Dodaj do ulubionych

kebab w Polsce - turecki?

28.11.13, 09:19
namonciaku.pl/3miasto/1,113047,14992700,Jak_Turek_ocenia_kebaby_w_Trojmiescie___Nie_rozumiem_.html#Cuk
Wszystko ok, ale obecny w Polsce kebab to najczęściej kebab berliński - czyli buła i pionowy rożen...
Więc może oceniać powinien Niemiec?
jeep
Obserwuj wątek
    • trypel Re: kebab w Polsce - turecki? 28.11.13, 09:38
      ale pamietaj że u nas kebab to rodzaj fast foodu i nie wyobrazam sobie jedzenia na ulicy np adana kebab :) szisza jeszcze z patyka dałoby radę wciągnąc.

wiec mamy wynalazek niemiecki. I szczerze nigdzie w Polsce nie trafiłem na taki kebab jak chocby w Goerlitz na pierwszym rogu. Niestety u nas jest tendencja dokładania zapychacza kapustowego w ilosci hurtowej.
      A w takim Frankfurcie trafiłem raz na goscia co nawet pitę piekł na miejscu. Bajka.

Gorzej że za Odrą ZAWSZE do kebaba można kupić ajran a u nas albo nie ma albo jako ajran podają dziwny napój z dorzuconym czosnkiem (!!!!) i innymi ziołami.
      • jeepwdyzlu Re: kebab w Polsce - turecki? 28.11.13, 09:45
        no jasne
        jako wielbiciel Mustafy na Kreuzbergu wiem o czym piszesz :-)
        Niemniej polskie fastfudowe buły mają preweniencję raczej nie turecką ale własnie denarkebabowo berlińską.. Fakt - to nie ta liga. Nie wiedzieć czemu bo Polacy płacą bez szemrania te 20 zł za dobrego hamburgera, zatem niekoniecznie chcą kapustę, frytki i keczup w taniej bułce za 6 złotych...
        jeep
        • trypel Re: kebab w Polsce - turecki? 28.11.13, 12:54
          a we Wrocławiu gdzie sie posiłkujesz kebabowo?

dla mnie niezły ersatz to Petra na Legnickiej. ale to gyros. Uczciwy.
          W Warszawie efes na Francuskiej.
          Podobno w Katowicach jest gość co sam pitę piecze i resztę ma super. Ale to na zasadzie kolega koledze opowiadał :D

PS zupełnie innym przysmakiem którego mi w Polsce brakuje jest węgierski langos. Tego widziałem w Polsce tylko raz. I to wczesniej usmażony i odgrzewany w mikrofali (zgroza!)
          • jeepwdyzlu Re: kebab w Polsce - turecki? 28.11.13, 13:13
            a we Wrocławiu gdzie sie posiłkujesz kebabowo?
            ------
            rzadko, ale jak już to moje córki lubią ten z Le Gyros na Jaracza
            a sam wolę Alladina na Odrzańskiej, choć rzadko zamawiam kebab :-)
            Petra ok, ale sosy za cięzkie i za dużo, trzeba im mówić, żeby tyle nie nakładali...

co do kolejek do dobrych kebabiarni
            w Berlinie do Mustafy czeka się 30-45 minut
            a czasem dłużej....
            Najserdeczniej
            jeep
          • jeepwdyzlu Re: kebab w Polsce - turecki? 28.11.13, 13:16
            z langosem były różne próby
            ale jakoś wszystkie chyba mało udane...
            ale masz rację - szkoda...
            Podobnie żal mi że w Polsce nie ma kanapek na wynos czy do kawy - jak we Włoszech.. Na głupiej stacji benzynowej sa takie pyszności.....
            ech, idę coś zjeść :-)
            ciao
            jeep
            • trypel Re: kebab w Polsce - turecki? 28.11.13, 13:26
              to też moje doswiadczenia z Wegier. Na lunch zamawiało sie pudło kanapek - wszystkie swieże pyszne, na 20 kanapek może ze 2 x jakaś sie powtarzała. Trzesniewski w Wiedniu mógłby im buty czyscic.
              • jeepwdyzlu Re: kebab w Polsce - turecki? 28.11.13, 13:29
                trześniewski robi świetne pasty z jajek
                po latach prób nieskromnie stwierdzę, że umiem prawie tak samo dobrą ukręcić
                no i mają dobre wino do kanapek :-)

co do szpitala - ja tam trafiłem po wizycie w Fukierze lata temu
                jeep
      • ania_m66 Re: kebab w Polsce - turecki? 28.11.13, 11:14
        akurat 3 tyg temu bylam w görlitz i zachcialo mi sie kebaba. przynajmniej 2-3 budy w okolicy dworca nie zachwycaja.
        moim zdaniem dobrego dönera zje sie wylacznie w niemczech zachodnich i to glownie w miastach gdzie populacja turkow jest spora. na wioskach, w miasteczkach, w badenii i w ddr-ach jedzenia nie polecam.
        w duzych miastach mozna sie naciac na tania kebabownie kupujaca gotowe zamrozone bloki ochlapow.
        dobra poznamy po tym, ze ma przynajmniej 2-3 rodzaje do wyboru, w tym zadnego z bloku mielonego miesa i piecze bulki do niego na miejscu. tudziez ze lada chlodnicza z rozna zielenina typu salata, pomidory, krazki cebuli, sos tzatyki itp wyglada nieskazitelnie swiezo i zachecajaco.
        tudziez po duzej frekfencji nacji znajacych sie na kebabie :)
        w polsce dobrego kebaba ktory spelnialby moje wymagania nie widzialam, ale szczerze mowiac bedac w kraju nie tesknie za nim, wole dewolaja.

> wiec mamy wynalazek niemiecki. I szczerze nigdzie w Polsce nie trafiłem na taki
        > kebab jak chocby w Goerlitz na pierwszym rogu. Niestety u nas jest tendencja d
        > okładania zapychacza kapustowego w ilosci hurtowej.
        > A w takim Frankfurcie trafiłem raz na goscia co nawet pitę piekł na miejscu. Ba
        > jka.
        >
        > Gorzej że za Odrą ZAWSZE do kebaba można kupić ajran a u nas albo nie ma albo j
        > ako ajran podają dziwny napój z dorzuconym czosnkiem (!!!!) i innymi ziołami.
    • Gość: Kama Re: kebab w Polsce - turecki? IP: *.bredband.comhem.se 28.11.13, 13:20
      Nie moge sobie wyorazic abym zjadla kebaba. Jak mozna ogrzewac kawal miecha na patyku przez caly dzien a jak nie sprzedadza to powtorka z repertuaru na nastepny. Moja znajoma po takim kebabie znalazla sie w szpitalu na 3-dni bo zyciem by przeplacila ta kebabowa uczta.
      • ania_m66 Re: kebab w Polsce - turecki? 28.11.13, 13:47
        co za bzdury!
        dobry kebab jest nakladany surowy na ruszt rano i dopiero po 2h pierwsza warstwa jest gotowa do sciecia nozem. kebab piecze sie wolno caly dzien, a caly dowcip polega na tym, ze im mniej go jest, tym lepiej dopieka sie jego srodek.
        wieczorem po calym klocu miesa nie ma nawet sladu.
        nic nie jest odgrzewane, mieso jest swiezo zgrillowane i soczyste, jesli w kebabowni jest ruch.
        do podejrzanych, syfiastych bud sie nie chodzi.

Gość portalu: Kama napisał(a):

> Nie moge sobie wyorazic abym zjadla kebaba. Jak mozna ogrzewac kawal miecha na
        > patyku przez caly dzien a jak nie sprzedadza to powtorka z repertuaru na naste
        > pny. Moja znajoma po takim kebabie znalazla sie w szpitalu na 3-dni bo zyciem b
        > y przeplacila ta kebabowa uczta.
        • jeepwdyzlu Re: kebab w Polsce - turecki? 28.11.13, 13:58
          dobry kebab jest nakladany surowy na ruszt rano i dopiero po 2h pierwsza warstwa jest gotowa do sciecia nozem. kebab piecze sie wolno caly dzien, a caly dowcip polega na tym, ze im mniej go jest, tym lepiej dopieka sie jego srodek.
          wieczorem po calym klocu miesa nie ma nawet sladu.
          ---------------------
          Ausgezeichnet! - jak mawiał Winnetou
          j.
      • Gość: gość zyjesz w lesie(zazdroszcze), IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.11.13, 14:02
        Gość portalu: Kama napisał(a):

> Jak mozna ogrzewac kawal miecha na
        > patyku przez caly dzien

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka