Dodaj do ulubionych

Sledzie,termin przydatnosci

IP: *.hsd1.il.comcast.net 23.12.13, 08:40
Odkrylam wlasnie sledzie "matjasy",w oleju hermetycznie zamkniete,na tacce plastikowej.Lezaly w lodowce od wrzesnia.Nie ma na nich daty waznosci.Kosz,czy nadaja sie do jedzenia(licho wie ile w sklepie lezaly).
Obserwuj wątek
    • szopen_cn Re: Sledzie,termin przydatnosci 23.12.13, 10:45
      Nadaja sie do zjedzenia.
      Gdyby sie popsuly to tacka by spuchla.
      • mhr2 Re: Sledzie,termin przydatnosci 23.12.13, 11:02
        szopen_cn napisał:

> Gdyby sie popsuly to tacka by spuchla.

ona nie spuchnie ale moga miec tranowy smak, czy to przeterminowanie czy juz takie byly opakowane?, nosek masz:)
    • ania_m66 Re: Sledzie,termin przydatnosci 23.12.13, 12:39
      absolutnie i bezwzglednie kosz!
      ryba jest to jeden z artykulow ktorych absolutnie nie powinno sie jesc po terminie przydatnosci.
      u mnie w niemczech taka tacka z matjasami ma gora 30 dni waznosci, specjalnie wlasnie sprawdzilam. moge zobaczyc jeszcze innego producenta, ale ponad 3 miesiace to na 100% za duzo.
    • budzik11 Re: Sledzie,termin przydatnosci 23.12.13, 13:35
      Sprawdź organoleptycznie ;-) Śledzie przeterminowane zresztą z czasem robią się takie paciarowate, rozłażą się - sama zobaczysz, czy się nadają.
      • ania_m66 Re: Sledzie,termin przydatnosci 23.12.13, 14:12
        tu problem nie w paciarowatosci, a w bakteriach, w miedzy innymi w listerii.
        nie wiem ile u ciebie kosztuje tacka sledzia, u mnie kolo 1,20 euro.
        za 1,20 euro nie ryzykowalabym zdrowiem i zyciem rodziny. w szczegolnosci male dzieci, osoby starsze, chore i cukrzycy sa narazeni na powazna chorobe a czasami smierc. oczywiscie sa to przypadki sporadyczne, ale tym niemniej.
        niemarnowanie jedzenia to piekna rzecz, ale nie kosztem zdrowia.

budzik11 napisała:

> Sprawdź organoleptycznie ;-) Śledzie przeterminowane zresztą z czasem robią się
        > takie paciarowate, rozłażą się - sama zobaczysz, czy się nadają.
        • Gość: x twoi potencjalni konsumenci powinni się trzymać IP: *.unitymediagroup.de 23.12.13, 14:41
          z dala od śledzi w oleju, nawet gdy śledzie mają długi okres przydatności.
          • mhr2 kto to zrozumie? 23.12.13, 17:24
            Gość portalu: x napisał(a):

> z dala od śledzi w oleju, nawet gdy śledzie mają długi okres przydatności.
        • budzik11 Re: Sledzie,termin przydatnosci 23.12.13, 17:52
          ania_m66 napisała:

> tu problem nie w paciarowatosci, a w bakteriach, w miedzy innymi w listerii.

listeriozą i innymi atrakcjami mogą być zarażone i świeże śledzie (czy w ogóle ryby, o wędzonych na zimno nawet nie mówię - to dopiero rosyjska ruletka!). Ale jak ryba jest przeterminowana, to raz, że śmierdzi, dwa - rozwala się, zmienia konsystencję. A to jest niewątpliwy znak zepsucia. Ryba, która stoi od września, raczej nie będzie świeża, jędrna i pachnąca, więc tak najprościej sprawdzić, czy się nadaje - otworzyć, powąchać.
          • Gość: dorotkah Re: Sledzie,termin przydatnosci IP: *.hsd1.il.comcast.net 24.12.13, 08:03
            Dziekuje wam bardzo za odpowiedzi.I tak zakupilam nowe sledzie,ale chcialam na wszelki wypadek skonsultowac sie z wami.U mnie to prawie $10.Myslalam,ze moze to dziala jak ryby w oleju z puszki i nie chcialam bezmyslnie wyrzucac.
            • szopen_cn Re: Sledzie,termin przydatnosci 24.12.13, 08:46
              Dziala prawie dokladnie tak jak ryby z puszki.
              Takie sledzie sa solone, przyprawiane, pakowane w tacki, odssysa sie powietrze I nastepnie cale tacki pasteryzuje.
              Jesli niedokladnie pasteryzowano czy tez w tacce pojawila sie dziura przez ktora dostaly sie bakterie tacka spuchnie.
              I dlatego takie sledzie mozna kupic w sklepie u ciebie I u mnie pomimo ze mieszkamy na drugim koncu swiata. Sam transport statkiem jest dluzszy niz miesiac a supermarket nie wezmie takiego towaru jesli by zostalo tylko kilka dni przydatnosci do spozycia.
      • eilian_noyes Re: Sledzie,termin przydatnosci 10.03.26, 15:38
        Ale fajny komentarz! :)
    • Gość: kichu85 Re: Sledzie,termin przydatnosci IP: *.as13285.net 13.03.17, 17:09
      widze ze nie tylko ja cos znajde w lodowce , mam sledzie lisnera w sosie smietankowym misiac po dacie waznowci , pachna ok , smakuja ok , wiec ziemniaki gotowac i jesc :)
      • zembaty66 Re: Sledzie,termin przydatnosci 15.03.17, 23:32
        He, he. Jedyna rzecz jaką się w życiu zatrułem to były właśnie lisnery (śledź) w śmietanie ;) Dwadzieścia lat jeszcze na to zestawienie: śmietana-śledź nie mogłem patrzeć bo mnie mdliło.
    • kresedebarg Re: Sledzie,termin przydatnosci 13.01.21, 10:37
      Skoro szwedzki przysmak, to sfermentowane śledzie...
    • razemka Re: Sledzie,termin przydatnosci 15.06.21, 13:34
      Data musi gdzies byc, brak daty waznosci jest niezgodny z prawem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka