22.05.14, 11:33
No to co, że szczaw zawiera kwas szczawiowy ;)
Może być z nim smaczna wiosenna zupka.
Warzywa jakie się lubi gotujemy na mocny wywar. Koniecznie dodajemy liście laurowe - one neutralizują kwas szczawiowy!
Gotowy wywar łączymy z rozdrobnionymi liśćmi szczawiu zwyczajnego. Najlepsze są duże, zdrowe liście. Przyprawiamy pieprzem (nie mielonym), solą, kminkiem i krótko gotujemy.
Podajemy samą zupkę albo z grzankami albo z małymi kluseczkami, albo z pieczywem, według uznania.
Uwaga, dodawanie śmietany albo mleka albo jaj powoduje wytrącenie się większej ilości niekorzystnego szczawianu wapnia (może być ważne dla osób z niektórymi rodzajami kamyczków nerkowych).
Wybornie smakuje schłodzona, w sam raz w upalne dni.
Smacznego i nie bać się szczawiu :)
Obserwuj wątek
    • Gość: klik Zaiste! Kolejne odkrycie Ameryki. nt IP: *.gdynia.mm.pl 22.05.14, 11:58
      • posenerka Re: Zaiste! Kolejne odkrycie Ameryki. nt 22.05.14, 12:12
        Dla mnie odkrycie... Zawsze zupa szczawiowa była koniecznie z jajkiem, pokoleniowa tradycja a teraz czytam, że to błąd.
        Muszę się doszkolić i sprawdzić jak jest rzeczywiście.
        • Gość: klik Przecież to brednie o jajach. IP: *.gdynia.mm.pl 22.05.14, 12:41
          Jakim cudem dodane na końcu do zupy jajko ugotowane na twardo ma spowodować "efekt szczawianowy"? W dodatku jak to u mnie bywa podane osobno bo nie wszyscy lubią? Skoro się pisze o "pokoleniowych odkryciach" może jakieś źródła do tego?
          • posenerka Re: Przecież to brednie o jajach. 22.05.14, 12:54
            Gość portalu: klik napisał(a):

> Jakim cudem dodane na końcu do zupy jajko ugotowane na twardo ma spowodować "ef
            > ekt szczawianowy"? W dodatku jak to u mnie bywa podane osobno bo nie wszyscy lu
            > bią? Skoro się pisze o "pokoleniowych odkryciach" może jakieś źródła do tego?

Chwila... Autor wątku pisze, że dodawanie jaja nie ma sensu a wręcz jest szkodliwe.
            Ty napisałeś "Odkrywanie Ameryki" czyli potwierdzasz zdanie autora.

To dodawać jajo czy nie? ;)

U mnie jajko bywało i u babć i u mamy i sama zawsze dodawałam - to jest ta pokoleniowa historia. Ilekroć czytałam o zupie szczawiowej zawsze podkreślano by jej spożycie (jak brzmi!) łączyć z dodatkiem białka, nabiału.
            • Gość: klik Cudzysłów oznacza coś wręcz przeciwnego. IP: *.gdynia.mm.pl 22.05.14, 12:55
              Sarkazm.
              • posenerka Re: Cudzysłów oznacza coś wręcz przeciwnego. 22.05.14, 13:01
                OK
            • budzik11 Re: Przecież to brednie o jajach. 22.05.14, 13:15
              posenerka napisała:

> U mnie jajko bywało i u babć i u mamy i sama zawsze dodawałam - to jest ta poko
              > leniowa historia. Ilekroć czytałam o zupie szczawiowej zawsze podkreślano by je
              > j spożycie (jak brzmi!) łączyć z dodatkiem białka, nabiału.

I bardzo słusznie: "Zupa szczawiowa nie bez powodu często podawana jest z jajkiem i śmietaną. Zawarty w tych produktach wapń neutralizuje bowiem w pewnej mierze działanie kwasu i pozwala na zminimalizowanie szkodliwego wpływu szczawiu np. na ściany żołądka. "
              stąd: tinyurl.com/q8ew32d
              To że ktoś tam sobie napisze na forum swoją "mądrość", nie znaczy, że tak faktycznie jest i trzeba rezygnować z "mądrości ludowych". Ja też zupę szczawiową zabielam smietaną i dodaję (na talerzu) pokrojone jajko na twardo.
        • Gość: klik Trochę o szczawiu: IP: *.gdynia.mm.pl 22.05.14, 12:53
          www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_szczaw_w_leczeniu.html
          Żeby przedawkować to trzeba się nieźle postarać.
          • mmagi Re: Trochę o szczawiu: 22.05.14, 14:39
            cos podobnego,tyle dobrego o szczawiu i tyle odmiam:)
        • mmagi Re: Zaiste! Kolejne odkrycie Ameryki. nt 22.05.14, 14:30

A jeśli ktoś nie wie po co dodajemy do szczawiówki jajko, już wyjaśniam. Ma ono na celu zneutralizowanie szkodliwych dla naszych kości szczawianów, obecnych w szczawiu a także na przykład w rabarbarze.
          www.ekoqchnia.pl
        • lumpekos Zrób to dobrze 22.05.14, 14:38
          posenerka napisała:

> Muszę się doszkolić i sprawdzić jak jest rzeczywiście.

