Dodaj do ulubionych

Majonez domowy - pytania

17.03.14, 11:49
Chcąc przenieść się na robienie majonezu domowego mam takie wątpliwości:

- jak długo można go przechowywać w lodówce? piszą, że 3-4 dni a ja chcę majonez np. tylko do smarowania kanapek śniadaniowych do pracy - wtedy nawet majonez z 1 żółtka to nieco za dużo; jak robię sałatkę to jest ok ale jak chcę majonezu jako okazjonalny dodatek to mam problem
- są przepisy na majonez z całego jajka - który lepszy i dlaczego? - nie odważyłam się na majonez z całego jaja bo surowe białko mnie brzydzi - czym więc generalnie różni się taki majonez z żółtka od majonezu z całego jaja? który więc lepszy?
- jak przedłużyć żywotność domowego majonezu?

U mnie majonez to głównie do miźnięcia kanapki, znacznie rzadziej sałatki - czy w takim razie robienie domowego majonezu ma sens?
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: Majonez domowy - pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.14, 12:00
      Robię majonez w domu od wielu lat (z całego jajka).
      Zużycie jednorazowej porcji (ponad pół litra z jednego jajka) zajmuje mi czasem nawet ponad dwa tygodnie. Majonez przechowuję szczelnie zamknięty w lodówce przez cały czas (cały pojemnik nie jest wyjmowany na stół, a tylko potrzebna ilość - mam na myśli dłuższe kilkugodzinne posiłki z udziałem gości).
      Pozdrawiam
      • posenerka Re: Majonez domowy - pytania 17.03.14, 12:13
        Ok, czyli nie 3-4 dni a da się 2 tygodnie w lodówce przechować bez zepsucia?
      • smutas13 Re: Majonez domowy - pytania 17.03.14, 14:05

Robię majonez w domu od wielu lat (z całego jajka).
        Zużycie jednorazowej porcji (ponad pół litra z jednego jajka) zajmuje mi czasem
        nawet ponad dwa tygodnie. Majonez przechowuję szczelnie zamknięty w lodówce przez cały czas (cały pojemnik nie jest wyjmowany na stół, a tylko potrzebna ilość - mam na myśli dłuższe kilkugodzinne posiłki z udziałem gości).
        Pozdrawiam

Podpisuję się obiema rękami. Robię tak samo.
      • wanda43 Re: Majonez domowy - pytania 17.03.14, 15:55
        Ja robię z samego żółtka, do którego dodaję odrobinę soli, odrobinę cukru, łyżeczkę musztardy stolowe albo sarepskiej, no i oczywiście olej. Gdy odpowiednio gęsty dodaję soku z cytryny. Może stać w lodówce i 2 tygodnie. Czasem dla zmiany smaku do polowy zrobionego majonezu dodaję łyżkę ostrego keczupu.
      • peonka Re: Majonez domowy - pytania 17.03.14, 20:40
        Podajcie sprawdzony przepis, co? Zawsze wydawało mi się to takie skomplikowane... a może nie jest?
    • mmagi Re: Majonez domowy - pytania 17.03.14, 12:05
      najlepszy jest Kielecki,majonez nad majonezami,robione sa tłuste,mdłe i ciżkie,jakies gęste:/
      • posenerka Re: Majonez domowy - pytania 17.03.14, 12:15
        mmagi napisała:

> najlepszy jest Kielecki,majonez nad majonezami,robione sa tłuste,mdłe i ciżkie,
        > jakies gęste:/

No właśnie - skąd taka różnica? Może można zrobić domowo kielecki?
        • minor_swing Re: Majonez domowy - pytania 17.03.14, 12:18
          a kielecki nie jest gęsty?
          btw, nie rozumiem zachwytów nad nim - mi wybitnie nie podchodzi :)
          • posenerka Re: Majonez domowy - pytania 17.03.14, 12:23
            Kielecki chyba zdobywa wielbicieli przez tą wyraźną nutę octu. Nie jest mdły.
            W moim rejonie - Wielkopolska - kielecki przez wieki nie był znany. ;)
            U nas, w Wlkp za Kielecki chyba robił Pegaz. ;)
            • Gość: x Pegaz to ten qń, to co robi za muzę IP: *.unitymediagroup.de 17.03.14, 14:04
              na dachu Opery ;)
              • posenerka Re: Pegaz to ten qń, to co robi za muzę 17.03.14, 14:13
                Ale nie jest zły, choć nie tak znany jak kielecki.
            • mmagi Re: Majonez domowy - pytania 18.03.14, 12:17
              octu jako takiego w nim nie wyczuwam,poprostu ma wyrazisty smak i nie jest ciężki jak Winiary:)
          • mmagi Re: Majonez domowy - pytania 18.03.14, 12:18
            a tu nie ma co rozumiec,jeden lubi ostrzejszy drugi mdły,tyle w temacie.
    • mhr2 Re: Majonez domowy - pytania 17.03.14, 16:31
      posenerka napisała:

> - jak długo można go przechowywać w lodówce?

2-3dni zalezy od przepisu(ocet, cytryna)

> - są przepisy na majonez z całego jajka

masz go wiecej i jest lzejszy, cytryna czy ocet to kwestia smaku(wole ocet), musztardy nie dodaje:)
    • Gość: gość przepis IP: *.dynamic.chello.pl 17.03.14, 22:06
      Tyle, że to przepis na majonez z całego jajka - sparzonego oczywiście ;-)
      1 jajko + sok z 1/2 cytryny + łyżka musztardy, którą się lubi + łyżeczka cukru + pół łyżeczki soli + biały pieprz wg. smaku => wszystko razem w słoiku żyrafą miksujemy. Ważne, aby składniki miały tę samą temperaturę pokojową. I potem stopniowo dolewamy oleju i miksujemy. Zauważyłam, że po wlaniu 1,25 szklanki (stopniowo, nie na raz) majonez jest już dość gęsty. W lodówce spokojnie wytrzyma tydzień - nie wiem, czy dłużej, bo po tygodniu muszę robić kolejną porcję.
      • jhbsk Re: przepis 18.03.14, 09:13
        Zawsze robiłam bez białka, ale spróbuję następnym razem z całego jajka.
    • posenerka Dziękuję za odpowiedzi 18.03.14, 10:38
      W takim razie robię nową porcję, żółtkową i będziemy testować jak długo przeżyje. :)
      • Gość: x proponuję szybciej zjadać! IP: *.unitymediagroup.de 18.03.14, 10:51
        Majonez jest dobry na obrastanie tłuszczykiem żeberek, hehehe
        • posenerka Re: proponuję szybciej zjadać! 18.03.14, 11:08
          Gość portalu: x napisał(a):

> Majonez jest dobry na obrastanie tłuszczykiem żeberek, hehehe

Tych żeberek do objedzenia czy tych do pieszczot.
        • mmagi Re: proponuję szybciej zjadać! 18.03.14, 12:20
          no jakby tak jeść słoik dziennie to czemu nie;/
        • Gość: x Re: proponuję szybciej zjadać! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.03.14, 12:37
          Gość portalu: x napisał(a):

> Majonez jest dobry na obrastanie tłuszczykiem żeberek, hehehe

i Palca na nich nie zlamiesz, hehehe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka