Gość: batka IP: *.upc-a.chello.nl 23.11.04, 01:13 JA PANA KOCHAM, PANIE ROBERCIE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mundek_z Re: Chłodnik litewski IP: *.server.ntli.net 06.01.05, 22:02 Robert.................. no slina mi zawsze cieknie jak cos mowisz o jedzeniu ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Chłodnik litewski IP: *.chello.pl 07.01.05, 10:59 Chlodnik to rzeczywiscie pychota, ale na lato!!! No chyba, ze ktos ma ogromny apetyt juz teraz... Ja polecam robienie chlodnika ze smietanka taka z folii i odrobina buraczanego zakwasu (na pewno macie jeszcze troche niewykorzystanego po swietach). Moze troche bardziej kalorycznie, ale za to jaki smak. Odkad zaczelam dodawac zakwasu nie dodaje jogurtu ani kefiru - dla mnie psuja smak chlodnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CHIMICHANGA Re: Chłodnik litewski IP: *.gazeta.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.05, 18:12 Można także jak ktoś nie ma zakwasu, użyć koncentratu barszczu z butelki. Pokrojona botwinkę można także przesmażyc na maśle. Jeszcze lepszy smak. Ale jogurt, maślankę, kwaśną śmietanę lub kefir, lub wszystko to wymieszane, być muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Chłodnik litewski 03.07.05, 16:53 Bardzo uproszczony, prymitywny nawet. Ale dobry jeśli go urozmaicić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Chłodnik litewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 23:01 Wspaniały przepis jak i smaczna zupka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Udało się! IP: 80.51.227.* 28.05.05, 21:08 Udało się! To jest jadalne :) Mój pierwszy sukdes kulinarny... chociaż nadal nie wiem jak pęczek botwiny zalać połową szklanki wody :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anu jeszcze nie wiem czy sie udalo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 00:15 a ja nie wiem jak udusic botwine w 10 minut?! ja dusilam niemal godzine, zeby nie byla taka drewniano-surowa!! Odpowiedz Link Zgłoś
jowitak1 Re: jeszcze nie wiem czy sie udalo... 29.05.05, 21:24 hmm ,a tą botwinkę to zeszłoroczną miałas??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: jeszcze nie wiem czy sie udalo... IP: 80.51.227.* 30.05.05, 12:52 Moja była dobra po 10 minutach... może dlatego, że dałem spory ogień :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek1960 Re: Chłodnik litewski IP: *.kalisz.mm.pl 03.07.05, 16:49 Na Litwie podają chłodnik z ziemniakami z omastą. Pyyycha! Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Chłodnik litewski 03.07.05, 16:53 Wlasnie byl dzis-nieco zmodyfikowany:))Pyszny-ale ja dodaje nieco ziol i przypraw:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nice Re: Chłodnik litewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 12:22 Absolutna rewelacja...Po pol roku spedzonym na Litwie nie wyobrazam sobie tygodnia bez chlodnika. A co do ziemniakow to bardzo czestao bez omasty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Valdec Re: Chłodnik litewski IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.07.05, 14:09 Dzieki mamie smak chlodniku litewskiego znam od dziecka. W oryginalnym, starym, przepisie uzywa sie zsiadlego mleka z dodatkiem smietany. Zamiast zakwasu z burakow mozna dodac troszke soku z cytryny a "bocwinke", jesli nie ma, mozna zastapic marynowanymi buraczkami. Niektorzy dodaja tez troche rzodkiewki - wtedy chlodnik jest bardziej pikantny. Acha, i jeszcze doskonale smakuje z mlodymi ziemniakami. Ale tak po prawdzie to w kazdej postaci jest wspanialy. Moje dzieci zajadaja sie nim. Przepis prosty i szybki. Warto sprobowac. S M A C Z N E G O !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mał Re: Chłodnik litewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 14:10 ja dodaję jeszcze pokrojone rzodkiewki Odpowiedz Link Zgłoś
magosiaa Re: Chłodnik litewski 17.07.05, 21:56 A ja robię z botwinką lub ze szczawiem i koniecznie zsiadłe mleko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasna0 Re: Chłodnik litewski IP: 81.21.194.* 31.07.05, 07:45 I to jest PRAWDZIWY chłodnik.Też taki właśnie od lat robię i wszyscy sobie chwalą Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kucharz amator Re: Chłodnik litewski IP: *.rybnet.pl 03.08.05, 23:02 W wersji śląskiej można dodać tomata czyli pomidor, pycha ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoka Re: Chłodnik litewski IP: *.chomiczowka.waw.pl 27.06.06, 16:58 Jak zawsze Panie Robercie REWELACJA !!!!! POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Chłodnik litewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.06, 14:26 ja tez Pana kocham Panie Robercie, w tak upalny dzien, teh chlodnik, cudo!!! Zreszta zawsze Pana uwielbialam, z kazdym daniem coraz bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
jules.parmentierfree.fr Re: Chłodnik litewski 26.07.06, 17:20 cudowny ! Mieszkam we Francji i znajomi sa zachwyceni!!! A ja przypominam sobie smak chlodnika babci... Usciski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Chłodnik litewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 19:59 Zawsze i pod kazda postacia!!! Uwazam sie za znawce i smakosza chlodnikow. Na Litwie podaja zawsze (w 99%) z goracymi, ubitymi z maslem posypanymi koperkiem lub pietruszką ziemniakami. Z tych które sa u nas dostepne polecam w IKEA Katowice oraz ten, który jadłem 2x w Skwierzynie, nie pamietan nazwy restauracji (za rondem ok. 500m przy drodze do Zielonej Góry, po prawej stronie) Pozdrawiam fanow chlodnika Chlodnikowcy wszystkich krajow łączcie sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek Re: Chłodnik litewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 19:52 dobry dobry tylko niejedzcie za duzo jak zimno jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek Chłodnik litewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 19:53 dobry dobry tylko nie jedzcie z aduzo jak jest zimno ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IZA Chłodnik litewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 15:52 TA WERSJA CHłODNIKA JEST SUPER UWIELBIAM TA WERSJE JESZCZE DODAłAM RZODKIEWKE PYCHA Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 Re: Chłodnik litewski 22.07.10, 12:45 Ogórki pokroić w kostkę? Byłem przyzwyczajony, że zetrzeć na tarce i tak zawsze robię, żeby nie było zbyt "kostkowatych" kawałków. Ale inne warianty pewnie też mogą być smaczne... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rasa-Litwinka Chłodnik litewski IP: *.bredband.comhem.se 21.05.08, 22:15 Chlodnik litevsky nezaviera chosnku,i podajese s goroncymy kartoflami.Pzsepraszam za blendy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Chłodnik litewski IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.06.08, 16:06 Moja "przybrana " Babci pochodziła z Litwy i latem często robiła mi taki chlodnik byłem za młody aby pytać ją o przepis a teraz będe mógł go przekazać mojej córci fakt zawsze były do tego młode ziemniaczki i był na siadłym mleku lub maślance dużo kopru i ogórek niepowtarzalny smak . Pozdrawiam wszystkich . smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysi3kmal Chłodnik litewski IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.08, 11:52 Aby chłodnik miał piękną miał piękną malinowa barwę trzeba go zakwasić np.cytryna lub octem Odpowiedz Link Zgłoś
adam.bojanek Chłodnik litewski 27.01.09, 14:24 Przepyszna zupka!!! Tania i łatwa w przyrządzeniu. Trochę trzeba się nakroić na początku ale warto. Ja zamiast botwinki dałem buraki i też było ok:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angelttn Chłodnik litewski IP: *.toya.net.pl 10.06.10, 15:22 Znakomity przepis!! Palce lizać! W sam raz na upalne dni. Odpowiedz Link Zgłoś