Zrób to koniecznie, tylko u dobrego nauczyciela.
        • squirk Re: Zaiste! Kolejne odkrycie Ameryki. nt 22.05.14, 18:00
          Chyba nie uwierzyłaś wegetrollowi, przecież to brednie jakieś.
          Szczawiowa koniecznie z jajkiem.
          :-)
          • posenerka Re: Zaiste! Kolejne odkrycie Ameryki. nt 24.05.14, 09:26
            squirk napisała:

> Chyba nie uwierzyłaś wegetrollowi, przecież to brednie jakieś.
            > Szczawiowa koniecznie z jajkiem.
            > :-)

"Nauka" co rusz obala "mity", trudno się czasami połapać co jest wrzutą a co nie. ;)
            Jak chociażby ilość żelaza w szpinaku. :)
            Albo co jest zdrowsze, masło czy margaryna... Teraz ogłoszono, że wędzenie powoduje raka... :/
            Pamiętam też, że kiedyś się mówiło by nie łączyć zielonych ogórków z pomidorami bo ponoć ogórek zabija wszystkie witaminy z pomidora. :)
            Okazuje się, że im wyższy poziom techniki i łatwiejszy dostęp do wiedzy to człowiek tym głupszy. ;)
    • Gość: Edi800 Re: Sczaw IP: 195.33.34.* 22.05.14, 13:16
      > Koniecznie dodajemy liście laurowe - one neutralizują kwas szczawiowy!
      > Uwaga, dodawanie śmietany albo mleka albo jaj powoduje wytrącenie się większej
      > ilości niekorzystnego szczawianu wapnia.

Ale bełkot - raz kwas, raz szczawian. Masz jakiekolwiek źródła na te "rewelacje"?

• mhr2 Re: Sczaw 22.05.14, 13:37
      uwielbiam szczawiowa, zadne komentarze na jego niezdrowe wartosci mnie nie zlamia!
      • mmagi mnie też,mino,ze miałam kamienie :D nt 22.05.14, 14:31

• mmagi Re: Sczaw 22.05.14, 14:24
      to dziwne,bo własnie zaprawia sie szczawiową jajem,zeby ją zneutralizować,prawda stara jak świat,nawet ostatnio u Gesslerowej o tym była mowa:/
      • Gość: klik Nie było "błysku" po rzewieniu to jest szczaw.nt IP: *.gdynia.mm.pl 22.05.14, 14:29
      • lumpekos Re: Sczaw 22.05.14, 14:45
        mmagi napisała:

> ...nawet ostatnio u Gesslerowej...

Naprawdę nie masz kogo cytować tylko to paskudztwo? :(
        • mmagi Re: Sczaw 22.05.14, 14:47
          moze i paskudztwo ale tu akurat miała rację:)
          • lumpekos Re: Sczaw 22.05.14, 14:52
            mmagi napisała:

> moze i paskudztwo ale tu akurat miała rację:)

Nie wypowiadam się o wyglądzie fizycznym, bo tego się nie robi. Mam na myśli jej walory intelektu i etykę.
            • Gość: klik A może pogadamy o Twojej "etyce" i intelekcie? IP: *.gdynia.mm.pl 22.05.14, 15:28
              Na razie to parafrazując Piłsudskiego: "Tobie kury szcz... prowadzać a nie kuchnię uprawiać".
    • tomatydyna Jaja 22.05.14, 15:11
      Są gusta i guściki. Jedni lubią jajka w zupie, inni uwielbiają jajka w ....., jeszcze inni unikają jaj ;)
      • mmagi Re: Jaja 22.05.14, 15:21

Uwaga, dodawanie śmietany albo mleka albo jaj powoduje wytrącenie się większej ilości niekorzystnego szczawianu wapnia (może być ważne dla osób z niektórymi rodzajami kamyczków nerkowych). ................zdecyduj sie albo gusta i guściki albo szkodzą:/
      • Gość: klik Re: Jaja IP: *.gdynia.mm.pl 22.05.14, 15:30
        tomatynda napisała:
        <Uwaga, dodawanie śmietany albo mleka albo jaj powoduje wytrącenie się większej ilości niekorzystnego szczawianu wapnia (może być ważne dla osób z niektórymi rodzajami kamyczków nerkowych). .

Napisałaś coś zupełnie innego i całkiem jednoznacznie. Lubić czy nie lubić to zupełnie odrębna sprawa.
    • lumpekos Ciasto 27.05.14, 11:45
      Wczoraj skosztowałem drożdżowe ciasto ze szczawiem i okruszkami. Było smaczne.
    • Gość: klik Spojrzałę w lustro? Chociaż tyle.nt IP: *.gdynia.mm.pl 27.05.14, 11:49

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka