowa Kawiarenka IP: *.w3cache.pl / *.pl 19.08.04, 15:02 a może ktoś spisał przepis na nalewkę z wiśni ? niestety nie zdążyłam spisać a dostałam w prezencie 3 kg wiśni. Odpowiedz Link Zgłoś