Dodaj do ulubionych

Forum zdaje się padło...

04.01.06, 10:34
Co wam się po świetach stało? Atuniu, zrób cos, żeby ożywić to swoje dzieło.
Czy sądzicie, że wszystko już zostało na temat TM powiedziane? Ja właściwie
też ostatnio robię w nim tylko cappucinno,ale moze by tak trochę pobudzić
ospałą wyobraźnię?
Obserwuj wątek
    • atunia Re: Forum zdaje się padło... 04.01.06, 13:20
      Ja dziś bułeczki zrobiłam, ostatnio zaś w końcu (po półtora roku używania Tx) -
      ajerkoniak. Jak się zbiorę, to spiszę uwagi, bo przepis na ajerkoniak w żółtej
      książce jest trochę niedorobiony wink

Atunia

PS. W ramach pobudzania wyobraźni, to może ktoś mniej ode mnie leniwy zrobi w
      końcu ptasie mleczko z przepisu z żółtej książki? Bo jestem ciekawa, czy smaczne
      wychodzi smile
    • trosia Re: Forum zdaje się padło... 04.01.06, 13:21
      No właśnie. Ja też jestem zaniepokojona tym, ze nikt nic nie pisze, a zaglądam
      yu codziennie! Ja w TM nadal gotuję (odkąd go mam - tzn. od miesiaca) kuchenka
      poszła w odstawkę... Wczoraj np. robiłam nalesniki wg. przepisu z
      książki "Dobre gotowanie" i wyszły bardzo mniam, mniam. I żaden się nie
      przypalił smile
      Pozdrawiam i zachęcam to częstszego pisania!
    • basia_11 Re: Forum zdaje się padło... 04.01.06, 13:49
      graja7 napisała:

> Co wam się po świetach stało?

Chyba wszystkich leń ogarnąłwink Zdaje się, że większość zagląda, widzi że nie ma
      nic nowego i na tym się kończy. Jakby każdy codziennie skrobnął co nieco to
      byłby ruch ja się patrzywink
      Moja dzidzia pracuje codziennie. Od świąt, kiedy to Mikołaj sprezentował mi
      maszynkę do wałkowania i cięcia makaronu TM wykorzystuję do robienia ciasta
      makaronowego. Teraz dla mnie makaron i pierogi to sama przyjemnośćwink
      W czasie świątecznych przygotowań to była moja trzecia ręka, pierwszy raz nie
      miałam dość po skończeniu świątecznych prac i jakoś wyjątkowo sporo czasu w
      wigilię na nakrycie stołu i ostatnie "ogarnianie".
      Na sylwestra zabrałam do znajomych m.in. chlebek turecki upieczony wg. przepisu
      z ksiązeczki o Bozym Narodzeniu z TM - polecam.
      I jeszcze mi się przypomniało - ze świeżego kokosa zrobiłam coś a'la malibu -
      dziś koleżanka przychodzi sprawdzić czy dobrewink)

pozdrawiam serdecznie
      Basia
      • ida67 Re: Forum zdaje się padło... 04.01.06, 16:14
        Tak, piszmy piszmy, bo czyta się super smile Też codziennie zaglądam i obiecuję
        udzielać się częściej po świątecznej gorączcesmile Ptasie mleczko zrobiłam z
        książeczki "Boże Narodzenie z Th". Oczywiście zmieniłam troszkę po swojemu i
        wyszło pychasmile Zamiast cukru dodałam owoce... W "Dobrym gotowaniu" jest inny
        przepis na "wersję pucharkową", ale ja wolę tę do tortownicy. Jeśli chcecie
        przepis, krzyczcie! Pozdrawiam smile
        • graja7 Re: Forum zdaje się padło... 04.01.06, 17:46
          Dawaj ida przepis, jako żywo! Proszę!
        • atunia Re: Forum zdaje się padło... 04.01.06, 18:31
          Krzyczę!

A która wersja bliższa jest zawartości czekoladek pod taką nazwą sprzedawanych?
          Bo ja uwielbiam ten środek z ptasiego mleczka i nienawidzę tej czekolady, która
          je oblepia...

Atunia
          • ida67 Re: Forum zdaje się padło... 05.01.06, 04:02
            Przepis zamieściłam w... "Przepisach" tongue_out

Atunia, też lubię tylko środek ptasiego mleczkasmile Nasze nie jest takie samo,ale
            też dobre. W obydwu książkach przepisy są prawie identycznesmile Zdecydowanie wolę
            wersję bez cukru i "na blachę".Pucharki zajmują więcej miejsca w lodówce smile Ida
            • graja7 Re: Forum zdaje się padło... 05.01.06, 14:20
              Dziękuję ida67 za przepis. Ja lubię i środek ptasiego mleczka, i chrupiącą
              warstewkę czekolady, która je "oblepia". Mam tylko jedną wątpliwość. W
              instrukcji do TM piszą, że motylka można używać maksymalnie do obrotów 3. A
              więc na wszelki wypadek się zastosuję przy ubijaniu mleka. Pa!
              • basia_11 Re: Forum zdaje się padło... 05.01.06, 14:37
                graja7 napisała:

Mam tylko jedną wątpliwość. W
                > instrukcji do TM piszą, że motylka można używać maksymalnie do obrotów 3. A
                > więc na wszelki wypadek się zastosuję przy ubijaniu mleka. Pa!

TM 21 i 31 mają trochę inne obroty, i w TM 31 motylka można używać do obrotów 4.
                Widocznie przepis jest z tych dostosowanych do TM31.

pozdrawiam
                Basia
                • patka.f Re: Forum zdaje się padło... 09.01.06, 01:01
                  Cieszę się, że widać na forum jakieś nowe osoby..Oby coś drgnęło do przodu..
                  Ja się nie odzywam ostatnio z kilku powodów:
                  -Nie wiem czy juz sie chwaliłam, ale jestem w ciąży i sama nie wiem co mi sie
                  chce jesc wiec robie mało..i jestem zmęczona całymi dniami
                  -Nie jestem super zachwycona moim TM, bo czesto cos nie wychodzi...albo smakuje
                  nie po mojemusmile i zastanawiam sie skąd takie odczucia (jak widzę, to chyba tylko
                  ja nie fruwam z radosci tutaj)
                  - Troche pesymistycznie nastrajają mnie osoby na forum z firmy Vorverk (juz nie
                  pamietam, ale chyba klubTm czy jakoś tak) które wykorzystują to forum do swoich
                  celów reklamy TM...i wydaje mi się, że korzystają z wszystkich naszych uwag co
                  do błędów..Gdy zostają o coś konkretnie zapytani albo poproszeni- wtedy milkną i
                  musimy sobie radzic sami.. To jest jednak tylko moje odczucie i nie chce mi sie
                  po prostu pisać..
                  Mam nadzieję, ze wkrotce mi przejdzie..
                  Pozdrawiam z Philadelphii
                  • atunia Re: Forum zdaje się padło... 09.01.06, 10:59
                    Hej smile)

Gratulacje z okazji ciąży, ja w swojej weszłam w etap trzeciego trymestru i w
                    zasadzie to mi się chce wszystko robić, tylko kręgosłup jakoś nie pozwala,
                    zadyszkę mam od byle czego i duch ochoczy, a ciało mdłe. Dokładnie odwrotnie niż
                    w pierwszym trymestrze. Jedno co mnie cieszy - to że młody prawdopodobnie Jurek,
                    który siedzi w moim brzuszku, nie jest tak strachliwy na tym etapie, jak była
                    jego siostra. I mogę używać thermomixa bez wrażenia, że zaraz zostanę wykopana
                    od środka za hałasowanie.
                    Ze smakami w ciąży różnie bywa, przede wszystkim zapachy są wyraźniejsze, więc
                    może to Ci przeszkadza? Ale na forum nie sami klakierzy smile Zajrzyj do swoich
                    uwag w obecnej formie, zaraz jeszcze dorzucę uwagi, które z rana pocztą do mnie
                    przypełzły smile. A że pracownicy wykorzystują - no niestety, sami też czasem
                    jakimś ochłapem rzucą, zobacz przepis na maseczkę kosmetyczną. Mogliby więcej...

Trzymaj cię ciepło, łykaj kwas foliowy, żyw się zdrowo i pochwal się, jak się
                    rozsypiesz! (oby o czasie i pomyślnie!) wink

Pozdrawiam z Wrocławia
                    Atunia
                    • patka.f Re: Forum zdaje się padło... 09.01.06, 20:00
                      Dzieki atunia za wsparcie..Ja już 18 tydzien zaczynam wiec powoli jest lepiej smile
                      Tak sobie myślę, że ja chyba za dobrze umiałam gotować i piec - przed kupnem TM
                      i dlatego wiekszość rzeczy z TM smakuje mi podobbnie..A jak juz sie za cos
                      wezmę i to sie knoci- to już w ogóle sie odechciewa..Choć muszę sie pochwalić,
                      ze w sobote robiłam sernik na zimno z TM (odrobine zmodyfikowałam, bo jak dla
                      mnie połowa porcji masła i 1 jajko wystarczą) i wyszedł pycha..Polecam. Swoje
                      sie nawkurzałam jak zwykle na Vorverk- jak oni te przepisy piszą..(a jestem
                      polonistką wiec tym bardziej mnie ruszasmile ale najważniejsze że sernik się udał!
                      Obym miała więcej takich zachcianek smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka